ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2016
Σελ. /24
Ανταλλάγματα

Στην πρόσφατη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους προέδρους των εργοδοτικών ενώσεων, οι τελευταίοι δέχτηκαν να συμφωνήσουν σε μια παροδική και μικρή αύξηση των εισφορών τους στα Ταμεία της επικουρικής ασφάλισης, ζητώντας διάφορα ανταλλάγματα. Τώρα, διαβάζουμε ότι σε εκείνη τη σύσκεψη, ορισμένα για τα οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση ήταν να δώσει φτηνότερο φυσικό αέριο στις βιομηχανίες και να αυξήσει κατά 15% το συντελεστή δόμησης για τους ξενοδόχους. Στην πρώτη περίπτωση, το κόστος μιας ενδεχόμενης μείωσης της τιμής της Ενέργειας για τους βιομήχανους θα μετακυλιστεί με βεβαιότητα στους εργαζόμενους και το λαό, πιθανόν μέσω της αύξησης των φόρων και των τελών, ενώ η αύξηση του συντελεστή δόμησης σημαίνει ότι οι μεγαλοξενοδόχοι θα μπορούν να «απλώνουν» με μεγαλύτερη ευχέρεια τις επιχειρήσεις τους δίπλα (ή και μέσα) σε παραλίες, μελλοντικούς χώρους αναψυχής, όπως αυτοί που σχεδιάζονται και στην Αττική. Αν δίπλα σ' αυτά βάλει κανείς και το αίτημα μερίδας των εργοδοτών να αυξηθεί μόλις κατά μισή (και όχι κατά μία) μονάδα η ασφαλιστική τους εισφορά στην επικούρηση (το ίδιο φέρεται να ζητάει και το ΔΝΤ), με παράλληλη μείωση όλων των επικουρικών συντάξεων κάτω από τα 170 ευρώ, καταλαβαίνει γιατί οι εργοδότες είπαν το «ναι» στην κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα, στηρίζοντας συνολικά την πρότασή της για το Ασφαλιστικό.

Λαθροχειρίες...

Μείωση των προστίμων σε βάρος των επιχειρήσεων που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους εξετάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται τώρα είναι «τσουχτερά», αλλά «αναποτελεσματικά» και μελετάται το ενδεχόμενο να μην επιβάλλονται καθόλου πρόστιμα στην περίπτωση που η επιχείρηση προβεί σε «συμβιβασμό» και προσλάβει για κάποιο χρονικό διάστημα τον εργαζόμενο που απασχολούσε ανασφάλιστο. Πίσω από τέτοιους σχεδιασμούς, όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκτιναχθεί ακόμα περισσότερο η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, αφού η επιχείρηση θα μπορεί χωρίς κανένα ρίσκο να απασχολεί ανασφάλιστους και όταν εντοπίζεται από τις δημόσιες υπηρεσίες, να προσλαμβάνει τον εργαζόμενο, χωρίς όμως να «πληρώνει» για την παραβίαση της νομοθεσίας.

... με τη «μαύρη» εργασία

Οσο για τους ισχυρισμούς ότι τα «υψηλά» πρόστιμα είναι αναποτελεσματικά, επειδή οι επιχειρήσεις σχεδόν κατά 80% δεν τα πληρώνουν και προσφεύγουν δικαστικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται. Τέτοια επιχειρήματα κρύβουν το γεγονός ότι το κράτος είναι αυτό που δεν κάνει σωστά τη δουλειά του και με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνει την ανασφάλιστη εργασία. Για παράδειγμα, πώς είναι δυνατό μόλις 23 υπάλληλοι του ΙΚΑ (τόσοι εργάζονται στην Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης - ΕΥΠΕΑ) να κάνουν ελέγχους σε πάνω από 200.000 επιχειρήσεις που απασχολούν μισθωτούς; Γι' αυτό, είτε τα πρόστιμα είναι «υψηλά», είτε είναι «χαμηλά», οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους, αφού θεωρούν δεδομένο ότι πολύ σπάνια θα γίνουν αντικείμενο ελέγχου. Ολα τα υπόλοιπα είναι λαθροχειρίες και εκ του πονηρού...

Ερευνα για τα «κοράκια»

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραλείπει να μιλάει για ακόμα μεγαλύτερη διασύνδεση της Ερευνας με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ενώ ήδη έχει δρομολογήσει αντιδραστικές αλλαγές στην κατεύθυνση αυτή. Πρόκειται για ανταπόκριση σε αντίστοιχες απαιτήσεις του ΣΕΒ, όπως και για κατεύθυνση της ΕΕ. Ενα ακόμα επίκαιρο παράδειγμα για το τι σημαίνει αυτό ήρθε να δώσει και το τεύχος του περιοδικού «Καινοτομία», του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, που δημοσιεύτηκε χτες. Εκεί, λοιπόν, μαθαίνουμε ότι τον περασμένο Νοέμβρη, στη Γερμανία και με ελληνική συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε η διεθνής εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων στον τομέα της Υγείας Healthcare Brokerage Event, με πάνω από 1.200 επιχειρηματικές συναντήσεις. Και τι συζήτησαν; Διαβάζουμε: «Η φετινή εκδήλωση (...) εστίασε στην αποτελεσματική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων (...) Εταιρείες και φορείς Ερευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (...) παρουσίασαν υποσχόμενα ερευνητικά αποτελέσματα στον τομέα της Υγείας, ειδικά όσον αφορά την εμπορική τους εκμετάλλευση και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων». Με δυο λόγια, την ώρα που η ΕΕ και η κυβέρνηση εδώ διαλύουν την Κοινωνική Ασφάλιση, την Πρόνοια και την Υγεία, τα «κοράκια» (δηλαδή οι καπιταλιστές) «ερευνούν» το πώς θα μπουκάρουν ακόμα περισσότερο στο χώρο, κάνοντας μπίζνες με την υγεία του λαού. Αυτά, με την έρευνα και την καινοτομία στην υπηρεσία του κεφαλαίου...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1736 Γεννιέται ο Σκοτσέζος μηχανικός και εφευρέτης Τζέιμς Βατ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη μονάδα μέτρησης ισχύος του ηλεκτρικού ρεύματος.

1828 Πεθαίνει στη Βιέννη δύο μέρες μετά την αποφυλάκισή του, άρρωστος και πάμπτωχος, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας Αλέξανδρος Υψηλάντης.

1919 Στον απόηχο της δολοφονίας των ηγετών της γερμανικής επανάστασης, Ρ. Λούξεμπουργκ και Κ. Λίμπκνεχτ, πραγματοποιούνται εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση στη Γερμανία. Το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε 11.509.048 ψήφους (37,86%) και οι Ανεξάρτητοι 2.317.290 (7,62%). Η νεοεκλεγείσα Εθνοσυνέλευση συγκλήθηκε στη μικρή πόλη της Βαϊμάρης. Οι Σοσιαλδημοκράτες σχημάτισαν νέα κυβέρνηση συνασπιζόμενοι με τα αστικά κόμματα του Κέντρου και το Δημοκρατικό Κόμμα. Πρόεδρος ορίστηκε ο Σοσιαλδημοκράτης Φρ. Εμπερτ και καγκελάριος ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης Φ. Σάιντεμαν.

1945 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Γκέτο του Λοντζ (το δεύτερο μεγαλύτερο εβραϊκό γκέτο μετά της Βαρσοβίας). Από τους 200.000 αρχικά Εβραίους του γκέτο, μόλις 900 επέζησαν της ναζιστικής κατοχής.

1949 Ξεκινά η μεγάλη μάχη του Καρπενησίου, που έληξε στις 21/1 με νίκη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η κατάληψη του Καρπενησίου προκάλεσε αναβρασμό στη διοίκηση του κυβερνητικού στρατού και σοβαρές ανησυχίες στην αστική κυβέρνηση της Αθήνας, μιας και το Καρπενήσι ήταν η δεύτερη πρωτεύουσα νομού που καταλάμβανε ο ΔΣΕ (μετά τη Νάουσα).

1952 Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Πλαστήρα, Κ. Ρέντης, αναγγέλλει ότι ο Ν. Μπελογιάννης και άλλα 28 στελέχη του ΚΚΕ παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία της κατασκοπίας.

1952 Απαγορεύεται η έκδοση της εφημερίδων «Δημοκρατική» και «Φρουροί της Ειρήνης» (όργανο της Νεολαίας της ΕΔΑ).

1965 Τη διάλυση της Νεολαίας Λαμπράκη διά της δικαστικής οδού «εφόσον αποδειχθεί η εξάρτησίς της από το ΚΚΕ» εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

1965 Απεργιακό κύμα πλήττει την Ελλάδα, καθώς γιατροί κάθε βαθμίδας, ναυτικοί και σιδηροδρομικοί απεργούν, διεκδικώντας την αύξηση των αποδοχών τους.

1971 Προς 20 δολάρια ο ένας πωλούνται οι άνεργοι εργάτες γης, κυριολεκτικά ως δούλοι, στη Βραζιλία. Οι εργάτες διαλέγονται από τις βόρειες επαρχίες, που υποφέρουν από ξηρασία, και πωλούνται σε πλειστηριασμούς.

1972 Ανακοινώνεται ότι το νέο αεροδρόμιο των Αθηνών στα Σπάτα, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης, θα αρχίσει να λειτουργεί στο τέλος του 1979 και ότι το αεροδρόμιο του Ελληνικού θα γίνει πάρκο...

1983 Ο ναζί εγκληματίας πολέμου και στέλεχος της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι συλλαμβάνεται στη Βολιβία, όπου είχε περάσει, αφού αξιοποιήθηκε από ΗΠΑ - Γερμανία στον αντικομμουνιστικό αγώνα, μέσω μυστικών υπηρεσιών. Εκδόθηκε στη Γαλλία, όπου κατηγορούταν για τα εγκλήματα που είχε διαπράξει ως διοικητής της Γκεστάπο στη Λυών. Καταδικάστηκε το 1987 σε ισόβια και πέθανε στη φυλακή 4 χρόνια μετά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ