ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολλά προβλήματα από τους δυνατούς ανέμους

MotionTeam

Πολλά προβλήματα προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι που επικράτησαν από το βράδυ της Τετάρτης σε ολόκληρη τη χώρα. Αποτέλεσμα των ισχυρών ανέμων ήταν οι πτώσεις δέντρων, πολλές από τις οποίες έγιναν σε καλώδια και κολόνες της ΔΕΗ, προξενώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση πολλών περιοχών. Μάλιστα, πρόβλημα υπήρξε και με διάφορα αντικείμενα που ξεκολλούσαν από τους ανέμους και αιωρούνταν, θέτοντας σε κίνδυνο τους τυχόν περαστικούς.

Προβλήματα προκλήθηκαν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στα πελάγη φτάνοντας τα 8 με 9 μποφόρ. Σε ισχύ τέθηκε απαγορευτικό απόπλου στα περισσότερα λιμάνια της χώρας. Από τον Πειραιά εκτελούνταν μόνο τα δρομολόγια των συμβατικών πλοίων για τον Αργοσαρωνικό, όπως και στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας. Κλειστά ήταν τα πορθμεία Ρίου - Αντιρρίου και Αγ. Μαρίνας - Νέων Στύρων, ενώ από τη Ραφήνα εκτελέστηκε μόνο το πρωινό δρομολόγιο για Μαρμάρι. Επίσης, δεν εκτελούνταν τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι του Λαυρίου, ενώ κλειστές ήταν οι γραμμές Αρκίτσας - Αιδηψού, Γλύφας - Αγιόκαμπου, Βόλου - Σποράδων και Καβάλας - Πρίνου. Στη γραμμή Κεραμωτής - Θάσου, από τις 2.30 μ.μ. τα δρομολόγια των πλοίων θα εκτελούνταν μόνο κατά την κρίση του πλοιάρχου, ενώ στη γραμμή Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης πιθανόν θα εκτελούνταν δρομολόγια μετά τις 3 μ.μ. Κλειστές ήταν, επίσης, οι γραμμές Κυλλήνης - Ζακύνθου και Κυλλήνης - Κεφαλονιάς. Κανονικά εκτελούνταν από τις 2 μ.μ. τα δρομολόγια στη γραμμή Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας. Παράλληλα, «φτερό στον άνεμο» έγιναν τρία πλοία σε Πειραιά και Ελευσίνα. Από δύο ρυμουλκά δέθηκε το παροπλισμένο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Παναγιά Αγιάσου» που παρασύρθηκε το πρωί από τους ισχυρούς ανέμους στην είσοδο του λιμανιού του Πειραιά κι έφτασε μέχρι το Ελληνικό. Λόγω ισχυρών ανέμων έσπασαν οι κάβοι στα επιβατηγά οχηματαγωγά «Πηνελόπη Α» και «Μυτιλήνη» που βρίσκονται παροπλισμένα στο λιμάνι της Ελευσίνας, με αποτέλεσμα τα δύο πλοία να παρασυρθούν σε κοντινή απόσταση από το σημείο πρόσδεσης και να συγκρατούνται μόνο από τις άγκυρές τους.

Η Πυροσβεστική με συνεργεία της επενέβη για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων δεχόμενη 120 κλήσεις στην Αττική, 54 στη Θεσσαλονίκη, 29 στη Χαλκιδική, 8 στην Αριδαία, 35 στις Σέρρες, 15 στην Κατερίνη, 19 στα Γιαννιτσά, 31 στην Κρήτη, 25 στην Θεσσαλία, 11 στην Κέρκυρα και 10 στην Πελοπόννησο.

Προβλήματα σημειώθηκαν σε παραλιακές περιοχές της Πάτρας. Προκλήθηκε μεγάλος κυματισμός τόσο στον Πατραϊκό όσο και στον Κορινθιακό κόλπο, με αποτέλεσμα πέτρες και άλλα φερτά υλικά να βγουν στην ξηρά. Τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν στην παλαιά εθνική οδό Πατρών - Πύργου στο ύψος του Κόκκινου Μύλου, στην περιοχή της πλαζ, στην οδό Ποσειδώνος στο Ρίο, στο Ακταίο, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Αγιο Βασίλειο και στην παραλιακή οδό στα Αραχωβίτικα. Στο μεταξύ, από πτώση σοβάδων που σημειώθηκε από κτίριο στην οδό Αγίου Ανδρέα τραυματίστηκε στο κεφάλι μία γυναίκα, η οποία χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Στη Θεσσαλονίκη, οι ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι μετακίνησαν κάδους απορριμμάτων, ξήλωσαν πινακίδες και τέντες, ενώ φερτά υλικά κάλυψαν δρόμους. Αποκαταστάθηκε λίγο πριν από τις 11 το πρωί η ηλεκτροδότηση στην περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης, που είχε μείνει χωρίς ρεύμα λόγω βλάβης σε υπέργειο τμήμα της γραμμής μέσης τάσης στον υποσταθμό Αγίου Δημητρίου. Πάντως, πρόβλημα με διακοπές ηλεκτροδότησης εξακολουθούσε να υφίσταται στην περιοχή που εκτείνεται από τον Φοίνικα μέχρι τη Θέρμη στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Σημειώθηκαν και ακυρώσεις πτήσεων από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Στη Λαμία, έπεσαν δέντρα πάνω σε αυτοκίνητα, δρόμους, ακόμα και σκεπές ή τέντες, προκαλώντας προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων καθώς και στην ηλεκτροδότηση, αφού είχαν κοπεί καλώδια της ΔΕΗ. Προβλήματα σημειώθηκαν στη Σπερχειάδα και τη Μακρακώμη, στη δυτική Φθιώτιδα. Ανάλογα προβλήματα σημειώθηκαν και στην Υπάτη, ενώ στο Λιανοκλάδι πτώση δέντρου προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης, προκαλώντας προβλήματα στο σταθμό του ΟΣΕ.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΕΚΡΟΣ εντοπίστηκε από άνδρες της Πυροσβεστικής ένας άνδρας ηλικίας περίπου 78 χρόνων, ύστερα από πυρκαγιά που ξέσπασε χτες τα ξημερώματα στο διαμέρισμά του στην οδό Βεάκη, στην περιοχή των Ελληνορώσων. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας είχε ελαφρά εγκαύματα στα χέρια. Στο σημείο έσπευσαν δέκα πυροσβέστες με τρία οχήματα.

ΟΜΑΔΑ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ατόμων με καλυμμένα τα πρόσωπά τους εισέβαλε χτες σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στην οδό Πατησίων καθώς και σε τράπεζα στην οδό Κότσυκα, πολύ κοντά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Αφού προκάλεσαν ζημιές, διέφυγαν τρέχοντας.

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ αυτοτραυματίστηκε χτες 14χρονη μαθήτρια σε Γυμνάσιο των Χανίων. Συμμαθητές της, όταν διαπίστωσαν τι είχε συμβεί, ενημέρωσαν τη διεύθυνση του σχολείου και στη συνέχεια ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ. Το κορίτσι έφερε τραύματα στο χέρι, ενώ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ζωή της δεν διατρέχει κίνδυνο.

ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ βρέθηκε στο σπίτι 76χρονου, στην Ελεούσα Ιωαννίνων, ο οποίος συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων. Αστυνομικοί πραγματοποίησαν προχτές έρευνα στο σπίτι και σε αποθήκη του συλληφθέντα, όπου βρέθηκαν όπλα, πυρομαχικά και εξαρτήματα όπλων. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων βρέθηκαν τρία πιστόλια, τρία περίστροφα, πιστόλι replica, 20 κυνηγετικά όπλα, οκτώ αεροβόλα και δύο μονόκαννα τυφέκια, 16 μαχαίρια, 69 εξαρτήματα κυνηγετικών και πυροβόλων όπλων, 792 φυσίγγια πυροβόλου κυνηγετικού όπλου διαφόρων διαμετρημάτων, από τα οποία 90 αβολίδωτα, τέσσερις γεμιστήρες πιστολιού, 12 κουτιά με πυρίτιδα, συνολικού βάρους 1.385 γραμμαρίων.

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τη δολοφονία Στεφανάκου

Σε εξέλιξη βρίσκονται αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών οι οποίοι προχτές σκότωσαν τον 57χρονο Βασίλη Στεφανάκο, πυροβολώντας τον με «Καλάσνικοφ» έξω από το σπίτι του στο Χαϊδάρι. Οι υπαίτιοι της δολοφονίας φαίνεται πως είχαν οργανώσει το σχέδιό τους και έψαχναν την κατάλληλη στιγμή για να το πραγματοποιήσουν.

Προχτές, περίπου στις 7 μ.μ., όταν ο Βασίλης Στεφανάκος έβγαινε έξω από το κτίριο που παλιότερα χρησιμοποιούσε ως έκθεση αυτοκινήτων, στη λεωφόρο Αθηνών 302 - στο οποίο τώρα διατηρούσε ζαχαροπλαστείο στο ισόγειο, ενώ χρησιμοποιούσε ως γραφεία εταιρείας με υγραέριο στον πρώτο όροφο - και ήταν χωρίς συνοδεία για λίγα λεπτά, οι δράστες τον πυροβόλησαν και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Τα κίνητρα της δολοφονίας παραμένουν άγνωστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάμερες έδειξαν ότι οι δράστες απομακρύνθηκαν προς τον Ασπρόπυργο με μια λευκή μοτοσικλέτα που είχε κλαπεί στην περιοχή της Ηλιούπολης το Δεκέμβρη του 2017. Οι αστυνομικοί έχουν στα χέρια τους αρκετά στοιχεία, όπως για παράδειγμα τουλάχιστον 22 κάλυκες που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος και τα πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας.

Προσωρινά κρατούμενος ο αρχιπλοίαρχος του «Ανδρομέδα»

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο αρχιπλοίαρχος και διαχειριστής του πλοίου «Ανδρομέδα», που εντοπίστηκε με 410 τόνους εκρηκτικών στα ανοιχτά της Κρήτης. Εναντίον του αρχιπλοιάρχου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράβαση του νόμου 2168/93 που αφορά τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και για διατάραξη ασφάλειας πλοίων.

Ο συνήγορός του, μιλώντας στο ΑΠΕ, ανέφερε πως ο πελάτης του, αν και κατέθεσε για περισσότερες από 10 ώρες όλα τα στοιχεία που αφορούσαν την υπόθεση και δήλωσε εξαρχής ότι είναι στη διάθεση των Αρχών, κρίθηκε προφυλακιστέος ως ύποπτος τέλεσης τέτοιων συναφών αδικημάτων.

Εξάλλου, στον Θερμαϊκό Κόλπο αγκυροβόλησε χτες το πρωί το φορτηγό πλοίο «Καπετάν Χρήστος», το οποίο μετέφερε τους 410 τόνους εκρηκτικών που παρέμειναν για μια βδομάδα στο λιμάνι του Ηρακλείου, μετά την κατάσχεση του πλοίου.

Το ελληνικής σημαίας «Καπετάν Χρήστος», το οποίο είναι πιστοποιημένο για μεταφορές επικίνδυνων και εύφλεκτων φορτίων, έφτασε γύρω στις 8 το πρωί στη Θεσσαλονίκη, αλλά λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή παρέμεινε στο κεντρικό αγκυροβόλι. Τελικός προορισμός των εκρηκτικών φέρεται να είναι στρατόπεδο των Σερρών.

ΠΑΤΡΑ
Ημερίδα ενάντια στη νομιμοποίηση της κάνναβης

«Οχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης» είναι το θέμα της ημερίδας που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Πατρέων, η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και το παράρτημα του ΕΣΥΝ στην Πάτρα, την Τετάρτη 24 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα, στην Αγορά Αργύρη (οδός Αγ. Ανδρέου 12). Η ημερίδα θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς εκπροσώπων των διοργανωτών.

-- 6.30 μ.μ. «Η επίδραση της κάνναβης στην ψυχική υγεία», Κωνσταντίνα Σωτηριάδου, ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος, τ. διευθύντρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Πάτρας.

-- 6.50 μ.μ. «Το προφίλ του χρήστη κάνναβης», Αννα Μαρία Βιέρου, ψυχολόγος, θεραπεύτρια ΚΕΘΕΑ - Οξυγόνο.

-- 7.10 μ.μ. «Οι κοινωνικές επιπτώσεις από τη νομιμοποίηση της κάνναβης», Γεωργία Ροδοπούλου, ιατρός, γγ ΕΣΥΝ Πάτρας.

Εριξαν το γλυπτό στο Παλαιό Φάληρο

Αγνωστοι δράστες έριξαν χτες τα ξημερώματα το γλυπτό «Phylax», το οποίο βρισκόταν στην είσοδο του Παλαιού Φαλήρου. Οπως κατήγγειλε σε ΜΜΕ ο δήμαρχος της πόλης Διονύσης Χατζηδάκης, δεκαπέντε άτομα, τα οποία φορούσαν κουκούλες, έριξαν το γλυπτό και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο. Επίσης, ανέφερε ότι τα άτομα απείλησαν τον ιδιοκτήτη ενός περιπτέρου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, προκειμένου να μην αναφέρει τίποτα, δηλώνοντας ότι έχει ενδείξεις πως πρόκειται για μέλη της Χρυσής Αυγής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ