ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Πλημμύρισε αίθουσα στίβου και έμειναν χωρίς νερό οι αθλητές

Τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για το περιστατικό και τη γενικότερη κατάσταση του Σταδίου καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τρικάλων

Η πλημμυρισμένη κλειστή αίθουσα στίβου στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων
Η πλημμυρισμένη κλειστή αίθουσα στίβου στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων
Τις ευθύνες της δημοτικής αρχής Τρικάλων για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κλειστή αίθουσα στίβου «Γιώργος Τσιάντας» στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων, η οποία πλημμύρισε εξαιτίας διαρροής νερού από σωλήνα καλοριφέρ, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τρικάλων.

Η διαρροή λίγο έλειψε να μετατρέψει τον αγωνιστικό χώρο σε ...κολυμβητική δεξαμενή, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην προπόνηση των αθλητών και αθλητριών, χωρίς όμως να έχει υπάρξει μέχρι τώρα κάποια παρέμβαση από τις υπηρεσίες του δήμου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει ότι δεν είναι μόνο αυτό το περιστατικό, αλλά «από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι και αρχές Γενάρη υπήρχε επίσης διαρροή νερού από αγωγό στην κεντρική είσοδο του Σταδίου. Τρεις μήνες έτρεχε άφθονο νεράκι χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Η λύση που δόθηκε πριν λίγες μέρες ήταν να κλείσει η κεντρική "βάνα", με αποτέλεσμα να μην υπάρχει νερό ούτε στη μοναδική βρύση που χρησιμοποιούν οι αθλητές στον κεντρικό αγωνιστικό χώρο. Τέτοια ...έξυπνη αντιμετώπιση, αντί για άμεση αποκατάσταση της βλάβης.

"Γεφύρι της Αρτας" έχουν καταντήσει οι προσπάθειες του δήμου ώστε να υπάρξει λύση στο χρόνιο πρόβλημα θέρμανσης της κλειστής αίθουσας στίβου. Αφού ξοδεύτηκαν πάνω από 30 χιλιάδες ευρώ σε διάφορες άστοχες προσπάθειες, π.χ. αντλίες θερμότητας - για τέτοια ανικανότητα πρόκειται - γυρίσαμε ξανά στη "λύση" του πετρελαίου. Τα ρομπότ - delivery μας μάραναν κατά τ' άλλα».

Η απαράδεκτη κατάσταση του αγωνιστικού χώρου του ποδοσφαιρικού γηπέδου, τα χορταριασμένα σκάμματα των αλμάτων, οι τρύπιες οροφές, οι τριτοκοσμικές τουαλέτες, οι άθλιοι αποθηκευτικοί χώροι και η υγρασία στους τοίχους είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της κατάστασης του Δημοτικού Σταδίου.

«Ας αφήσει η δημοτική αρχή τα μεγάλα λόγια και τους κομπασμούς για την κατασκευή του νέου ελαστικού τάπητα (ταρτάν), ένα έργο που έπρεπε να γίνει πριν πολλά χρόνια, και να φροντίσει να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις στο Δημοτικό Στάδιο, ώστε να αποτελεί μια σύγχρονη, λειτουργική και ασφαλή αθλητική υποδομή», τονίζει στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παντελής η έλλειψη ιατρικής κάλυψης και πρόληψης για τους αθλητές

Τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του ποδοσφαιριστή Ηλία Μπρέλλα, που πριν λίγες μέρες έχασε τόσο άδικα τη ζωή του μέσα στον αγωνιστικό χώρο από ανακοπή καρδιάς, εκφράζει η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «ο θάνατος του 20χρονου ποδοσφαιριστή, που αγωνιζόταν στην ομάδα Καραϊσκάκης Μαυροματίου, στη διάρκεια του αγώνα με τη Δόξα Αμπελου, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων αντίστοιχων τραγικών περιστατικών». Τα τραγικά αυτά περιστατικά, συνεχίζει, φανερώνουν «την παντελή έλλειψη ιατρικής κάλυψης, πρόληψης και ελέγχου, αλλά και την απουσία ενός συγκεκριμένου πλαισίου που να αφορά τις εξετάσεις των αθλητών με ευθύνη του κράτους», ως αποτέλεσμα «της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή της ΝΔ. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν πάρουμε υπόψη ότι τα αθλητικά σωματεία αδυνατούν να καλύψουν το κόστος ακόμα και για τις λεγόμενες τυπικές εξετάσεις (πόσο μάλλον για τις εξειδικευμένες), εξαιτίας της απουσίας κρατικού σχεδιασμού και μέριμνας».

Και καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους γονείς, τη νεολαία, τους μαθητές και τον αθλητικό κόσμο που κατανοούν ότι δεν πάει άλλο, να διεκδικήσουν να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των αθλούμενων, όπως:

-- Δωρεάν προαθλητικός έλεγχος και παρακολούθηση για όλους τους αθλούμενους από τις δημόσιες μονάδες ΠΦΥ. Καθιέρωση, με κρατική ευθύνη, της κάρτας Υγείας του μαθητή και αθλητή, με δωρεάν εξετάσεις ανά 3 μήνες.

-- Με ευθύνη του κράτους να τοποθετηθούν απινιδωτές σε όλα τα γήπεδα της Καρδίτσας, με εκπαίδευση του κατάλληλου προσωπικού, ώστε να μπορεί να τους χρησιμοποιήσει.

-- Καμία αθλητική δραστηριότητα να μη διεξάγεται χωρίς την παρουσία γιατρού σε σχολεία και αθλητικά κέντρα, με κρατική ευθύνη.

Γ. ΠΟΜΑΣΚΙ
Θα επικεντρωθώ στους αθλητές

Απογοητευμένος από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, που οδήγησαν στην αποπομπή του από το ΔΣ της Ομοσπονδίας, εμφανίστηκε ο επιτυχημένος προπονητής μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό

Eurokinissi Sports

Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές του στίβου, και τα οποία ζητούν άμεση λύση, αναφέρθηκε ο προπονητής Γιώργος Πομάσκι σε συνέντευξή του το πρωί της Τετάρτης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και τον δημοσιογράφο Μιχάλη Λεάνη, με αφορμή και την απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού να τον εκτοπίσει από το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, μέσω τροπολογίας που εντάχθηκε «στα μουλωχτά» σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Γ. Πομάσκι καυτηρίασε το παράδοξο να θεωρείται «κώλυμα» το να είναι αμειβόμενος από την Ομοσπονδία ο εκπρόσωπος των προπονητών στον ΣΕΓΑΣ, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στο ΔΣ του ΣΕΓΑΣ το αποτέλεσμα της προσπάθειας κάποιων, με κυβερνητικές παρεμβάσεις, να συρθεί η Ομοσπονδία σε νέες εκλογές, μόλις ενάμιση χρόνο μετά τις τελευταίες.

Ο διακεκριμένος προπονητής στίβου, και πρόσφατα νικητής στις ψηφοφορίες τόσο των αθλητικών συντακτών (ΠΣΑΤ) όσο και του ΣΕΓΑΣ για τον καλύτερο προπονητή του 2022, τόνισε επανειλημμένως ότι ρόλος του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ είναι να φροντίζει για το καλό του αθλήματος και των αθλητών. «Τα παιδιά περιμένουν από εμάς να τους λύσουμε τα προβλήματα της προετοιμασίας, πού να προπονηθούν, να στήσουμε καλό αγωνιστικό πρόγραμμα, να έχουμε αγώνες σε καλύτερα γήπεδα», είπε χαρακτηριστικά, και εστίασε στα σημαντικά προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σήμερα οι αθλητές, λίγο πριν την έναρξη της σεζόν στον στίβο.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Στον δρόμο για τα ημιτελικά οι «Δικέφαλοι»

Με τον ΠΑΟΚ να υποχρεώνει τον Παναθηναϊκό στη δεύτερη ήττα του και την ΑΕΚ να επιβάλλεται του Πανσερραϊκού και να παίρνουν το προβάδισμα για τα ημιτελικά, και τους Ολυμπιακό και Λαμία να κάνουν το πρώτο βήμα, ολοκληρώθηκαν χτες τα πρώτα παιχνίδια για τα προημιτελικά του Κυπέλλου.

Στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ επικράτησε των «πρασίνων» με 2-0 αποκτώντας ισχυρό προβάδισμα για τη ρεβάνς και ψυχολογική τόνωση ενόψει της αναμέτρησης των δύο αντιπάλων για το πρωτάθλημα που ακολουθεί. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» ήταν καλύτερος στην επανάληψη, όταν ανεβάζοντας την πίεση ψηλά σκόραρε με τους Τόμας (53') και Τάισον (72') ενώ έχασε και δύο σημαντικές ευκαιρίες προς το τέλος. Οι «πράσινοι» έδειξαν καλύτερη εικόνα στο πρώτο μέρος όταν και είχαν δοκάρι (Τσέριν) και μια σημαντική ευκαιρία με τον Καμπετσή λίγο πριν από το φινάλε (88').

Προβάδισμα πρόκρισης πήρε ο Ολυμπιακός που νίκησε στο «Γ. Καραϊσκάκης» τον Αρη με 1-0 για δεύτερη φορά, μετά την αντίστοιχη επιτυχία για το πρωτάθλημα. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν στο πρώτο μέρος με τον Γκ. Ροντρίγκεζ (30') ενώ στην επανάληψη ανεβάζοντας ρυθμούς και βρίσκοντας πιο εύκολα χώρους προσπάθησαν για κάτι παραπάνω. Οι φιλοξενούμενοι, που τους ακυρώθηκε γκολ στο 1ο ημίχρονο (Ιτούρμπε), απείλησαν περισσότερο στο τελευταίο 20λεπτο έχοντας δοκάρι (Καμάτσο 79').

Στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ, αγωνιζόμενη στο μεγαλύτερο μέρος με αρκετές αλλαγές, επικράτησε του Πανσερραϊκού με 3-0 αγκαλιάζοντας ουσιαστικά την πρόκριση. Απέναντι στους αξιόμαχους φιλοξενούμενους που δεν κλείστηκαν (αλλά δεν απείλησαν) η «Ενωση» βρήκε τις λύσεις στο β' μέρος με σκόρερ τους Μάνταλο (55'), Γκαρσία (67') και Πινέδα (89').

Σημαντικό βήμα πρόκρισης έκανε η Λαμία μετά την εκτός έδρας νίκη στις Σέρρες επί της έκπληξης της διοργάνωσης Απόλλωνα Παραλιμνίου με 2-1 (Τζανδάρης 28', Τσιλούλης 78' - Λεντίς 41').

EUROLEAGUE
Για το βήμα μπροστά ο Παναθηναϊκός

Με «αέρα» από τη νίκη επί της Μακάμπι, ο Παναθηναϊκός ψάχνει ένα ακόμα βήμα μπροστά απόψε στην Μπολόνια, αντιμετωπίζοντας τη Βίρτους για την 20ή αγωνιστική της Εuroleague (21.30 - Νovasports Prime). Οι «πράσινοι» - 15οι με 7-12 (νίκες - ήττες) - αφού έβαλαν τέλος στο αρνητικό σερί των 5 συνεχόμενων ηττών θέλουν τώρα να αντεπεξέλθουν σε ένα ακόμα δύσκολο τεστ και να πάρουν μια σημαντική νίκη, ώστε να παραμείνουν στο κυνήγι του πλασαρίσματος στην οκτάδα και της πρόκρισης στα πλέι οφ. Εκτός αποστολής έμειναν οι τραυματίες Μποχωρίδης και Μαντζούκας.

ΤΕΝΙΣ - ΟΠΕΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Επιβλητικός Τσιτσιπάς, ανατροπή για την Σάκκαρη

Στον 3ο γύρο του Οπεν της Αυστραλίας, του πρώτου τουρνουά τένις Grand Slam της χρονιάς, προκρίθηκαν ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη.

Ο Τσιτσιπάς με επιβλητική εμφάνιση νίκησε τον Αυστραλό Ρίνκι Χιτζικάτα με 3-0 σετ (6-3, 6-0, 6-3) για τον 2ο γύρο και ακολούθως θα βρει μπροστά του τον νικητή της χθεσινοβραδινής ολλανδικής κόντρας των Χρίεκσπορ - Φαν Ζάντσχουλπ. Η δε Σάκκαρη με ανατροπή νίκησε την Ρωσίδα Ντιάνα Σνάιντ με 2-1 σετ (3-6, 7-5, 6-3) και στον 3ο γύρο θα αντιμετωπίσει την Κινέζα Λιν Ζου.

Στο ίδιο τουρνουά ο Θανάσης Κοκκινάκης προκρίθηκε στον 2ο γύρο νικώντας τον Αυστραλό Φάμπιο Φονίν με 3-0 σετ (6-1, 6-2, 6-2) σε αγώνα για την πρεμιέρα που είχε διακοπεί λόγω βροχής. Ακολούθως ο Κοκκινάκης θα αντιμετωπίσει τον σπουδαίο Βρετανό Αντι Μάρεϊ.

Πρόωρο «αντίο» για τον Ναδάλ

Τη μεγάλη έκπληξη στο αυστραλιανό Οπεν έκανε ο Αμερικανός Μακένζι ΜακΝτόναλντ (Νο 63 στον κόσμο), αφήνοντας εκτός συνέχειας τον Ισπανό Ράφα Ναδάλ, κάτοχο του τίτλου στο τουρνουά και Νο 1 στον κόσμο, καθώς τον νίκησε με 3-0 σετ (6-4, 6-4, 7-5). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναδάλ τραυματίστηκε στο δεύτερο σετ και είχε πρόβλημα για το υπόλοιπο του αγώνα, αλλά παρ' όλα αυτά κατάφερε να παλέψει και να διεκδικήσει κάθε σετ μέχρι τέλους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ