ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
Οι δύο κάτω και το ΚΚΕ πάνω

Στο Αιγάλεω περιόδευσε το πρωί του Σαββάτου η Αλέκα Παπαρήγα και μίλησε σε συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου

Ο Βασίλης Βούλγαρης, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Αιγάλεω
Ο Βασίλης Βούλγαρης, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Αιγάλεω
Κάλεσμα υπερψήφισης των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απηύθυνε, το περασμένο Σάββατο στο Αιγάλεω, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση του Κόμματος στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου «Γιάννης Ρίτσος». Παρουσία πλήθους κόσμου, η Αλ. Παπαρήγα μίλησε εφ' όλης της ύλης, με επίκεντρο την εκλογική αναμέτρησης της 7ης Νοέμβρη, ενώ ακολούθησε πλούσια συζήτηση. Τη συγκέντρωση άνοιξε ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγάλεω με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Βασίλης Βούλγαρης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το κριτήριο της ψήφου πρέπει να είναι η ενίσχυση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική την επομένη των εκλογών.

«Η κυβέρνηση επενδύει στην τρομοκρατία. Να θυμίσω αυτό που είπε ξανά χτες (σ.σ. την Παρασκευή) - το λένε κάθε μέρα - ο κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή: Εάν δεν κάναμε το μνημόνιο, δε θα 'χαμε να πληρώσουμε τις συντάξεις. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα.

Δηλαδή, διασφαλίζω τους επιχειρηματίες να ληστεύουν το λαό, να ληστεύουν τα ασφαλιστικά ταμεία οι τράπεζες, χρόνια τώρα, και χωρίς το κράτος να καταβάλλει την επιχορήγηση και λέει το εξής: Δε θα είχα να σε πληρώσω. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι αντικειμενικό.

Να πας να φορολογήσεις 60% τους επιχειρηματίες και να ταΐσεις τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού τα έφερες στην κατάσταση που τα έφερες. Να τους βάλεις έκτακτους φόρους. Δηλαδή, πρέπει να δεχτούμε το μνημόνιο διαρκείας, να ανεβαίνουν τα όρια συνταξιοδότησης, να μας κόβουν τα δώρα, να μας μειώνουν τις συντάξεις, να ρίχνουν το επίπεδο των μισθών, για να μη - λέει - χρεοκοπήσουμε;

Κατάμεστη η αίθουσα της συγκέντρωσης το πρωί του Σαββάτου
Κατάμεστη η αίθουσα της συγκέντρωσης το πρωί του Σαββάτου
Μα, ο λαός είναι ήδη σε χρεοκοπία. Η κυβέρνηση έχει κάνει στάση πληρωμών. Δεν επιστρέφει τον ΦΠΑ. Μείωσε μισθούς, δεν επιχορηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν επιχορηγεί τα νοσοκομεία. Αυτό δεν είναι στάση πληρωμών; Την έχει κάνει στην ουσία. Οταν αναβάλλονται εγχειρήσεις, γιατί δεν υπάρχουν υλικά, αυτό δεν είναι στάση πληρωμών προς το λαό;

Και με αυτά τα μέτρα, μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να μην καταβληθούν οι συντάξεις, να πάμε στην τράπεζα και να μη βρούμε τη σύνταξή μας. Μέχρι το τέλος του χρόνου, το ΙΚΑ και ο οργανισμός για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχει για τις συντάξεις. Τώρα θα πάνε να κάνουν έκτακτο δάνειο προεκλογικά. Λέει θα κάνουμε επιμήκυνση του χρέους. Κάθε μέτρο που θα κάνουν, θα το πληρώνει ο λαός.

Απ' τη μια οι εργαζόμενοι από την άλλη τα μονοπώλια

Η αντιπαράθεση του ΚΚΕ είναι, πριν απ' όλα, απέναντι στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Από τη μια οι εργαζόμενοι, από την άλλη τα μονοπώλια. Αλλά, δυστυχώς, αυτή η αντιπαράθεση δεν εμφανίζεται στα μάτια του λαού με καθαρή μορφή.

Στην Ικαρία εμφανίζεται έτσι, εκεί είναι δύο οι υποψήφιοι. Αλλά σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα δεν εμφανίζεται έτσι. Εμφανίζεται π.χ. ότι εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι και ο κ. Δημαράς, είναι και ο κ. Μητρόπουλος, είναι και ο κ. Ψαριανός, είναι και ο κ. Αλαβάνος, είναι και ο υποψήφιος του ΛΑ.Ο.Σ., αυτός που έπεσε με το αλεξίπτωτο. Αυτή η σύγχυση ως προς τα αντίπαλα στρατόπεδα κρατάει χρόνια στην Ελλάδα, δεν είναι καινούργια.


Αυτή τη στιγμή, αυτό που γίνεται έχει έναν κοντόφθαλμο στόχο και έχει και έναν ευρύτερο. Ο κοντόφθαλμος είναι ο εξής: Το ΠΑΣΟΚ να αναπληρώσει τις απώλειές του στον α' γύρο, με τις ψήφους του Δημαρά, τις ψήφους του Μητρόπουλου και με τις ψήφους του Ψαριανού. Να μπορέσει να ανακόψει τη ροή προς το ΚΚΕ. Αν η Αττική είχε συσχετισμό αλά Ικαρία, τότε και εδώ θα πήγαιναν όλοι μαζί, δεν έχει τέτοιο συσχετισμό, γι' αυτό πάνε χώρια.

Και αυτό δε γίνεται μόνο στην Αττική, γίνεται σε όλη την Ελλάδα, με διάφορες παραλλαγές. Παντού υπάρχουν 2 - 3 συνδυασμοί της ΝΔ, 2 - 3 του ΠΑΣΟΚ. Σε άλλες περιπτώσεις είναι κατασκευασμένο κόλπο, σε άλλες προέκυψε και αξιοποιείται.

Μεταμφίεση του πολιτικού σκηνικού

Από χρόνια το έχουμε πει, αλλά στην πολιτική οι σχεδιασμοί άλλοτε υλοποιούνται γρήγορα και άλλοτε αργά. Αυτήν τη στιγμή ετοιμάζεται η μεταμφίεση του πολιτικού σκηνικού. Κοιτάξτε τώρα: Καρατζαφέρης, ο τυχοδιώκτης! Τον οποίο τον λένε ακροδεξιό, τον λένε εθνικιστή, οι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά τον έχουν μπαλαντέρ για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις: Πώς θα κάνουν την κεντροδεξιά, την ενιαία κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά.

Η κα Μπακογιάννη ετοιμάζει κόμμα, γλυκοκοιτάζει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ετσι είναι αυτά τα πράγματα. Αύριο, μπορεί να πάει κάπως αλλιώς.

Ο Καρατζαφέρης πότε γλυκοκοιτάζει προς το ΠΑΣΟΚ, πότε προς τη ΝΔ, ανάλογα τι θα προκύψει. Το κυριότερο όμως το έχει πει: Συναίνεση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ονειρεύεται να γίνει υπουργός σε μια συμμαχική κυβέρνηση. Με γεια του, με χαρά του.

Δημοκρατική Αριστερά: Εδώ κατεβαίνουν χώρια στην περιφέρεια, ενιαία στην Αθηνά. Τώρα πώς γίνεται αυτό; Στην Πάτρα, εκεί να δείτε μαζί με τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ στηρίζει τον Δημαρά - άλλος αυτός ο Δημαράς - αλλά και αυτός είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει μια διαφωνία. Στην περιφέρεια όμως ο ΣΥΝ υποστηρίζει έναν της ΚΟΕ, η ΚΟΕ όμως στο δήμο υποστηρίζει άλλον, όχι αυτόν του ΣΥΝ. Βγάλτε άκρη!

Είναι σύμμαχοι στα πρόσωπα και ως συμμαχία είναι τυχοδιωκτισμός. Εμείς τέτοιες συμμαχίες δεν τις κάνουμε. Θέλουμε τις συμμαχίες, αλλά όχι τέτοιες που άλλα λένε στον α΄ γύρο, άλλα στο δήμο, άλλα στην περιφέρεια...

Κυοφορείται, λοιπόν, το σκηνικό μιας διαφορετικής διάταξης των πολιτικών δυνάμεων, για να περάσει διά πυρός και σιδήρου αυτή η βάρβαρη πολιτική. Ενας λόγος παραπάνω για όσους δεν έχουν ψηφίσει ποτέ ΚΚΕ να το κάνουν τώρα. Δεν πρόκειται να βάλουμε κανένα στο τσεπάκι μας. Εμείς θέλουμε το λαό σε δράση και όχι το λαό να μας ακολουθεί παθητικά. Επομένως, αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι: Οι δύο κάτω και το ΚΚΕ πάνω».


Περιοδεία στην αγορά του Αιγάλεω

Από την περιοδεία στους δρόμους του Αιγάλεω
Από την περιοδεία στους δρόμους του Αιγάλεω
Πριν τη συγκέντρωση στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο, η Αλ. Παπαρήγα με αφετηρία την πλατεία Εσταυρωμένου περιόδευσε στα εμπορικά καταστήματα του Αιγάλεω. «Απ' το πρωί ως το βράδυ στο μαγαζί και το ταμείο δεν ανοίγει», ήταν τα λόγια ενός αυτοαπασχολούμενου, που αποτυπώνουν την οικτρή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. «Ούτε παιδικούς σταθμούς ούτε παιδικές χαρές έχουμε», ανέφερε ένας γονιός. Η δυσαρέσκεια, η οργή του κόσμου φανερή, αποτυπωμένη στις σύντομες συνομιλίες που είχε με καταστηματάρχες και περαστικούς η Αλ. Παπαρήγα. Η προτροπή προς όλους ίδια: Να εκφράσουν αυτά που νιώθουν με το μόνο αποτελεσματικό για τους ίδιους τρόπο, με υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ