ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Επιχείρηση "ανακαίνισης" της αντιλαϊκής πολιτικής

Με εξόχως παλαιοκομματικές μεθόδους ο εκσυγχρονιστής πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, επιχειρεί να εξωραϊσει το αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησή του κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας. Μετά την επιτυχία του να εξαφανίσει ...τη λιτότητα - "όσοι μιλούν για λιτότητα δεν περιγράφουν την πραγματικότητα", αποφάνθηκε - και των θυσιών που έχουν αποτελέσματα, εννοείται στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών, ο πρωθυπουργός πιάνει το ψαλίδι και επιδίδεται στο θεάρεστο έργο των εγκαινίων. Εγκαίνια, όπως αυτό χτες της 5ης λιγνιτικής μονάδας του ατμοηλεκτρικού σταθμού Αγ. Δημητρίου στην Κοζάνη, για την προετοιμασία των οποίων διασπαθίστηκαν δεκάδες εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή που δεν καλύπτονται στοιχειώδεις ανάγκες για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων στη μονάδα της ΔΕΗ.

Την επιχείρηση "ανακαίνισης και βιτρίνας", καταγγέλλει το περιφερειακό Σωματείο Ενέργειας ΔΕΗ "Σπάρτακος" (ΣΩΠ ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου), με ανακοίνωσή του, στην οποία επισημαίνει ότι "σε μια περίοδο που από τους εργαζόμενους γίνονται μεγάλες περικοπές από το μισθό τους (υπερωρίες - Σαββατοκύριακα) και δε διατίθενται κάποια ποσά για τις συντηρήσεις των μηχανημάτων των Μονάδων, να γίνονται από το προσωπικό της ΔΕΗ, διατίθενται τεράστια κονδύλια σε εργολαβίες για ανώφελα έργα βιτρίνας". Με αυτόν τον τρόπο, καταλήγει η ανακοίνωση, θα προχωρήσει η ΔΕΗ στον εκσυγχρονισμό της Επιχείρησης και έτσι θα γίνει η ΔΕΗ ανταγωνιστική;

Δεν μπορούν να "κρυφτούν"

Τις αντιλαϊκές επιδιώξεις της κυβέρνησης στη ΔΕΗ, καταγγέλλει η ΚΟΒ ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου του ΚΚΕ,ενώ καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία. Στη σχετική ανακοίνωση της ΚΟΒ αναφέρεται: "Τα εγκαίνια της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ ΑΓ. Δημητρίου, από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη μέσα σε κλίμα ευφορίας, δεν μπορούν να κρύψουν την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που, με γρήγορους ρυθμούς και όλα τα μέσα, προσπαθεί να περάσει στους εργαζόμενους την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ διά μέσου των εργολαβιών, των προγραμματικών συμφωνιών, του χτυπήματος του ασφαλιστικού, την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο και τη ναρκοθέτηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Στόχος των παραπάνω είναι να εξασφαλίσει επιπλέον κέρδη στους ισχυρούς και στο μεγάλο κεφάλαιο, ρίχνοντας τα βάρη στους λαϊκούς καταναλωτές και τους μικρομεσαίους. Δεν μπορούμε να μη σταθούμε στις ετοιμασίες των εγκαινίων που αγγίζουν τα όρια της υπερβολής, όταν στοιχειώδεις ανάγκες για την υγιεινή και την ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων μένουν εκκρεμείς, ενώ κοστίζουν λίγο μπροστά στις δαπάνες των εργαζομένων.

Είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική τους αυτή εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους και τους Ελληνες. Σας καλούμε σε αντίσταση και πάλη για μια άλλη πολιτική με κέντρο της ανάπτυξης τον άνθρωπο, με το δημόσιο τομέαμοχλό κύριας ανάπτυξης και χτύπημα της δράσης των πολυεθνικών. Συσπείρωση γύρω από τις ταξικές δυνάμεις, σχηματίζοντας μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους, αγρότες, μικρομεσαίους κλπ. για την αντιμετώπιση των προβλημάτων".

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
Δέντρα σε μια νύχτα!

ΔΕΝΤΡΑ σε μια νύχτα. Ολόκληρα δέντρα (!) φύτεψαν για να κρύψουν το απέραντο γκρίζο και να φτιάξουν την ατμόσφαιρα των εγκαινίων της 5ης μονάδας του ΑΗΣ ΑΓ. Δημητρίου από τον Κ. Σημίτη. Καλύτερα όμως θα ήταν να φύτευαν τα δέντρα στους χώρους ανάθεσης της τέφρας και στα γύρω χωριά που πλήττονται από τη ρύπανση και να άφηναν τα εκσυγχρονιστικά ψέματα μιας νύχτας.

* * *

ΟΜΩΣ τα "θαύματα" δε σταμάτησαν. Με μειωμένο φορτίο δούλεψαν οι μονάδες Νο1, Νο2 και Νο4 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, ενώ η μονάδα Νο3 ήταν εκτός λειτουργίας για ετήσια συντήρηση, για να μην εκπέμπουν οι καμινάδες πολλούς ρύπους και ενοχλούνται οι επίσημοι. Επίσης, τα συστήματα τέφρας τέθηκαν εκτός λειτουργίας κατά το χρόνο των εγκαινίων. Ο εκσυγχρονισμός σε όλο του το μεγαλείο. Βέβαια, ποτέ δεν τους πέρασε από το νου να δοθούν χρήματα για πραγματική συντήρηση και εκσυγχρονισμό των φίλτρων, που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή, αλλά και η υγεία των εργαζομένων της περιοχής.

* * *

ΑΚΡΙΒΟΙ στα πίτουρα φτηνοί στο αλεύρι... Αυτή η φράση ταιριάζει στην περίπτωση των εγκαινίων της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου. Πόσα χρήματα δαπανήθηκαν για έργα βιτρίνας αναρωτιέται το τοπικό Σωματείο, παράρτημα του Σωματείου "Σπάρτακος". Κάτι ακούγεται για εκατοντάδες εκατομμύρια. Πόσο αληθεύει; Οι αρμόδιοι δεν πρέπει να δώσουν μια απάντηση; Στοιχειώδεις ανάγκες για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων στο εργοστάσιο παραμένουν εκκρεμείς για χρόνια, ενώ κοστίζουν τόσο λίγο μπροστά στα έργα βιτρίνας των εγκαινίων.

* * *

ΣΤΙΣ παραπάνω, εξόχως εκσυγχρονιστικές μεθόδους, ήρθε να προστεθεί ακόμα μία. Οι εργαζόμενοι που θα παρευρίσκονταν χτες στα εγκαίνια της 5ης μονάδας θα πληρώνονταν κανονικά το μεροκάματο, έστω και αν ήταν προσαυξημένο λόγω της αργίας του Σαββάτου.

Επίδειξη απίστευτης υποκρισίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξαγγελίες Σημίτη στη Δυτική Μακεδονία

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη Δυτική Μακεδονία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια επιχείρηση εμπαιγμού του ελληνικού λαού,υπογραμμίζει, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, το ΚΚΕ και προσθέτει:

Ο πρωθυπουργός, σε μια επίδειξη απίστευτης υποκρισίας, έφτασε στο σημείο να κοροϊδεύει, με ωμό και προκλητικό τρόπο, τους εργαζόμενους, ισχυριζόμενος ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΙΤΟΤΗΤΑ και ότι αυξάνεται το εισόδημά τους.

Ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τις εκθέσεις που υπαγορεύει στον καθηγητή Σπράο, προετοιμάζει το έδαφος για κλιμάκωση της αντιλαϊκής της επίθεσης, παράλληλα, επιχειρεί, με κάλπικες εξαγγελίες για δήθεν επενδύσεις δισεκατομμυρίων και αντιμετώπιση της ανεργίας, να χρυσώσει το χάπι, να ξεγελάσει τους εργαζομένους.

Στις ομιλίες του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε απλά τα έργα που γίνονται στη Δυτική Μακεδονία, στα πλαίσια του δεύτερου πακέτου Ντελόρ, ενώ ενέταξε έργα εθνικού επιπέδου, όπως η Εγνατία οδός, σε περιφερειακό επίπεδο, για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να δικαιολογήσει τα 700 δισ. για τα οποία μίλησε. Δεν προχώρησε σε καμιά δέσμευση για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας, που στη Δυτική Μακεδονία ξεπερνά το 17%. Οι αναφορές του για την άρση της απομόνωσης της Δ. Μακεδονίας είναι άνευ αντικειμένου, αφού δεν αναφέρθηκε στην ανάγκη σιδηροδρομικής σύνδεσης της Κοζάνης με Καλαμπάκα και στη χάραξη νέας γραμμής, παράλληλης με την Εγνατία οδό. Απέφυγε να πάρει θέση στην εξυγίανση της ΔΕΗ, ώστε αυτή να αναδειχτεί σε μοχλό ανάπτυξης της Δ. Μακεδονίας και ολόκληρης της χώρας. Αποσιώπησε τη διακοπή του έργου - πολλαπλών χρήσεων - του φράγματος Ιλαρίωνα. Δεν είπε λέξη για τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ και την ανάγκη αποκατάστασης εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων, που έχουν μετατραπεί σε σεληνιακό τοπίο από την εξόρυξη του λιγνίτη. Παράλληλα, απέφυγε να πάρει θέση για το οριστικό κλείσιμο της ΑΕΒΑΛ και για το επικείμενο κλείσιμο του ΙΓΜΕ. Την ίδια τακτική- να μη δεσμεύεται σε τίποτα - ακολούθησε ο πρωθυπουργός και όσον αφορά την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει μειώσει τα δάνεια για τους σεισμόπληκτους.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι, όσο συνεχίζεται η αντιλαϊκή επέλαση του ΠΑΣΟΚ, η ανεργία θα φουντώνει, το βιοτικό επίπεδο της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού θα συρρικνώνεται, ενώ τα υπερκέρδη της πλουτοκρατίας θα πολλαπλασιάζονται.Μόνο μια λύση υπάρχει για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής: Η συγκρότηση και ανάπτυξη του λαϊκού μετώπου εργατών, υπαλλήλων, μικρών και μεσαίων αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Κούβα

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, και τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, αναχωρεί αύριο Δευτέρα, 20 Οκτώβρη, για την Κούβα για πάρει μέρος στο Διεθνές Συμπόσιο με θέμα: "Ο σοσιαλισμός στον 21ο αιώνα". Το συμπόσιο πραγματοποιείται με την ευκαιρία της 30ής επετείου από το θάνατο του Τσε Γκεβάρα.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, κατά την επίσκεψή της στην Αβάνα, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και με την ηγεσία του ΚΚ Κούβας.

ΜΑΤωμένη περιοδεία!

Την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ δέχτηκαν κάτοικοι από 20 κοινότητες της Φλώρινας, που διαδήλωναν ενάντια στον "Καποδίστρια"

Την επίθεση των ΜΑΤ, που αποτελούσαν την "τιμητική συνοδεία" του Κ. Σημίτη στην περιοδεία, δέχτηκαν κάτοικοι από 20 κοινότητες του νομού Φλώρινας, που διαδήλωναν ενάντια στο σχέδιο "Καποδίστριας". Οι κάτοικοι είχαν προσυγκέντρωση στο σιδηροδρομικό σταθμό και επιχείρησαν να κινηθούν προς το κέντρο της πόλης, όταν δέχτηκαν την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν ορισμένοι από τους διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της κοινότητας Αρματοχωρίου.

Ωστόσο, οι εκατοντάδες διαδηλωτές κατάφεραν να παρακάμψουν τις δυνάμεις καταστολής και να φτάσουν, κρατώντας μαύρες σημαίες στην πλατεία της πόλης. Μεταξύ των αιτημάτων των κατοίκων ήταν "ο επανασχεδιασμός του Καποδίστρια", "Οχι δύο μέτρα και δύο σταθμά στη Φλώρινα", κ.ά. Μπροστά στη μαχητικότητα και αποφασιστικότητα των διαδηλωτών οι διοργανωτές της πρωθυπουργικής περιοδείας τροποποίησαν το αρχικό πρόγραμμα και αντί ο Κ. Σημίτης να μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία, επιλέχθηκε ο κλειστός χώρος της Λέσχης Αξιωματικών. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν έξω, στην πλατεία, και φώναζαν συνθήματα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Λαχνός και ημερολόγιο της ΕΕΔΥΕ

Κυκλοφορούν, ήδη, το ημερολόγιο και ο λαχνός της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Ζητήστε τα από την Επιτροπή Ειρήνης της συνοικίας σας ή από τα γραφεία της Παναθηναϊκής Επιτροπής Ειρήνης στην οδό Θεμιστοκλέως 56 και τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, στην οδό Θεμιστοκλέως 48.

Λογαριασμός ενίσχυσης του φιλειρηνικού αγώνα

Στα πλαίσια της δίμηνης αντιΝΑΤΟικής καμπάνιας που κάνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καλεί όλους τους φίλους της ειρήνης να συσπειρωθούν γύρω από τις Επιτροπές και επειδή ο αγώνας θέλει και υλική υποστήριξη καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους και όλους τους φορείς να προσφέρουν από το υστέρημά τους, στο λογαριασμό που ανοίχτηκε στην Εθνική Τράπεζα 040/679598 - 68.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ