ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στο επίκεντρο τα συμφέροντα των μονοπωλίων και οι ανταγωνισμοί τους

Η διεθνής εμπορική πολιτική της λυκοσυμμαχίας, οι σχέσεις με τη Ρωσία και η διαχείριση του Μεταναστευτικού βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά αύριο

Την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και τις επιδιώξεις των ευρωενωσιακών μονοπωλίων αποτυπώνει η πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Eurokinissi

Την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και τις επιδιώξεις των ευρωενωσιακών μονοπωλίων αποτυπώνει η πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Με θέματα συζήτησης ζητήματα που «καίνε» τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, όπως οι διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες, οι ανταγωνισμοί και οι σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς και η διαχείριση του Μεταναστευτικού συνεδριάζει αύριο και μεθαύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ) στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά την εμπορική πολιτική της ΕΕ και κάνοντας ειδική αναφορά στη συμφωνία ΕΕ - Καναδά (CETA), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στην πρόσκλησή του για τη Σύνοδο, εφιστά την προσοχή στη διασφάλιση των συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, επισημαίνοντας πως αν και το εμπόριο είναι σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης, εντούτοις τα οφέλη της συγκεκριμένης συμφωνίας αμφισβητούνται. Εκφράζει, ωστόσο, τη βεβαιότητα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να επεξεργαστεί μια εμπορική πολιτική που θα απαντά στις «σημερινές ανησυχίες» οι οποίες διατυπώνονται απ' την πλευρά των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ, όπως και στις «αυριανές προκλήσεις». Κάτι που, όπως αναφέρει, θα εξαρτηθεί απ' την ικανότητα προστασίας απέναντι σε αθέμιτες πρακτικές και γι' αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οφείλει να εστιάσει στον εκσυγχρονισμό των «εργαλείων εμπορικής άμυνας» στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με τον Καναδά.

Υπενθυμίζουμε ότι η CETA είναι μία από τις διατλαντικές συμφωνίες που προωθούνται αυτήν την περίοδο (μαζί με τις TTIP και TiSA), εν μέσω οξύτατων ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και στο εσωτερικό τους, προκειμένου να υπηρετήσουν την ανάγκη των μονοπωλίων για διείσδυση σε νέες αγορές και νέα κερδοφόρα πεδία. Πρόκειται για συμφωνίες που προδιαγράφουν ταυτόχρονα το παραπέρα σάρωμα εργασιακών δικαιωμάτων, μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, θυσιάζοντας κάθε λαϊκή ανάγκη στο βωμό της επιδίωξης για μέγιστη κερδοφορία των μονοπωλίων.

Για το θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία, ο Ντ. Τουσκ σημειώνει ότι στόχος είναι να εξεταστούν οι σχέσεις «με αυτόν τον σημαντικό γείτονα», ενώ - στο φόντο των εντεινόμενων αντιθέσεων και εντός ΕΕ για το εν λόγω θέμα - ισχυρίζεται ότι βασικό πλεονέκτημα της ΕΕ παραμένει η ενότητά της απέναντι στη Ρωσία.

Υποδεικνύει ακόμα ως θέμα συζήτησης, για το οποίο θα υιοθετηθεί και κείμενο συμπερασμάτων, τις εξελίξεις στη Συρία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, ο Ντ. Τουσκ αναφέρει ότι οι δράσεις που ανέλαβε η ΕΕ αποδίδουν, επικαλούμενος τη μείωση της εισροής μεταναστών και προσφύγων στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω της εφαρμογής κατασταλτικών μέτρων στα σύνορα, της αύξησης των επαναπροωθήσεων από τη Frontex και της συμφωνίας ΕΕ - Αφγανιστάν. Με βάση τα παραπάνω, συνιστά οι εργασίες να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στην Κεντρική Μεσόγειο και τη μετανάστευση από χώρες της Αφρικής.

Ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί και κομπρεμί

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής και για την προετοιμασία της, συνεδρίασαν χτες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων εξετάστηκε η πορεία των εργασιών για την ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014 - 2020. Συζητήθηκαν επίσης η «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών» κατά μήκος της οδού της Κεντρικής Μεσογείου, η διατήρηση και ενίσχυση του ελέγχου της οδού της Ανατολικής Μεσογείου. Για την εμπορική πολιτική της ΕΕ αξιολογήθηκαν η πορεία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με βασικούς εταίρους και ο εκσυγχρονισμός των μέσων εμπορικής άμυνας, για τη διασφάλιση των συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στους εντεινόμενους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.

Με θέμα την ολοκλήρωση της CETA (Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ - Καναδά) πραγματοποιήθηκε και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου. Απ' την ανακοίνωση που εκδόθηκε φαίνεται να επιτυγχάνεται κάποιος συμβιβασμός σε ζητήματα για τα οποία εκφράζονταν ανησυχία, στο πλαίσιο του οξυμένου ανταγωνισμού ανάμεσα στα μονοπώλια ΕΕ και Καναδά. Ετσι, αναφέρεται ότι οι προϋποθέσεις που συμφωνήθηκαν για την προσωρινή εφαρμογή της Συμφωνίας είναι «ακόμα πιο αυστηρές εκείνων που είχαν συζητηθεί στο προηγούμενο Συμβούλιο (23 Σεπτέμβρη, στην Μπρατισλάβα), καθώς θα ενεργοποιηθούν μόνο τα τμήματα που εμπίπτουν αυστηρά στην αρμοδιότητα της ΕΕ και γίνεται σαφές ότι εφόσον η Συμφωνία απορριφθεί έστω και από ένα κράτος - μέλος, αμέσως σταματά η προσωρινή της εφαρμογή».

«Επικράτησαν θέσεις που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε η ελληνική αντιπροσωπεία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, κάνοντας επίσης λόγο για διαμόρφωση πλαισίου διασφαλίσεων του περιβόητου «ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε κατά πόσο έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την υπογραφή της Συμφωνίας. Οι υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι η νομικά δεσμευτική ερμηνευτική δήλωση της Συμφωνίας, που προετοίμασε η Επιτροπή και αποδέχθηκε η κυβέρνηση του Καναδά, αποσαφηνίζει επαρκώς ευαίσθητα θέματα, που μεταξύ άλλων αφορούν «την προστασία των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών καθώς και το δικαίωμα επανεθνικοποίησης ιδιωτικοποιημένων σχετικών επιχειρήσεων (π.χ. υπηρεσίες ύδρευσης)», τη διατήρηση των «υψηλών προδιαγραφών για την προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος», την «επίλυση διαφορών επενδυτή - κράτους, για τις οποίες υπάρχει προτροπή να επιλύονται στα εθνικά δικαστήρια», την «προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων»...

«Νέο όραμα» για τα κέρδη του κεφαλαίου και την ενσωμάτωση του λαού

Την ίδια ώρα και με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Ξυδάκης, συμμετείχε στη συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τη σύναξη των σοσιαλδημοκρατών υπουργών απασχόλησαν «η ασφάλεια, η άμυνα, η οικονομική ανάπτυξη», ενώ «βασικό θέμα της συζήτησης υπήρξε και το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, καθώς και οι συμφωνίες της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών». Τέλος, συζητήθηκε η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια με σκοπό, όπως αναφέρεται, να «ενδυναμωθεί» η «ευρωπαϊκή προοπτική» των κρατών της περιοχής.

Στην παρέμβασή του, ο Ν. Ξυδάκης υποστήριξε την ανάγκη για ένα «νέο ευρωπαϊκό όραμα που θα στοχεύει στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή και στην κοινωνική ενσωμάτωση». Επανέλαβε το αίτημα «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να μοιράζονται ισομερώς το βάρος» της μετανάστευσης.

Οσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, υποστήριξε «τις προσπάθειες της Ελλάδας να εδραιωθεί η πολιτική σταθερότητα και το κράτος δικαίου στην περιοχή, ώστε να περιοριστούν οι αλυτρωτικές φωνές που οδηγούν σε πολιτικό εξτρεμισμό και αποσταθεροποίηση».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ