ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σαρωτική επίθεση σε εργαζόμενους και άνεργους

Με στόχο να κερδίσουν οι «επενδυτές» χρήμα και νέα προνόμια, η κυβέρνηση τους εξασφαλίζει τζάμπα εργατική δύναμη και νόμους - χρυσωρυχείο για τα κέρδη τους

Η κυβέρνηση υπηρετεί μια πολιτική που αναπαράγει την ανεργία και επιχειρεί να μετατρέψει τους άνεργους σε τζάμπα καύσιμο για τα κέρδη του κεφαλαίου
Η κυβέρνηση υπηρετεί μια πολιτική που αναπαράγει την ανεργία και επιχειρεί να μετατρέψει τους άνεργους σε τζάμπα καύσιμο για τα κέρδη του κεφαλαίου
Τη «ναρκοθέτηση» της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την παροχή ακόμα φθηνότερων εργατικών χεριών στο μεγάλο κεφάλαιο, με προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και επιδότησης των επιχειρήσεων, θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, όπως εξήγγειλε χτες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα, επιχείρησε να δημιουργήσει φρούδες προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα για «οριστική έξοδο από την κρίση το 2013», με στόχο να υποταχθούν οι εργαζόμενοι στη βάρβαρη επέλαση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα με την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Μπροστά στις κάλπες του Νοέμβρη, ο πρωθυπουργός μίλησε για «ιστορική εκλογική διαδικασία» και όξυνε την αποπροσανατολιστική δικομματική πόλωση με τη ΝΔ, φανερώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αξιοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα για να επιτεθεί με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα την επομένη των εκλογών στο εισόδημα και στα δικαιώματα του λαού.

Τζάμπα εργαζόμενοι στο κεφάλαιο

Την πολιτική χορήγησης νέων προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους ο πρωθυπουργός προσπάθησε να την εμφανίσει σαν πρωτοβουλίες «αποτροπής της ανεργίας» και «προστασίας των εργαζομένων ώστε να μπορούν να συνεχίσουν ή και να μπουν στην αγορά εργασίας».

Στη σύσκεψη με τους «κοινωνικούς εταίρους», που θα γίνει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, θα «τεθεί ένα ευρύ οπλοστάσιο μέτρων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση», όπως σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, όπου με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας θα εφαρμοστούν όλα τα αντεργατικά μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα, μέσω 17 προγραμμάτων «στήριξης των επιχειρήσεων», ύψους 2,3 δισ. ευρώ, στο όνομα της «διατήρησης θέσεων εργασίας» οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα εξασφαλίσουν τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών κατά 100% για 200.000 απασχολούμενους!

Οπως σημείωσε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, τα προγράμματα θα προέλθουν από τον ΟΑΕΔ και το «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο» και αφορούν στην ενίσχυση επιχειρήσεων «για τη διατήρηση 200.000 νέων θέσεων εργασίας υπό τον όρο ότι οι ίδιες επιχειρήσεις θα διατηρήσουν άλλες 200.000 θέσεις εργασίας».

Η ίδια ανέφερε ότι το σύνολο των εργαζομένων που θα ενταχθούν στα προγράμματα αυτά «ανέρχεται σε 660.000, καθώς θα αφορά ανθρώπους για ένταξη ή επανένταξη στην εργασία, άτομα με ειδικές ανάγκες, ειδικές ρυθμίσεις για τις γυναίκες, τους νέους κ.ά.».

Στα συγκεκριμένα προγράμματα περιλαμβάνεται και αυτό της «διορθωτικής προσαρμογής για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίση» που θα δώσει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να προσβάλουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την εφαρμογή των επιχειρηματικών συμβάσεων.

Στόχος μας, σημείωσε προκλητικά ο πρωθυπουργός, είναι να διαμορφώσουμε ένα «πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τους ανέργους»!

Φρούδες ελπίδες για δήθεν διέξοδο

«Το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης, ώστε το 2012 η Ελλάδα να επανέλθει στην ανάπτυξη και το 2013 να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει προσδοκίες για καλύτερες μέρες στους εργαζόμενους.

Ωστόσο, την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι «ο δρόμος αυτός θα είναι μακρύς» και σημείωσε δείχνοντας τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης ότι «ο συναγερμός δεν έχει λήξει ακόμα, καθώς η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να εκκαθαρίζειακόμα σοβαρά προβλήματα του παρελθόντος».

Προαναγγέλλοντας τη στατιστική αύξηση του «δημοσιονομικού ελλείμματος» για το 2009 από το ΕΚΟΦΙΝ, που θα φέρει νέα σκληρά ταξικά μέτρα, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε: «Σήμερα και αύριο, στο ΕΚΟΦΙΝ συζητείται για άλλη μια φορά η αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων του παρελθόντος, του 2009. Είναι άλλη μια κηλίδα που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία η δική μας φρόντισε να αντιμετωπίσει με την απόλυτη διαφάνεια».

Προετοιμάζοντας, ταυτόχρονα, το έδαφος για τις νέες βίαιες ανατροπές στο δημόσιο τομέα (μειώσεις μισθών, περικοπές δαπανών και απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων), που θα γίνουν στο όνομα της αύξησης του ελλείμματος, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για το «μεγάλο ασθενή», ισχυριζόμενος ότι πρέπει να «αξιοποιήσουμε το υπάρχον δυναμικό του δημοσίου, για να βοηθήσουμε στην αναμόρφωση της χώρας».

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981 (χτες συμπληρώθηκαν 29 χρόνια από την άνοδό τους στην κυβερνητική εξουσία για πρώτη φορά), ισχυριζόμενος προκλητικά ότι το ΠΑΣΟΚ «υπηρετεί από το '74 την απελευθέρωση και την απεξάρτηση, και σήμερα την απεξάρτηση της χώρας μας από "δάνειες" δυνάμεις ή από επιβολές και επιτηρήσεις».

«Εργαλείο για τις αλλαγές» οι εκλογές

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να οξύνει την αντιπαράθεση με τη ΝΔ, ώστε να κρύψει τη δικομματική ταύτιση στην επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών μέσω του «Καλλικράτη».

Με το κάλπικο δίλημμα «σωτηρία ή επιστροφή στην παραμικρή», ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να εγκλωβίσει τα λαϊκά στρώματα στους κόλπους του δικομματισμού - προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της εφαρμοζόμενης πολιτικής - ώστε να αποτρέψει την ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ισχυρίστηκε ότι «το δίλημμα για τη χώρα είναι αν θα συνεχίσουμε το έργο της σωτηρίας και της αναμόρφωσης της χώρας, ή αν θα πάμε πίσω, στην παρακμή της φαυλότητας, της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και της πελατειακής σπατάλης. Δηλαδή, σε όλα αυτά τα φαινόμενα, που ξέρουμε ότι είναι η βάση αυτής της κρίσης». Ουσιαστικά επιχείρησε να αποδώσει την καπιταλιστική κρίση στα φαινόμενα διαφθοράς, ώστε να αθωώσει τη φιλομονοπωλιακή πολιτική που διαχρονικά υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός ταυτόχρονα έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές «είναι σημαντικό εργαλείο για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «η πρώτη θητεία όσων εκλεγούν θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον ίδιο το θεσμό (...) με ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη», αφού οι νέες περιφερειακές και δημοτικές διοικήσεις θα προωθήσουν μεγάλο τμήμα των διαρθρωτικών ανατροπών. Δηλαδή, την πιστή εφαρμογή μιας πολιτικής που έρχεται να ενισχύσει την κερδοφορία του κεφαλαίου μέσω της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «μεγάλο κομμάτι της κρατικής πρόνοιας και των κοινωνικών υπηρεσιών θα το διαχειρίζεται πια και η Αυτοδιοίκηση», το κόστος των οποίων θα μετακυλήσει στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών, ανοίγοντας ακόμα πιο πολύ το δρόμο για την ολοκληρωτική τους παράδοση στους ιδιώτες, τη διαφοροποίηση της Παιδείας και τη δημιουργία νέων ταξικών φραγμών σε στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας - Παιδείας.

«Ειδική μεταχείριση» για τους επενδυτές

«Ειδική μεταχείριση» για τους «επενδυτές» και το μεγάλο κεφάλαιο θα εξασφαλίσουν ο «νέος επενδυτικός νόμος» και το «fast - track», σημείωσαν κεντρικά κυβερνητικά στελέχη αμέσως μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής επενδύσεων που πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο.

Στη σύσκεψη, όπου εξετάστηκε η «αναπτυξιακή νομοθεσία» της κυβέρνησης, συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας και Επενδύσεων, Χ. Παμπούκης, και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «νέος αναπτυξιακός νόμος» θα είναι έτοιμος τον επόμενο μήνα και θα τεθεί σε εφαρμογή μαζί με το «fast track» μέσα στο 2011. Ειδικότερα για το «fast track» προβλέπεται «ειδική μεταχείριση όπου το Σύνταγμα επιτρέπει» για τις μεγάλες επενδύσεις άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ (νέες φοροαπαλλαγές, γενναίες κρατικές επιδοτήσεις, επιχειρησιακές συμβάσεις με μειωμένους μισθούς, πλήρης ελευθερία για την καταπάτηση δασικών εκτάσεων, αιγιαλών κ.ά.). Ο «νέος αναπτυξιακός νόμος» θα πριμοδοτήσει ειδικότερα τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τέλος, χτες, στο υπουργικό συμβούλιο επανεμφανίστηκε και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης ως «εν ενεργεία» επιχειρηματικό σχέδιο, μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη διαδρομή και την εγκατάστασή του. Το νομοσχέδιο έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές, αλλά η προώθησή του «πάγωνε», καθώς η κατασκευή του αγωγού έχει αμφισβητηθεί συχνά, κυρίως από την πλευρά της Βουλγαρίας. Η νέα εμφάνισή του παραπέμπει ευθέως σε απεμπλοκή του σχεδίου, το οποίο εξασφαλίζει στις πολυεθνικές και ντόπιες εταιρείες που εμπλέκονται να κάνουν τη «δουλειά τους» με αμέριστη κρατική στήριξη, διευκολύνσεις και δημόσιο χρήμα.

Το νομοσχέδιο καθορίζει επίσης «το καθεστώς περιορισμών κυριότητας που πρέπει να επιβληθούν στους ιδιοκτήτες, νομείς ή κατόχους των ακινήτων από τα οποία θα διέλθει ο αγωγός, το καθεστώς των απαλλοτριώσεων των απαραιτήτων εκτάσεων» καθώς και «το καθεστώς των αποζημιώσεων προς τους ιδιοκτήτες, νομείς ή κατόχους των εκτάσεων αυτών».


ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Αναβάλλεται προσωρινά η μετάβαση στη Γερμανία

Σε ολιγοήμερη αναβολή οδηγείται η μετάβαση των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο «Ζήμενς» στη Γερμανία προκειμένου να πάρουν κατάθεση από πρώην και νυν στελέχη της γερμανικής πολυεθνικής που είχαν εμπλοκή με τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας. Η αναβολή έγινε μετά από αίτημα της Εισαγγελίας του Μονάχου, αφού πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένα ζητήματα για τη διαδικασία της εξέτασης. Ηδη στο Μόναχο βρίσκεται ο εφέτης Γ. Χριστοδούλου και συζητάει τα σχετικά ζητήματα με τον εισαγγελέα Μονάχου.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή Θ. Παφίλης, παρέδωσε στον πρόεδρό της Σ. Βαλυράκη κείμενο με προσθήκες στις γραπτές ερωτήσεις που θα γίνουν στα στελέχη της «Ζήμενς». Σε αυτές καλούνται να απαντήσουν μεταξύ άλλων σε ποιους πολιτικούς και ποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δόθηκαν χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας και για ποιο λόγο τα εμπλεκόμενα στελέχη της πολυεθνικής μπήκαν αμέσως σε πρόγραμμα αμνηστίας με ρήτρα εχεμύθειας απέναντι στις κρατικές ανακριτικές αρχές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ