ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Οι ΕΒΕ θα αναδείξουν τις αγωνιστικές δυνάμεις

Μιλούν στο "Ρ" ο γενικός γραμματέας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Θ. Παύλου, και ο Μπ. Μηνάς, μέλος του ΔΣ του ΒΕΑ και του προεδρείου της ΔΗΚΕΒΕ

Οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά και μαζικά στις εκλογές των επιμελητηρίων, που θα γίνουν στις αρχές του Δεκέμβρη, στηρίζοντας τους συνδυασμούς της ΔΗΚΕΒΕ, ως τη μόνη δύναμη που παλεύει στο πλευρό τους ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και στη λογική του "μονόδρομου" του αφανισμού των αυτοαπασχολούμενων και της επέκτασης των πολυεθνικών. Αυτό τόνισαν μιλώντας στο "Ρ" ο Θ. Παύλου,γενικός γραμματέας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΒΕΑ), και ο Μπ. Μηνάς,μέλος του ΔΣ του ΒΕΑ και του προεδρείου της ΔΗΚΕΒΕ. Κατήγγειλαν, επίσης, το ρόλο του προπαγανδιστή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και διαχειριστή κονδυλίων για λίγους, που έχουν σήμερα τα επιμελητήρια και κάλεσαν τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ να αναδείξουν με την ψήφο τους τα επιμελητήρια σε πραγματικό τους σύμμαχο και όχι σύμμαχο της κυβέρνησης.

- Στις αρχές του Δεκέμβρη θα γίνουν οι εκλογές στα επιμελητήρια. Ποια είναι τα κύρια στοιχεία και οι συνθήκες οι οποίεςχαρακτηρίζουν τη σημερινή κατάσταση των ΕΒΕ που σηματοδοτούν και τις εκλογές αυτές;

Μπ. Μ.: Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγονται αυτές οι εκλογές χαρακτηρίζονται από την οξυμένη κρίση που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, κύρια οι αυτοαπασχολούμενοι, εξαιτίας της σκληρής επίθεσης που δέχονται από την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που δε διστάζει να πει ωμά ότι από τούδε και στο εξής δε μας ενδιαφέρουν οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι. Αυτές οι εκλογές χαρακτηρίζονται από μια καταιγίδα προβλημάτων, που κάνουν ασφυκτική την επιβίωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και που γυρίζουν τις εργασιακές σχέσεις στο περιβάλλον που λειτουργούσαν οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι στο μεσαίωνα. Μια σειρά από μέτρα για το ωράριο, την επαγγελματική στέγη, τη χρηματοδότηση που είναι ανύπαρκτη.

Θ. Π.: Σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να προσδιορίσει το πλαίσιο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εντάσσοντας σ' αυτές όσες απασχολούν από 50 εργαζόμενους και πάνω. Οι επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι δέκα εργαζόμενους - οι οποίες αποτελούν και το 90% των επιχειρήσεων που είναι μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας - δε συμπεριλαμβάνονται στις προθέσεις και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Στόχος της είναι να τις σβήσει. Είπαν την προηγούμενη Κυριακή τα κυβερνητικά στελέχη στη διάσκεψη που είχε το ΠΑΣΟΚ για τους ΕΒΕ, ότι θα βοηθήσει η κυβέρνηση στη συνένωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ότι θα αυξήσει κατά 100 δισ. δρχ. τα κονδύλια για την ενίσχυσή τους. Εμείς σ' αυτό απαντάμε ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα των 101 δισ. μόλις το 3% των βιοτεχνών - μελών του ΒΕΑ κατάφερε να ενταχθεί. Οι υπόλοιποι ήταν βιομήχανοι και αεριτζήδες.

Ο ρόλος των επιμελητηρίων

- Ποιος είναι τελικά σήμερα ο ρόλος των επιμελητηρίων;

Μπ. Μ.: Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή τα περισσότερα επιμελητήρια τα διοικούν συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΠΑΣΚΕΒΕ και της ΔΑΚΜΜΕ είχαν ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια τα επιμελητήρια να παίζουν το ρόλο του προπαγανδιστή των προγραμμάτων της ΕΕ. Να είναι τα επιμελητήρια σε ρόλο διαχείρισης των σημαντικότατων κονδυλίων που προέρχονται από τους ίδιους τους ΕΒΕ για την εξυπηρέτηση μιας μικρής μειοψηφίας. Δηλαδή, τα χρήματα που πληρώνουν οι ΕΒΕ να χρησιμοποιούνται για να εξυπηρετούν λίγους τελικά. Κοντολογίς, τα επιμελητήρια έχουν γίνει κέντρα επικερδούς δραστηριότητας για κάποιους.

- Ποιο ρόλο παλεύει η ΔΗΚΕΒΕ να προσδώσει στα επιμελητήρια;

Μπ. Μ.: Οπου η ΔΗΚΕΒΕ έχει δυνάμεις, έστω και περιορισμένες, προσπαθεί να έχουν τα επιμελητήρια ψηφίσματα, να έχουν θέση τέτοια που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των συναδέλφων, που να δίνει λύσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι τέτοιο ρόλο πρέπει να παίξουν. Αφού πρώτα αξιοποιήσουν τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό, να έχουν θέση που να προβάλλουν λύσεις ουσιαστικές, που θα έρχονται σε αντίθεση με τις επιλογές της ΕΕ και των κυβερνήσεων που τις εφαρμόζουν. Τα επιμελητήρια, δηλαδή, θα πρέπει να υψώνουν φωνή αντίστασης στην πολιτική που προβάλλεται ως μονόδρομος, στην κυριαρχία των μονοπωλίων, αυτών που έχουν σπρώξει στο περιθώριο το μεγαλύτερο κομμάτι των ΕΒΕ. Θα πρέπει να προβάλλουν λύσεις για τον περιορισμό της δράσης των μονοπωλίων, για την ανασυγκρότηση και ενίσχυση του δημόσιου τομέα, για την ενίσχυση της συνεταιριστικοποίησης των ΕΒΕ, για τη στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Με δυο λόγια, το επιμελητήριο να είναι το πόδι των ΕΒΕ μέσα στην κυβέρνηση και όχι το αντίθετο που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση.

- Πρόσφατα εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές στα επιμελητήρια. Γιατί συνάντησε έντονες αντιδράσεις;

Θ. Π.: Η κυβέρνηση φάνηκε από την αρχή ότι θέλει να βάλει φραγμό στους συναδέλφους που θέλουν να συμμετάσχουν στις διοικήσεις των επιμελητηρίων. Πρώτον, με την αυθαίρετη αύξηση του παραβόλου από 5.000 σε 15.000. Δεύτερον, με τον όρο που επιχείρησε να βάλει με το τελευταίο Προεδρικό Διάταγμα για συμμετοχή στο κάθε ψηφοδέλτιο πέντε υποψηφίων τουλάχιστον από κάθε τμήμα και από διαφορετικό κλάδο, προκειμένου ο συνδυασμός να είναι έγκυρος. Βέβαια, ως προς αυτό υπήρξε φραστική δέσμευση για αλλαγή, αλλά φαίνεται ότι η κυβέρνηση περιμένει πρώτα να δει πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί και σε σχέση με την κυβερνητική παράταξη για να το καταλήξει. Και τρίτον, εκκρεμεί το θέμα της αναλογικότητας στην ανάδειξη διοικητικής επιτροπής, που την καταργεί το Προεδρικό Διάταγμα. Εμείς κάναμε πρόταση να είναι αναλογική η συμμετοχή στο ΔΣ, αλλά ακόμα δεν έχει απαντηθεί. Το θέμα παραπέμπεται στη νέα διοικητική επιτροπή, όπου οι άλλες παρατάξεις θα αποφασίσουν με βάση τους συσχετισμούς που θα προκύψουν από τις εκλογές.

- Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας βρέθηκε η συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τι μήνυμα λάβατε εσείς από τις επίσημες τοποθετήσεις σ' αυτή τη συνδιάσκεψη; Ποιο ρόλο επιφυλάσσει για τα επιμελητήρια η κυβέρνηση;

Μπ. Μ.: Τα επιμελητήρια, είπε η υπουργός Ανάπτυξης, δεν πηγαίνουν μπροστά, είναι οπισθοδρομικά, αφού έχουν θέσεις, όπως είπε η ίδια, εντελώς συντεχνιακές, έχουν αιτήματα! Αυτό, δηλαδή, που εμείς το θεωρούμε λίγο, η κυρία Παπανδρέου το θεωρεί και οπισθοδρομικό. Αυτό εννοώ όταν λέω ότι η κυβέρνηση προσπαθεί μέσω των επιμελητηρίων να έχει πόδι μέσα στους ΕΒΕ. Η κυβέρνηση ενοχλείται να ακούει τις όποιες διαφορετικές απόψεις, τέτοιες που θα βοηθήσουν τους ΕΒΕ να συσπειρωθούν και να εναντιωθούν σ' αυτή την πολιτική. Είπα και προηγούμενα ότι η κυβέρνηση θέλει μέσω των επιμελητηρίων να έχει πόδι μέσα στους ΕΒΕ για να εφαρμόζει την πολιτική της. Θέλουν, δηλαδή, να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο. Εμείς δε θέλουμε το επιμελητήριο προπαγανδιστή των κυβερνητικών σχεδίων και αυτών της ΕΕ.

Θ. Π.: Η παρουσία του πρωθυπουργού και της αφρόκρεμας της κυβέρνησης σ' αυτή τη συνδιάσκεψη δείχνει πόσο πραγματικά κομματικές είναι οι εκλογές στα επιμελητήρια και πόσο ενδιαφέρει την κυβέρνηση αυτό. Δείχνει το γενικότερο αντίκτυπο των κομμάτων μέσα στις ΜΜΕ. Το γεγονός ότι όλοι αυτοί βρίσκονταν εκεί για να πείσουν τους ΕΒΕ ότι ενδιαφέρονται, δείχνει το φόβο τους και την αγωνία τους ότι σ' αυτές τις εκλογές θα καταδικαστεί η κυβερνητική πολιτική - γιατί τα στοιχεία που έχουμε αποδεικνύουν το "ενδιαφέρον" της κυβέρνησης για τις ΜΜΕ, αφού πέρσι έκλεισαν πάνω από 80.000 επιχειρήσεις και άνοιξαν λιγότερες από 30.000. Για μας οι εκλογές στο επιμελητήριο θα είναι κομματικές και θα είναι ένα μέτρο για να δει ο καθένας τις δυνάμεις του μέσα στις ΜΜΕ και αυτό το ξέρει η κυβέρνηση και ανησυχεί.

Μπ. Μ.: Θα ήθελα να σημειώσω εδώ το εξής χαρακτηριστικό για το πού προσανατολίζεται το επιμελητήριο. Τελευταία έγινε μία προσπάθεια αλλαγής του ονόματος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας σε "Επιμελητήριο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων". Δεν είναι μια αθώα τροποποίηση μιας ταμπέλας. Κρύβει μέσα του το ότι ο αυτοαπασχολούμενος και η βιοτεχνία ενοχλεί την κυβέρνηση και τα κέντρα που κατευθύνουν την πολιτική της. Γίνεται προσπάθεια που στηρίζεται από διάφορες φωνές να γραφτούν στο επιμελητήριο επιχειρήσεις που κάνουν τζίρο πάνω από ένα δισ. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι αυτό συνεπάγεται αυτόματα τον εκτοπισμό της βιοτεχνίας και των αυτοαπασχολούμενων από το επιμελητήριο.

Η ΔΗΚΕΒΕ

- Ποια είναι η παρουσία της ΔΗΚΕΒΕ αυτά τα χρόνια που συμμετέχει στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας;

Θ. Π.: Εχουν δει οι συνάδελφοι βιοτέχνες ότι μέσα σ' αυτά τα χρόνια η ΔΗΚΕΒΕ ήταν μια διαφορετική φωνή. Μια φωνή αντίστασης ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Ημασταν κοντά σε όλα τους τα προβλήματα και στους αγώνες που κάνουν. Δεσμευόμαστε απέναντι σε όλους τους βιοτέχνες ότι θα παλέψουμε μαζί τους για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν. Κατ' αρχάς για τη δυσβάσταχτη φορολογία, για το 35%, για τη μετατροπή των δήμων σε νέους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πολυκαταστημάτων και πολυεθνικών, για τις αθρόες εισαγωγές ξένων προϊόντων, για το ασφαλιστικό, για την επαγγελματική στέγη.

- Ποια πρέπει να είναι η σχέση των επιμελητηρίων με το συνδικαλιστικό κίνημα;

Μπ. Μ.: Τα επιμελητήρια πρέπει να στηρίζουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν το συνδικαλιστικό κίνημα σε όλους τους χώρους. Για να υπάρξει, όμως, μια αλλαγή στη δράση του επιμελητηρίου από αυτή που είναι σήμερα, θα πρέπει να υπάρξει μαζική συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών και μεσαίων ΕΒΕ στις εκλογές. Για να υπάρξει αλλαγή των συσχετισμών και να αναδειχτούν οι δυνάμεις που αντιτάσσονται σ' αυτή την πολιτική. Στα πλαίσια αυτά, λοιπόν, η ΔΗΚΕΒΕ θα προσπαθήσει να φτιάξει σε όλα τα επιμελητήρια ψηφοδέλτια που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των ΕΒΕ και στον προσανατολισμό αυτό.

- Τι μήνυμα θα στέλνατε στους ΕΒΕ ενόψει των εκλογών;

Θ. Π.: Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές στα επιμελητήρια. Να αναδείξουν τις δυνάμεις εκείνες που είναι πραγματικά στο πλευρό τους, που παλεύουν για τα προβλήματά τους και μπορούν να δώσουν στα επιμελητήρια τον ουσιαστικό ρόλο που πρέπει να έχουν, δίπλα στους βιοτέχνες και όχι δίπλα στις κυβερνητικές πολιτικές και στις εντολές των πολυεθνικών. Τους καλεί να δώσουν την ψήφο τους στην πρόοδο και την αντίσταση και όχι στο συμβιβασμό και στην οπισθοδρόμηση. Οι ΕΒΕ θα πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά και μαζικά στις εκλογές δίνοντας την ψήφο τους στις δυνάμεις εκείνες που αγωνίζονται για τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που σήμερα υπάρχουν στη χώρα.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ