ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ετοιμασίες ΗΠΑ για όλα τα ενδεχόμενα

Επαφές διπλωματών σε Τόκιο και Σεούλ

ΤΟΚΙΟ - ΣΕΟΥΛ.--

«Μαζί με τους συμμάχους μας σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο, σε περίπτωση που η διπλωματία αποτύχει», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν από το Τόκιο, όπου συναντήθηκε με τον Ιάπωνα ομόλογό του Σινσούκε Σουγκιγιάμα και συμφωνήθηκε να χρησιμοποιηθούν όλοι οι τρόποι για να αυξηθεί η πίεση προς τη Βόρεια Κορέα. Ο Σάλιβαν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στη διπλωματία, για την «αντιμετώπιση του προβλήματος» και την «αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου».

Φυσικά, την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον εντείνει κινήσεις που βεβαιώνουν ότι θέτει σε πλήρη ετοιμότητα και τη στρατιωτική της μηχανή: Αυτή τη βδομάδα συνεχίζονται νέες ασκήσεις ευρείας κλίμακας με τη Νότια Κορέα, με τη συμμετοχή και του αεροπλανοφόρου «USS Ronald Reagan». Η εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD προχωρά κατά προτεραιότητα. Ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις περί «επιστροφής» αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη Νότια Κορέα... Ολα αυτά, με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στην όλο και ισχυρότερη θέση που αποκτούν στην περιοχή, αλλά και διεθνώς, δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες βέβαια αξιοποιούν αντίστοιχα την αναμέτρηση στη Χερσόνησο, για την προώθηση των προτεραιοτήτων των δικών τους μονοπωλίων.

Μετά το Τόκιο, ο Σάλιβαν έφτασε στη Σεούλ, όπου αναμενόταν να συναντηθεί με τον Νοτιοκορεάτη υφυπουργό Εξωτερικών Λιμ Σουνγκ-ναμ, προκειμένου να συζητηθούν εναλλακτικές «πολιτικές απαντήσεις» στις «προκλήσεις» της Πιονγιάνγκ. Πάντως, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού ΥΠΕΞ Νοχ Κιου-ντουκ υποστήριξε ότι οι δύο σύμμαχοι μένουν δεσμευμένοι «στη σταθερή αντιμετώπιση της κατάστασης» και τη χρησιμοποίηση όλων των απαραίτητων οδών, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την επιστροφή της Βόρειας Κορέας στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Εθνη Κιμ Ιν Ριόνγκ δήλωσε στις αρχές της βδομάδας πως η χώρα του «υποστηρίζει πάγια την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων και τις προσπάθειες για την αποπυρηνικοποίηση όλου του κόσμου», αλλά όσο οι ΗΠΑ, «οι οποίες μόνιμα απειλούν και εκβιάζουν» τη Βόρεια Κορέα, απορρίπτουν τη διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, και η χώρα του «δεν είναι σε θέση να ενταχθεί στη συνθήκη αυτή».

KINA
Αρχισε το 19ο Συνέδριο του ΚΚ

Από την έναρξη των εργασιών

Copyright 2017 The Associated

Από την έναρξη των εργασιών
ΠΕΚΙΝΟ.--

Η Κίνα θα συνεχίσει να στηρίζει την ενίσχυση του «κρατικού κεφαλαίου» ώστε να γίνει ισχυρότερο, να τα πηγαίνει καλύτερα και να αναπτύσσεται, μετατρέποντας τις κινεζικές εταιρείες σε εταιρείες παγκόσμιας κλάσης, διεθνώς ανταγωνιστικές.

Τα παραπάνω σημείωσε ο Σι Τζινπίνγκ, Πρόεδρος της Κίνας και ΓΓ του ΚΚ Κίνας (ΚΚΚ), στην εισήγηση που έκανε χτες, κατά την έναρξη του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΚ στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», ο Κινέζος ηγέτης τόνισε ότι η χώρα πρέπει να εστιάσει στην «πραγματική οικονομία» και ότι «η Κίνα θα κινητοποιήσει το θεμελιώδη ρόλο της κατανάλωσης στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και θα βελτιώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο που υποστηρίζει η νομισματική πολιτική και η πολιτική μακράς πρόληψης, όπως και ότι θα διασφαλίσει πως τα επιτόκια και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα βασίζονται ακόμα περισσότερο στις ανάγκες της αγοράς».

Επιπλέον, δόθηκαν νέες διαβεβαιώσεις για την κυριαρχία των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, με τον Σι να επισημαίνει ότι η χώρα «θα ανοίξει όλο και περισσότερο» και «δεν θα κλείσει την πόρτα της στον (υπόλοιπο) κόσμο», όπως και ότι «θα διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση στην αγορά (της) και θα προστατέψει τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα των ξένων επενδυτών».

Οσον αφορά την ανάπτυξη της στρατιωτικής μηχανής της Κίνας, ο Σι υπογράμμισε πως μέχρι το 2020 θα έχει επιτευχθεί η εκμηχάνισή της.

Δυτικά πρακτορεία όπως το «Ασοσιέτεντ Πρες» επέλεξαν να ξεχωρίσουν τις επισημάνσεις του Σι ειδικά για την ενίσχυση των στρατιωτικών υποδομών της χώρας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (όπου βαθαίνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και κόντρες), αλλά και για τη σημασία της οικονομικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος» (OBOR), των ενεργειακών και εμπορικών διαδρομών μέσα από τις οποίες το ανερχόμενο κινεζικό κεφάλαιο διεκδικεί ισχυρότερη θέση διεθνώς, γεωπολιτικά και συνολικότερα.

Μεταξύ άλλων, ο Σι μίλησε για «λαμπρές προοπτικές», αλλά και «δύσκολες προκλήσεις» που μεγαλώνουν για την Κίνα, προσθέτοντας - σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ασοσιέτεντ Πρες» - ότι το ΚΚ Κίνας πρέπει να λάβει μεγάλο ρίσκο και να ξεπεράσει «μεγάλες αντιστάσεις».

Το συνέδριο του ΚΚ Κίνας γίνεται σε μια περίοδο που, με κυρίαρχες τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής σε όλο το φάσμα της κινεζικής οικονομίας, οι κινεζικές κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες, ειδικά σε όλους τους κλάδους στρατηγικής σημασίας, αναπτύσσουν πυρετώδεις σχεδιασμούς για τον έλεγχο πρώτων υλών και αγορών σε όλο και μεγαλύτερα μέρη του πλανήτη, τροφοδοτώντας τη ραγδαία όξυνση των αντιλαϊκών ανταγωνισμών σε όλα τα επίπεδα.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Παραίτηση υπουργού για τους νεκρούς στις πυρκαγιές

Η υπουργός Εσωτερικών της «αριστερής» κυβέρνησης της Πορτογαλίας, Κονστάντσα Ουρμπάνου ντε Σόουζα, παραιτήθηκε χτες από τη θέση της, μετά το θάνατο περισσότερων από εκατό ανθρώπων στις πυρκαγιές που ξέσπασαν στη χώρα, τους τελευταίους μήνες.

Στην επιστολή παραίτησής της, η υπουργός τονίζει ότι μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών «έκρινα ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές και προσωπικές συνθήκες που θα μου επέτρεπαν να παραμείνω στη θέση μου».

Εκατοντάδες φωτιές έχουν εκδηλωθεί στη βόρεια και κεντρική Πορτογαλία από την περασμένη Κυριακή, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 41 άνθρωποι και έχουν τραυματιστούν 71. Είχε προηγηθεί ένα εφιαλτικό καλοκαίρι, με μεγάλη ξηρασία και μεγάλες δασικές πυρκαγιές στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, όπου βρήκαν το θάνατο 64 άνθρωποι. Συνολικά 3.500.000 στρέμματα γης έχουν καεί από στις φετινές πυρκαγιές.

Το υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνο για το Πυροσβεστικό Σώμα, την Αστυνομία και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, που έχουν όλα δεχτεί έντονη κριτική μετά τις πυρκαγιές.

Και στην Πορτογαλία έχουν έρθει στο προσκήνιο οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, που είναι το απτό αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης από όλες τις αστικές κυβερνήσεις και τη σημερινή δήθεν «αριστερή». Ο τομέας της δασοπυρόσβεσης περιλαμβάνει και την πρόληψη, τον καθαρισμό των δασών, τη φύλαξή τους, την εφαρμογή των πορισμάτων και υποδείξεων των επιστημόνων για τη σύσταση των δασών (ένας επιβαρυντικός παράγοντας στην Πορτογαλία είναι η ύπαρξη πολλών ευκαλύπτων). Και στην Πορτογαλία, όπως και στη χώρα μας, η δασοπυρόσβεση για λόγους μείωσης του κόστους με συγχωνεύσεις υπηρεσιών έχει περάσει στην πυροσβεστική των πόλεων. Οσο προτεραιότητα είναι το καπιταλιστικό κέρδος, η γη και τα δάση εμπόρευμα, όσο θεωρούνται κόστος τα μέτρα πρόληψης, τόσο ο δασικός πλούτος θα χάνεται και θα θρηνούνται θύματα.

ΑΦΡΙΚΗ
Ορμητική διείσδυση κινεζικών κεφαλαίων

Η διείσδυση κινεζικών κεφαλαίων στην Αφρική ολοένα και μεγαλώνει, όπως δείχνουν στατιστικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με αυτά, μόνο το 2016 έγιναν στη «μαύρη ήπειρο» άμεσες κινεζικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 36 δισ. δολάρια, δηλαδή υπερδιπλάσιες από αυτές των ΗΠΑ (3,6 δισ.) και της ΕΕ (11,9 δισ.) μαζί. Η αφρικανική ήπειρος, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων σε ορυκτό πλούτο, νεαρό πληθυσμό, μεγάλη αγορά, αποτελεί αναμφισβήτητα πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών. Χαρακτηριστικά, το γερμανικό κεφάλαιο τοποθετεί την οικονομική και στρατιωτική του διείσδυση στις άμεσες προτεραιότητες το επόμενο διάστημα.

Συγκριτικά με το 2015, παρατηρείται μια ορμητική αύξηση των κινεζικών επενδύσεων (2,7 δισ. δολάρια) και μια μεγάλη υποχώρηση των αμερικανικών (6,4 δισ.) και των ευρωπαϊκών (26,5 δισ.), οι οποίες μειώθηκαν τουλάχιστον στο μισό.

Ενδεικτικό της αυξανόμενης διείσδυσης είναι το γεγονός ότι από το Γενάρη του 2005 έως τον Ιούνη του 2017 οι κινεζικές επενδύσεις στην Αφρική ανήλθαν σε 77,82 δισ. δολάρια, Πιο συγκεκριμένα, 41,5 δισ. στον κλάδο του μετάλλου, 32,5 δισ. στην Ενέργεια, 8,3 δισ. σε ακίνητα, 7,5 δισ. στον χρηματοπιστωτικό τομέα, 3,3 δισ. στις μεταφορές, 1,9 δισ. στον αγροτικό τομέα, 1,6 δισ. στη χημική βιομηχανία και 3,8 δισ. σε άλλους τομείς. Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επιρροή κινεζικών επιχειρήσεων και κρατικών εκπροσώπων στην Αφρική θα γνωρίσει νέα αύξηση τα επόμενα χρόνια.

Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» αναφέρεται στην κατασκευή δύο νέων σιδηροδρομικών γραμμών, που σύντομα θα διασχίζουν την Κένυα, την Ουγκάντα, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι και το Νότιο Σουδάν. Το έργο κοστίζει 13,8 δισ. ευρώ και κατασκευάζεται από την κρατική κινεζική εταιρία (CRBC), ενώ η κινεζική τράπεζα εξαγωγών - εισαγωγών χρηματοδοτεί το 90% και το υπόλοιπο η Κένυα.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Αντιδράσεις για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Στον δεύτερο μέσα σε εφτά μήνες ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε προχτές ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, αντικαθιστώντας τους υπουργούς σε πέντε «νευραλγικά» υπουργεία - Ενέργειας, Τηλεπικοινωνιών, Εσωτερικών, Κρατικής Ασφάλειας και Ανώτερης Παιδείας και Κατάρτισης. Στο τελευταίο υπουργός ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Μπλέιντ Ντζιμάντε.

Σε ανακοίνωσή του το Νοτιοαφρικανικό ΚΚ επισήμανε ότι απορρίπτει «ελιγμούς που φέρνουν τη συμμαχία (σ.σ. ανάμεσα σε ANC, Νοτιοαφρικανικό ΚΚ και το συνδικάτο COSATU) στα πρόθυρα διάλυσης». Χαρακτήρισε την αποπομπή του Ντζιμάντε «στοχευμένη ενέργεια» και «άμεση επίθεση στο Νοτιοαφρικανικό ΚΚ». Κάλεσε επίσης τον Ζούμα να παραιτηθεί, κατηγορώντας τον για «πολλά προβλήματα διαφθοράς» και για «κυβερνητική παρακμή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ