ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
Σελ. /28
άπαξ κέρδος, πάπαλα δάσος

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Ολα τα λεφτά ο τίτλος στην εφημερίδα του Κουρή. Είχε πάντα έναν τρόπο να εκφράζει αυθεντικά κάθε τι απαράδεκτο.

Σου λέει: Πώς τολμάς, κύριε, και βάζεις εμπόδιο σε ό,τι τόσα χρόνια χτίσαμε μαζί; Κι έχει δίκιο που διαμαρτύρεται, όχι γιατί η χτεσινή εκλογική πελατεία του ΠΑΣΟΚ υπάρχει κίνδυνος να γίνει σε μια νύχτα εκλογική στήριξη της ΝΔ. Αυτό αλλάζει εύκολα.

Το κρίσιμο είναι ότι χρόνια τώρα στο όνομα της ανάγκης των λαϊκών στρωμάτων να έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, έχουν ανοίξει διάπλατα το δρόμο για να μη μείνει δάσος για δάσος, παραλία για παραλία. Και να 'τανε αυτή η ανάγκη που καλύπτεται, να πεις «ας πάει και το παλιάμπελο». Μόνο που όταν κάνεις βόλτα στην παραλία, αυτό που συναντάς δεν είναι το κεραμίδι του φτωχού. Αυτός που σου κλείνει το δρόμο προς τη θάλασσα δεν είναι ο γείτονάς σου. Αυτός που χτίζει τα τέρατα στις κορφές της Οίτης δεν είναι ο διπλανός που έτυχε να 'χει κι ένα οικόπεδο στο χωριό. Οταν ο κάθε Μυτιληναίος ζητά να του παραχωρηθεί όλη η πλαγιά κάτω από τις Αρένες στο Γράμμο, δεν τη θέλει για να χτίσει το καλύβι του. Η γη έχει αξία. Και η κατάλληλη χρήση της παράγει κέρδος. Αυτό είναι το κλειδί. Το δυστύχημα είναι ότι στοιχίζονται πότε πίσω από το ΠΑΣΟΚ και πότε πίσω από τη ΝΔ αυτοί ακριβώς που θα 'πρεπε πρώτοι να υπερασπίζουν το δημόσιο χώρο ως δικό τους δημόσιο χτήμα. Κι εκεί στήνεται το σημερινό θέατρο.

Κατά τ' άλλα: Η δημοσιογραφία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης μεγαλουργεί. Σε βαθμό που στη μια παράγραφο να δηλώνει πως βρέθηκε το τηλέφωνο του «τρομοκράτη» και στην επόμενη να γράφει πως παραμένει αδιευκρίνιστο. Τα ακόμα καλύτερα συμβαίνουν στο χώρο της εκπαίδευσης. Απορεί ξάφνου ένας πανεπιστημιακός πώς είναι δυνατόν ο πλούτος των λίγων να εξαρτάται από τη δυστυχία των πολλών. Δηλαδή, υπάρχει κι άλλος τρόπος να περνάνε καλά οι λίγοι χωρίς να δυστυχούνε οι πολλοί;

Ασχετο: «ΕΑΜ αστυνομικών»! Που καλούσε τους αστυνομικούς να μην εκτελούν εντολές που στρέφονταν ενάντια στο λαό. Μια ζωή απάτριδες ήταν, παιδί μου, αυτοί οι αριστεροί... Ακόμα και σήμερα επιμένουν να υπερασπίζονται το πανεπιστημιακό άσυλο...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΝΤΟΣ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΑ ΑΥΤΑ

ΑΠΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΡΕΚΛΕΣ: «Εχουν έρθει τα πάνω κάτω. Οι Δημοκρατικοί στις τελευταίες εκλογές του Κογκρέσου υιοθέτησαν την ατζέντα του Μπους για αμβλώσεις, οπλοκατοχή κλπ. Οι σοσιαλιστές της Σεγκολέν στη Γαλλία φλερτάρουν με απόψεις του Λεπέν για τους μετανάστες και θέλουν κατάργηση του 35ωρου. Ο Σαρκοζί αποκηρύσσει τους αμερικανούς. Ο Εργατικός Γκόρντον Μπράουν στη Βρετανία διαφημίζει τον αντι-ατλαντισμό του και ο "Τόρις Κάμερον" τον αντι-θατσερισμό του» ( ο Μ. Κοττάκης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ: «Η επιτυχία της εξηγείται κατ' αρχήν από την ικανότητά της να εκφράσει όχι τη Γαλλία, αλλά τους Γάλλους, όχι το λαό της Αριστεράς, αλλά το λαό της Γαλλίας. Κατόρθωσε να δημιουργήσει και πάλι ένα φαινόμενο προσδοκιών από την πολιτική, που είχε εξαφανιστεί εδώ και καιρό. Δε διστάζει να σπάσει διάφορα ταμπού, όπως το 35ωρο. Δείχνει τα προβλήματα και λέει: "Τα καταλαβαίνω, γιατί είναι μάνα, γυναίκα και κάτοικος της περιφέρειας, ταυτίζομαι μαζί σας και μπορείτε κι εσείς να ταυτιστείτε μαζί μου". Η γυναίκα αυτή είναι ένα μείγμα Μιτεράν και Μπλαίρ. Από τον τελευταίο δανείστηκε τη μέθοδο του τριγωνισμού, παίρνει τα θέματα του αντιπάλου λέγοντας "εγώ θα τα κάνω καλύτερα". Δεν είπε ποτέ ότι θέλει να αλλάξει την κοινωνία. Είπε μόνο ότι είναι έτοιμη να ακούσει. Και αυτό αλλάζει όλα τα δεδομένα» (αναφορά στην Σεγκολέν, Μ. Μητσός στα «ΝΕΑ»).

ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ: «Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εντοπιστεί ο αριθμός του τηλεφώνου από το οποίο έγινε το μυστηριώδες τηλεφώνημα (...) παραμένει επίσης άγνωστο αν το τηλεφώνημα έγινε από σταθερό καρτοτηλέφωνο ή από τηλέφωνο που ανήκει σε συγκεκριμένο πρόσωπο» (το «ρεπορτάζ» στο «ΕΘΝΟΣ»).

Ε, ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΑΝΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ: «Ο τσαντάκιας που πήρε την τσάντα της γιαγιάς μου, θα ήθελα να έχω μια κάμερα και να μπορώ να δώσω τα στοιχεία και να εντοπιστεί» (ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Γεωργιάδης στον ραδιοσταθμό «Αλφα»/ «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ τα δάση και το περιβάλλον

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΟ ΔΑΣΟΣ έφαγε τους λύκους

Η ΑΥΓΗ: Προεκλογικά ρουσφέτια με δάση και ακτές

Η ΧΩΡΑ: Τι αλλάζει με τα αυθαίρετα κτίσματα στον Αιγιαλό

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΧΑΝΤΑΚΩΝΕΙ ΤΗ ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 496 κάμερες σε 24 γήπεδα

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Μια ρουκέτα, χίλιες κάμερες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο ΝΕΟΣ ΟΓΑ αλλάζει τη ζωή των αγροτών

ΤΑ ΝΕΑ: Αγρια βεντέτα αναρχικών με την ΕΛ.ΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ των κουκουλοφόρων το κράτος

ΕΘΝΟΣ: Η ΑΝΝΑ της οδού Λαμψάκου

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ οι έρευνες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το σχέδιο εξεύρεσης πόρων υπέρ των φτωχών

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Θα του πάρω την τράπεζα σ' ένα μήνα»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Δυστοκία για ΟΤΕ και ΔΕΗ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κάθε τσαντίρι και δική του παραλία

«Η χρήση της παραλίας και του αιγιαλού μπορεί να παραχωρείται χωρίς δημοπρασία σε όμορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και κέντρα αναψυχής» (από το νομοσχέδιο για τις παραλίες / «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Προπαντός με τάξη

«Και φυσικά η διαφωνία δεν βρίσκεται στην παράμετρο της τουριστικής αξιοποίησης. Επιθυμητή είναι, άλλωστε, και εύλογο είναι να διευκολύνεται. Υπό προϋποθέσεις και όρους, όμως, και όχι αυθαίρετα, ανεξέλεγκτα, άναρχα και με συνοπτικές διαδικασίες, όπως θέλουν οι συντάκτες του νομοσχεδίου να εξασφαλίσουν στους υποψήφιους επενδυτές ή καταπατητές» (από το κύριο άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ»).

Για το ψωμάκι του

«Τι σημαίνει, αλήθεια, μη κερδοσκοπικό; Ενας επιχειρηματίας που διορίζει τα πέντε μέλη της οικογένειάς του με μισθό 20.000 ευρώ το καθένα σε διάφορες θέσεις και έχει διαμορφώσει στο τέλος του χρόνου μηδενικό κέρδος έχει μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο;» (η ερώτηση από τον Εμμ. Φραγκούλη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθήνας / «ΤΟ ΒΗΜΑ»).

Κάτι παράξενα πράγματα

«Κατά έναν περίεργο τρόπο ο πλούτος των ολίγων είναι άμεσα εξαρτημένος από τη δυστυχία των πολλών» (ο Ι. Παλλήκαρης, πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Αλλοι καιροί

«Στην καρδιά της Κατοχής, αστυνομικοί ενταγμένοι στο ΕΑΜ υποχρεώνουν σε διπλή υποχώρηση την προδοτική κυβέρνηση Ράλλη (...) Το σύνθημα με το οποίο κατέληγαν τα παράνομα φυλλάδια των αστυνομικών της Κατοχής: "Ελληνες αστυνομικοί (Αστυνομίας Πόλεων και Χωροφυλακής). Στιγματίζετε τους δολοφόνους. Ζητείτε την αποπομπήν τους από το Σώμα. Αποδοκιμάστε τους. Ζητείτε την τιμωρία τους. Μην εκτελείτε εντολές που στρέφονται εναντίον Ελλήνων πατριωτών. Εναντίον του ελληνικού λαού» (η προκήρυξη στο «ΠΟΝΤΙΚΙ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ