ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΧΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Ελίσσεται για να νομιμοποιήσει τον περιορισμό του

Η τροπολογία που προωθεί δε λύνει τα εκρηκτικά προβλήματα των εποχικά εργαζόμενων, κατήγγειλε στη Βουλή ο Χρ. Κατσώτης

Από την παρέμβαση που έκαναν προχτές οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας στον ΟΑΕΔ, διεκδικώντας το εποχικό επίδομα
Από την παρέμβαση που έκαναν προχτές οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας στον ΟΑΕΔ, διεκδικώντας το εποχικό επίδομα
Την κατάργηση του νόμου που θέτει περιορισμούς στη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους, ζήτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης. Το πρόβλημα αφορά τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων εποχικά εργαζόμενων, για τους οποίους επιδεινώνονται οι όροι παροχής του (τσεκουρωμένου ούτως ή άλλως) επιδόματος.

Συγκεκριμένα, κατ' εφαρμογή του άρθρου 39 του νόμου 3986/2011, από 1/1/2013 η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από τις μέρες επιδότησης του ανέργου την τελευταία τετραετία, που δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 450 μέρες και από 1/1/2014 τις 400 μέρες. Μόλις προχτές και κάτω από τις αντιδράσεις των εργαζομένων, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία με την οποία προβλέπεται για φέτος η χορήγηση του επιδόματος για ένα τρίμηνο.

Σχολιάζοντας την τροπολογία, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την Τρίτη, ο Χρ. Κατσώτης, είπε: «Κατ' αρχάς, δεν καταργείται η ρύθμιση που προβλέπει ο νόμος 3986/2011, ο οποίος βάζει αυτές τις προϋποθέσεις. Δεύτερον, δεν επαναφέρεται το επίδομα ανεργίας στα επίπεδα πριν του ν. 3986/2011. Τρίτον, θεσπίζεται μικρότερη διάρκεια επιδότησης. Τέταρτον, η πρόβλεψη ότι σε όσους έχουν από 150 έως 179 ημέρες ασφάλισης, δύναται να εφαρμοστεί η ρύθμιση της επιχορήγησης των τριών μηνών με την προϋπόθεση της αμετάκλητης έγγραφης δήλωσης στον ΟΑΕΔ, σημαίνει γενίκευση της μείωσης του χρόνου επιδότησης των ανέργων».

Ο Χρ. Κατσιώτης επισήμανε ότι από το 1.018.990 εγγεγραμμένους ανέργους θα επιδοτούνται μόλις οι 138.142 άνεργοι, δηλαδή το 13,5%, με ύψος επιδόματος 361 ευρώ. Πρόσθεσε ότι με την τροπολογία που αποδέχεται η κυβέρνηση, δεν αντιμετωπίζεται η προστασία των ανέργων. Ο ΟΑΕΔ, είπε, έχει μετατραπεί σε εργαλείο επιχορήγησης των εργοδοτών, τα προγράμματα που «τρέχουν» είναι πολλά και ο μηχανισμός αυτός του Οργανισμού έχει συμβάλει στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και στη συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Παιχνίδια εντυπώσεων

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση με την αποδοχή της τροπολογίας δίνει μια λύση που αφορά καθαρά τους εποχικά εργαζόμενους, υπολογίζοντας αυτοτελώς κάθε χρόνο τις μέρες εργασίας, χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν το πλαφόν για την προηγούμενη πενταετία.

Κατά τον υφυπουργό, με την προωθούμενη ρύθμιση «αντί φέτος ή του χρόνου να μην πάρει ένας εργαζόμενος καθόλου επίδομα ή να μην πάρει το 25% και την τρίτη, την τέταρτη και την πέμπτη χρονιά να δικαιούται τους πέντε μήνες, κάναμε μια ανακατανομή στα έτη και φέρνουμε μπροστά αυτήν τη δαπάνη, ούτως ώστε να έχει μια ελάχιστη ενίσχυση αυτός ο οποίος εργάζεται πέντε και έξι μήνες, ακόμα και αυτός που εργάζεται επτά μήνες και τέσσερις μέρες».

Στην παρέμβασή του, μετά την απάντηση του υφυπουργού, ο Χρ. Κατσώτης τόνισε: «Αυτή τη στιγμή, υλοποιούνται προγράμματα ύψους 2.183.000.000 ευρώ, που πάνε στις τσέπες των εργοδοτών. Από αυτά, τα 150.000.000 τουλάχιστον πάνε στις τσέπες των ξενοδόχων. Αυτά να παίρνατε για να σταματήσετε, να τροποποιήσετε, να καταργήσετε τη ρύθμιση του προηγούμενου νόμου, όχι μόνο έφταναν, αλλά θα μπορούσαν να καλύψουν και μεγαλύτερη διάρκεια επιδότησης. Διότι δεν είναι επιλογή του εργαζόμενου να δουλεύει εποχιακά στα ξενοδοχεία.

Ηδη οι μισθοί μειώθηκαν κατά 15%. Στην πράξη οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία το πολύ να αμείβονται με 600 ευρώ το μήνα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι κάποιος που δουλεύει πέντε μήνες, θα έχει εισόδημα από τη δουλειά του 3.000, ενώ θα πάρει και από το Ταμείο Ανεργίας, με αυτή τη ρύθμιση, ακόμη 1.000 ευρώ περίπου. Συνολικά, θα πάρει 4.000 ευρώ με τα οποία θα πρέπει να ζήσει για δώδεκα μήνες αυτός και η οικογένειά του».

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Απροκάλυπτη επίθεση στη συνδικαλιστική δράση

Καταδίκασε συνδικαλιστή και εργαζόμενο σε φυλάκιση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ύστερα από μήνυση εργοδότη

Επικίνδυνους δρόμους για την παραπέρα παρεμπόδιση και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, ανοίγει η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, που καταδίκασε σε ένα χρόνο φυλάκιση και σε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για το ίδιο διάστημα, τον πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας και έναν εργαζόμενο.

Οι δυο τους σύρθηκαν στα δικαστήρια μετά από μήνυση που κατέθεσε ο πρώην εργοδότης του πρώτου. Η μήνυση αφορούσε την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης σε βάρος του εργοδότη και ψευδορκία, σε δίκη που έγινε το 2007, μετά από αγωγή του εργαζόμενου, που διεκδικούσε από την εργοδοσία δεδουλευμένα και αποζημίωση. Στη δίκη αυτή, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού είχε καταθέσει ως μάρτυρας.

Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή του εργαζόμενου και στη συνέχεια η εργοδοσία κατέθεσε μήνυση σε βάρος του και σε βάρος του μάρτυρα συνδικαλιστή. Η απόφαση του δικαστηρίου (δεν έχει καθαρογραφεί για να γίνει γνωστό το σκεπτικό της) εκδόθηκε την Πέμπτη και η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα (τρία χρόνια). Στην πραγματικότητα, δημιουργεί δεδικασμένο και κλίμα τρομοκράτησης σε βάρος όποιου εργαζόμενου και συνδικαλιστή αγωνίζεται ενάντια στην επιθετικότητα της εργοδοσίας, είτε αναγκαστεί να προσφύγει στα δικαστήρια, είτε όχι.

Ανακοινώσεις καταδίκης της δικαστικής απόφασης εξέδωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λάρισας. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που στη Λάρισα πυκνώνουν οι μηνύσεις εργοδοτών εναντίον συνδικαλιστών, με στόχο την τρομοκράτηση συνολικά του κινήματος. Μπαράζ δικαστικών διώξεων εξελίσσεται σε βάρος συνδικαλιστών και για τις κινητοποιήσεις στα διόδια. Ανάμεσα σ' αυτούς που διώκονται, είναι ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, όλα τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης του ΕΚΛ, καθώς και ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

Εκτινάσσεται η συμμετοχή στα φάρμακα από Δευτέρα

Μέχρι και διπλάσια συμμετοχή στα φάρμακά τους καλούνται να πληρώνουν από Δευτέρα τα λαϊκά στρώματα, καθώς καταργείται η κάλυψη κατά 50% αυτής της συμμετοχής απ' τον ΕΟΠΥΥ, όταν υπάρχει επιπλέον διαφορά μεταξύ της Ασφαλιστικής (ΑΤ) και Λιανικής Τιμής (ΛΤ), σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2219/9-9-2013), που τίθεται σε εφαρμογή.

Ο ασθενής θα πληρώνει στο εξής 100% την επιπλέον διαφορά ΛΤ - ΑΤ. Για παράδειγμα: Εστω ένα φάρμακο (γενόσημο) με ΑΤ 50 ευρώ και ένα άλλο (πρωτότυπο που το γράφει ο γιατρός) με ΛΤ 70 ευρώ. Ο ασθενής θα πληρώσει (25%Χ50) + (70-50) = 32,5 ευρώ, ενώ πριν πλήρωνε (25%Χ50) + 50%Χ(70-50) = 22,5 ευρώ. Η συμμετοχή 25% και ο επιμερισμός 50%-50% στην επιπλέον διαφορά ΛΤ - ΑΤ διατηρείται σε περίπτωση που επιλέγεται το φάρμακο που δεν έχει γενόσημο ή μια θεραπευτική κατηγορία στο σύνολό της περιέχει μια μοναδική δραστική ουσία χωρίς γενόσημα φάρμακα. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η μεσοσταθμική συμμετοχή των αρρώστων στα φάρμακα από 9% το 2010 σε 22% το 2012. Με την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης, εκτιμάται ότι η μεσοσταθμική συμμετοχή θα εκτιναχτεί στο 27%!

Εκλογές στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο 20 Οκτώβρη, οι κτηνίατροι όλης της χώρας για την εκλογή νέων οργάνων στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο. Οπως υπογραμμίζει η Πανεπιστημονική Δημοκρατική Κίνηση Κτηνιάτρων στο κείμενο των θέσεών της, «η κατεύθυνση των εξελίξεων είναι προδιαγεγραμμένη: Οι αυτοαπασχολούμενοι κτηνίατροι, οι άνεργοι, οι μισθωτοί θα βρεθούν σε ακόμα δεινότερη θέση». Σημειώνει ακόμα ότι «η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου μέχρι σήμερα δεν έκανε τίποτα άλλο από το να αποδέχεται και να "ζυμώνει" στα μέλη του την αναγκαιότητα εφαρμογής των κεντρικών πολιτικών επιλογών». Η Πανεπιστημονική καλεί σε ενίσχυση των ψηφοδελτίων της.

Ενισχύστε οικονομικά το ΠΑΜΕ

Την οικονομική στήριξη των εργαζομένων ζητά το ΠΑΜΕ, ενόψει της απεργίας στις 6 Νοέμβρη. Στο κάλεσμα που απευθύνει σε Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Για την επιτυχία της απεργίας σημαντικός παράγοντας είναι η φωνή του ταξικού κινήματος, τα αιτήματα των κλάδων να φτάσουν παντού, και στον πιο μικρό χώρο δουλειάς. Το ΠΑΜΕ δεν έχει άλλους πόρους οικονομικής στήριξης παρά μόνο τα συνδικάτα, την εργατική τάξη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ