ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
Αποτελεσματική ψήφος μόνο αυτή στο ΚΚΕ

Συγκέντρωση με ανθρώπους του Πολιτισμού διοργάνωσε χθες η Αχτίδα Καλλιτεχνών της ΚΟ Αθήνας του Κόμματος, όπου χαιρέτισε η Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ και μίλησαν ο Θ. Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης και ο Ν. Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας

Στο βήμα ο Θ. Παφίλης
Στο βήμα ο Θ. Παφίλης
Για να είναι αποτελεσματική η ψήφος στις 7 και 14 του Νοέμβρη πρέπει να γράφει πάνω «Λαϊκή Συσπείρωση», να γράφει ΚΚΕ. Μια απότομη άνοδος της επίδρασης του Κόμματος θα φοβίσει το μεγάλο κεφάλαιο, θα δώσει θάρρος στο λαό, θα συμβάλλει ώστε να αποκτήσει εμπιστοσύνη στη δύναμή του. Θα βοηθήσει να εξαλειφθούν αυταπάτες, να ξεπεραστούν αναχώματα που ξεφυτρώνουν όποτε ο λαός μπορεί να συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης. Αυτή η ψήφος θα κάνει τη διαφορά.

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μιλώντας χθες βράδυ, στην πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ με καλλιτέχνες, συγκέντρωση που διοργάνωσε η Αχτίδα Καλλιτεχνών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, όπου επίσης μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, και παραβρέθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στήριγμα στους λαϊκούς αγώνες

Στην ομιλία του ο Θανάσης Παφίλης τόνισε τον πολιτικό χαρακτήρα που έχουν αυτές οι εκλογές και τη μεγάλη σημασία τους, καθώς είναι οι πρώτες που έρχονται μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και τα άγρια μέτρα που πήρε στο ενδιάμεσο. Ξεκαθάρισε ότι τα προβλήματα δε διαχωρίζονται σε τοπικά και γενικά, αλλά όλα (από τα σκουπίδια ως την ανεργία) είναι αποτέλεσμα της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής. Χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» αντιδραστική μεταρρύθμιση που δεν έρχεται τυχαία, αλλά ακριβώς για να υπηρετήσει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Αρα, σημείωσε, δεν μπορεί κανείς να συμφωνεί με τον Καλλικράτη και να τάζει προεκλογικά ότι ως δήμαρχος ή περιφερειάρχης θα εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι άνθρωποι του Πολιτισμού την εκδήλωση - συζήτηση
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι άνθρωποι του Πολιτισμού την εκδήλωση - συζήτηση
Κάλεσε το λαό να κρίνει όλην την πορεία του καπιταλιστικού συστήματος από το 1992 και το Μάαστριχτ ως σήμερα, να υποψιαστεί με το γεγονός ότι η τεχνολογία καλπάζει, ο πλούτος αυξάνεται κι όμως οι άνθρωποι του μόχθου καλούνται να ζήσουν χειρότερα. Το ερώτημα αυτό μπαίνει στην καρδιά του προβλήματος, που είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός και στο πραγματικό δίλημμα που εκ των πραγμάτων τίθεται και είναι οι δύο δρόμοι ανάπτυξης, καπιταλισμός ή σοσιαλισμός.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο, κατήγγειλε τη στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων και υποψηφίων, από τον Σαμαρά ως τον Αλαβάνο και τους τρεις υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια (Σγουρό, Δημαρά, Μητρόπουλο, στόχος και των τριών να εκτονωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια), λέγοντας ότι το μνημόνιο έγινε στην Ελλάδα προκειμένου να εφαρμοστούν μέτρα, που εφαρμόζονται παντού στην Ευρώπη. Οπως εξήγησε δεν μπορεί να μιλάς ενάντια στο μνημόνιο και να μη μιλάς για όσα προωθεί η ΕΕ, να την υπερασπίζεσαι, γιατί έτσι είσαι τουλάχιστον ανακόλουθος, εξαπατάς το λαό, αθωώνεις την πολιτική της ΕΕ και το ίδιο το σύστημα.

Δίνοντας μια ιδέα για το τι μπορεί να κάνουν στις σημερινές συνθήκες εκλεγμένοι κομμουνιστές περιφερειάρχες και δήμαρχοι, είπε, για παράδειγμα, ότι θα στηρίξουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις, θα σταθούν από τη θέση τους εμπόδιο, ώστε να μην περάσουν φόροι, να μην εκποιηθούν εκτάσεις, κονδύλια του ΕΣΠΑ να μην πάνε σε επιχειρηματίες, αλλά π.χ. για βρεφονηπιακούς σταθμούς, θα δώσουν ανάσες στη λαϊκή οικογένεια.

Ο Ν.Σοφιανός

Eurokinissi

Ο Ν.Σοφιανός
Ακολούθως μίλησε ο Νίκος Σοφιανός σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που σε δήμους και περιφέρειες πανελλαδικά δίνει τη μάχη ενιαία κι ότι αυτό αποτελεί έκφραση αξιοπιστίας και φερεγγυότητας. Αναφέρθηκε στα αναχώματα που έχουν προκύψει, καταγγέλλοντας τα ότι στοχεύουν στην ενσωμάτωση της λαϊκής αγανάκτησης. Παρέθεσε τις διαφορετικές πολιτικές συνεργασίες που γίνονται στο δήμο Αθήνας, πως εκεί διάφορες πολιτικές δυνάμεις εμφανίζονται σε κοινά ψηφοδέλτια, ενώ αντίθετα πάνε χώρια στην περιφέρεια, για να κάνει ο καθένας τη δική του καταγραφή ψήφων. Το χαρακτήρισε δείγμα του πώς αντιλαμβάνονται τις λεγόμενες συμμαχίες τους, σε αντιδιαστολή, υπογράμμισε, ότι το ΚΚΕ δίνει βάρος για να αναπτυχθεί η κοινωνική συμμαχία μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες της εργατικής τάξης με τη μικρομεσαία αγροτιά, τους ΕΒΕ και τη νεολαία.

Συνέχισε λέγοντας ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» αντιμετωπίζει τον εργαζόμενο ολοκληρωμένα, με τις χαντακωμένες εργασιακές του σχέσεις, το μειωμένο εισόδημά του, τις πετσοκομμένες παροχές των ασφαλιστικών ταμείων, τη σκληρή προσπάθεια που κάνει να μεγαλώσει τα παιδιά του. Τον προσεγγίζει μέσα απ' το δικαίωμά του για πολιτισμό και αθλητισμό και πως αυτό δεν ικανοποιείται στις σημερινές συνθήκες. Σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε, ότι ο καλλιτέχνης δεν έχει διαφορετικά κριτήρια επιλογής ψήφου πέρα απ' το να σκεφτεί τους όρους με τους οποίους ζει. Ακόμα - ακόμα να σκεφτεί την κατάσταση που επικρατεί στον πολιτισμό σήμερα με τα κρατικά θέατρα να υποχρηματοδοτούνται, τα ΔΗΠΕΘΕ να μπαίνουν στην άκρη, τη Λυρική να χειραγωγείται από το Νιάρχο, να γενικεύεται με τον «Καλλικράτη» η ανταποδοτικότητα και η επιχειρηματικότητα και στον τομέα του πολιτισμού, να καταργείται κάθε δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην Τέχνη για τους ανθρώπους του μόχθου.

Τέλος, κάλεσε σε λαϊκή συμμαχία για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, εφόσον, όπως είπε, εκεί πάει αντικειμενικά η συζήτηση, στον ποιον δρόμο θα ακολουθήσει ο λαός μας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η ψήφος στο ΚΚΕ θα εκφράσει τη διάθεση του λαού να αντισταθεί, να ορθώσει το μπόι του, να φέρει τα πάνω - κάτω, να διαμορφώσει όρους ανατροπής της σημερινής κατάστασης.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να σπάσει ο φόβος για σύγκρουση και ρήξη

Η Αλ. Παπαρήγα στο κλείσιμο της συζήτησης

Eurokinissi

Η Αλ. Παπαρήγα στο κλείσιμο της συζήτησης
«Είναι αδιανόητο να έρθει η λαϊκή ανάταση και αντεπίθεση αν ο Πολιτισμός δε γίνει αναπόσπαστο στοιχείο όλων των μορφών πάλης». Με τα παραπάνω λόγια, η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έκλεισε την πλούσια συζήτηση που έγινε χτες με τους καλλιτέχνες που συγκεντρώθηκαν στο θέατρο «Τζένη Καρέζη».

Με αφορμή ζητήματα που τέθηκαν στις παρεμβάσεις των παρευρισκόμενων, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως η Καλλιτεχνική Παιδεία στην Ελλάδα είναι σε δραματική κατάσταση και το ζήτημα αυτό πρέπει να το δει κανείς και σε συνδυασμό με τις γενικότερες αντιδραστικές εξελίξεις στην Παιδεία, που οδηγούν στη δημιουργία σύγχρονων αμόρφωτων ανθρώπων.

Σχετικά με τις δυνατότητες που έχει ένας δήμαρχος ή ένας περιφερειάρχης να παρέμβει για να ανακουφίσει τα λαϊκά στρώματα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι η θεσμοθέτηση του ρόλου αυτών των οργάνων είναι αυστηρή, ωστόσο η αλλαγή του συσχετισμού υπέρ των αγωνιστικών λαϊκών δυνάμεων μπορεί να αμβλύνει τις δυσκολίες και να δημιουργήσει όρους κινητοποίησης. Βεβαίως, είπε, «χρειάζεται πανελλαδικά να αλλάξει ο συσχετισμός, δεν μπορεί ένας δήμαρχος ή ένας περιφερειάρχης να φέρει την άνοιξη».

Καταλήγοντας στην παρέμβασή της, κάλεσε τους ανθρώπους του Πολιτισμού «να συμβάλουν από το δικό τους μετερίζι ώστε να αρχίσει να αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης από τα κάτω, να αναπτυχθεί η οργάνωση των λαϊκών στρωμάτων και να σπάσει ο φόβος για τη σχεδιασμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη σύγκρουση και ρήξη που προτείνει το ΚΚΕ».

Νωρίτερα, προηγήθηκαν παρεμβάσεις για τον κινηματογράφο και το νέο σχετικό νομοσχέδιο, για το βιβλίο, για το θέατρο, ενώ ανακοινώθηκε από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών κινητοποίηση την Πέμπτη 21 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ