ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ
Η αγανάκτηση να εκφραστεί με αγώνες

Με εργαζόμενους και γιατρούς του 1ου Νοσοκομείου του ΙΚΑ στα Μελίσσια μίλησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή περιοδεία
Από τη χτεσινή περιοδεία
Κάλεσμα στους εργαζόμενους και γιατρούς του 1ου Νοσοκομείου του ΙΚΑ στα Μελίσσια να αντισταθούν στην πολιτική της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων στην Υγεία, που προωθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να οργανωθούν και μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα να αντιπαλέψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές στην Κοινωνική Ασφάλιση και συνολικά, απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης, σε χτεσινή περιοδεία του στο νοσοκομείο.

Στις συναντήσεις που είχε ο Δ. Κουμπούρης με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση, αναδείχτηκαν τα εκρηκτικά προβλήματα της έλλειψης κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και το κτιριακό πρόβλημα του νοσοκομείου, αφού το οικόπεδο στο οποίο στεγάζεται ανήκει σε ιδιωτική επιχείρηση. Καλυμμένες είναι μόλις το 45% των οργανικών θέσεων νοσηλευτών, βάσει του ξεπερασμένου οργανισμού. Υπάρχουν μόλις 129 νοσηλευτές, ενώ χρειάζονταν τουλάχιστον 240, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται κλινικές, να κλείνουν κρεβάτια, να μεγαλώνουν οι λίστες αναμονής για χειρουργεία και εξετάσεις και το προσωπικό να εξαντλείται.

Εντονα τίθεται τελευταία και το πρόβλημα του κτιριακού - απ' το 1964 το ΙΚΑ νοικιάζει το κτίριο από διάφορους ιδιοκτήτες - καθώς έχει λήξει η σύμβαση του ΙΚΑ με το σημερινό ιδιοκτήτη του οικοπέδου και το θέμα βρίσκεται στα δικαστήρια. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι, τις μέρες αυτές η εταιρεία «Πάρκο Υγείας ΑΕ» στην οποία ανήκει το οικόπεδο κυκλοφόρησε έγγραφο, ζητώντας τους με δόλιο τρόπο να υπογράψουν ότι θέλουν να παραμείνει εκεί το νοσοκομείο. Στην ουσία όμως η επιστολή περιέχει όσους όρους θέλει να επιβάλει ο ιδιοκτήτης σε ενδεχόμενη συμφωνία με το ΙΚΑ. Ο Δ. Κουμπούρης κάλεσε τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν, να παλέψουν ώστε να παραμείνει εκεί το νοσοκομείο χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να αναβαθμιστεί και να διατηρηθεί ο αμιγώς δημόσιος χαρακτήρας του.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν και τα γενικότερα προβλήματα, με τους εργαζόμενους να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα, τον «ύπουλο τρόπο με τον οποίο μετατρέπουν την Υγεία σε ιδιωτική», τους χαμηλούς μισθούς κ.ά.

Οι κυβερνήσεις συνειδητά υποβαθμίζουν τα δημόσια νοσοκομεία, ενισχύοντας τον ιδιωτικό τομέα που ανθεί σε βάρος του δημόσιου, επισήμανε ο Δ. Κουμπούρης και ταυτόχρονα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανατροπές που προωθούνται στο Ασφαλιστικό. «Η λαϊκή αγανάκτηση να εκφραστεί σε όλα τα επίπεδα, με την ψήφο, την αλλαγή συσχετισμών στα συνδικάτα, με τους αγώνες των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές», κάλεσε τους εργαζόμενους ο Δ. Κουμπούρης.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πιέζουν για απελευθέρωση της αγοράς

Χτες η «Βιοϊατρική» εγκαινίασε τη λειτουργία του νέου εργαστηρίου της προσθέτοντας έναν ακόμα κρίκο για την αύξηση των κερδών της που το 2006 είχαν άνοδο κατά 31%

Με μεθοδικές κινήσεις οι επιχειρηματίες της Υγείας ενισχύουν τις θέσεις τους ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς υπηρεσιών Υγείας, που ανακοίνωσε (6.10.2007) ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ετσι, χτες, ο Ομιλος της «Βιοϊατρικής» εγκαινίασε το νέο εργαστήριο στους Αμπελοκήπους, φτάνοντας συνολικά τα 26 κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που διαθέτει ο Ομιλος πανελλαδικά. Αν και η λειτουργία «αλυσίδας» διαγνωστικών κέντρων δεν είναι σύννομη, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, εντούτοις η λειτουργία τους συνεχίζεται με παρατάσεις από χρόνο σε χρόνο την τελευταία εξαετία.

Ο πρόεδρος του Ομίλου αξιοποίησε τα εγκαίνια του νέου κέντρου για να αξιώσει απ' την πολιτεία την έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την «απελευθέρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με την εισαγωγή κανόνων διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος της υγείας του ελληνικού λαού».

Ζήτησε, δηλαδή, να καταργηθεί και ο ελάχιστος περιορισμός του ΠΔ 84/2001, που προβλέπει ότι ειδικευμένοι γιατροί θα κατέχουν το 51% του συνόλου των μετοχών στις επιχειρήσεις Υγείας.

Οπως αναφέρθηκε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η «συνολική παραγωγικότητα των εγκατεστημένων συστημάτων μπορεί να φτάσει τα 12.000 αποτελέσματα ανά ώρα, ισοδύναμη με την ημερήσια κίνηση του μεγαλύτερου Ευαγγελισμού». Με αυτό το εφόδιο των δυνατοτήτων η «Βιοϊατρική» επιβεβαιώνει τις επιδιώξεις της να πάρει - όπως έχει προτείνει στο παρελθόν - τις εργαστηριακές εξετάσεις των μεγαλύτερων τουλάχιστον δημόσιων νοσοκομείων μέσα από συμβάσεις.

Γι' αυτό, εξάλλου, κάνει επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες. Χτες ανακοίνωσε τη συνεργασία της «Βιοϊατρικής» με το αμερικάνικο νοσηλευτικό Mayo Clinic για τη διεξαγωγή 180 σπάνιων και εξειδικευμένων ιατρικών εξετάσεων.

Βέβαια, ο ανταγωνισμός έχει αρνητικές επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα καθώς τα υποχρεώνει σε άγρια χαράτσια στην ώρα της ανάγκης. Ομως, διασφαλίζει απίστευτες επιδόσεις στους επιχειρηματίες της Υγείας. Λόγου χάρη, η «Βιοϊατρική» κατέχει - σύμφωνα με την ICAP - την έβδομη θέση ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Υγείας και είχε τη μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση εισπράξεων το 2006 έναντι του 2005 στο χώρο των διαγνωστικών κέντρων. Ο κύκλος εργασιών της ήταν 66,5 εκ. ευρώ έναντι 60,5 εκ. ευρώ, διασφαλίζοντας αύξηση των καθαρών κερδών κατά 31% και αποδοτικότητα των κεφαλαίων της κατά 51,1%.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ακαρπες οι έρευνες για τον Κύπριο καπετάνιο

Ακαρπες είναι μέχρι τώρα οι έρευνες για την ανεύρεση του αγνοούμενου Κύπριου καπετάνιου του ελληνικού φορτηγού πλοίου «DIAMOND 1». Το πλοίο βούλιαξε προχτές το μεσημέρι, μέσα σε λίγα λεπτά, 700 μέτρα μακριά από τον ντόκο του εμπορικού λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ύστερα από σύγκρουσή του με το φορτηγό πλοίο «DUBAI GUARDIAN» με σημαία Παναμά. Στο σημείο του ναυαγίου, από προχτές το μεσημέρι, επιχειρούν δύτες, προσωπικό της ΕΜΑΚ και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να βρεθεί ο καπετάνιος.

Το ελληνικό φορτηγό πλοίο, με 7 άτομα πλήρωμα και έναν επιβάτη, φέρεται να ανήκει στην εταιρεία «Πασίφικ Μαρίν» και ήταν 34 ετών (έτος κατασκευής 1974). Είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης φορτωμένο με 1.470 τόνους φυσικού λιγνίτη. Από τη σύγκρουση προκύπτει θέμα για την έλλειψη πλοηγού από το «DIAMOND 1» - στο άλλο πλοίο υπήρχε πλοηγός - αλλά και για τα συστήματα ρύθμισης και ελέγχου της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στο λιμάνι.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το ναυαγισμένο πλοίο, το οποίο είναι σε μόλις 15 μέτρων βάθος, έχει αναπτυχθεί πλωτό φράγμα για την αποφυγή πιθανής ρύπανσης από τα καύσιμά του. Οι αρμόδιοι, ωστόσο, δε γνωρίζουν ποια θα είναι η αντίδραση του λιγνίτη. Πάντως, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μ. Τζίμας, από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου, προσπάθησε να πείσει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί, όπως δήλωσε, «ο λιγνίτης που μετέφερε το σκάφος δεν είναι τοξικός. Απλώς, κατακάθεται στο βυθό».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Στον αέρα η ασφάλισή τους

Την παραπομπή στις ελληνικές καλένδες της διασφάλισης των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των γιατρών και οδοντιάτρων του ΙΚΑ αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου προοιωνίζεται απάντηση του υπουργού Απασχόλησης Βασίλη Μαγγίνα σε υπόμνημα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), η οποία ζήτησε την άμεση νομοθετική ρύθμιση γι' αυτά τα θέματα.

Η «ιστορία» αφορά 5.500 «συμβασιούχους» -όπως είχαν ονομαστεί - γιατρούς του ΙΚΑ για τους οποίους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 3232/2004 θέσπισε ότι είναι αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου και προέβλεψε ότι μπορούν να υπαχθούν στην ασφάλιση του κλάδου κύριας σύνταξης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, εφόσον οι ίδιοι οι γιατροί πληρώσουν το σύνολο των εισφορών που αναλογούν (εργαζόμενου και εργοδότη). Ομως η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι οι συμβάσεις των γιατρών και των οδοντιάτρων - με βάση το νόμο 3232/2004 - είναι ψευδοερμηνευτική και δεν ισχύει.

Ετσι, η ΕΟΟ ζήτησε νέα νομοθετική πρωτοβουλία. Ο Β. Μαγγίνας απάντησε την 1.10.2007 και μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Διερευνώνται όλες οι υπάρχουσες δυνατότητες για περαιτέρω βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου μέσω της ανάληψης σχετικής νομοθεσίας». Δηλαδή, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των 5.500 γιατρών και οδοντιάτρων παραμένουν στον αέρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ