ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Δύο νεκροί και πολλά προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα

Η γέφυρα στη Διάβα Καλαμπάκας που κατέρρευσε

Eurokinissi

Η γέφυρα στη Διάβα Καλαμπάκας που κατέρρευσε
Δύο νεκρούς και αρκετά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που σάρωσε το Σαββατοκύριακο και χτες τη χώρα. Συγκεκριμένα, 48χρονος άνδρας ανασύρθηκε νεκρός από όχημα που έπεσε στο ρέμα Κρουσοβίτη, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Οι πυροσβέστες ειδοποιήθηκαν από κατοίκους που είδαν το αυτοκίνητο να παρασύρεται μέσα στο χείμαρρο, ενώ στην περιοχή βρισκόταν σε εξέλιξη σφοδρή βροχόπτωση. Παράλληλα, τη ζωή του έχασε χτες στη Δομνίτσα 58χρονος χειριστής μηχανήματος, υπάλληλος του Δήμου Καρπενησίου, κατά τη διάρκεια αποχιονισμού στην Ευρυτανία.

Εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων έπεσε η γέφυρα της Διάβας στην Καλαμπάκα, ενώ συναγερμός έχει σημάνει στον Εβρο για τον κίνδυνο υπερχείλισης του ποταμού.

Συγκεκριμένα, στο νομό Θεσσαλονίκης, ο μόνος κλειστός δρόμος λόγω χιονόπτωσης ήταν η επαρχιακή οδός Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου. Εκ περιτροπής σε μία λωρίδα διεξαγόταν η κυκλοφορία στο ύψος της Καρδίας πηγαίνοντας προς Χαλκιδική, λόγω παγετού. Κλειστά ήταν τα σχολεία σε Λαγκαδά, Ωραιόκαστρο, στις Δημοτικές Ενότητες Πολύγυρου, Ανθεμούντα και Ζερβοχωρίων, στο Βάβδο και στον Ταξιάρχη, αλλά και στη Φλώρινα, όπως και στην ορεινή Αρτα και στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Από χτες το πρωί χιόνιζε σε όλη σχεδόν τη Λέσβο, ακόμα και στο κέντρο της Μυτιλήνης. Με απόφαση του δημάρχου Λέσβου, έκλεισαν τα σχολεία στο νησί, με εξαίρεση αυτά στον πρώην Δήμο Μυτιλήνης. Στη Λέσβο υπερχείλισε τα ξημερώματα της Κυριακής ο ποταμός που διαπερνά την Καλλονή στο κέντρο του νησιού, από την ισχυρή βροχόπτωση. Χιόνιζε και στη Χίο στα χωριά της Αμανής βόρεια του νησιού.

Με τη στάθμη των ποταμών Εβρου και Αρδα να φτάνουν τα έξι μέτρα και να καταγράφουν ανοδική τάση, ξεπερνώντας ήδη τα όρια ασφαλείας, η Αντιπεριφέρεια Εβρου προχώρησε στο άνοιγμα των θυροφραγμάτων του Πυθίου, πλημμυρίζοντας ελεγχόμενα 3.000 στρέμματα. Οι Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στον Εβρο παρέμειναν σε επιφυλακή, μετά την υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαΐλοβγκραντ στον ποταμό Αρδα και τη ρηματική διακοίνωση για υπερχείλιση του φράγματος που έστειλαν την Κυριακή οι βουλγαρικές αρχές στην ελληνική πρεσβεία στη Σόφια.

Η διακοίνωση ενημέρωνε για πληρότητα του φράγματος σε ποσοστό 100% και για αποδέσμευση περισσότερων από 300 κυβικών μέτρων νερού το δευτερόλεπτο. Ηδη, στους σταθμούς μέτρησης, στο ύψος του φράγματος στον Αρδα καταγράφονταν 625 κυβικά, ενώ την ίδια ώρα αυξημένη ποσότητα νερού - 730 κυβικά το δευτερόλεπτο - κατέβαινε και από τον ποταμό Εβρο στον οποίο καταλήγει και ο Αρδας. Ιδιαίτερη ανησυχία υπήρχε για την περιοχή της Βύσσας και των Καστανέων Ορεστιάδας, καθώς στη θέση Κιρίσανε στην περιφέρεια της Αδριανούπολης συναντώνται οι ποταμοί Αρδας, Τούντζα και Εβρος, όπου καταγράφονταν ήδη 1.000 κυβικά το δευτερόλεπτο, με το όριο ασφαλείας περίπου στα 1.400. Το ανάχωμα στη συγκεκριμένη περιοχή είναι από τα παλαιότερα και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να σπάσει. Προχτές, το νερό στον ποταμό Αρδα είχε ξεπεράσει το όριο επιφυλακής που είναι τα 4,80 μέτρα, καθώς είχε αγγίξει τα 5 μέτρα. Προβλήματα υπήρξαν και στην Κορνοφωλιά του Δήμου Σουφλίου, όπου εξαιτίας της βροχής υπερχείλισαν τα τοπικά ρέματα, τα οποία έχουν να καθαριστούν δεκαετίες. Οι κάτοικοι με τρακτέρ αντλούσαν το νερό για να μη φτάσει στα σπίτια τους.

Η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα τις δύο τελευταίες μέρες, πλημμύρισε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους κάμπους της Αρτας και των Φιλιατών. Επίσης, προβλήματα προκλήθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο λόγω πτώσης βράχων. Στο Παγκράτι απεγκλωβίστηκε οδηγός. Στο Δήμο Θέρμου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καταπτώσεις στις περιοχές Διασελάκι, Μελίγκοβα, Αμβρακιά, Δρυμώνα, Χαλίκι και Νεροχώρι.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Παράνομη λειτουργία καταυλισμών από ΜΚΟ

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με όλα όσα αποκαλύπτονται και αφορούν τη δράση των ΜΚΟ και μελών τους

Χωρίς τις απαιτούμενες άδειες αλλά και με αρκετές παραβάσεις λειτουργούν οι καταυλισμοί για πρόσφυγες που έχουν στηθεί από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) στη βόρεια Λέσβο αλλά και αλλού, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Λέσβου. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, μετά από αυτοψίες που έχουν γίνει, διαπιστώθηκε ότι το σύνολο των κατασκευών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή μεταξύ Σκάλας Συκαμνιάς και Μολύβου και χρησιμοποιούνται για την υποδοχή προσφύγων, είναι αυθαίρετες. Δεν αποτελούν, μάλιστα, εξαίρεση καταυλισμοί που έχουν συγκροτηθεί από μεγάλες ΜΚΟ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις επόμενες μέρες αναμένεται να βεβαιωθούν πρόστιμα στους παραβάτες, ενώ έχουν ενημερωθεί και άλλες υπηρεσίες, όπως η Κτηματική Υπηρεσία, για να εξετάσουν παραβάσεις που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους. Κατά το ρεπορτάζ, τις προηγούμενες μέρες διαβιβάστηκε αίτημα από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου προς τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Λέσβου, προκειμένου να ελεγχθούν οι κατασκευές για την υποδοχή των προσφύγων στην περιοχή Σκάλας Συκαμνιάς και Μολύβου.

Σε περισσότερες από δέκα περιπτώσεις, οι έλεγχοι της Πολεοδομίας έδειξαν πως δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες άδειες για τις εγκαταστάσεις που έχουν αναπτυχθεί, ενώ δεν υπάρχει έστω ένα αίτημα από ΜΚΟ για αδειοδότηση όλων αυτών των εγκαταστάσεων. Ας σημειωθεί ότι πολλές από αυτές τις παρεμβάσεις δεν περιορίζονται σε πρόχειρες κατασκευές. Η Πολεοδομία, πάντως, δεν είναι η μόνη υπηρεσία που εμπλέκεται στην υπόθεση. Ηδη, έχουν ενημερωθεί η Δασική Υπηρεσία αλλά και η Κτηματική Υπηρεσία. Από την τελευταία αναμένεται να εξεταστούν περιπτώσεις καταπάτησης αιγιαλού, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μολύβου.

Στο μεταξύ, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, μετά την ολοκλήρωση της 12ωρης απολογίας τους στον ανακριτή, οι πέντε εργαζόμενοι σε δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επιχειρούν στη Λέσβο. Συγκεκριμένα, οι δύο από αυτούς, αραβικής καταγωγής υπήκοοι Δανίας, είναι από τη ΜΚΟ «Team Humanity» και οι τρεις Ισπανοί από τη ΜΚΟ «Proemaid». Είχαν συλληφθεί την περασμένη Πέμπτη και κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης για απόπειρα παροχής βοήθειας σε είσοδο παράνομων αλλοδαπών στην Ελλάδα. Τρεις από τους πέντε κατηγορούνται και για παράνομη οπλοκατοχή. Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι τέσσερις από τους κατηγορουμένους αφέθηκαν ελεύθεροι με τον όρο της χρηματικής εγγύησης των 5.000 ευρώ ο καθένας. Στον πέμπτο από τους κατηγορουμένους, τον έναν από τους δυο Δανούς, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης του σκάφους με το οποίο επιχειρούσαν, απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, υποχρεώνεται δε να εμφανίζεται στο Αστυνομικό Τμήμα της Μυτιλήνης κάθε βδομάδα, ενώ του επιβλήθηκε και η καταβολή εγγύησης 10.000 ευρώ.

Και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις σοβαρότατες καταγγελίες σχετικά με τη δράση των ΜΚΟ και μελών τους με αφορμή το προσφυγικό κύμα. Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ εδώ και μία βδομάδα έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για τη δράση των ΜΚΟ και όλες τις καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί.

Στο μεταξύ, παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν το Σαββατοκύριακο στη Λέσβο από τις απέναντι τουρκικές ακτές. Εξάλλου, τις σορούς έξι προσφύγων περισυνέλεξε το πρωί του Σαββάτου από τη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Πράσο της Σάμου το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος. Οι σοροί προέρχονταν από παλαιότερο ναυάγιο σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες. Στο πλαίσιο καταγραφής αλλοδαπών προσφύγων στο λιμένα Βαθέος Σάμου, εντοπίστηκε αλλοδαπός πρόσφυγας ο οποίος δήλωσε ότι επέβαινε σε ταχύπλοη πολυεστερική λέμβο με άλλα 16 άτομα, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή από τα τουρκικά παράλια. Η λέμβος ανατράπηκε και βυθίστηκε, χωρίς να προσδιορίζεται το ακριβές στίγμα βύθισης.

Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης στη Μόρια και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, ανεβάζοντας σε 3.000 τον αριθμό όσων περιμένουν στο νησί για να αναχωρήσουν για τα λιμάνια του Πειραιά και της Καβάλας.

Τέλος, η κατάρτιση του μητρώου των εθελοντών που ασχολούνται με το προσφυγικό ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο συνάντησης, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Λέσβο.

Θερμαινόμενες αίθουσες

Θερμαινόμενες αίθουσες για τις ευάλωτες ομάδες άνοιξαν από χτες οι Δήμοι της Αθήνας, του Πειραιά και της Πάτρας, για να προστατευτούν από το ψύχος. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα είναι η «Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου (Μαμούρη και Δύμης, 210-8223946) και το Πολιτιστικό Κέντρο «Γκράβας» (Ταϋγέτου 60, 210-2011151), ενώ στον Πειραιά το Υπνωτήριο Δομών Αλληλεγγύης (1ος όροφος του Πύργου του Πειραιά - Ακτή Ποσειδώνος 2) και Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης (Λ. Βασιλέως Γεωργίου Β' 9-11).

Ο Δήμος Πατρέων με τον Κοινωνικό Οργανισμό λειτουργούν άτυπο υπνωτήριο σε χώρο του πρώην Αρσακείου (από τις 8 το βράδυ έως και τις 8 το πρωί) για αστέγους, για όσο θα διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ενα βίντεο που δείχνει έναν 21χρονο Τούρκο, φερόμενο ως διακινητή, να μεταφέρεται, ενώ έχει συλληφθεί από άνδρες του Λιμενικού στη Σάμο, μπροστά στα άψυχα σώματα τριών παιδιών που πνίγηκαν την περασμένη Παρασκευή, όταν εκείνος τα μετέφερε με σκάφος προς το Αγαθονήσι, δημοσιοποιήθηκε χτες. Σύμφωνα με τα πλάνα ξένου τηλεοπτικού σταθμού, την ώρα που πατέρας αναγνωρίζει νεκρό το παιδί του, ο κατηγορούμενος λυγίζει και ξεσπά σε δάκρυα βλέποντας τα φέρετρα και τα νεκρά προσφυγόπουλα. Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα σχετικά με τη συμπεριφορά ανδρών του Λιμενικού απέναντι στο διασωθέντα και συλληφθέντα κατηγορούμενο ως διακινητή, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, πως «...πράγματι, είναι γεγονός ότι πρόκειται για μια συμπεριφορά καθ' υπερβολή. Η Πολιτεία και τα όργανα του κράτους οφείλουν να επιδεικνύουν ψυχραιμία και επαγγελματισμό, απέναντι σε κάθε κρατούμενο, ακόμα και αν κατηγορείται για στυγερά εγκλήματα. Πολύ περισσότερο, όταν όλοι οφείλουμε να συνυπολογίζουμε και να σεβόμαστε το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρις ότου υπάρξει οριστική και αμετάκλητη δικαστική καταδίκη».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org