ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Μάχες και παζάρια σε όλα τα μέτωπα...

Δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά στη μάχη της Μοσούλης, εξοπλισμένες με την ...τελευταία λέξη της αμερικανικής τεχνολογίας

Copyright 2016 The Associated

Δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά στη μάχη της Μοσούλης, εξοπλισμένες με την ...τελευταία λέξη της αμερικανικής τεχνολογίας
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ισχυρές δυνάμεις του ιρακινού στρατού, σε συνεργασία με Κούρδους Πεσμεργκά, με τη συνδρομή και ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Γαλλίας συνέχισαν χτες, για δεύτερο 24ωρο, την επιχείρηση με στόχο την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», αυτούς που οι ιμπεριαλιστές δημιούργησαν και ενίσχυσαν. Η επιχείρηση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη διαπάλη στην κρίσιμη ενεργειακά περιοχή και σκοπεύει να καθορίσει τα δεδομένα της επόμενης μέρας.

Διοικητής των ειδικών δυνάμεων του ιρακινού στρατού επιβεβαίωσε την καθυστέρηση σε νέες επιχειρήσεις ανάκτησης εδάφους λέγοντας ότι επέλεξε να ικανοποιήσει αίτημα Κούρδων διοικητών για «περισσότερο χρόνο», με στόχο να σιγουρευτεί η ανακατάληψη των νότιων περιχώρων της Μοσούλης και των 20 περίπου χωριών.

Η έναρξη της επιχείρησης, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη κόντρα και τα παζάρια Βαγδάτης - Αγκυρας σε σχέση με το ρόλο των τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ, προκαλεί διάφορα ζητήματα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για παράδειγμα, παρατήρησε χτες ότι οι χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες έχουν περικυκλώσει το μεγαλύτερο μέρος της Μοσούλης και όχι όλη την πόλη, εκτιμώντας πως πιθανώς οι ΗΠΑ να έχουν κατευθύνει τις ιρακινές δυνάμεις να «σπρώξουν» σε επόμενο στάδιο όσους τζιχαντιστές διώξουν από τη Μοσούλη στο συριακό έδαφος. Υπογράμμισε ότι η Ρωσία και οι σύμμαχοί της «παρακολουθούν την κατάσταση και παίρνουν πολιτικές και στρατιωτικές αποφάσεις», προσθέτοντας πως η Μόσχα θα εμποδίσει την άφιξη τζιχαντιστών στο συριακό έδαφος.

Νέες τουρκικές αντιδράσεις

Ενδιαφέρον προκαλούν οι νέες αντιδράσεις της Αγκυρας σε σχέση με την επιχείρηση στη Μοσούλη, στην οποία επιθυμεί διακαώς να συμμετάσχει αλλά προσκρούει (προς το παρόν...) στις αντιρρήσεις της ιρακινής κυβέρνησης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναγκάστηκε αργότερα χτες να προβεί σε διορθωτικές δηλώσεις και να υπαναχωρήσει από όσα είχε πει αρχικώς, πως δηλαδή, τάχα, τουρκικά μαχητικά συμμετείχαν σε «εναέριες επιχειρήσεις που διεξήγαγαν ο ιρακινός στρατός και ο διεθνής συνασπισμός των ΗΠΑ στη Μοσούλη». Οπως «διευκρίνισε», εννοούσε ότι υπάρχει «καταρχήν συμφωνία» ανάμεσα στο συνασπισμό των ΗΠΑ και την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανήλθε στα απροκάλυπτα σχέδια της Αγκυρας να εκδιώξει από το Μανμπίτζ της Βόρειας Συρίας Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG, τους οποίους θεωρεί «τρομοκράτες που συνεργάζονται με το ΡΚΚ», αφού απομακρυνθούν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» από τη γειτονική πόλη Αλ Μπαμπ. Επανέλαβε ότι στόχος της Αγκυρας παραμένει η δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» 5.000 χλμ. στη Βόρεια Συρία.

Παρά τους λεονταρισμούς της Αγκυρας, συνεχίζονται τα τουρκικά παζάρια ώστε να καμφθούν οι ιρακινές αντιδράσεις. Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Ουμίτ Γιαλσίν, παραμένει στη Βαγδάτη από τη Δευτέρα, συζητώντας για το τουρκικό στρατόπεδο Μπασίκα στο Β. Ιράκ και τη συμμετοχή της Αγκυρας στην επιχείρηση της Μοσούλης. Παράλληλα, έως αύριο Πέμπτη αναμένεται στην Αγκυρα αντιπροσωπεία Ιρακινών αξιωματούχων. Επιπλέον, χτες, χιλιάδες υποστηρικτές του Ιρακινού σιίτη ιερωμένου Σαντρ πραγματοποίησαν εντυπωσιακή διαδήλωση έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Βαγδάτη, απαιτώντας την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το Βόρειο Ιράκ και καταγγέλλοντας την Αγκυρα για «ανάμειξη στις υποθέσεις του Ιράκ».

Από χτες ρωσο-συριακή εκεχειρία στο Χαλέπι

Ρωσικά και συριακά πολεμικά αεροσκάφη προχώρησαν αιφνιδιαστικά χτες στις 10 π.μ. σε παύση των βομβαρδισμών στο Α. Χαλέπι σε ένδειξη «καλής θέλησης από τη μεριά της Μόσχας». Ρώσοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι η παύση των βομβαρδισμών εφαρμόστηκε χτες και όχι την Πέμπτη, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, για να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους αμάχους και σε αντικαθεστωτικούς που το επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πόλη. Πρόσθεσαν πως η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή και αύριο Πέμπτη.

Η στρατιωτική κινητικότητα στο Ιράκ αλλά και στη Συρία προκαλεί νέες διπλωματικές διεργασίες. Ετσι, ενώ αρχικά οι Γάλλοι είχαν ανακοινώσει, τη Δευτέρα, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών μερικών δεκάδων χωρών που συμμετέχουν στο «συνασπισμό των ΗΠΑ κατά του "Ισλαμικού Κράτους"» την επόμενη βδομάδα, χτες το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νέα ημερομηνία «έκτακτης συνόδου» για τη Μοσούλη στο Παρίσι αύριο, Πέμπτη.

Τέλος, ο Βρετανός επίτροπος της ΕΕ για θέματα ασφαλείας, Τζούλιαν Κινγκ, προειδοποίησε πως η ΕΕ θα πρέπει να ετοιμαστεί για την πιθανή επιστροφή τζιχαντιστών από τη Μοσούλη στο ευρωπαϊκό έδαφος, σημειώνοντας ότι ακόμη και ένας μικρός αριθμός από αυτούς «συνιστά σοβαρή απειλή».

ΛΙΒΥΗ
Εντείνουν τις επιδρομές οι ΗΠΑ...

TΡΙΠΟΛΗ.--

«Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις τελευταίες μέρες τις αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη, υποστηρίζοντας πως πλήττουν θέσεις τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους" κυρίως στην πόλη της Σύρτης.

Σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM), από τις αρχές Αυγούστου (οπότε οι ΗΠΑ ξανάρχισαν πιο συστηματικές αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη) έως τα μέσα Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκαν 324 αεροπορικές επιχειρήσεις. Από αυτές, 30 με 40 επιδρομές πραγματοποιήθηκαν μόνον το τελευταίο τετραήμερο...

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε χτες ότι πέρα από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, υπάρχει και «δράση» αμερικανικών στρατευμάτων «εντός και εκτός Λιβύης», ενώ έξω από τις λιβυκές ακτές έχει αράξει εδώ και βδομάδες το αμερικανικό σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων «USS WASP»... Αλλοι Αμερικανοί στρατιωτικοί εκτίμησαν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο FOX NEWS, ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Λιβύη «είναι πιθανό να συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες» σε συνεργασία με τη λιβυκή «κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας» του Φαγιέτζ Σάρατζ, η οποία ωστόσο είναι ανίκανη να ασκήσει εξουσία. Ιδιαίτερα, μετά την κατάληψη της αίθουσας συνεδρίασης του κοινοβουλίου στο ξενοδοχείο Ρίξος της Τρίπολης που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή ισλαμιστές του λεγόμενου «Γενικού Εθνικού Κογκρέσου» με επικεφαλής τον Χαλίφα Γκούελ. Χτες, ο Γκούελ πρότεινε στον πρώην πρωθυπουργό (κοσμικής κυβέρνησης) Αμπντάλα αλ Θάνι να συγκροτήσουν από κοινού κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», αλλά ο τελευταίος απέρριψε αμέσως την πρόταση.

Αυτά ενώ ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γερμανός διπλωμάτης Μάρτιν Κόμπλερ, που έχει κατηγορηθεί από διάφορες φατρίες στη Λιβύη πως στην ουσία έχει διορίσει την κυβέρνηση Σάρατζ, έδωσε συνέντευξη στη σαουδαραβική εφημερίδα «Al Watan» ζητώντας από τους Λίβυους «να ενωθούν και να συγκροτήσουν ενιαίο στρατό» υπό τις εντολές του ε.α. στρατηγού Χαλίφ Χάφταρ, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος θα πρέπει να έχει «ρόλο στην ηγεσία και τον έλεγχο της Λιβύης».

ΤΟΥΡΚΙKΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες διαθέσεις συνεργασίας από τους εθνικιστές

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες δηλώσεις που μαρτυρούν διαθέσεις συνεργασίας (αν όχι απλά «ανοχής») με την κυβέρνηση του ΑΚΡ έκανε ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Αν και από τη μια πλευρά συνεχίζει την κριτική στην κυβέρνηση για εκχώρηση υπερβολικών αρμοδιοτήτων στο σημερινό Πρόεδρο της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, από την άλλη άναψε πάλι «πράσινο φως» για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. «Εχω εμπιστοσύνη στον τουρκικό λαό. Αν το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ φέρει το σχέδιο για το Σύνταγμα στο κοινοβούλιο και λάβει υπόψη τις αρχές και τις ευαισθησίες μας, πιστεύω ότι θα επιτευχθεί ένα λογικό αποτέλεσμα... Αν διασφαλιστούν οι (απαραίτητες) συνθήκες, εμείς δε θα διστάσουμε να συμβουλευτούμε το ισχυρό μας τουρκικό κοινό για οποιαδήποτε λύση σε ένα πρόβλημα ή ένα γρίφο».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός και σημερινός ηγέτης του ΑΚΡ, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είπε χτες πως το κόμμα του θα επιδιώξει τη διενέργεια δημοψηφίσματος είτε η πρόταση εγκριθεί από το κοινοβούλιο, είτε όχι.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το βράδυ της Δευτέρας το κυβερνείο της Αγκυρας εξέδωσε απόφαση απαγόρευσης όλων των δημόσιων συναθροίσεων μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, μετά την έκδοση οδηγίας από τη ΜΙΤ (Μυστικές Υπηρεσίες) για πιθανότητα «τρομοκρατικών επιθέσεων» από το «Ισλαμικό Κράτος» σε πέντε περιφέρειες της χώρας (Κωνσταντινούπολης, Γκαζιαντέπ, Αγκυρας, Αττάλειας και Σμύρνης). Πάντως, η απόφαση του κυβερνήτη συνδέεται και με το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» που έχει επιβληθεί στη χώρα από τις πρώτες μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιούλη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ - ΡΕΝΤΣΙ
«Συχαρίκια» για την αντιλαϊκή πολιτική

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Φιλοφρονήσεις για τις αντιλαϊκές τους επιδόσεις αντάλλαξαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, που το βράδυ της Δευτέρας έφτασε για επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

Ο μεν πρώτος διαπίστωσε ότι η σημερινή ιταλική κυβέρνηση «προκαλεί το "στάτους κβο" με θαρραλέες μεταρρυθμίσεις», ο δε δεύτερος παίνεψε τη διοίκηση Ομπάμα γιατί «εδώ έχει παραχθεί έργο».

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την «αντιμετώπιση» των «κλιματικών αλλαγών» και «καταστροφών» όπως και τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

Και οι δύο στάθηκαν ιδιαίτερα στους στενούς δεσμούς των δύο χωρών, ενώ όπως δήλωσε ο Ομπάμα «στο οικονομικό μέτωπο, συμφωνήσαμε ότι πρέπει να συνεχίζουμε να εστιάζουμε στην ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ευημερία». Ασφαλώς, τέτοιες διμερείς επαφές συνδέονται και με ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες και αντιθέσεις σχετικά με το μείγμα της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, καθώς το ισχυρό αμερικανικό κεφάλαιο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Γηραιά Ηπειρο, με δεδομένο ότι οι γενικότερες «ισορροπίες» σε αυτήν επιδρούν π.χ. στη θέση και τη δύναμη «παικτών» όπως η Γερμανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνέντευξή του στη «Λα Ρεπούμπλικα», ο Αμερικανός Πρόεδρος έκρινε σκόπιμο να σημειώσει ότι «τα μέτρα λιτότητας έχουν συμβάλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη» και ότι «ορισμένες χώρες είδαμε ότι βρέθηκαν επί σειρά ετών σε οικονομικό τέλμα, το οποίο αύξησε τις οικονομικές δυσκολίες...». Ακόμα, υποστήριξε ότι η Ιταλία έχει δίκιο να διεκδικεί περισσότερο «χώρο για την πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης». «Σε όλη την Ευρώπη, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η ίδια η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με τον υπαινιγμό ότι οι χώρες θα ήταν σε καλύτερη θέση έξω από την Ενωση», πρόσθεσε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ