ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνάντηση με εκπροσώπους των βενζινοπωλών

Το λαθρεμπόριο είναι το πρόσχημα για την κλιμάκωση της φορολογικής αφαίμαξης του λαού, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα

Αποψη από την προχτεσινή συνάντηση
Αποψη από την προχτεσινή συνάντηση
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συναντήθηκε προχτές με αντιπροσωπεία φορέων των βενζινοπωλών (ΟΒΕ, ΠΟΠΕΚ). Οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών, Μιχάλης Κιούσης και Χαράλαμπος Μαυράκης, ανέπτυξαν την αντίθεσή τους στην αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και τις θέσεις τους για πάταξη του λαθρεμπορίου και μείωση των φόρων στα υπόλοιπα καύσιμα.

Η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι η συγκυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χρησιμοποιεί προσχηματικά την ανάγκη πάταξης του λαθρεμπορίου, με στόχο να κλιμακώσει τη φορολογική αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας. Οδηγεί πλατιά λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση και στην αδυναμία να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες θέρμανσης των κατοικιών τους.

Τόνισε ότι αν ο πραγματικός στόχος της συγκυβέρνησης ήταν η πάταξη του λαθρεμπορίου, υπάρχουν σήμερα τα τεχνικά μέσα και τα οργανωτικά μέτρα που επιτρέπουν τον ουσιαστικό έλεγχο στα εφοπλιστικά καύσιμα, στις αποθήκες των ομίλων, στην εξαγωγή καυσίμων στην ΕΕ (ιδιαίτερα προς τη Βουλγαρία). Οσο η παραγωγή, η διακίνηση και η εμπορία καυσίμων έχουν ως σκοπό το κέρδος τόσο θα θυσιάζεται η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και θα διατηρείται το λαθρεμπόριο.

Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους φορείς των βενζινοπωλών, των αυτοαπασχολούμενων στη θέρμανση των κτιρίων και τα σωματεία εργαζομένων στον κλάδο της ενέργειας σε συντονισμό με τις λαϊκές επιτροπές, για μια πλατιά αγωνιστική πρωτοβουλία που θα διεκδικήσει άμεσα:

  • Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα της λαϊκής οικογένειας, των φτωχών αγροτών.
  • Την κατάργηση του σημερινού αφορολόγητου καθεστώτος για τα εφοπλιστικά καύσιμα.
  • Την άμεση πάταξη του λαθρεμπορίου με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, επικεντρώνοντας στα διυλιστήρια, στη χονδρική εμπορία, στα εφοπλιστικά καύσιμα και στις εξαγωγές.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Γραφεία εξυπηρέτησης φορολογουμένων οι ... ΔΟΥ

Ενενήντα εννέα (99) θα είναι τελικά τα Γραφεία εξυπηρέτησης φορολογουμένων, τα οποία θα παραμείνουν σε λειτουργία στη θέση των ισάριθμων μικρών εφοριών στην περιφέρεια οι οποίες κλείνουν. Αυτά αναφέρονται σε πόρισμα που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Από αυτά, 25 θα λειτουργήσουν σε νησιά, 61 σε ορεινές περιοχές, 4 σε παραμεθόριες περιοχές και 9 σε περιοχές μεγάλης έκτασης.

Πρόκειται για τα παραρτήματα εφοριών, στα οποία θα μπορούν οι φορολογούμενοι να διεκπεραιώνουν απλές φορολογικές διαδικασίες όπως είναι η παραλαβή δηλώσεων και η χορήγηση φορολογικών εντύπων. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος από τη διατήρηση των παραπάνω γραφείων, έχει αποφασίσει η στέγασή τους να γίνει σε κτίρια των οργανισμών Τοπικής Διοίκησης.

Αναλυτικά, οι συναλλαγές θα μπορούν να τακτοποιηθούν στα τοπικά κέντρα εξυπηρέτησης φορολογούμενων και οι περιοχές στις οποίες θα λειτουργούν είναι οι εξής:

  • Χορήγηση φορολογικών εντύπων, παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων για τη συμπλήρωσή τους και την συνυποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών κ.λπ.
  • Αποδοχή φορολογικών αιτημάτων και επίλυσή τους, καθώς και διαβίβασή τους στις ΔΟΥ και την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου, όπου απαιτείται.
  • Προσωρινή παραλαβή δηλώσεων, έλεγχος των στοιχείων των δηλούντων, καταχώριση των δηλώσεων στο βιβλίο πρωτοκόλλου του Γραφείου χορήγησης βεβαίωσης για την κατάθεση της δήλωσης και των συνυποβαλλομένων δικαιολογητικών, αποστολή των δηλώσεων στην αρμόδια ΔΟΥ και χορήγηση αντιγράφων ή βεβαιώσεων μετά την επιστροφή τους από την αρμόδια ΔΟΥ. Βασική προϋπόθεση της παραλαβής είναι η δήλωση να μη συνοδεύεται από άμεση καταβολή φόρου.
  • Αιτήσεις για χορήγηση παντός είδους πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων.
ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΑΡΤΑΣ
Δυναμικό ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ

Σε συμβολικό αποκλεισμό με αγροτικά μηχανήματα προχώρησαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι

Δίωρο αγωνιστικό μπλόκο απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, στα νέα μέτρα κυβέρνησης και κεφαλαίου που στραγγαλίζουν το αγροτικό εισόδημα και οδηγούν στο ξεκλήρισμα τη φτωχομεσαία αγροτιά έστησαν την Τετάρτη στη γέφυρα Καλογήρου οι αγροτοκτηνοτρόφοι Αρτας, Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των αντίστοιχων Ομοσπονδιών. Στην αγροτική κινητοποίηση, όπου συμμετείχαν αγρότες από τους Αγροτικούς Συλλόγους Νέας Κερασούντας, Μουζακέικων, Αχερουσίας, Ωρωπού και τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Φαναρίου, ξεκαθαρίστηκε ότι ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ και των άλλων αγροτοβιομηχανικών μονάδων είναι αναπόσπαστα δεμένος με την οργάνωση της πάλης απέναντι στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Καταδείχθηκε επίσης ότι ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ προϋποθέτει να μπουν στο περιθώριο τα ιδεολογήματα διαχείρισης της πολιτικής αυτής από τους αγροτοπατέρες στις Ενώσεις και τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ηπείρου, που επί της ουσίας δεν παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και επιζητούν άλλον αγοραστή ή άλλο σχήμα ιδιωτικοποίησης μέσω των φυσικών φορέων. Στην αγροτική κινητοποίηση, όπου με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έγινε συμβολικός δίωρος αποκλεισμός της γέφυρας Καλογήρου, συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες από τις τοπικές γραμματείες του ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αναδεικνύοντας την ανάγκη κοινής δράσης των αγροτών με τους εργαζόμενους αφού οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ αφορούν και τη λαϊκή κατανάλωση.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Αυξάνονται οι ασφαλίσεις ζωής

Στα ίδια περίπου επίπεδα με εκείνα του πρώτου οκταμήνου του 2011 κυμάνθηκαν τα ασφάλιστρα που εισέπραξαν οι ασφαλιστικές εταιρείες από ασφαλίσεις ζωής το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2012, ενώ μειωμένη κατά 11,9% εμφανίζεται η παραγωγή ασφαλίστρων κατά ζημιών. Αυτό ανακοίνωσε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, με βάση τα αποτελέσματα 62 εταιρειών που αντιπροσωπεύουν το 93,9% της αγοράς σε ασφάλιστρα κατά ζημιών και το 99,3% στα ασφάλιστρα ζωής, από τις οποίες οι 51 δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζημιών και οι 22 στον κλάδο ζωής.

Στις ασφαλίσεις ζωής, μεγάλη αύξηση, κατά 65,2% , παρουσιάζουν τα συμβόλαια που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις, μείωση κατά 22,8% τα ομαδικά προγράμματα πρόνοιας και κατά 1,2% τα προγράμματα υγείας, ενώ κατά 14,2% μειώθηκε η κατηγορία της διαχείρισης ομαδικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων. Στις ασφαλίσεις κατά ζημιών οι ασφαλίσεις εγγυήσεων μειώθηκαν στο πρώτο οκτάμηνο του 2012 κατά 47%, η αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων 13,7%, η νομική προστασία 17,8% , ενώ κατά 9,7% αυξήθηκαν οι ασφαλίσεις διαφόρων χρηματικών απωλειών και κατά 4,6% η γενική αστική ευθύνη.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Προκαταβολές από βδομάδα

Από βδομάδα αναμένεται να καταβληθεί η προκαταβολή (το 50%) της ενιαίας ενίσχυσης του 2012 όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δεν πρόκειται για καμία ειδική κυβερνητική προσφορά προς τους αγροτοκτηνοτρόφους, αφού η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης μπορεί να δίνεται σε ποσοστό μέχρι 70% από τις 15 Οκτώβρη, ενώ από την 1η Δεκέμβρη μπορεί να καταβληθεί ολόκληρη η ενιαία ενίσχυση. Αλλά τα έτσι κι αλλιώς πετσοκομμένα τα λεφτά της επιδότησης που πρόκειται να δοθούν δε φτάνουν ούτε για «ζήτω» για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, μπροστά στη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής και ζωής και των πάμπολλων χαρατσιών, εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνώντων και του μνημονίου. Παράλληλα, η Πειραιώς - ΑΤΕ καραδοκεί για να εισπράξει τα χρωστούμενα και ο ΕΛΓΑ τις τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές. Και αποτελεί προκλητική κοροϊδία η χτεσινή δήλωση του ΑΘ. Τσαυτάρη πως «η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της, όπως συνέβη και με την καταβολή της Εξισωτικής Αποζημίωσης και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαιοειδών». Η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της προς τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο και για τη φτωχομεσαία αγροτιά επιφυλάσσει εφιαλτικό μέλλον.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ