ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Γενάρη 2019 - Κυριακή 20 Γενάρη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Αθωώθηκαν τα μέλη και στελέχη του ΚΚ Πολωνίας

Αθώοι κρίθηκαν από το Δικαστήριο της πόλης Ντάμπροβα Γκορνίτσα τα στελέχη του ΚΚ Πολωνίας, μετά από ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε 2,5 χρόνια.

Τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας του ΚΚ Πολωνίας «Μπρζασκ» διώκονταν με τις ανυπόστατες κατηγορίες περί «δημόσιας προώθησης ολοκληρωτικού συστήματος». Είχαν καταδικαστεί από το Διοικητικό Δικαστήριο σε 9 μήνες κοινωνικής εργασίας, απόφαση που το Εφετείο του Κατοβίτσε θεώρησε «μη επαρκή» και ανέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο της επαρχιακής πόλης Νταμπρόβα Γκορνίτσα, επικαλούμενο «νέα στοιχεία και υλικό κατηγορίας». Το έωλο αυτό κατηγορητήριο κατέρρευσε για άλλη μια φορά στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας από τα επιχειρήματα και τη σθεναρή στάση των στελεχών του ΚΚ Πολωνίας, που υπερασπίστηκαν το σοσιαλισμό, τη Σοβιετική Ενωση και τις αρχές των ΚΚ από το ψέμα και τη διαστρέβλωση της Ιστορίας.

Το ΚΚΕ όλο αυτό το διάστημα εξέφρασε έμπρακτα την αλληλεγγύη του, με κινητοποιήσεις και παραστάσεις στην πολωνική πρεσβεία στην Ελλάδα, με επισκέψεις στελεχών του στην Πολωνία και πρωτοστατώντας στην πολύμορφη έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης από το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Προανήγγειλε μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος

Αμεση αντίδραση της Ρωσίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη νέα πυραυλική στρατηγική των ΗΠΑ (Missile Defense Review) για πρώτη φορά από το 2010, με έντονα τα στοιχεία της επικίνδυνης στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος μπροστά στο ξεδίπλωμα της όξυνσης της ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης, παρουσίασε το απόγευμα της Πέμπτης ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Η διάθεσή του να μετατοπίσει σημαντικό μέρος των στρατιωτικών δαπανών στους συμμάχους του ΝΑΤΟ ήταν ξεκάθαρη. «Θα είμαστε με το ΝΑΤΟ 100%. Ομως, όπως το έχω πει στις χώρες (μέλη), πρέπει να πληρώσετε. Δεν μπορούμε να είμαστε οι βλάκες των άλλων...», είπε.

Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την αντιμετώπιση «απειλών» από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν και τα προηγμένα οπλικά συστήματα από γεωπολιτικούς αντιπάλους των ΗΠΑ (Ρωσία, Κίνα), ο Πρόεδρος Τραμπ τόνισε ότι «για να προστατευτεί επαρκώς η Αμερική» πρέπει να διευρυνθούν η καινοτόμος στρατιωτική διαστημική τεχνολογία «για άμυνα και επίθεση» και η χρήση συστημάτων για την ταχύτερη ανίχνευση, εντοπισμό και κατάρριψη «εχθρικών πυραύλων».

«Εντονη ανησυχία» για τη νέα πυραυλική στρατηγική των ΗΠΑ εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι θα οδηγήσει σε επικίνδυνο ανταγωνισμό των εξοπλισμών στο Διάστημα, καθώς «επιδεικνύει την επιδίωξη της Ουάσιγκτον να εξασφαλίσει ολοκληρωτική στρατιωτική υπεροχή στον κόσμο και τη δυνατότητα να πραγματοποιεί ατιμώρητα σε οποιοδήποτε μέρος της Υδρογείου στρατιωτικές επιχειρήσεις». Τέλος, καλεί την Ουάσιγκτον «να εγκαταλείψει τις ανεύθυνες προσπάθειες να επανεκκινήσει σε υψηλότερο τεχνολογικά επίπεδο ...το πρόγραμμα του "Πολέμου των Αστρων" του Ρέιγκαν».

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα δοθεί ειδικό βάρος στην εγκατάσταση 20 νέων συστημάτων αναχαίτισης στην Αλάσκα και νέων ραντάρ και αισθητήρων από το Διάστημα «για τον άμεσο εντοπισμό πυραύλων».

«Παντού, ξένοι αντίπαλοι, ανταγωνιστές και αδίστακτα καθεστώτα ενισχύουν το οπλοστάσιό τους... Αυξάνουν τις δυνατότητές τους για θανατηφόρα χτυπήματα και εστιάζουν στην ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να πετύχουν στόχους μέσα στις ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «το Διάστημα είναι ένα νέο πεδίο πολέμου». Η «Διαστημική Δύναμη» (Space Force) είναι το νέο σώμα στρατού, «που θα αναλάβει, όπως είπε, μελλοντικά το βάρος ενός πολύ, πολύ μεγάλου μέρους της άμυνάς μας». Διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του θα άρει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την ανάπτυξη καινοτόμου στρατιωτικής τεχνολογίας και πως η χώρα του θα «επιμείνει στο δίκαιο μοίρασμα με τους συμμάχους» της έγκαιρης προειδοποίησης και του εντοπισμού πληροφοριών για ανίχνευση εκτόξευσης πυραύλων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Καλεί τη Ρωσία να «συμμορφωθεί» με τη Συνθήκη INF

Επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στη Μόσχα

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας και Ρωσίας στη Μόσχα

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας και Ρωσίας στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΚΙΕΒΟ.--

Την πεποίθηση ότι είναι «στο χέρι» της Ρωσίας να διατηρηθεί η Συνθήκη για την απαγόρευση πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF), από την οποία αναμένεται να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ στις 2 Φλεβάρη, εξέφρασε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, μετά από συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, την Παρασκευή στη Μόσχα. Την ίδια μέρα επισκέφτηκε το Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του.

«Είναι γνωστό ότι η Γερμανία, όπως και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, πιστεύει ότι υπάρχει ένας (ρωσικός) πύραυλος (9M729), ο οποίος παραβιάζει τη Συνθήκη και πρέπει να καταστραφεί», δήλωσε ο Μάας εντείνοντας τις πιέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεών τους. Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι το θέμα του πυραύλου ήταν «απλώς μια δικαιολογία για να εγκαταλείψουν (οι ΗΠΑ) τη συμφωνία».

Μάλιστα, ο Χ. Μάας ζήτησε την επέκταση της Συνθήκης INF, καθώς αυτή, όπως είναι σήμερα, δεν αρκεί καθόλου. Θα πρέπει να συμπεριληφθούν κι άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και η Κίνα.

Σχολιάζοντας τις πιέσεις της Ουάσιγκτον και τις απειλές για επιβολή κυρώσεων σε όσες εταιρείες εμπλέκονται με τον ρωσικό αγωγό «Nord Stream 2» που θα καταλήγει στη Γερμανία, ο Μάας είπε ότι «τα ζητήματα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής πρέπει να αποφασιστούν στην Ευρώπη και όχι στις ΗΠΑ». Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις μπορούν να σταματήσουν την ολοκλήρωση του έργου.

Σχετικά με την ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και το επεισόδιο στον πορθμό Κερτς στην Αζοφική Θάλασσα, ο Χ. Μάας ζήτησε την απελευθέρωση των Ουκρανών ναυτών και την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τα Στενά. Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η διέλευση των πλοίων από το Κερτς είναι εντελώς ελεύθερη και για τα ουκρανικά πλοία. Μάλιστα, ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στην αποδοχή της πρότασης της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, να σταλούν στην περιοχή Γερμανοί και Γάλλοι εμπειρογνώμονες για να ελέγξουν το καθεστώς των Στενών Κερτς. «Ωστόσο, έχει περάσει ένας μήνας και κανένας δεν έχει φτάσει», πρόσθεσε.

Οσο για το «σχήμα της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία), ο Σ. Λαβρόφ το χαρακτήρισε σκέτο «χάσιμο χρόνου», από τη στιγμή που «οι προστάτες της Ουκρανίας (σ.σ. ΗΠΑ, ΕΕ κ.λπ.)» δεν την αναγκάζουν να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες αμερικανικές πιέσεις για τους «S-400»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ είχαν διήμερες επαφές στην Αγκυρα (15 και 16 Γενάρη), μεταφέροντας ξανά στην τουρκική κυβέρνηση τις έντονες ενστάσεις των Αμερικανών για τους πυραύλους «S-400» που η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», η αμερικανική πλευρά διατύπωσε και επίσημα προσφορά στους Τούρκους να αγοράσουν το αμερικανικό σύστημα πυραυλικής αεράμυνας «Πάτριοτ», ως ένα ακόμα μέσο για την ακύρωση της ρωσοτουρκικής συμφωνίας για τους «S-400».

Από τη μεριά της η Αγκυρα επανέλαβε ότι πέρα από την αγορά των «S-400» χρειάζεται κι άλλα οπλικά συστήματα, και ότι οι δύο αγορές δεν συνδέονται. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι οι επιλογές της Αγκυρας αφορούν το πώς καλύτερα υπερασπίζεται τα «εθνικά συμφέροντά» της και ότι εξετάζει όλες τις εναλλακτικές για την άμυνά της.

Η αμερικανική «ανησυχία» για την αγορά των ρωσικών «S-400» αφορά την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας - Τουρκίας, αλλά και την πιθανή πρόσβαση της Μόσχας σε συστήματα που αφορούν και πληροφορίες για το σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ.

Στο Πεκίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συγκλίσεις αλλά και διαφωνίες που επιδρούν στην πορεία ενίσχυσης της συνεργασίας Πεκίνου - Βερολίνου αναδείχτηκαν στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή στο Πεκίνο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Χαν Ζενγκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», ο Χαν κάλεσε σε κοινή διαφύλαξη της «διεθνούς πολυμέρειας» και μιας «διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες», αλλά και στην ανάδειξη των δύο χωρών σε πρότυπα αλλά και ηγετικές δυνάμεις για μια συνεργασία αμοιβαίου οφέλους και κοινής ανάπτυξης στην παγκόσμια αρένα.

Από τη μεριά του, ο Σολτς μετέφερε τη βούληση της Γερμανίας να ενισχύσει την «πραγματιστική συνεργασία», να προστατεύσουν από κοινού το πολυμερές εμπορικό σύστημα, αλλά και να προωθήσουν τη σταθερότητα και την ευημερία της παγκόσμιας οικονομίας.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο ο Σολτς αναμενόταν να συμπροεδρεύσει και στο δεύτερο Χρηματοπιστωτικό Διάλογο Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

Στο δικό του ρεπορτάζ, το αμερικανικό «Ασοσιέιτεντ Πρες» (AP) μιλούσε για δεσμεύσεις που οι δύο πλευρές αντάλλαξαν για να «ανοίξει» περισσότερο η καθεμία την αγορά της για κεφάλαια της άλλης, στο πλαίσιο και κοινών προβληματισμών για την αντιμετώπιση των πιο «προστατευτικών» επιλογών της κυβέρνησης Τραμπ. Αν και δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες, ο Σολτς ισχυρίστηκε ότι πλέον οι Γερμανοί τραπεζίτες και χρηματοπιστωτές «έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην κινεζική βιομηχανία (...) Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που περιμέναμε εδώ και καιρό».

Συνάντηση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με εκπρόσωπο της Β. Κορέας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο στενός συνεργάτης του Βορειοκορεάτη ηγέτη και στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών Κιμ Γιονγκ Τσολ έφτασε αργά το βράδυ της Πέμπτης στην Ουάσιγκτον, όπου την Παρασκευή αναμενόταν να συναντήσει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο διαβουλεύσεων που συνεχίζονται για μια νέα Σύνοδο Κορυφής των δύο χωρών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ανώνυμα στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι ο Κιμ ίσως είχε συνάντηση και στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ πρόσθεταν ότι «πολλά θετικά πράγματα» προχωρούν σε σχέση με την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Επίσης, σχολίαζαν ότι οι ηγέτες των δύο χωρών, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, έχουν αποκτήσει μια «καλή σχέση», αλλά και ότι ειδικά ο Πρόεδρος Τραμπ ανυπομονεί για την επόμενη μεταξύ τους συνάντηση.

Το δεύτερο «τετ α τετ» των δύο ηγετών συζητιέται εδώ και πολύ καιρό (το πρώτο έγινε τον Ιούνη στη Σιγκαπούρη), παρά τις συχνές ανακοινώσεις ότι «θα γίνει σύντομα». Φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες για τους όρους με τους οποίους θα ξεκινήσει μια μερική άρση των κυρώσεων που ισχύουν σε βάρος της Βόρειας Κορέας, η εφαρμογή των οποίων επηρεάζει πολύμορφα τη δράση πολλών μονοπωλίων. Γι' αυτό άλλωστε και το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί πεδίο διαφόρων παζαριών, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο και άλλων δυνάμεων, όπως η Κίνα αλλά και η Ρωσία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ