ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Συνεχίζονται οι συζητήσεις στο SPD ενόψει του συνεδρίου του

...που θα αποφασίσει αν θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για έναν ακόμη «μεγάλο συνασπισμό»

Οι ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών Σουλτς και Νάλες πασχίζουν για τη νέα κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού»

Copyright 2017 The Associated

Οι ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών Σουλτς και Νάλες πασχίζουν για τη νέα κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού»
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), λίγες μέρες πριν το συνέδριο του κόμματος την Κυριακή στη Βόννη, όπου θα αποφασιστεί αν θα προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για συνέχιση του «μεγάλου συνασπισμού» με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU). Οι διερευνητικές συνομιλίες των δυο πλευρών κατέληξαν την περασμένη Παρασκευή σε αρχική συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση θα συνεχιστούν μόνο αν το συνέδριο του SPD δώσει το «πράσινο φως». Ανοιχτά παραμένουν σε κάθε περίπτωση τα ενδεχόμενα στήριξης του SPD σε μια μειοψηφική κυβέρνηση υπό την Αγκελα Μέρκελ ή νέων εκλογών.

Αυτήν τη βδομάδα συνεδρίασαν τα τοπικά όργανα του SPD ανά τη χώρα, ενώ ο πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς περιόδευσε σε αρκετά κρατίδια, επιδιώκοντας να πείσει την «κομματική βάση» να υπερψηφίσει στο συνέδριο την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Την Τετάρτη το βράδυ, το τοπικό προεδρείο του SPD στο κρατίδιο Ζάαρλαντ - που στέλνει 24 από τους 600 αντιπροσώπους του συνεδρίου - συνέστησε έναρξη των διαπραγματεύσεων συνασπισμού με 18 ψήφους υπέρ και μία κατά. Στο κρατίδιο της Ρηνανίας - Παλατινάτου, όπου παραβρέθηκε ο Μ. Σουλτς, συζητήθηκε το περιεχόμενο των διερευνητικών αποτελεσμάτων, όμως δεν πάρθηκε απόφαση. Οι 49 σύνεδροι θα ψηφίσουν «κατά βούληση».

Το οικονομικό φόρουμ του SPD προειδοποιεί για ενδεχόμενη αποτυχία των σχεδίων για «μεγάλο συνασπισμό»: «Θα ήταν καταστροφικό αν το συνέδριο του κόμματος απορρίψει τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Χάραλντ Κριστ, μέλος του συμβουλίου του φόρουμ, επιχειρηματολογώντας πως η διαμόρφωση σταθερής κυβέρνησης είναι απαραίτητη τώρα και επίσης τα αποτελέσματα των διερευνητικών είναι πολύ ικανοποιητικά.

Αλλά και πρώην επικεφαλής του SPD συνέστησαν στους εκπροσώπους να υπερψηφίσουν τις διαπραγματεύσεις με τη Χριστιανική Ενωση. «Υπάρχουν περισσότερα επιχειρήματα υπέρ της συμμετοχής σε διαπραγματεύσεις από το "όχι"», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του SPD, Κουρτ Μπεκ. Ομοίως, ο 91χρονος Ερχαρντ Επλερ, επί δεκαετίες εκπρόσωπος της αριστεράς πτέρυγας του SPD, έγραψε: «Αν ερωτώμαι, μετά από 62 χρόνια ως μέλος του κόμματος, η απάντηση είναι "ναι"».

Χωρίς ψευδαισθήσεις

Τα στελέχη του SPD που διαφωνούν με έναν ακόμη «μεγάλο συνασπισμό», προτάσσουν την πολιτική επιβίωση και την εκλογική φθορά του κόμματος, ενώ αξιοποιούνται προσχηματικά ορισμένα επιμέρους ζητήματα, που θα μπορούσαν να «επαναδιαπραγματευτούν».

Πάντως, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Αντρεα Νάλες, συνέστησε στο κόμμα της να μην πάει «με ψευδείς ελπίδες» στις πιθανές διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό, προειδοποιώντας για «ψευδαισθήσεις» και ξεκαθαρίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές. Η ίδια εκτίμησε πως περίπου το 1/3 των 600 συνέδρων είναι ακόμη αναποφάσιστοι. Αλλά και η καγκελάριος και πρόεδρος της CDU, Αγκελα Μέρκελ, έχει αποκλείσει σημαντικές επαναδιαπραγματεύσεις των αποτελεσμάτων των διερευνητικών, επισημαίνοντας πως η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) έχει ήδη κάνει «σκληρές παραχωρήσεις».

Το οικονομικό συμβούλιο της CDU (εκπροσωπεί επιχειρηματικούς ομίλους και απαρτίζεται από στελέχη επιχειρήσεων) τάχθηκε ακόμη μια φορά κατά ενός νέου μεγάλου συνασπισμού και προτείνει στο SPD να επιστρέψει στην αντιπολίτευση «και να λύσει εκεί τα προβλήματα της ηγεσίας και της ανανέωσής του». Και σε προηγούμενες παρεμβάσεις του το οικονομικό συμβούλιο εξέφραζε την άποψη πως δεν πρέπει να υπάρξει μεγάλος συνασπισμός με κάθε κόστος και χαρακτήριζε «πολύ ακριβές» τις «απαιτήσεις» των σοσιαλδημοκρατών, παρότι πρόκειται για ορισμένα ψίχουλα από τον τεράστιο πλούτο που παράγεται στη Γερμανία.

Συνολικά η αντιπαράθεση για τη βέλτιστη για το κεφάλαιο κυβερνητική λύση στη Γερμανία έχει να κάνει με τις απαιτήσεις των βιομηχάνων και των επιχειρηματικών ομίλων, από τη μία, για μια σταθερή κυβέρνηση (όχι μειοψηφική) και, από την άλλη, για μηδενικές παραχωρήσεις στο λαό από τα πλούσια πλεονάσματα σε προϋπολογισμό και εμπορικό ισοζύγιο. Το γερμανικό κεφάλαιο ξεκάθαρα σημειώνει πως ακόμη και οι μικρές φοροελαφρύνσεις θα στερήσουν χρήματα από τις επείγουσες κρατικές επενδύσεις σε υποδομές, ενώ ζητά απεριόριστη ευελιξία στην αγορά εργασίας και διαρκείς μεταρρυθμίσεις που θα μειώνουν το εργασιακό «κόστος» (συντάξεις, ασφαλιστικές εισφορές, Υγεία κ.λπ.).

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στο Παρίσι σήμερα η Μέρκελ

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στο Παρίσι θα βρίσκεται σήμερα η υπηρεσιακή καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να συζητήσουν για τις αναγκαίες για το κεφάλαιο μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη. Βάση της συζήτησης θα αποτελέσει κείμενο 14 κορυφαίων Γερμανών και Γάλλων οικονομολόγων (ανάμεσά τους ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, Κλέμενς Φούεστ, και ο Ζαν Πισανί - Φερί, πρώην σύμβουλος του Μακρόν), στο οποίο διαπιστώνουν: «Η οικονομική ανάπτυξη είναι εξαιρετικά εύθραυστη και χρειάζονται γενναίες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη».

«Η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση συνεχίζει να έχει σοβαρές ελλείψεις, η θεσμική και δημοσιονομική της αρχιτεκτονική παραμένει ασταθής», αναφέρεται στο κείμενο, ενώ ζητούν επίσης «αλλαγές στα ασαφή κριτήρια σύγκλισης του Μάαστριχτ». Ανάμεσα σε άλλα, προτείνουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να μεταρρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε «χώρες με διαρκή δημοσιονομικά προβλήματα να μην παίρνουν χρήματα με προγράμματα στήριξης».

Ζητούν ακόμα καλύτερη εποπτεία της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών - μελών της Ευρωζώνης μέσω ενός ανεξάρτητου θεσμού, καλύτερο έλεγχο του μεταρρυθμισμένου ESM, με τη δημιουργία δομών ελέγχου, και τη λογοδοσία των υπευθύνων του ESM απέναντι στους πολιτικούς. Προτείνουν ακόμη να κοπεί η δημοσιονομική εξάρτηση ανάμεσα στα κράτη και τις τράπεζές τους, με τη δημιουργία αποθεματικών κεφαλαίων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κινδύνων από κρατικά ομόλογα.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
«Εισαγωγές» φθηνών εξειδικευμένων εργαζομένων

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Για έλλειψη χιλιάδων ειδικευμένων εργαζομένων «παραπονιούνται» αρκετές επιχειρήσεις στην Ολλανδία, με τα συνδικάτα να σημειώνουν πως εξαιτίας των εξαιρετικά άσχημων συνθηκών δουλειάς που έχουν επιβληθεί σε αυτούς τους κλάδους οι ντόπιοι εργαζόμενοι δεν τους προτιμούν.

Ενδεικτικά, οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον κατασκευαστικό τομέα απολύουν εργαζόμενους για να τους ξαναπροσλάβουν σαν «ελεύθερους επαγγελματίες» με μπλοκάκι, ενώ οι επιχειρήσεις στον τομέα της Υγείας (νοσοκομεία, ιδρύματα κ.λπ.) έχουν αρνηθεί να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, έχουν άθλιες συνθήκες δουλειάς και δεν κάνουν τίποτα για την εκπαίδευση του προσωπικού, σημειώνει η Ομοσπονδία Συνδικάτων CNV, η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας. Αλλά και σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας έχουν καταργηθεί πολλές παροχές, προσθέτει.

Ετσι, η κυβέρνηση και οι εργοδότες, αντί να προσφέρουν στους εργαζόμενους συμβάσεις μόνιμης δουλειάς, καλές συνθήκες και εκπαίδευση, αναζητούν φθηνό ειδικευμένο εργατικό δυναμικό στο εξωτερικό, προσθέτουν τα συνδικάτα. Πρόσφατα, το μεγαλύτερο πρακτορείο προσωρινής εργασίας «Randstad» ανακοίνωσε πως στην Ολλανδία πρέπει να εισαχθούν 80.000 ειδικευμένοι εργάτες, προκειμένου να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις εργασίας. Αλλά και η «Bouwend Nederland», η ένωση κατασκευαστικών εταιρειών και εταιρειών υποδομών, με μέλη περίπου 4.300 επιχειρήσεις, έχει δηλώσει πως αναζητά εργαζόμενους από το εξωτερικό.

Αυξάνεται η μακροχρόνια φτώχεια

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία (CBSΟ), ο αριθμός των ατόμων στην Ολλανδία που ζουν σε μακροχρόνια φτώχεια (τουλάχιστον για τέσσερα χρόνια) αυξήθηκε κατά 7% το 2016, με τον ολλανδικό Τύπο να σχολιάζει πως «δεν συμμερίζονται όλοι την αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 2,3% τα τελευταία τρία χρόνια».

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 224.000 νοικοκυριά που αντιπροσωπεύουν το 3,3% του συνολικού πληθυσμού και το 8,2% των νοικοκυριών βρίσκονται σε μακροχρόνια φτώχεια, δηλαδή με μηνιαίο ατομικό εισόδημα στα 1.030 ευρώ και στα 1.940 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά, με βάση και το κόστος ζωής στην Ολλανδία. Σε αυτά τα νοικοκυριά ζουν 292.000 παιδιά, από τα οποία τα 117.000 σε νοικοκυριά με μακροχρόνια φτώχεια. Συνολικά τα ποσοστά φτώχειας είιναι υψηλότερα στο Ρότερνταμ και το Αμστερνταμ (15,3% του πληθυσμού).

ΖΑΜΠΙΑ
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για περιορισμό της επιδημίας χολέρας

ΛΟΥΣΑΚΑ.--

Σημάδια μικρής ύφεσης διαπιστώνουν σιγά - σιγά οι υγειονομικές αρχές στη Ζάμπια της νότιας Αφρικής, σε σχέση με τη χειρότερη επιδημία χολέρας που πλήττει τον πληθυσμό της χώρας τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της έλλειψης βασικών υποδομών σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι έχουν πεθάνει εξαιτίας της χολέρας πάνω από 70 άτομα και χιλιάδες έχουν ασθενήσει. Τα περισσότερα από τα κρούσματα αναφέρθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας, Λουσάκα, όπου ζουν αρκετά εκατομμύρια άτομα, κυρίως σε παραγκουπόλεις, σε κάκιστες συνθήκες υγιεινής.

Σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η επιδημία, ο Πρόεδρος της Ζάμπια, Εντγκεν Λούνγκου, έστειλε το στρατό στις πόλεις προκειμένου να καθαρίσει λαϊκές αγορές και πυκνοκατοικημένες συνοικίες που στερούνται τρεχούμενο καθαρό νερό και δίκτυα αποχέτευσης. Απαγόρευσε επίσης αυστηρά όλες τις συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων, τις καντίνες σε δρόμους, ενώ σταμάτησε τις αρχικές λεηλασίες καταστημάτων και επιχειρήσεων αναπτύσσοντας ισχυρές δυνάμεις στρατού και αστυνομίας.

Στη Ζάμπια, υπολογίζεται ότι δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε καθαρό νερό πάνω από 4.800.000 άνθρωποι και κάπου 6.600.000 άλλοι (δηλαδή το 50% του πληθυσμού) δεν έχει πρόσβαση σε δίκτυα αποχέτευσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ