ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ελιγμοί και τακτικές παρατείνουν την ενδοαστική σύγκρουση

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.--

Σήμερα το πρωί (11 ώρα Ελλάδας) λήγει η τελευταία προθεσμία που έχει θέσει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι στον πρόεδρο της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουιτζντεμόντ ώστε να απαντήσει ξεκάθαρα για το αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της επαρχίας μετά το δημοψήφισμα της 1η Οκτώβρη, που απαγορεύτηκε από την ισπανική δικαιοσύνη, σημαδεύτηκε από την κρατική καταστολή και προχτές κηρύχθηκε άκυρο από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Μέχρι τώρα, με τη διφορούμενη απάντηση που έδωσε τη Δευτέρα, ο Πουιτζντεμόντ επιμένει στην προσφυγή σε δίμηνο διάλογο, διάστημα κατά το οποίο αναστέλλεται η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Χτες ο Ραχόι επανήλθε και ζήτησε η απάντηση της τοπικής κυβέρνησης να δοθεί με σύνεση, ενώ η ισπανική κυβέρνηση προέβαλε και τη διέξοδο από την κρίση με πρόωρες εκλογές, ώστε να μην ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος για την άρση του καθεστώτος αυτονομίας, με αποπομπή της καταλανικής κυβέρνησης.

Ο λεγόμενος σύμβουλος Εξωτερικών της καταλανικής κυβέρνησης, Ραούλ Ρομέβα, απέρριψε το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών και επέμεινε ότι αν δεν εισακουστεί το αίτημα για διάλογο, η κυβέρνηση και τα μέλη της είναι έτοιμα να στερηθούν την ελευθερία τους και να είναι «πολιτικοί κρατούμενοι» που θα προστεθούν στους δύο υπάρχοντες, τον Ζόρντι Κουσάρτ της «Omnium Cultural» και τον Ζόρντι Σάντσες της «Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης» (ANC), δύο εκ των βασικών αυτονομιστικών οργανώσεων, οι οποίοι συνελήφθησαν προχτές με την κατηγορία της «στάσης».

Την ίδια ώρα εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών εφημερίδων, να υπάρχουν και διαφοροποιήσεις στο Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα του Πουιτζντεμόντ, που είναι το μεγαλύτερο στον καταλανικό κυβερνητικό συνασπισμό «Μαζί για το Ναι» και βλέπει ως διέξοδο τις πρόωρες εκλογές. Το ενδεχόμενο αυτό φέρεται να απορρίπτει, τουλάχιστον πλειοψηφικά, ο άλλος κυβερνητικός εταίρος, η σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά. Ο συνασπισμός έχει 62 βουλευτές στους 135, και τη στήριξη της επίσης σοσιαλδημοκρατικής «Λαϊκής Ενότητας» (με 10 βουλευτές), η οποία θέλει άμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και απόσχιση.

Με όλα τα ενδεχόμενα σήμερα να είναι ανοιχτά, ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου στην Καταλονία πιέζουν για συμβιβασμό και όχι απόσχιση, που θα σημάνει έξοδο από την ΕΕ και οικονομική επιβράδυνση στην επαρχία, η οποία έχει το 1/5 του ΑΕΠ της Ισπανίας. Ως μέσο πίεσης, γύρω στις 700 επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στη μεταφορά της έδρας τους σε άλλες περιοχές της Ισπανίας, χωρίς να παίρνουν, τουλάχιστον μέχρι τώρα, και την παραγωγή.

Οποια κι αν είναι η έκβαση της ενδοαστικής σύγκρουσης, πάντως, χαμένοι θα βγουν οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα, που εξακολουθούν να εγκλωβίζονται στις επιδιώξεις των αστών, οι οποίοι αξιοποιούν περίτεχνα τις εθνοτικές διαφορές και ρίχνουν το δηλητήριο του εθνικισμού. Με αφορμή τις συλλήψεις στην Καταλονία, πραγματοποιήθηκαν και χτες μεγάλες διαδηλώσεις. Ο εργαζόμενος λαός μπορεί να βρει διέξοδο μόνο αν συνειδητοποιήσει τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι η καπιταλιστική εξουσία, και οργανώσει την πάλη του για την ανατροπή της.

ΡΩΣΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οι γεωπολιτικές και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, με επίκεντρο τη Σερβία και ευρύτερα τα Βαλκάνια, φαίνεται πως εντείνονται, με πιο πρόσφατη αφορμή τις έντονες πιέσεις που ασκούν τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια οι Ρώσοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν καθεστώς πλήρους διπλωματικής ασυλίας για το ρωσικό προσωπικό που υπηρετεί στο ρωσοσερβικό «Κέντρο αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων», που λειτουργεί από τον Απρίλη του 2012 στη σερβική πόλη Νις, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης και σε μικρή απόσταση από τα σύνορα της Σερβίας με τη Βουλγαρία και το Κοσσυφοπέδιο (όπου εδρεύει η δύναμη των περίπου 4.000 ΝΑΤΟικών στρατιωτών της αποστολής KFOR).

Οι πιέσεις αυτές ασκήθηκαν και κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν προχτές στο Βελιγράδι ο Ρώσος πρέσβης στη Σερβία Αλεξάνταρ Τσεπούριν και ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι αυτή τη φορά το αίτημά του θα εξεταστεί και θα πάρει απάντηση «το συντομότερο δυνατόν».

Ενα 24ωρο αργότερα, ο Αλ. Βούτσιτς συνάντησε και τον Αμερικανό πρέσβη στο Βελιγράδι, Κάιλ Σκοτ, με τον οποίο συζήτησαν «διμερή και περιφερειακά ζητήματα», όπως το διάλογο Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου και την ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων, τη γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια και ενδεχομένως τις ρωσικές πιέσεις για τη χορήγηση καθεστώτος ασυλίας στους Ρώσους που υπηρετούν στο ρωσοσερβικό κέντρο στη Νις. Το τελευταίο για τις ΗΠΑ μοιάζει «κόκκινο πανί», καθώς θεωρούν ότι λειτουργεί ως βάση κατασκοπείας των Ρώσων στα Βαλκάνια. Τον περασμένο Ιούνη, μάλιστα, ο ασκών χρέη υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπράιαν Γι είχε κάνει ειδική συνάντηση για το εν λόγω κέντρο με στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου, τονίζοντας ότι το θέμα δεν είναι τόσο οι τωρινές δυνατότητες του κέντρου, αλλά αυτές που θα μπορούσε να αποκτήσει αν εξασφαλίσει το καθεστώς πλήρους ασυλίας, ως βάση μέσα στα Βαλκάνια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Στους δρόμους της Μογκαντίσου ξαναβγήκαν χτες χιλιάδες Σομαλοί, διαμαρτυρόμενοι για τη βομβιστική επίθεση που έγινε το περασμένο Σάββατο στο κέντρο της πρωτεύουσας, πιθανώς από τζιχαντιστές της «Αλ Σαμπάμπ», και προκάλεσε πάνω από 300 νεκρούς και 400 τραυματίες. Ωστόσο, Σομαλοί αστυνομικοί που παρακολουθούσαν τη μεγάλη διαδήλωση χιλιάδων νέων δεν δίστασαν να κάνουν χρήση πυρών εναντίον τους, τραυματίζοντας τρεις διαδηλωτές, εκ των οποίων μία εγκυμονούσα. Η πολύνεκρη επίθεση έδωσε πάντως αφορμή σε ΗΠΑ και Τουρκία να «προσφέρουν» βοήθεια στις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, προωθώντας τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ιρανός ανώτατος Σιίτης ιερωμένος Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε χτες τις ευρωπαϊκές χώρες «να κάνουν περισσότερα» για να υποστηρίξουν τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μετά την πρόσφατη άρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβεβαιώσει την τήρηση της συμφωνίας, με απώτερο στόχο την επαναδιαπραγμάτευσή της.

ΡΙΑΝΤ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Η σαουδαραβική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους «Flynas» ξεκίνησε χτες δρομολόγια από το Ριάντ στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πρώτου πολέμου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον Περσικό Κόλπο, το 1991.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι υπουργοί Εμπορίου ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού συμφώνησαν να παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις για την «επικαιροποίηση» της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2018, καθώς οι ομάδες διαπραγματευτών τους δυσκολεύονται να πετύχουν συμφωνία σε βασικά θέματα όξυνσης του ανταγωνισμού των μονοπωλίων τους, ιδιαίτερα στους τομείς της βιομηχανίας, της Ενέργειας, της μεταποίησης, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Ο επόμενος γύρος διαπραγμάτευσης ορίστηκε να γίνει στο Μεξικό από τις 17 έως τις 21 Νοέμβρη.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Στους 41 ανέβηκαν χτες οι νεκροί από τις πολυήμερες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, μετά τον εντοπισμό της σορού ενός 38χρονου πυροσβέστη. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω των πυρκαγιών, πάνω από 6.500 έχουν μείνει άστεγοι και εκατοντάδες άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τραυματισμούς και δύσπνοια, εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Καλό κλίμα» στις πρώτες συζητήσεις για κυβέρνηση

Οι πρώτες διερευνητικές επαφές για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης (σ.σ. «Τζαμάικα», όπως ονομάζεται από τα χρώματα των κομμάτων) ξεκίνησαν χτες, μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές (24 Σεπτέμβρη), με τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU - CSU) να συναντιούνται αρχικά με τους φιλελεύθερους (FDP) και στη συνέχεια με τους Πράσινους.

Από πλευράς CDU - CSU, που κατέκτησαν την πρώτη θέση, συμμετείχαν η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, ο «υπηρεσιακός» υπουργός Οικονομικών και στέλεχος της CDU, Πέτερ Αλτμάιερ, και άλλα στελέχη. Το FDP εκπροσώπησαν ο πρόεδρος, Κρίστιαν Λίντνερ, και το στέλεχος του κόμματος Γκραφ Λάμπσντορφ. Μετά την πρώτη συνάντηση εκπρόσωποι των τριών κομμάτων δήλωσαν αισιόδοξοι και μίλησαν για έναν «πολύ εποικοδομητικό, προσανατολισμένο σε λύσεις διάλογο (...) Θα μπορούσε να γίνει ένα μεγάλο βήμα αυτήν τη βδομάδα».

Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι εκπροσωπήθηκαν από τον πρόεδρο, Τζεμ Οζντεμίρ, και την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Κατρίν Γκέρινγκ - Εκαρντ.

Στο μεταξύ, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δηλώνει πως ακόμη και σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης «Τζαμάικα» «δεν θα γίνει η ρεζέρβα της CDU» και θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.

Τι θα συζητηθεί

Η Α. Μέρκελ αναφέρθηκε προχτές σε ορισμένα θέματα που θα θέσει το κόμμα της (Χριστιανοδημοκρατική Ενωση - CDU) στις διερευνητικές συνομιλίες με το FDP και τους Πράσινους. Αυτά είναι:

Βιώσιμο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, κάτι που ήδη συζητιέται στη Γερμανία, με «οικονομολόγους» και «τεχνοκράτες» να προειδοποιούν και να ζητούν μεταρρυθμίσεις, όπως αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια, αύξηση των εισφορών, κι άλλη μείωση των συντάξεων.

Οικονομία και Εργασία. Εδώ περιλαμβάνεται και η ψηφιοποίηση της παραγωγής και της οικονομίας, που ενδέχεται να προκαλέσει μείωση των θέσεων εργασίας, ενίσχυση της ελαστικής εργασίας, αλλά και απαίτηση για περισσότερο εξειδικευμένη εργασία.

Συνθήκες διαβίωσης με ισότητα, με θέματα όπως η έλλειψη κατοικιών σε πολλές πόλεις και το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, με αύξηση του αριθμού των αστυνομικών, ένταση της παρακολούθησης με κάμερες ασφαλείας σε δημόσιους χώρους κ.ά.

«Επίσης παραμένουν και ορισμένα άλλα σημαντικά θέματα, όπως η ενσωμάτωση (σ.σ. στην αγορά εργασίας) μεταναστών και προσφύγων και η μετανάστευση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού», πρόσθεσε, αναφερόμενη έμμεσα στις επιμέρους διαφοροποιήσεις που εκφράζουν τα κόμματα, έχοντας όμως τον ίδιο στόχο.

ΜΑΛΤΑ
Ερευνες για τη δολοφονία δημοσιογράφου

ΒΑΛΕΤΑ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Βοήθεια από ειδικούς ερευνητές της ολλανδικής αστυνομίας αλλά και από το FBI για τον εντοπισμό των αυτουργών της δολοφονίας της 53χρονης δημοσιογράφου Ντάφνη Καρουάνα Γκαλίζια, που σκοτώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας όταν ανατινάχθηκε το (παγιδευμένο με εκρηκτικά) αυτοκίνητό της, ζήτησε χτες ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Τζόζεφ Μουσκάτ.

Ο Μουσκάτ μαζί με τη σύζυγό του βρίσκονταν στο στόχαστρο πολυετούς έρευνας του θύματος για διαφθορά και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» μέσω λογαριασμών σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού, στην υπόθεση «Panama Papers».

Η Ντάφνη Καρουάνα Γκαλίζια είχε καταγγείλει προσφάτως στο δημοφιλές μπλογκ της τον στενό κύκλο του Μουσκάτ, αλλά και αξιωματούχους του δικαστικού συστήματος και της αστυνομίας για διαφθορά, καθώς επίσης και τον αρχηγό του Εθνικιστικού Κόμματος.

Χτες, αστυνομικές πηγές στη Μάλτα ανακοίνωσαν ότι στη βομβιστική επίθεση κατά της δημοσιογράφου χρησιμοποιήθηκαν πλαστικά εκρηκτικά τύπου Semtex, που συνήθως χρησιμοποιούνται σε ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ