ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Οχτώβρη 2014
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τους μαθητές και τη δράση τους

«

Δυναμώνουμε τον αγώνα για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα! Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!», είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης της ΚΝΕ που μοιράζεται στους μαθητές σε σχολεία όλης της Ελλάδας από την αρχή της περασμένης βδομάδας, καλώντας να οργανώσουν τη δράση τους.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ηδη από την αρχή της χρονιάς γίνονται κινητοποιήσεις, αγώνες από μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για εμάς, για το δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη ζωή με δικαιώματα.

Κάθε μέρα που περνάει το "νέο λύκειο" που ετοίμασε η κυβέρνηση δείχνει όλο και περισσότερο τα δόντια του.

Ξεσκαρτάρισμα των μαθητών ανάλογα με την τσέπη των γονιών τους, πανελλαδικές εξετάσεις από την Α' Λυκείου, φροντιστήρια από πιο νωρίς - για όποιον έχει και στο βάθος.... "Τράπεζα Θεμάτων" και χιλιάδες μαθητές μετεξεταστέοι. Ατέλειωτο τρέξιμο από το πρωί μέχρι το βράδυ, προσπαθώντας να περάσουμε σε κάποια σχολή, παπαγαλία, άγχος και όποιος αντέξει...

Στα ΕΠΑΛ μαζί με όλα τα παραπάνω καταργούνται ειδικότητες, διώχνουν μαθητές επειδή δε συμπληρώνουν τμήμα, βιβλία ακόμα και σε μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά δεν έχουν φτάσει, κενά σε καθηγητές, ελλείψεις σε υποδομές, εργαστήρια απαρχαιωμένα, χιλιάδες χαμένες ώρες.

Ενώ οι οικογένειες μας ματώνουν καθημερινά για να ζήσουμε, ταυτόχρονα πληρώνουν ένα σωρό λεφτά για φροντιστήρια, ιδιαίτερα, για να περάσουμε σε κάποια σχολή και στο τέλος να βρεθούμε αντιμέτωποι με την ανεργία και την κακοπληρωμένη δουλειά!

Ως εδώ! Δε θα τους περάσει! Παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει!

Ολη αυτή η κατάσταση που ζούμε στο σχολείο και στο σπίτι, δεν ήρθε από το πουθενά. Ολα τα προηγούμενα χρόνια, τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και οι κυβερνήσεις που τη στηρίζουν, μετατρέπουν την παιδεία σε ακριβό εμπόρευμα, τσακίζουν το δικαίωμα μας να μορφωθούμε. Προσαρμόζουν το περιεχόμενο του σχολείου για να μας δίνει σκόρπιες γνώσεις και δεξιότητες, επειδή θέλουν να μας μετατρέπουν σε φτηνούς, ευέλικτους και υποταγμένους εργαζόμενους.

Να τους χαλάσουμε τα σχέδια!

Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια σε όλους αυτούς και την πολιτική τους. Το παρόν και το μέλλον μας να γίνει υπόθεση κάθε τάξης, κάθε σχολείου σε όλη τη χώρα, μαζί με τον εργαζόμενο λαό. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί και αυτό μπορούμε να το αποδείξουμε!

Δε σκύβουμε το κεφάλι!

Αντιμετωπίζουμε σαν μία γροθιά κάθε προσπάθεια απειλών και τιμωρίας μαθητών ή σχολείων που συζητούν και αποφασίζουν να μη συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση και να αγωνιστούν.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά!

Δεν εγκαταλείπουμε τα όνειρα και τις ανάγκες μας!

Συζητάμε σε κάθε τάξη και κάθε σχολείο για όλα όσα αντιμετωπίζουμε, οργανώνουμε πρωτοβουλίες για να δυναμώσει η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση για αυτά που έχουμε ανάγκη!

Εκλέγουμε αγωνιστικά 5μελή και 15μελή, μαθητικά συμβούλια που πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης μας.

Οι μαθητές και τα σχολεία συνεχίζουν με αποχές και συλλαλητήρια σε κάθε πόλη στις 23 - 24 Οκτώβρη.

Στηρίζουν και συμμετέχουν στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνεται στη 1 Νοέμβρη στην Αθήνα!

Δεν αφήνουμε ούτε ώρα χαμένη! Οργανώνουμε τον αγώνα μας και διεκδικούμε:
 • Οχι στο "Νέο Λύκειο"!
 • Να καταργηθεί η "Τράπεζα Θεμάτων". Οι εξετάσεις να έχουν αποκλειστικά ενδοσχολικό- προαγωγικό χαρακτήρα με την ευθύνη των εκπαιδευτικών.
 • Οχι στα εξαντλητικά ωράρια, τα φροντιστήρια και τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.
 • Κανένα σχολείο χωρίς καθηγητές. Να διοριστούν μόνιμοι καθηγητές για την κάλυψη όλων των αναγκών.
 • Να δοθεί δωρεάν το βιβλίο των Αγγλικών σε όλους τους μαθητές. Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη μας για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης.
 • Καμία κατάργηση ειδικότητας στα ΕΠΑΛ. Να δοθούν τώρα όλα τα βιβλία που λείπουν.
 • Ασφαλείς και δωρεάν μεταφορές για όλους τους μαθητές και για όλες τις ώρες της ημέρας.
 • Εκτακτο κονδύλι στους Δήμους για να εξασφαλιστεί ένα γεύμα στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος, για όλους τους μαθητές.
 • Καμία ποινικοποίηση των αγώνων που αποφασίζουν οι μαθητές. Οι εκλογές και η λειτουργία των μαθητικών οργάνων είναι υπόθεση των μαθητών, όχι του Υπουργείου και των διευθυντών.
 • Κανένας μαθητής χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 • Εξασφάλιση υποδομών για τη λειτουργία των αθλητικών και πολιτιστικών μαθητικών ομάδων».

Οι μαθητές με μια φωνή την 1η Νοέμβρη

Icon

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την 1η Νοέμβρη και το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα πάνω από 600 συνδικαλιστικές οργανώσεις με αποφάσεις τους καλούν τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τις γυναίκες τη νεολαία να αφήσουν τη ζωή που κάνουν, να παλέψουν για τη ζωή που χάνουν! Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ζήσουμε με τα ψίχουλα που μας πετούν.

Σήμερα, που δεν υπάρχει σπίτι χωρίς έναν άνεργο ή κακοπληρωμένο εργαζόμενο, τα χαράτσια και οι φόροι στα σπίτια πέφτουν βροχή και επιβαρύνουν το ήδη ρημαγμένο εισόδημα των λαϊκών οικογενειών. Σήμερα, που οι λαϊκές οικογένειες ματώνουν καθημερινά για να πληρώνουν μαζί με τα υπόλοιπα για τα φροντιστήρια και τη μόρφωση των παιδιών τους και όλα αυτά για να συναντήσουν οι νέοι μετά το σχολείο, την τεχνική σχολή ή το πανεπιστήμιο, την ανεργία και την κακοπληρωμένη δουλειά.

Σήμερα, έχουν και κάθε συμφέρον οι μαθητές να παλέψουν για το παρόν και το μέλλον τους. Να ενώσουν τη φωνή τους με τον εργαζόμενο λαό, να αγωνιστούν, να παλέψουν για τη μόρφωση και τη ζωή που μας αξίζει! Να βάλουν οι μαθητές μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες τους και να μην κάνουν βήμα πίσω.

Οι μαθητές, ιδιαίτερα της Αττικής, να συμμετάσχουν μαζικά, να δώσουν το δικό τους στίγμα και το δικό τους τόνο στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, για να βουλιάξει η Αθήνα.

Ηδη από την αρχή της χρονιάς, μαθητές από όλη τη χώρα πραγματοποιούν αγωνιστικές δράσεις, κλεισίματα δρόμων, πορείες στο υπουργείο και τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αποχές κλπ. Στήνουν συντονιστικά σε δήμους και πόλεις. Προχωράνε στην οργάνωση μαθητικών συλλαλητηρίων σε πόλεις και γειτονιές όλης της χώρας στις 24 Οκτώβρη, δίνοντας συνέχεια και κλιμακώνοντας τη συλλογική διεκδίκηση.

Η αγανάκτηση που προκαλεί το «νέο λύκειο» και η «τράπεζα θεμάτων» στους μαθητές είναι δίκαιη, καθώς μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ότι αποτελεί χτύπημα στα όποια μορφωτικά δικαιώματα είχαν απομείνει, στη γενική μόρφωση, στρέφοντας τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στην ψευτοκατάρτιση, μετατρέποντας το λύκειο σε εξεταστικό κέντρο.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο εκρηκτική υπολογίζοντας ότι, από την πρώτη κιόλας μέρα που άνοιξαν τα σχολεία, χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα προβλήματα. Καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων - τμημάτων, κενά σε καθηγητές, υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, της εκπαίδευσης γενικότερα με οδυνηρά αποτελέσματα σε μεταφορές, υλικοτεχνική υποδομή κλπ., μαθητές στοιβαγμένοι σε αίθουσες σα σαρδέλες.

Ειδικά στα ΕΠΑΛ ξεκίνησε μια ακόμη χρονιά με καταργημένες ειδικότητες, με ελλείψεις σε καθηγητές, βιβλία, σε υποδομή, με τα γνωστά προγράμματα σπουδών - δεξιότητες και εργαστήρια απαρχαιωμένα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προσφέρουν την αναγκαία εκπαίδευση για τον αυριανό εργαζόμενο με βάση την ανάπτυξη της γνώσης, της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Μονόδρομος το δυνάμωμα του αγώνα και της συλλογικής δραστηριότητας στα σχολεία!

Είναι αναγκαίο ο αγώνας των μαθητών να μαζικοποιηθεί, ξεπερνώντας αδυναμίες, προβλήματα. Να πρωτοστατήσουν οι ίδιοι οι μαθητές και να οργανώσουν τον αγώνα, ώστε σε κάθε σχολείο να αναπτυχθούν δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που δυναμώνουν τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την συζήτηση και την κοινή δράση

Αυτήν την περίοδο γίνονται εκλογές στα μαθητικά συμβούλια και είναι αρκετά τα αισιόδοξα μηνύματα. Η εκλογή αγωνιστικών 5μελών και 15μελών θα παίξει καθοριστικό ρόλο πρωτοστατώντας στην οργάνωση του αγώνα, για να δώσουν ανάσα σε κάθε δραστηριότητα μέσα στο σχολείο και να συντονίζονται μεταξύ τους. Για να οργανώνουν τον αγώνα για οτιδήποτε τους απασχολεί, για τη μόρφωση και το σχολείο που έχουν ανάγκη. Γι' αυτό όπου που δεν έχουν γίνει ακόμα εκλογές, είναι ανάγκη να οριστούν και να αναδειχθούν αγωνιστικά μαθητικά συμβούλια.

Μαζί με τον εργαζόμενο λαό, οι μαθητές είναι πιο δυνατοί!

Τα προβλήματα της εκπαίδευσης είναι προβλήματα της λαϊκής οικογένειας. Ο αγώνας των μαθητών μπορεί και πρέπει να συνδεθεί με τους αγώνες του λαϊκού κινήματος, να δυναμώσει. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ πρωτοστατούν για να φουντώσουν οι μαθητικοί αγώνες, να γίνουν βήματα στην οργάνωση του μαθητικού κινήματος, με αγωνιστικά μαθητικά συμβούλια, με πολύμορφες δραστηριότητες μέσα στα σχολεία, με συντονισμό των μαθητών με τον εργαζόμενο λαό! Είναι ώρα να εκφραστεί ενιαία και πανελλαδικά η απάντηση απέναντι στους στόχους και τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της ΕΕ για να μετατρέψει τους νέους, σε μισομορφωμένους και αυριανούς φτηνούς, ευέλικτους και υποταγμένους εργαζόμενους.


Ν.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org