ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Κάλεσμα της ΚΝΕ στους σπουδαστές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ.

-- Πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα της ΚΝΕ.

-- Εκδηλώσεις γνωριμίας με μεγάλες στιγμές της Ιστορίας του τόπου μας.

-- Δράσεις στο χώρο των μαθητών, μπροστά και στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί για το επόμενο διάστημα.

-- Αρθρο με αφορμή τη μείωση της ύλης της Ιστορίας στο Λύκειο.


Από την πρώτη μέρα στη σχολή και τη δουλειά να σταθούμε με το κεφάλι ψηλά

Ανακοίνωση της ΚΝΕ προς τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ

Από περσινή κινητοποίηση των σπουδαστών στις ΕΠΑΣ

Eurokinissi

Από περσινή κινητοποίηση των σπουδαστών στις ΕΠΑΣ
«Είμαστε μαζί σου και είσαι ένας από εμάς!» Ετσι απευθύνεται η ΚΝΕ στους σπουδαστές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, με ανακοίνωσή της, που μοιράζει μαζικά στις σχολές, καλώντας τους να διεκδικήσουν όλα όσα δικαιούνται στις σπουδές και τη ζωή τους. Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Συνάδελφε στις επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ,

Ηρθαμε στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ για να μάθουμε την ειδικότητά μας και να δουλέψουμε με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Στις περισσότερες σχολές αυτό που συναντάμε είναι απαρχαιωμένα εργαστήρια με ελλείψεις και βιβλία που απευθύνονται στην τεχνολογία άλλων εποχών. Η πρακτική λειτουργεί χωρίς ουσιαστικά την εποπτεία από το υπουργείο, με απλήρωτες υπερωρίες, και αυτά τα λιγοστά χρήματα που παίρνουμε από τον ΟΑΕΔ είναι πολλές φορές καθυστερημένα. Είμαστε πολλοί. Ολοι εμείς αν ενωθούμε και παλέψουμε είμαστε μια τεράστια δύναμη. Από την πρώτη μέρα στη σχολή και τη δουλειά να σταθούμε με το κεφάλι ψηλά. Γιατί έχουμε δικαίωμα να μάθουμε, έχουμε δικαίωμα να κάνουμε πρακτική πάνω στην ειδικότητά μας, να πληρωνόμαστε για να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Γιατί δικαιούμαστε:

Δωρεάν κάρτα για τη μετακίνηση όλων των σπουδαστών.

Χρηματοδότηση για όλες τις σχολές από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για σύγχρονα εργαστήρια στη βάση της εξέλιξης της τεχνολογίας. Για να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμους εκπαιδευτικούς. Να μην πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες μας για αναλώσιμα υλικά.

Ολοι οι σπουδαστές να μπορούμε να κάνουμε πρακτική άσκηση η οποία να είναι δεμένη με την ειδικότητά μας. Να αποτελεί, δηλαδή, διαδικασία για να μάθουμε την τέχνη μας και όχι να αξιοποιούμαστε από τους εργοδότες σαν τσάμπα εργατικά χέρια για όλες τις δουλειές. Να έχουμε ασφάλιση και πληρωμή, με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη. Κανένας σπουδαστής κάτω από 751 ευρώ.

Κανένα εμπόδιο για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Εχουμε τη δύναμη να τους το επιβάλουμε

Μας λένε ότι δεν έχουμε δικαιώματα γιατί είμαστε μαθητευόμενοι, να κάνουμε υπομονή, να είμαστε φρόνιμοι, γιατί όταν μάθουμε την τέχνη θα εξασφαλίσουμε τη ζωή μας. Την ίδια ώρα γενικεύεται η εργασιακή ζούγκλα στους τόπους δουλειάς, ακόμα και όσοι έκαναν κάτι δικό τους τώρα δυσκολεύονται, πολλοί κλείνουν. Ετσι εξασφαλίζεται η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Από τη δουλειά μας στην πρακτική οι εργοδότες βγάζουν κέρδος. Κέρδος που γίνεται ακόμα πιο μεγάλο αφού το περισσότερο από αυτό που πληρωνόμαστε το δίνει ο ΟΑΕΔ στους εργοδότες. Δηλαδή, από λεφτά των γονιών μας και δικά μας.

Τα λένε αυτά γιατί θέλουνε να ρίχνουμε τις απαιτήσεις μας για όσα δικαιούμαστε, για τους όρους σπουδών, για την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Για να περιπλανιόμαστε από την ανεργία στην ψευτοκατάρτιση, στη δουλειά χωρίς δικαιώματα, για ένα κομμάτι ψωμί και μετά πάλι στην ανεργία. Για να είμαστε απομονωμένοι στην πρακτική, φοβισμένοι απέναντι στις επιδιώξεις των εργοδοτών, ανοργάνωτοι. Για να μη διεκδικούμε, ιδιαίτερα τώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά για τα αφεντικά, συνεχίζοντας ό,τι άφησαν στη μέση οι προηγούμενοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Δυναμώνουμε την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση με βάση τις ανάγκες μας παντού, στις σχολές και τους χώρους δουλειάς.

Εκλέγουμε αγωνιστικά 3μελή και 7μελή.

Στα 3μελή και 7μελή συμβούλια να εκλέξουμε εκπροσώπους που θα μπουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα, στη συζήτηση και κοινή δράση με σπουδαστές από άλλες σχολές του ΟΑΕΔ. Με Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε τμήμα, ειδικότητα και σχολή. Να αναπτύξουν δραστηριότητα που θα αγκαλιάζει τη ζωή μας. Να συζητάνε τακτικά, για όλα όσα αφορούν τη σχολή και την πρακτική. Με τη συμμετοχή και τη στάση μας να μην επιτρέψουμε να είναι υποχείρια του διευθυντή, με σκοπό να μας έχουν με σκυμμένο το κεφάλι.

Γραφόμαστε στο Σωματείο μας!

Σε καλούμε να γραφτείς στο Σωματείο σου, να μην είναι κανείς μόνος του στην πρακτική. Υπάρχει δρόμος στην οργάνωση και τον αγώνα με τους συναδέλφους σου στη σχολή και τη δουλειά. Να δυναμώσουμε το ΠΑΜΕ και τα Σωματεία που συσπειρώνονται και παλεύουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων, κόντρα στις απαιτήσεις των εκμεταλλευτών, τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων που τις στηρίζουν.

Να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Να κάνουμε τα δικά μας!

Θέλουμε και μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα

Το μάθημα της οργάνωσης και του αγώνα, της αλληλεγγύης, της δύναμης που έχουν οι σπουδαστές και οι εργαζόμενοι όταν είναι μια γροθιά. Οταν απορρίπτουν την αυταπάτη του ατομικού "βολέματος".

Ανοργάνωτους μας θέλει το σύστημα και η εργοδοσία για να είμαστε ευάλωτοι σε πιέσεις και εκβιασμούς, για να μας καταπατούν δικαιώματα.

Ψηλά το κεφάλι

Η ΚΝΕ ήταν και θα είναι μαζί σου στον αγώνα

Ελα μαζί μας, γνώρισε την ΚΝΕ.

Η γνώση, η σκέψη και η συμβολή ΟΛΩΝ μας είναι όρος για να δυναμώσει η αντίσταση στα χειρότερα που ετοιμάζουν. Ελα να παλέψουμε για μια ζωή χωρίς φτώχεια, πολέμους και ναρκωτικά, για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση, ανεργία και ανασφάλεια. Με προβάδισμα στην ολόπλευρη μόρφωση, στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ