ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
«Αγώνας παντού ξεσηκωμός να μην πτωχεύσει ο λαός»!

Χιλιάδες και χιλιάδες διαδήλωσαν χτες σε ολόκληρη τη χώρα με το ΠΑΜΕ, συγκροτώντας κάποιες από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών και αναδεικνύοντας πόσο επιτακτικό είναι να δυναμώσει αποφασιστικά η αντιπαράθεση με τα συμφέροντα και την προπαγάνδα της πλουτοκρατίας, καταρχήν στους τόπους δουλειάς.

Μεταξύ άλλων, ξεχώρισε η συμμετοχή των αυτοαπασχολουμένων και μικρεμπόρων που σε πολλές πόλεις «κατέβασαν ρολά» μαζικά.

Τα συνθήματα, η συμμετοχή αλλά και η προετοιμασία μέσα από την οποία ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι χτεσινές κινητοποιήσεις, βεβαίωσαν την ανάγκη να δυναμώσει η αντιμονοπωλιακή κινητοποίηση και οργάνωση, μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ.


ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΟΥΛΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Τσακίζουν το λαό για να σωθούν τα μονοπώλια

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στην Αθήνα

«

Σήμερα που η κρίση οξύνεται ολοένα και περισσότερο, και το κεφάλαιο εξαπολύει λυσσαλέα επίθεση, στην προσπάθειά του να τσακίσει τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις μας, δε δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός. Η καταστολή θα εντείνεται (π.χ. βίαιη καταστολή της 9μηνης απεργίας στη "Χαλυβουργία Ελλάδας", στα ναυπηγεία) και παρακρατικές συμπληρωματικές ομάδες θα αξιοποιούνται, θα τους βρίσκουμε μπροστά μας. Μόνο ένα μαζικό ταξικά οργανωμένο εργατικό κίνημα, μπορεί να τσακίσει αυτούς τους μηχανισμούς» επισήμανε από το βήμα της συγκέντρωσης ο κεντρικός ομιλητής Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά.

«Δεν έχουν τα μέτρα καμία σχέση ούτε με τα χρέη ούτε με τα ελλείμματα. Μόνο με την ανάκαμψη της κερδοφορίας των τραπεζιτών - εφοπλιστών - βιομηχάνων - μεγαλεμπόρων έχουν σχέση. Και για να γίνει αυτό πρέπει να τσακίσουν εμάς.

Και επειδή δεν τα ξέρουμε μόνο εμείς αυτά, λέμε ότι είναι βρώμικος ο ρόλος όλων αυτών που μιλάνε για κακή διαπραγμάτευση, υποτέλεια, ξένη κατοχή κλπ. Μεγάλα λόγια και κραυγές από τη μία και από την άλλη βάζουν πλάτη για να κρύβεται η αλήθεια από το λαό - από την εργατική τάξη. Να βγαίνει λάδι η μεγαλοεργοδοσία, να προχωράει ακάθεκτη το καταστροφικό της έργο.

Εκεί, σε αυτόν το σχεδιασμό έχουν δώσει ρόλο και στη φασιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Τριπλό ρόλο: α) Να στρέψει τους Ελληνες εργάτες εναντίον των μεταναστών, β) Να πατρονάρει από τα δουλεμπορικά της Ελληνες εργάτες σα φθηνό κρέας για τους εργοδότες, γ) Να λειτουργήσει σαν παρακρατικός κατασταλτικός μηχανισμός, ενάντια στο ταξικό κίνημα.

Αποτελεσματικοί αγώνες σημαίνει και καταδίκη των ρατσιστικών - ναζιστικών αντιλήψεων της Χρυσής Αυγής.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό. Να τους απορρίψουν μαζικά, αποφασιστικά. Να μη βρίσκουν εργοστάσιο να πάνε, συγκέντρωση να μιλήσουν για να σπείρουν το δηλητήριο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, των δήθεν καλών πατριωτών καπιταλιστών.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλους τους ενώνει το ΑΝΤΙΠΑΜΕ, μένος. Τους χαλάμε τη μανέστρα, γιατί αποκαλύπτουμε το ρόλο τους και τις πραγματικές αιτίες της κρίσης. Γιατί έχουμε πρόταση και σχέδιο ανατροπής της εξουσίας τους».

Οργάνωση και μαζικοποίηση των συνδικάτων

«Με στοχοπροσήλωση στην όλο και μεγαλύτερη οργάνωση και μαζικοποίηση στα Συνδικάτα , στις Επιτροπές ανέργων , στις Λαϊκές Επιτροπές, να ετοιμαστούμε να δώσουμε τη μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς. Σε κάθε Εργοστάσιο, σε κάθε Λιμάνι, σε κάθε γιαπί .... Δίνουμε τη μάχη να μην περάσουν τα μέτρα. Αυτά τα μέτρα , αυτές οι πολιτικές δεν ανατρέπονται από τα πάνω . Οσο στην οικονομία θα κυριαρχούν τα μονοπώλια και ο οργάνωσή τους η ΕΕ, η επίθεση θα είναι αμείλικτη και διαρκής. Δε φτάνει να καταγγέλλεις τα μέτρα και την κυβέρνηση, χωρίς να τα βάζεις με τα συμφέροντα που κρύβονται από πίσω, χωρίς να τα βάζεις με τα μονοπώλια».

Σήμερα, όμως, με όλη αυτή την πείρα - συμπλήρωσε - «κάθε τίμιος εργάτης, αγωνιστής πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του και να διαχωρίσει και αυτός τη θέση του από τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που ακόμα και αυτή την ώρα τον καλούν να παλέψει, να αγωνιστεί για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του Εργοδότη του, να συμβιβαστεί με λογικές διαχείρισης της μιζέριας και του πόνου, να επιλέξει πάλι το "μικρότερο" κακό.

Να ξεκόψει μία και καλή από τους εργατοπατέρες που τον καλούν να αγωνιστεί, αλλά κάτω από τις σημαίες των καπιταλιστών, για τα συμφέροντα του Κεφαλαίου.

Αυτός ο διαχωρισμός πρέπει να εκφραστεί με οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά.

Συσπείρωση - μαζικοποίηση, όλο και περισσότερες δυνάμεις να μπαίνουν στη μάχη.

Αγώνας μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος, αγώνας κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ, σημαίνει αγώνας κάτω από τις δικές μας σημαίες. Σημαίνει αγώνας με βάση τα συμφέροντα της δικής μας τάξης. Αγώνας με βάση τα γενικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, του λαού συνολικά».

Καταγγέλλοντας τα νέα σχέδια για την πλήρη αποδιοργάνωση του εργατικού κινήματος, στα οποία πρωτοστατούν δυνάμεις της ΑΠ και της ΠΑΣΚΕ, τόνισε: «Σχεδιάζουν τη μετατροπή των Συνδικάτων σε εξωραϊστικούς συλλόγους, διεκπεραίωσης θελημάτων των εργοδοτών και υλοποίησης των καταστροφικών τους ορέξεων. Και όλα αυτά με την προβιά του νέου, του ριζοσπαστικού.

Αλλος ένα δούρειος ίππος στα σκαριά δηλαδή. Να τον κάψουμε πριν τον αποτελειώσουν καν!». Και επισήμανε: «Η εργατική τάξη να διώξει από πάνω της τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό που για χρόνια ολόκληρα κατατρώει τα συνδικάτα, οδηγεί τους εργαζόμενους σε υποχωρήσεις, σε συμβιβασμό, σε ήττα. Χρειάζεται αλλαγή συσχετισμού δύναμης με απεγκλωβισμό από την επιρροή της κυρίαρχης ιδεολογίας, από την επιρροή της εργοδοσίας, του κράτους, νέων δυνάμεων που σήμερα είναι μακριά από τα συνδικάτα, χωρίς οργάνωση».

Ενας για όλους και όλοι για έναν

Το στέλεχος του ΠΑΜΕ απηύθυνε ειδικό κάλεσμα για να εκφραστεί έμπρακτα η αγωνιστική - ταξική αλληλεγγύη σε όσους καθημερινά εξαθλιώνονται. Ειδικά για τους ανέργους επισήμανε ότι «απαιτείται επιθετικό κίνημα για την προστασία τους, που να είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένο με την οργάνωση στους χώρους δουλειάς για το δυνάμωμα της ταξικής πάλης. Το ζήτημα της προστασίας των ανέργων είναι ζήτημα και των ανέργων και των εργαζομένων, είναι ζήτημα αγωνιστικής οργάνωσης της πάλης από τα συνδικάτα.

Καλούμε κάθε άνεργο να σηκώσει το ανάστημά του να πάει στο συνδικάτο του και να αναζητήσει το συνάδελφο με τα ίδια προβλήματα, να πάρει και να δώσει θάρρος, να απλώσει το χέρι, όχι για ελεημοσύνη όπως τον θέλουν οι διάφορες ΜΚΟ και άλλοι δήθεν φιλάνθρωποι, πίσω από τους οποίους κρύβεται συχνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Να απλώσει το χέρι για να τραβήξει άλλους στη μάχη και να τον τραβήξουν άλλοι μπροστά. Να βοηθήσει και να βοηθηθεί. Αυτή είναι η γνήσια ταξική αγωνιστική αλληλεγγύη.

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!».


ΑΘΗΝΑ
Γέμισαν τους δρόμους αγωνιστικό παλμό

Οι διαδηλωτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αγωνιστή οικοδόμου Δημήτρη Κοτζαρίδη

ΟΜΟΝΟΙΑ
ΟΜΟΝΟΙΑ
«

Με τα νέα βάρβαρα μέτρα μάς γυρνούν στην εποχή του σκλαβοπάζαρου, στην ασταμάτητη δουλειά ήλιο με ήλιο», τόνιζαν τα μεγάφωνα στην Ομόνοια και συμπλήρωναν: «Κανένας εργάτης να μη λυγίσει»!

Αυτό το κάλεσμα σε ανυποχώρητη πάλη απηύθυναν και οι χιλιάδες που με τις σημαίες του ΠΑΜΕ πλημμύρισαν στη συνέχεια όλο το κέντρο, συγκροτώντας μια τεράστια σε όγκο και δυναμική σε παλμό πορεία, υπερδιπλάσια σε σχέση με όλες τις άλλες συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Από το βήμα το στέλεχος του ΠΑΜΕ κάλεσε στην τήρηση ενός λεπτού σιγής (όπως και έγινε), στη μνήμη όλων των νεκρών της εργατικής τάξης και ειδικότερα του αγωνιστή οικοδόμου Δημήτρη Κοτζαρίδη, που ένα χρόνο πριν, στις 20 Οκτώβρη 2011, έπεσε νεκρός όταν, στη μάχη για την καταστολή του ταξικού εργατικού κινήματος, έπεσαν και οι γνωστές παρακρατικές ομάδες, οι οποίες εξαπέλυσαν άνανδρη δολοφονική επίθεση κατά της συγκέντρωσης.

Τις προκλήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, που τολμούν να λένε ότι την κρίση γέννησε η υπερκατανάλωση, κατήγγειλε, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, ο Χρήστος Μαργανέλης, από τη Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου: Να πάνε να τα πουν αυτά στα σπίτια του Περιστερίου και του Πειραιά που δεν έχουν ρεύμα, τόνισε. «Τι μας λένε; Να κατεβάσουμε τις απαιτήσεις μας. Να ζήσουμε με το ελάχιστο...», σημείωσε.

ΣΤΑΔΙΟΥ
ΣΤΑΔΙΟΥ
Από την πλευρά του ο Στάθης Σαχινίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων και μικρών Εμπόρων Αθήνας, επισήμανε: «Στην ενιαία και συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, μονοπωλίων και όλων των υποστηρικτών του ευρωμονόδρομου, απαντάμε με την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας, με το κοινό πλαίσιο πάλης, με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Γενική της Γραμματέα, Αλέκα Παπαρήγα.

Η πορεία ξεκινάει. Τα πανό των συνδικάτων, των πρωτοβάθμιων σωματείων, των λαϊκών επιτροπών «πλημμυρίζουν» τη Σταδίου καθώς ανηφορίζουν προς το Σύνταγμα. Δε λείπουν οι νέες συμμετοχές, όπως των εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» του Δήμου Αγ. Δημητρίου. Οι ΕΒΕ ίσως είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε ανάλογη κινητοποίηση. Σημαίες και καπέλα της ΠΑΣΕΒΕ έδωσαν τον τόνο, ενώ πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν τα δικά τους πανό, όπως η ΟΒΣΑ, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, επιπλοποιοί, τεχνικοί καυστήρων, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων της Αθήνας, οι Επιτροπές Αγώνα των ΤΑΞΙ, οι επιτροπές της ΠΑΣΕΒΕ και πολλοί ακόμη.

Τα συνθήματα δε σταματούν λεπτό: «Ταξικοί αγώνες, οργάνωση παντού, αυτός είναι ο φόβος του κάθε αφεντικού», «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες» και «Αγώνας παντού, ξεσηκωμός, να μην πτωχεύσει ο λαός»!


ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Η πορεία της Αθήνας
Η πορεία της Αθήνας

ΠΑΜΕ
Ετοιμάζουμε τους επόμενους αγώνες

Να προετοιμάσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τους επόμενους αγώνες και να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καλεί τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο χαιρετίζοντας τους χιλιάδες απεργούς.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργάτες, εργάτριες, άνεργους, νέους, συνταξιούχους, που έδωσαν τη μάχη στους χώρους δουλειάς για την επιτυχία της απεργίας κόντρα στην τρομοκρατία της εργοδοσίας. Τους μαθητές, τους σπουδαστές από τους χώρους κατάρτισης και νυχτερινά σχολεία που έδωσαν δυναμικό και μαζικό παρών.

Τους αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και βρέθηκαν μαζί με τους εργαζόμενους, κόντρα στον αποπροσανατολισμό και τα ψέματα της κυβέρνησης, ότι δήθεν διαπραγματεύεται για το "καλό" των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Σε όλη την Ελλάδα οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ήταν μεγαλειώδεις.

Δείχνει ότι πυκνώνουν οι γραμμές του ταξικού κινήματος. Αποδεικνύει ότι καμιά δύναμη δεν μπορεί να το στριμώξει στις μυλόπετρες της διαχείρισης, στην υποταγή, στο συμβιβασμό.

Δείχνει ότι δυναμώνει όλο και περισσότερο η οργάνωση στους τόπους δουλειάς. Οτι κάθε μέρα περισσότεροι συσπειρώνονται στις λαϊκές επιτροπές, ιδιαίτερα στις εργατικές συνοικίες.

Δείχνει ότι ενισχύονται οι γραμμές της κοινωνικής συμμαχίας κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ.

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συνεχίσουν τον αγώνα, την οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς σε όλη τη χώρα χωρίς σταματημό. Είμαστε σε ετοιμότητα. Δεν περιμένουμε. Προετοιμάζουμε τα επόμενα βήματά μας. Για να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, για να απαλλαγούμε απ' το βραχνά της πτώχευσης, το ζυγό των μονοπωλίων και της εξουσίας τους, από τα δεσμά της ΕΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ