ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΓ ΛΙΜΕΝΩΝ
Προς περαιτέρω ιδιωτικοποίηση το λιμενικό σύστημα της χώρας

Eurokinissi

Προς περαιτέρω ιδιωτικοποίηση σπρώχνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ολόκληρο το λιμενικό σύστημα της χώρας, συνεχίζοντας το «τρέξιμο» για να ικανοποιήσει τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου, όπως είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο.

Ετσι, μετά τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας που θα ιδιωτικοποιηθούν, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ, με το «μοντέλο» των παραχωρήσεων κερδοφόρων τομέων τους, την ίδια «τύχη» περιμένει και τα λιμάνια της Κρήτης. Αυτό έγινε σαφές από τα όσα αναφέρθηκαν από τον υπουργό Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή, και τον γενικό γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρ. Λαμπρίδη, με τις ομιλίες τους στην ημερίδα που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Λιμένων στο Ηράκλειο την περασμένη Τετάρτη, 17/1.

Σύμφωνα με τα σχετικά δελτία Τύπου που εκδόθηκαν από το υπουργείο Ναυτιλίας, ο υπουργός ανέφερε πως με το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνει η κυβέρνηση, «ανοίγει το δρόμο για να αρχίσουν αναπτυξιακές παρεμβάσεις και να ξεδιπλωθούν πλήρως οι αναπτυξιακές δυνατότητες των λιμανιών της Ελλάδας, τα οποία μπορούν να γίνουν πόλοι ανάπτυξης, καθώς βρίσκονται στη μέση των δρόμων που ενώνουν τη Μέση και την Απω Ανατολή με τα Βαλκάνια, την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη». Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται, ο υπουργός «τόνισε τη σημασία του λιμένα Ηρακλείου, τις προσπάθειες αναβάθμισής του, οι οποίες ξεκινούν με την πρόσληψη μόνιμων και συμβασιούχων εργαζομένων, έως το Μάρτη, ώστε να ενισχυθούν οι λιμενικές υπηρεσίες. Σημείωσε ότι άρχισαν οι διαδικασίες για τον εξοπλισμό του με νέα μηχανήματα και τόνισε την κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού, με αποτέλεσμα την αύξηση των αφίξεων κρουαζιέρας».

Παίρνοντας το λόγο, ο γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής συμπλήρωσε: «Το λιμενικό σύστημα αλλάζει και βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο. Τα δύο λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης αποκρατικοποιήθηκαν (...) ωστόσο, η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους θεσμούς εξετάζει τη δυνατότητα παραχωρήσεων συγκεκριμένων δραστηριοτήτων για τα υπόλοιπα λιμάνια και όχι πώληση λιμανιών».

Στο μεταξύ, όσον αφορά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η διαδικασία ιδιωτικοποίησής του βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς στις αρχές Μάρτη αναμένεται να επικυρωθεί από τη Βουλή η σύμβαση για την παράδοσή του στην κοινοπραξία DIEP GmbH-Τerminal Link SAS-Βelterra Investments Ltd, που αναδείχθηκε πλειοδότης στο διαγωνισμό για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΘ.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο συντονιστής της κοινοπραξίας Σ. Θεοφάνης, μιλώντας στις 17/1 σε εκδήλωση του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας. Είπε ακόμα ότι οι διαδικασίες για το τελικό στάδιο παραχώρησης θα ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη βδομάδα, με την επικύρωση της αγοραπωλησίας, δηλαδή της ιδιωτικοποίησης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ στις 25 Γενάρη έχει προγραμματιστεί έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΟΛΘ ΑΕ, για την ανάδειξη του διοικητικού σχήματος που θα ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση και την παράδοση στους «επενδυτές». Οπως είπε ο συντονιστής, «στόχος των νέων επενδυτών είναι να καταστεί το λιμάνι ουσιαστικός κόμβος και έξοδος της Ν/Α Ευρώπης στη θάλασσα».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ
Προσπάθεια εξωραϊσμού του παρασιτικού τους χαρακτήρα

Ενα ακόμα νομοσχέδιο, με το οποίο υποτίθεται ότι επιχειρείται έλεγχος και διαφάνεια στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, βρίσκεται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις», το οποίο ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ρυθμίζουν τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και αυτές των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι υπερψήφισαν. Η Ενωση Κεντρώων ψήφισε «παρών», ενώ επιφύλαξη δήλωσε η ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, δήλωσε ότι καταψηφίζει «γιατί οι χρηματαγορές και τα παράγωγά τους αποτελούν την κατεξοχήν παρασιτική και κερδοσκοπική δραστηριότητα του καπιταλιστικού συστήματος. Λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στη δημιουργία του πλασματικού κεφαλαίου και στη χειραγώγηση των χρηματαγορών. Μέσω των χρηματαγορών γίνεται μια τεράστιας έκτασης αναδιανομή και συγκέντρωση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. Και εδώ η δαιδαλώδης λειτουργία τους αναδεικνύει και την αναποτελεσματικότητα των όποιων προσχηματικών, εμείς λέμε, προσπαθειών για διαφάνεια, εποπτεία, αλλά και έλεγχο αυτών των χρηματαγορών και των παράγωγών τους. Λέμε προσχηματικών, ακριβώς γιατί είναι γνωστός ο χαρακτήρας και η λειτουργία τους».

Επισήμανε ότι τέτοιου είδους «προσχηματικές προσπάθειες» στην ουσία επιδιώκουν «να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στις χρηματαγορές». «Τα λαϊκά στρώματα - τόνισε - δεν πρέπει να έχουν καμία απολύτως εμπιστοσύνη στις χρηματαγορές και στα παράγωγά τους».

ΕΕΔΥΕ
Συνεχίζεται η καμπάνια συλλογής υπογραφών για την Παλαιστίνη

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), εκφράζοντας τη διεθνιστική της αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, έχει ξεκινήσει καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://eedye.gr/syllogi-ipografon-palaistini υπάρχει η πλατφόρμα συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών.

Με ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ καλεί τους αγωνιστές του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τις νέες και τους νέους, όλες και όλους που προβληματίζονται από τις τελευταίες εξελίξεις, να συμμετάσχουν στην καμπάνια, εκφράζοντας και με αυτόν τον τρόπο την εναντίωσή τους στην κατάπτυστη απόφαση των ΗΠΑ, αλλά και στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων, που όλα αυτά τα χρόνια ενισχύουν συνεχώς μια σειρά από πολιτικές - οικονομικές - στρατιωτικές συνεργασίες με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης.

Μετά τη λήξη της καμπάνιας, οι υπογραφές θα κατατεθούν στην ελληνική Βουλή, απαιτώντας την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στη βάση της απόφασής της το Δεκέμβρη του 2015, στην πρεσβεία της Παλαιστίνης, ως ένδειξη της έμπρακτης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, καθώς και στην πρεσβεία του Ισραήλ, εκφράζοντας την αντίθεση του ελληνικού λαού στην ισραηλινή κατοχή που διαιωνίζεται με ευθύνη των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η συνεστίαση της ΕΔΥΕΘ

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη και τους φίλους της στην ετήσια συνάντηση - συνεστίαση, που θα γίνει την Κυριακή 21 Γενάρη, στη 1 μ.μ., στο κέντρο διασκέδασης «ΤΖΑΝΝΗΣ», στο δρόμο από Χαριλάου προς Θέρμη, στάση «Αστυνομία» της λεωφορειακής γραμμής 66 (από το τέρμα στο Πάρκο Νέας Ελβετίας, στη Χαριλάου).

Δραστηριότητα παραρτημάτων ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Το Παράρτημα Αγίων Αναργύρων - Καματερού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 21 Γενάρη, στις 11 π.μ., στο Β' ΚΑΠΗ Αγ. Αναργύρων (Δ. Πλαπούτα 2, Α. Ανάκασσα).

Το Παράρτημα Δάφνης Αττικής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί στην κοπή της πίτας για τη νέα χρονιά, την Κυριακή 21 Γενάρη, στις 11 π.μ., στο Α' ΚΑΠΗ Δάφνης (Αλεξάνδρας και Βύρωνος).

Εκδήλωση στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Την Κυριακή 21 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., το Διοικητικό Συμβούλιο του «Σπιτιού του Αγωνιστή» διοργανώνει εκδήλωση στο χώρο του ιδρύματος (Ομήρου 35, Αγιος Δημήτριος).

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία από τον πρόεδρο και πλούσιο καλλιτεχνικό - ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Καλούνται οι φίλοι και οι φίλες του ιδρύματος και των φιλοξενούμενων να πάρουν μέρος.

Συλλυπητήρια για το θάνατο του Βασίλη Ξενικουδάκη

Η Κομματική Οργάνωση «Ριζοσπάστη», η Συντακτική Επιτροπή και το προσωπικό της εφημερίδας εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στον σύντροφο Σταύρο Ξενικουδάκη και την οικογένειά του, για το θάνατο του πατέρα του Βασίλη, πιστού οπαδού του ΚΚΕ, που «έφυγε» σε ηλικία 88 χρόνων. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Παρασκευή 19 Γενάρη, στις 3 μ.μ. στο Νεκροταφείο Βύρωνα και θα είναι πολιτική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ