ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΕΣ - ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ
Συνέλευση και διαμαρτυρία για την ανάκτηση απωλειών

Παρέδωσαν υπόμνημα με τις διεκδικήσεις τους στο υπουργείο Εργασίας

Οι συνταξιούχοι καθ' οδόν προς το υπουργείο Εργασίας
Οι συνταξιούχοι καθ' οδόν προς το υπουργείο Εργασίας
Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας την αποκατάσταση των απωλειών που έχουν υποστεί οι συντάξεις και τα δικαιώματά τους, εξελίχθηκε η χτεσινή συνέλευση των Συνδέσμων Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και Πειραιά.

Οι συνταξιούχοι αρχικά συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής, όπου συζήτησαν για την επίθεση που δέχονται οι συντάξεις και τα δικαιώματά τους. Στη συνέχεια, έκαναν πορεία μέχρι το υπουργείο Εργασίας κρατώντας πανό με το σύνθημα «Αγωνιζόμαστε για Συντάξεις - Υγεία - Πρόνοια στο ύψος των σύγχρονων αναγκών». Φτάνοντας στο υπουργείο, αντιπροσωπεία παρέδωσε στον υφυπουργό, Τ. Πετρόπουλο, το ψήφισμα της συνέλευσης, μεταφέροντας τα αιτήματά τους.

Νωρίτερα, τη συνέλευση χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης. Τη στήριξη των εργαζομένων του κλάδου μετέφερε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου και της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Εφημεριδοπωλών Αθηνών, Μπάμπης Θεοδωρόπουλος, σημείωσε πως η Ενωση πρόκειται να συνεργαστεί στενότερα με το Σύνδεσμο το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας στη συνέλευση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών, Χρήστος Πισπιρίγκος, υπενθύμισε τις μειώσεις που υπέστησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη οι επικουρικές συντάξεις των ασφαλισμένων του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, μειώσεις οι οποίες έφτασαν ακόμα και το 55% και υπογράμμισε ότι στο ίδιο στόχαστρο θα βρεθούν και οι κύριες συντάξεις. Σημείωσε ότι η ένταξη στο ενιαίο ταμείο (ΕΦΚΑ) από τις αρχές του 2017 θα σημάνει κατάργηση του επιδόματος συζύγου και θα επιφέρει μειώσεις της τάξης του 10% στις συντάξεις των ασφαλισμένων.

Παράλληλα, επισήμανε τις συνέπειες του αντιασφαλιστικού νόμου σε όλες τις συντάξεις χωρίς εξαίρεση, κύριες και επικουρικές, αναπηρικές και χηρείας. «Αυτός ο νόμος δεν παίρνει γιατρειά, πρέπει να καταργηθεί», τόνισε και κάλεσε τους συνταξιούχους να βάλουν το λιθαράκι τους στον αγώνα αυτό.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
Διαδηλώνουν για να μη χάσουν τη δουλειά τους

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Αθήνα
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Αθήνα
Πανελλαδική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες στην Αθήνα εργαζόμενοι στις «κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας» (κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία κ.ά.), διεκδικώντας να συνεχίσουν να δουλεύουν και να μην απολυθούν μετά τη λήξη των προγραμμάτων που χρηματοδοτούν τις σχετικές δομές.

Οπως αναφέρουν, μέχρι τώρα λειτουργούν 168 δομές που εξυπηρετούν 118.000 άτομα. Η κυβέρνηση σταματά τη χρηματοδότησή τους στις 31 Οκτώβρη και αναθέτει τη λειτουργία τους στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (η χρηματοδότηση προέρχεται από το νέο ΕΣΠΑ). Ωστόσο, οι Περιφέρειες δεν έχουν ακόμα προωθήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα τις δομές. Ακόμα προβλέπεται ότι η στελέχωση των δομών θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ και επομένως δεν είναι σίγουρο ότι θα επαναπροσληφθούν οι ίδιοι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση ζήτησαν τη συνέχιση της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση, μέχρι οι Περιφέρειες να είναι έτοιμες να λειτουργήσουν τις δομές και να συνεχίσουν να απασχολούνται οι ίδιοι. Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία τους με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η τελευταία δήλωσε, όπως είπαν, ότι «δεν έχει άλλα λεφτά να δώσει», δηλαδή ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει τη χρηματοδότησή τους.

Η συνάντηση έγινε κάτω από την επιμονή των εργαζομένων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στο υπουργείο Εργασίας, όπου δεν τους δέχτηκε κανείς, στη συνέχεια πήγαν στη Βουλή όπου έτυχαν της ίδιας αντιμετώπισης και επέστρεψαν στο υπουργείο, όπου έκαναν καθιστική διαμαρτυρία μέχρι να γίνουν δεκτοί. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από την Αττική, την Πάτρα, το Αγρίνιο, τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλονίκη. Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Νομού Αττικής, και ο Δημήτρης Πελεκούδας, αντιδήμαρχος Πατρέων.

Σήμερα το δικαστήριο για την «Μαρινόπουλος»

Να συνεχίσουν τον αγώνα για τα δικαιώματά τους, καθώς η «διάσωση» της επιχείρησης δεν βάζει τέλος στη δική τους αβεβαιότητα και ανησυχία, καλούν τους εργαζόμενους στο «Μαρινόπουλο» οι Επιτροπές Αγώνα, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στο Πρωτοδικείο για το «σχέδιο εξυγίανσης» που έχει καταθέσει η επιχείρηση, σε συνεργασία με το «Σκλαβενίτη» και τις τράπεζες, το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμφωνία των πιστωτών, ενώ εκκρεμεί η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Επιδιώκοντας να παρουσιάσει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων ως ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί στο σημερινό δικαστήριο, η εργοδοσία τούς ζήτησε να υπογράψουν δήλωση, με την οποία βεβαίωναν ότι «ανεπιφυλάκτως συναινούμε» με το «σχέδιο εξυγίανσης» «και τους ειδικότερους όρους που μας αφορούν», όταν στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν τι προβλέπει και τι επιπτώσεις θα έχει για τους ίδιους.

«Κάθε συγχώνευση συνδυάζεται με απολύσεις, με κλεισίματα καταστημάτων, με αλλαγή των εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο», προειδοποιούν οι Επιτροπές Αγώνα. Αντίστοιχα, κάλεσμα για κοινό αγώνα, ανεξάρτητα από το όνομα του εργοδότη στη μαρκίζα, απευθύνει και η Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων στο «Σκλαβενίτη».

Η ΠΑΣΕΒΕ για τις δηλώσεις του διοικητή του ΟΑΕΕ

Απάντηση στις δηλώσεις που έκανε από τη Φλώρινα ο διοικητής του ΟΑΕΕ, ότι όποιος δεν μπορεί να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με τις φορολογικές του υποχρεώσεις, «ας πάρει την οικογένειά του να πάει στη Βουλγαρία», δίνει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ. Σ' αυτήν αναφέρει ότι λόγια όπως αυτά «τα έχουμε ξανακούσει. Υπουργός της προηγούμενης συγκυβέρνησης δήλωνε: Οσοι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώσουν, να κλείσουν! Η ξετσιπωσιά, όταν υπηρετείς τα μονοπώλια, δεν έχει χρώμα. Ιδια είναι! Είτε μπλε, είτε πράσινη, είτε ροζ (...) Ας βγάλουν οι αυτοαπασχολούμενοι τα συμπεράσματά τους. Ενα, όμως, είναι βέβαιο. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγουμε από τη μέση. Παλεύουμε να κρατήσουμε τη δουλειά μας. Μένουμε εδώ και παλεύουμε μέσα από τα σωματεία μας, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Δικάζονται στελέχη των ελαιουργοσαπωνοποιών

Σε συγκέντρωση στα Δικαστήρια Χαλκίδας καλεί η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών, την Παρασκευή 21 Οκτώβρη, στις 9 π.μ., καθώς εκείνη τη μέρα δικάζονται 14 εργαζόμενοι στον «Παπουτσάνη», μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και μέλη της Ενωσης, επειδή στις 8 Φλεβάρη 2013 περιφρουρούσαν την απεργία τους με αίτημα την ανάκληση απόλυσης. Η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την εργοδοσία του «Παπουτσάνη», η οποία «έχει προβεί σε μηνύσεις σε δεκάδες άλλους εργαζόμενους, επειδή συμμετείχαν και σε άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα».

Απαντούν αγωνιστικά στη φοροληστεία

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη φοροληστεία οργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ, την Πέμπτη 20 Οκτώβρη, στις 8.30 το πρωί στις Εφορίες Δ-Θ-Ι, στο κέντρο της πόλης. Ανάλογη διαμαρτυρία οργάνωσαν την περασμένη Παρασκευή στην Εφορία Ηρακλείου δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, συνδικαλιστές και άλλοι αυτοαπασχολούμενοι, εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, Αρχανών και Αστερουσίων, Λαϊκές Επιτροπές, καθώς και η ομάδα της ΟΓΕ Νοτίων Προαστίων Ηρακλείου.

Τροπολογία για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ

Απορρίφθηκε χτες από την κυβέρνηση η τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η οποία προέβλεπε την παράταση έως το τέλος του 2017 των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας των ΟΤΑ, και την μετατροπή τους, με τη λήξη της παράτασης «αυτοδίκαια σε συμβάσεις αορίστου χρόνου». Αυτό που έκανε η κυβέρνηση - και αυτό κάτω από την πίεση του αγώνα των εργαζόμενων - ήταν να περάσει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την παράταση των 8μηνων συμβάσεων για ένα χρόνο, ενώ εξαίρεσε από αυτήν τους εργαζόμενους με δίμηνες συμβάσεις που υπογράφτηκαν μέσα στο 2016. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής σημείωσε ότι με την απόρριψη της τροπολογίας του ΚΚΕ, «αυτό που στην πραγματικότητα απέρριψε η κυβέρνηση, είναι το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, γιατί αυτό ακριβώς προέβλεπε η τροπολογία του ΚΚΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ