ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ
Υποκρισία και παραπλάνηση

Η υποκρισία και ο αποπροσανατολισμός (που στόχο έχουν το συμβιβασμό και την υποταγή) κυριάρχησαν και πάλι στη συγκέντρωση που οργάνωσαν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Αρεως. Εκεί, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλαν τους πάντες και τα πάντα εκτός από ένα πράγμα, την αιτία των προβλημάτων των εργαζομένων, την υπεράσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων. Επόμενο ήταν οι «λύσεις» να αποτελούν και τους όρους για την παραπέρα όξυνσή τους.

Ο Δ. Καραγεωργόπουλος, μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, μίλησε για πάλη για «την αναδιανομή του πλούτου, και τη διάχυση δικαιωμάτων και ευκαιριών στους πολλούς». Δηλαδή να γίνουν φιλεργατικοί οι καπιταλιστές!

Ακολούθησε ο Β. Πολυμερόπουλος, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της ΔΑΚΕ, ο οποίος ως πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αθήνας, σχετικά με την απεργία προέτρεψε τους εργαζόμενους να χτυπήσουν κάρτα και να συμμετέχουν σε απεργίες και στάσεις εργασίας! Αυτός λοιπόν είπε το γνωστό παραμύθι περί κακών και ανίκανων κυβερνώντων και επιχειρηματιών. Μίλησε για «αποτυχημένη τρόικα» και «περίεργη κυβέρνηση». Με άλλα λόγια, ζήτησε να έρθουν στα πράγματα οι καλοί και άξιοι και όλα θα λυθούν.

Το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού συνέχισε το στέλεχος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» Ζώης Πεπές, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν για «ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση, ανακατανομή εισοδημάτων, κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος προς όφελος του τόπου». Τη γνωστή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών, για τέτοια ανάπτυξη καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν.

Χαρακτηριστικό ήταν και το ψήφισμα των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ το οποίο μεταξύ άλλων: Καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες «να αναθεωρήσουν ριζικά τη λανθασμένη, αδιέξοδη και υφεσιακή ασκούμενη ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική». Δηλαδή ό,τι συμβαίνει σήμερα συμβαίνει κατά λάθος και δεν αποτελεί μια συνειδητή πολιτική που στόχο έχει να συμβάλλει στην κερδοφορία των μονοπωλίων... Ζητά τη «δημιουργία δημόσιου και ισχυρού πόλου στο πιστωτικό σύστημα». Δηλαδή ισχυρίζονται ότι αν μια τράπεζα στον καπιταλισμό είναι δημόσια, θα είναι τάχα προς όφελος του λαού και δε θα ασκεί ληστρικές πολιτικές σε βάρος του...

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αποφασιστικό βήμα κλιμάκωσης του αγώνα

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Νέο αποφασιστικό βήμα στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, αποτέλεσε η αυξημένη συμμετοχή που έδωσαν μεγαλειώδη όγκο και παλμό στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Στα Γιάννενα, τον παλμό έδωσαν βιομηχανικοί εργάτες, αλλά και άνεργοι, οικοδόμοι. Μαζικό ήταν το μπλοκ της ΠΑΣΕΒΕ, με την τοπική αγορά, πολυεθνικές αλυσίδες στο εμπόριο να μη λειτουργούν. Δυναμική ήταν επίσης και η συμμετοχή των μαθητών. Η κεφαλή της διαδήλωσης βρισκόταν στην Ακαδημία και η ουρά της έφτανε στη Νομαρχία. Στην Αρτα, συμμετείχαν μεταξύ άλλων εργαζόμενοι από τα Carrefour, την Αρχαιολογία, τα εργοστάσια της ΙΟΝ και τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρτας. Στο Αγρίνιο, με τα τρακτέρ διαδήλωσαν οι αγρότες, στον πλευρό των εργαζομένων, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους. Στη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στην Κέρκυρα, ξεχώρισε η παρουσία κατοίκων από χωριά του νησιού. Τα ρολά κατέβασαν και τοπικές αλυσίδες σούπερ - μάρκετ στη Γαρίτσα με την αποφασιστική δράση της Λαϊκής Επιτροπής και των κατοίκων. Στη Λευκάδα, με το δικό τους πανό διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι από τα Carrefour και τα SPRIDER. Στο Μεσολόγγι, επίσης για πρώτη φορά τα εμπορικά μαγαζιά έκλεισαν.

Τελευταία διαδήλωση για άνεργο ναυτεργάτη

Την τελευταία του πνοή άφησε χτες ένας άνεργος ναυτεργάτης διαδηλώνοντας κάτω απ' τις σημαίες του ΠΑΜΕ ενάντια στα βάρβαρα μέτρα της συγκυβέρνησης.

Τα μπλοκ του ΠΑΜΕ είχαν περάσει ήδη απ' το Σύνταγμα και γύρω στη 1:10 ο 65χρονος Ξενοφών Λούγαρης, νιώθοντας αδιαθεσία, κάθησε στο προαύλιο της Ρώσικης Εκκλησίας στην οδό Φιλελλήνων. Μια νοσηλεύτρια κατάλαβε ότι «κάτι συμβαίνει» και τον ρώτησε «τι έχει;». Απάντησε πως νιώθει πόνο στο στήθος.

Η νοσηλεύτρια έτρεξε και ειδοποίησε γιατρούς διαδηλωτές που έφθασαν αμέσως και άρχισαν τις μαλάξεις. Ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ. Οι γιατροί συνέχισαν τις μαλάξεις μέχρι που ήρθε το ασθενοφόρο, το οποίο έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση. Μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό» «με μυδρίαση και άσφυγμος», σύμφωνα με το ανακοινωθέν του «Ευαγγελισμού», το οποίο συμπληρώνει: «Εγιναν οι διαδικασίες καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης από τους ιατρούς του Καρδιολογικού Τμήματος χωρίς αποτέλεσμα».

Οι σύντροφοί του ψάχνουν στις τσέπες του. Βρίσκουν την κάρτα ανεργίας. Είχε να κάνει μεροκάματο απ' το 2006. Απ' τον κατάλογο του κινητού του καταφέρνουν να έρθουν σε επαφή με το -μονάκριβο- γιο του, που έφτασε στον «Ευαγγελισμό». Το πρώτο που ζήτησε ήταν να μη γίνει γνωστό αμέσως το όνομα του πατέρα του, μη το μάθει απ' τα μέσα ενημέρωσης, η επίσης άνεργη μάνα του.

«Ο πατέρας μου πήγε στον αγώνα» λέει μέσα σε αναφιλητά ο γιος του.

«Εφυγε» αγωνιζόμενος

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του και τα βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού άνεργου ναυτεργάτη. Εφυγε αγωνιζόμενος μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους, νέους και ανέργους συναδέλφους του για τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Ανακοίνωση έβγαλε και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζοντας: «Εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για τον τραγικό θάνατο του συναγωνιστή μας. Ο συναγωνιστής μας που απεβίωσε από καρδιακό επεισόδιο, ήταν μακροχρόνια άνεργος ναυτεργάτης και πάλευε μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Από την πρώτη στιγμή που αισθάνθηκε δυσφορία, του προσφέρθηκε βοήθεια από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΠΑΜΕ και κλήθηκε το ΕΚΑΒ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναγωνιστή μας».

Νέες συμμετοχές και στην Πελοπόννησο

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Ιδιαίτερα μαζική και μαχητική ήταν η συγκέντρωση και η πορεία που έγινε στην Πάτρα. Σκληρή μάχη για την επιτυχία της απεργίας δόθηκε μεταξύ άλλων στο εργοστάσιο της «ΛΟΥΞ», στη «Λιαρομάτης», το εργοστάσιο ανακύκλωσης ΧΥΤΑ, τη «Sprider» κτλ.

Στον Πύργο, σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων ξεχώρισε η συμμετοχή των ιδιοκτητών ταξί μαζί με τα οχήματά τους.

Στη μαζική συγκέντρωση της Τρίπολης χαιρέτισαν εκπρόσωποι από την ΠΑΣΥ Πελοποννήσου και την Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ. Η συμμετοχή των αγροτών ξεχώρισε και στη μαζική συγκέντρωση της Καλαμάτας, όπου «κατέβηκαν» με τα αγροτικά τους, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή εργαζομένων από τη ΔΕΥΑΚ και των οικοδόμων που έκλεισαν καθολικά τους χώρους δουλειάς τους.

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης χτες, σε Σπάρτη, Κεφαλονιά και Κόρινθο, όπου για πρώτη φορά πήραν μέρος καθαρίστριες από το νοσοκομείο της περιοχής, που είναι απλήρωτες και διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

ΝΗΣΙΑ
Μαζικά και μαχητικά

ΡΟΔΟΣ
ΡΟΔΟΣ
Μια από τις πιο μαζικές απεργιακής συγκεντρώσεις ήταν αυτή στο νησί της Ρόδου. Συγκεκριμένα, αυξημένη ήταν η συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία που ακολούθησε των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των ιδιωτικών υπαλλήλων, ενώ καλή ήταν η συμμετοχή και των αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, με τα περισσότερα καταστήματα στο νησί να είναι κλειστά. Στη Μυτιλήνη, η απεργιακή συγκέντρωση ήταν μεγαλύτερη από την τελευταία πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 26 του Σεπτέμβρη. Τα καταστήματα στο νησί έκλεισαν, ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχαν αγρότες, άνεργοι αλλά και μαθητές.

Η Ικαρία νέκρωσε κυριολεκτικά καθώς τα καταστήματα σε όλο το νησί παρέμειναν κλειστά, οι δημόσιες υπηρεσίες αλλά και συνολικά ο ιδιωτικός τομέας. Στη νησί πραγματοποιήθηκαν δυο και μάλιστα μαζικές συγκεντρώσεις στον Αγ. Κήρυκο και τον Εύδηλο. Μαζικές ήταν οι συγκεντρώσεις και σε Κω, Νάξο, Χίο, Λήμνο και Σάμο. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Κάλυμνο και Σύρο.

ΝΑΞΟΣ
ΝΑΞΟΣ
ΚΡΗΤΗ
Απήργησαν στις μεγάλες επιχειρήσεις, έκλεισαν μικρομάγαζα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Η μαζική συμμετοχή στην απεργία χιλιάδων εργατών και η συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ήταν τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της συγκέντρωσης που έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης χτες το πρωί.

Την παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώνουν η «νεκρή» Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, η μαζική συμμετοχή εμποροϋπαλλήλων, ιδιωτικών υπαλλήλων, υγειονομικών, εκπαιδευτικών, οικοδόμων και ξενοδοχοϋπαλλήλων. Μαζική συμμετοχή είχαν όμως και οι αυτοαπασχολούμενοι, που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, καθώς επίσης και η νεολαία.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της χτεσινής απεργίας αποτέλεσαν και οι απεργιακές φρουρές του Σωματείου Εργαζομένων στα «Καρφούρ», που μετά από απόφαση για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία προχώρησαν σε ολοήμερο αποκλεισμό των εν λόγω καταστημάτων.

Μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στα Χανιά με αποκλεισμό σούπερ μάρκετ και μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, όπως και στο Ρέθυμνο με απεργιακές φρουρές σε ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ και σχολεία. Επίσης, σημαντικό γεγονός αποτέλεσε το σχεδόν καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων.

Τέλος, απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Λασίθι, σε Αγιο Νικόλαο και Σητεία.

Ανοιχτή υπονόμευση

Ανοιχτή ήταν και αυτή τη φορά η απεργοσπασία της ΔΑΚΕ στο εργοστάσιο της ΙΟΝ, όπου πλειοψηφεί στη διοίκηση του σωματείου. Και σε αυτή την απεργία αρνήθηκε να πάρει απόφαση για απεργία επειδή - αυτό είναι το πρόσχημα κάθε φορά - οι εργαζόμενοι δεν έχουν προβλήματα με την εταιρεία.

Στο εργοστάσιο μετάλλου ΕΛΣΑ, η ΠΑΣΚΕ ως πλειοψηφία της διοίκησης πήρε την απόφαση να απεργήσουν μόνο τα μέλη της διοίκησης! Στην ενημέρωση του προέδρου προς το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, αναφέρεται ότι «η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα και δεν μπορούμε να απεργήσουμε»...

Επίσης, στη ΔΩΔΩΝΗ (Γιάννενα) για ακόμη μια φορά η διοίκηση (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του επιχειρησιακού σωματείου μετέτρεψε την απεργία σε 4ωρη στάση εργασίας...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ