ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΠΟΡΙΣΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

Παραδόθηκαν χτες στον πρόεδρο της Βουλής οι πορισματικές εκθέσεις όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στην προανακριτική για το σκάνδαλο Βατοπεδίου. Τα πορίσματα θα συζητηθούν στην Ολομέλεια, η οποία θα πάρει την τελική απόφαση για την παραπομπή μετά από μυστική ψηφοφορία και απόλυτη πλειοψηφία (151 βουλευτές). Στην συνέχεια με την υπόθεση θα ασχοληθεί πενταμελές δικαστικό συμβούλιο, αποτελούμενο από ανώτατους δικαστές, το οποίο και θα αποφασίσει εάν τελικά το θέμα παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Στο Πόρισμα της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ) προτείνεται η ποινική δίωξη και των πέντε πρώην υπουργών της ΝΔ που παραπέμφθηκαν. Συγκεκριμένα, παραπέμπονται ο Θ. Ρουσόπουλος για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για κακουργηματική απιστία και απάτη. Οι Π. Δούκας, Ε. Μπασιάκος και Α. Κοντός και για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κακουργηματική απιστία και απάτη και για συναυτουργία στο αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία και της απάτης από κοινού. Για τον Γ. Βουλγαράκη διαπιστώνει σοβαρές ενδείξεις για την διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος.

Σχετικά με το θέμα της παραγραφής ή όχι των αδικημάτων η πλειοψηφία δεν εκφράζει άποψη και τονίζει ότι αυτό το θέμα θα απασχολήσει αναγκαστικά το δικαστικό συμβούλιο ή το Ειδικό Δικαστήριο. Οι βουλευτές της ΝΔ που έχουν αποχωρήσει από την προανακριτική επιτροπή, σε συνέντευξη Τύπου ισχυρίστηκαν ότι η υπόθεση Βατοπεδίου είναι πολιτική σκευωρία. Μικροκομματικές επιδιώξεις και πολιτική αθλιότητα καταλογίζουν στο ΠΑΣΟΚ οι Θ. Ρουσόπουλος και Γ. Βουλγαράκης, σχολιάζοντας το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου, προειδοποιώντας ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη και στις ευρωπαϊκές αρχές. Ο Θ. Πλεύρης του ΛΑ.Ο.Σ. προτείνει να μην ασκηθεί καμία ποινική δίωξη για πρώην υπουργούς, επειδή όπως τονίζει στο κείμενό του τυχόν αδικήματα, με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος έχουν παραγραφεί και ως εκ τούτου η Προανακριτική Επιτροπή δεν έχει δικαίωμα να προτείνει ποινικές διώξεις. Eκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Δρίτσας προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης «για κακουργηματική απιστία» για τους Π. Δούκα, Ε. Μπασιάκο και Α. Κοντό. Δεν προτείνει την άσκηση δίωξης κατά των Γ. Βουλγαράκη και Θ. Ρουσόπουλου, αλλά επιφυλάσσεται για την τελική του κρίση στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής.


Οι πορισματικές θέσεις του ΚΚΕ

Τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου αναδεικνύουν οι πορισματικές θέσεις του εκπροσώπου του ΚΚΕ στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής Α. Σκυλλάκου. Τονίζεται η ανάγκη να αλλάξει το απαράδεκτο καθεστώς της αναγνώρισης ιδιοκτησίας μέσα από βυζαντινά «χρυσόβουλα» και υπογραμμίζεται η ανάγκη να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια και περιορισμοί στην απόδοση ποινικών ευθυνών σε υπουργούς. Σχετικά με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, προτείνεται να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των πρώην υπουργών Π. Δούκα, Ε. Μπασιάκου και Α. Κοντού, ενώ για τους Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής. Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ από την αρχή είχε ταχθεί υπέρ της ανάγκης διερεύνησης της υπόθεσης Βατοπεδίου για την απόδοση των πολιτικών και των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών. Για αυτό και είχε υποστηρίξει τόσο τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής όσο και τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Το ΚΚΕ άλλωστε έχει συμβάλει με συνεχείς παρεμβάσεις μέσα στη Βουλή και με Ερωτήσεις των βουλευτών του στην αποκάλυψη αυτού του σκανδάλου από το 1999. Αρχικά για την έκδοση ΠΔ για την οριστικοποίηση και διεύρυνση προστασίας του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας - Θράκης, όπου ανήκει και η περιοχή, σύμφωνα με τη συνθήκη ΡΑΜΣΑΡ και στη συνέχεια με συνεχείς Ερωτήσεις το 2003 και μετά τόσο για την αναγνώριση της κυριότητας όσο και για τις ανταλλαγές.

Από το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε στις Εξεταστικές Επιτροπές αποδείχθηκαν οι σημαντικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Πιο συγκεκριμένα και πολύ συνοπτικά:

1. Εχουμε αναφερθεί στις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ γιατί επί των ημερών του με τις αποφάσεις των τότε υφυπουργών Γεωργίου Δρυ και Απόστολου Φωτιάδη αναγνωρίσθηκε η Μονή ως ιδιοκτήτρια της Λίμνης Βιστονίδας, τριών νησίδων και 25.000 στρεμμάτων παραλίμνιων εκτάσεων και παραδόθηκαν στη Μονή.

2. Στη συνέχεια επί ΝΔ αξιοποιήθηκαν αυτές οι αποφάσεις και με ευθύνη του υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα αφ' ενός μεν δεν αναιρέθηκαν οι πιο πάνω αποφάσεις των υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ και αφ' ετέρου ματαιώθηκε η δίκη σε δικαστήριο που όπως αποδείχθηκε δικαίωνε το Δημόσιο. Στη συνέχεια με ευθύνη του υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Μπασιάκου και του υφυπουργού Αλέξανδρου Κοντού, αποφασίσθηκε και υλοποιήθηκε, με συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών, η ανταλλαγή της "ιδιοκτησίας" της Μονής με άλλα ακίνητα του Δημοσίου. Με τις πράξεις αυτές ουσιαστικά γραφόταν η τελευταία πράξη της παραχώρησης της κυριότητας των πιο πάνω εκτάσεων στη Μονή σε βάρος του Δημοσίου, αφού η ανταλλαγή προϋπόθετε την αναγνώριση της κυριότητας στη Μονή. Κατά αυτόν τον τρόπο εκείνο που ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε επί ΝΔ.

3. Ακόμη και αν δεχθούμε ότι η ανταλλαγή της Λίμνης και των ακινήτων έγινε στην αξία τους (χωρίς υπερτιμολογήσεις και υποτιμολογήσεις εκατέρωθεν, θέμα που είναι προς παραπέρα διερεύνηση), πάλι παραμένει στο ακέραιο η βλάβη του Δημοσίου. Η βλάβη του Δημοσίου συνίσταται στο εξής: Αφ' ενός στο ότι αναγνωρίσθηκε ως ιδιοκτήτρια της Λίμνης, των τριών νησίδων και των παραλίμνιων εκτάσεων η Μονή με τον τρόπο που πάνω αναφέρεται και αφ' ετέρου στο ότι το Δημόσιο για να ανακτήσει την κυριότητα της λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων που είχαν δοθεί στην Μονή παράνομα έδωσε ίσης ή και μεγαλύτερης αξίας ακίνητα σαν αντάλλαγμα.

4. Για τους λόγους αυτούς το ΚΚΕ είχε ταχθεί υπέρ της συγκρότησης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ Γεωργίου Δρυ και Απόστολου Φωτιάδη καθώς και των πρώην υπουργών της ΝΔ Πέτρου Δούκα, Ευάγγελου Μπασιάκου, Αλέξανδρου Κοντού, Θεόδωρου Ρουσόπουλου και Γεώργιου Βουλγαράκη.

5. Και τα δύο κόμματα και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ακολούθησαν τακτική συγκάλυψης των δικών τους ευθυνών.

6. Το μεν ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά, ποτέ δεν ανέλαβε τις δικές του πολιτικές ευθύνες και αρνήθηκε την πρόταση για διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υφυπουργών του Γεωργίου Δρυ και Απόστολου Φωτιάδη όταν με αποφάσεις τους αναγνωρίσθηκε η Μονή ιδιοκτήτρια της λίμνης Βιστονίδας, των τριών νησίδων και των 25.000 περίπου στρεμμάτων παραλίμνιων εκτάσεων.

7. Η δε ΝΔ απέρριψε και δεν αποδέχθηκε την πρόταση για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών.

8. Οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν αφορούν μόνον την αναγνώριση της ιδιοκτησίας της Μονής. Αφορούν και τη στάση τους μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. Η τακτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις και των δύο κομμάτων δε διασφαλίζει τη δικαίωση του Δημοσίου. Και οι δύο ουσιαστικά αφήνουν στη Δικαιοσύνη να κρίνει το ζήτημα ποιος είναι ιδιοκτήτης της λίμνης Βιστονίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων. Υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η υπόθεση είτε στα Ελληνικά είτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και μάλιστα αφού θα έχουν περάσει πολλά χρόνια δικαστικής "διαμάχης".

Ο κίνδυνος παραμένει όσο θα παραμένει άθικτο το θεσμικό πλαίσιο με τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, τα σουλτανικά φιρμάνια, τα πατριαρχικά σιγίλια και άλλα παρόμοια.

Το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι νομικό. Πολιτική λύση πρέπει να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση και όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου στην υπόθεση Βατοπεδίου.

Κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να επιλυθεί και η απαράδεκτη εκκρεμότητα με τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, τα σουλτανικά φιρμάνια και τα πατριαρχικά σιγίλια.

9. Από το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε, τις εξετάσεις των μαρτύρων και τα έγγραφα, θεωρούμε ότι υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας και επομένως πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των πρώην υπουργών 1. Πέτρου Δούκα. 2 Ευάγγελου Μπασιάκου και 3. Αλέξανδρου Κοντού. Σχετικά με τους Θεόδωρο Ρουσόπουλο και Γεώργιο Βουλγαράκη επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

10. Για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνουμε την ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια για την απόδοση ευθυνών όταν αυτές υπάρχουν χωρίς τους γνωστούς περιορισμούς και εξαιρέσεις. Υπενθυμίζουμε τις προτάσεις του ΚΚΕ:

  • Πρέπει να καθιερωθεί η κοινή παραγραφή όπως ισχύει για όλους τους πολίτες και να απαλειφθεί το ασφυκτικό όριο για την άσκηση ποινικής δίωξης που ορίζεται "μέχρι το τέλος της δεύτερης συνόδου της επόμενης βουλευτικής περιόδου από τη διάπραξη του αδικήματος".
  • Χωρίς την αλλαγή αυτής της διάταξης ακόμη και καθιέρωση της κοινής παραγραφής καθίσταται "δώρο - άδωρο" γιατί το πιο πάνω ασφυκτικό όριο της αποσβεστικής προθεσμίας που ορίζεται ως η "δεύτερη σύνοδος της επόμενης βουλευτικής περιόδου" οδηγεί στην ντε φάκτο παραγραφή.
  • Η λήψη απόφασης για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης και την άσκηση της ποινικής δίωξης, δεν πρέπει να εξαρτάται από τη θέληση της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως γίνεται σήμερα, αφού για τη λήψη απόφασης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των 151 τουλάχιστον βουλευτών. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς τη θέληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ούτε προκαταρκτική εξέταση γίνεται, ούτε και άσκηση ποινικής δίωξης.
  • Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι χρειάζεται να δρομολογηθούν αλλαγές ώστε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης να καθίσταται υποχρεωτική εφόσον συγκεντρώσει κατά τη σχετική ψηφοφορία έναν περιορισμένο αριθμό βουλευτών π.χ. 100, ακόμα και αν η πλειοψηφία είναι αντίθετη.
  • Το επιχείρημα ότι δήθεν έτσι ανατρέπεται η αρχή της πλειοψηφίας δεν ευσταθεί, γιατί ο περιορισμένος αριθμός των βουλευτών επιβάλλει τη διενέργεια της έρευνας και δεν αποφασίζει την άσκηση της ποινικής δίωξης.
  • Η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης να γίνεται όχι από τη Βουλή αλλά από δικαστικό συμβούλιο και αυτό να αποφασίζει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ