ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
Σελ. /40
Μην κλαις! Οργίσου!

Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Σ' ένα σύστημα αξιών όπου ισχύει το «φάε πριν σε φάνε»...

ισχύει αναγκαστικά για τους παρατρεχάμενους και το «καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς».

Ορισμένοιεπέλεξαν να είναι μέρος αυτού του συστήματος.

Οπότε κανένα κλάμα για το ξεβράκωμα...

Ας πρόσεχαν, ή, ας ρώταγαν τους ενημερωμένους.

Τέτοια «ντιλ» μόνο με ψυχολογικούς όρους δεν κρίνονται.

Και τα παπαγαλάκιασε τέτοιες ιστορίες έχουν μόνον ένα ρόλο:

Να πλασάρουν αυτό που είναι χρήσιμο στο κεφάλαιο την κατάλληλη στιγμή.

Η ημερολογιακή καταγραφή και μόνονορισμένων εξελίξεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι την ώρα που άρχισε να κυκλοφορεί η είδηση για την εξαγορά, αυτή είχε ήδη τιναχτεί στον αέρα. Που σημαίνει χοντρό παιχνίδι καιρό πριν. Ε, πού πας, ρε Καραμήτρο, με τις περισπούδαστες αναλύσεις, άμα δεν ξέρεις την είδηση;

Για τους ανησυχούντες περί την υγεία των θεσμών, ας μην το κουβεντιάσουμε. Αυτοί ακόμα ψάχνουν να βρουν, γιατί δεν έγινε ο Κωνσταντόπουλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας...

Οπως πολύ σωστάγράφει η πρωινή του συγκροτήματος, το θέμα από τη δική τους σκοπιά είναι μόνον ένα: Να τα βρουν για να υπάρχει ανάπτυξη επιχειρηματικών κερδών, που σημαίνει ήρεμα και ψύχραιμα για να κερδίσουμε(νε).

Για μας, μόνο μια είδηση έχει αξία.

Αυτή η στατιστική του θανάτου, που λέει, αναγνώστη, πως μέχρι να φτάσεις το διάβασμα σ' αυτήν εδώ την αράδα κάμποσα παιδιά έχουν ήδη αποδημήσει εις Κύριον...

Η στατιστική από τη σκοπιά του ΟΗΕ θέλει μόνο να γενικεύσει μια ενοχοποίηση κι έτσι να απαλλάξει τον αίτιο. Το γεγονός όμως υπάρχει, παραμένει: Κάθε 3,6 δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος πεθαίνει από ασιτία!

Από ασιτία!

Μπορεί να το χωρέσει νους ανθρώπου;

Οτι την ώρα,που αυτοί - ο Μπόμπολας, ο Αγγελόπουλος, ο Λαμπράκης, ο Βαρδινογιάννης, ο Τεγόπουλος, όλος αυτός ο συρφετός που μας δουλεύει ψιλό γαζί - χτυπάνε καπνιστούς σολομούς και δεν ξέρω τι άλλο είναι έδεσμα στα τραπέζια τους, αυτήν ακριβώς την ώρα πεθαίνουν άνθρωποι από ασιτία!

Ο,τι ψόφο και να 'χει οποιοδήποτε από αυτά τα φτωχαδάκια, που ανάμεσα στ' άλλα είναι και εκδότες, μας αφήνει παγερά αδιάφορους.

Μπορούμενα φέρουμε τα πράγματα, έτσι που να μην υπάρχει το σύστημά τους; Αυτή είναι η μόνη έγνοια, η μόνη αγωνία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΒΑΛΙΩΝ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ: «Οι κύριοι μέτοχοι της ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΕ έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον επιχειρηματία κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο για την πώληση του Ομίλου. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη» (η είδηση στο ΕΘΝΟΣ).

ΨΥΛΛΙΑΣΜΕΝΟΙ: «Κατά πληροφορίες από την αγορά οι δύο πλευρές έχουν ένα προσύμφωνο. Το προσύμφωνο κατακυρώνει τις δύο πλευρές μόνο ως προς τις προθέσεις» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

«ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ» ΠΗΓΕΣ... «Αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων αποτελεί το τελικό ύψος του τιμήματος της πώλησης της πλειοψηφίας των μετοχών της εκδοτικής εταιρίας "Πήγασος" από τον κ. Γιώργο Μπόμπολα στον επιχειρηματία κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές φτάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 30 εκατομμύρια ευρώ, δε φαίνεται όμως ικανή να "χαλάσει" τη συμφωνία, η οποία δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και εντός της ημέρας» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«ΘΕΣΜΙΚΟΙ»: «Η αδιαφάνεια και το παρασκήνιο της πώλησης του συγκροτήματος του "Εθνους" και σοβαρού τμήματος των μετοχών του "Μέγκα" δεν έχει μόνον την παρενέργεια της κερδοσκοπίας στο Χρηματιστήριο. Εκεί είναι προφανές ότι παραβιάστηκαν για λίγες μέρες όλες οι προβλέψεις της νομοθεσίας για την αξιοποίηση εσωτερικών πληροφοριών» (το κύριο άρθρο στην ΑΥΓΗ).

Η ΟΥΣΙΑ: «Ενα είναι τώρα το ζητούμενο: Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση να συμφωνήσουν σε ορισμένες διατυπώσεις των νόμων που αφορούν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Το μπορούν;» (το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κουρελού ο νόμος για τις προσλήψεις στο Δημόσιο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέες προκλήσεις σε Ιμια και Ψαρά από την Τουρκία

ΕΘΝΟΣ: ΓΚΡΙΖΑ ΛΑΒΙΔΑ στο Αιγαίο

ΤΑ ΝΕΑ: Στο μηδέν η αγορά μετά τις γιορτές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΙ 2 ΖΑΡΙΕΣ του Καραμανλή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ξεχάστε τις επενδύσεις απαντούν οι εφοπλιστές

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΔΕΝ ΕΠΕΣΑΝ ακόμη οι υπογραφές

Η ΑΥΓΗ: Ανησυχία από το παρασκήνιο της μέγκα-πώλησης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΣΠΙΔΑ σε φαινόμενα «Μπερλουσκόνι»

Η ΝΙΚΗ: Οχημα ο «Πήγασος»

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΗ ΓΙΑΝΝΑ ΣΤΟ ΚΛΑΡΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΓΕΝΝΑΙΕΣ αυξήσεις στο ΕΚΑΣ

ΕΣΠΡΕΣΣΟ: «ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΤΗΝΟΥΝ ΔΙΚΕΣ ΜΕ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αδειες δόμησης σε δέκα ημέρες

ΑΠΟΦΑΣΗ: 9 ΔΩΡΑ σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ κινητοποιήσεις

Η ΧΩΡΑ: ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ ΜΕ 4.564 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΕΡΟΔΟΥΛΙ μεροφάι

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ στον προσχηματικό διάλογο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Την ώρα που αυτοί ανταλλάσσουν μετοχές

«Κάθε 3,6 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του λόγω ασιτίας. Από την ίδια αιτία κάθε χρόνο πεθαίνουν 6 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών, ενώ από έλλειψη τροφίμων υποφέρουν συνολικά 800 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Κάθε 30 δευτερόλεπτα ένα παιδί από την Αφρική πεθαίνει από ελονοσία (αριθμός που μεταφράζεται σε 1 εκατομμύριο θανάτους παιδιών από την ίδια ασθένεια κάθε χρόνο), ενώ περίπου 2,6 δισ. άτομα το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού διατρέχουν άμεσο κίνδυνο μόλυνσης από θανατηφόρες ασθένειες» (τα στοιχεία του ΟΗΕ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Απλό ταξικό ένστικτο

«Η εξασφάλιση σταθερού εισοδήματος και "σίγουρης" απασχόλησης είναι ο βασικός λόγος για την αποφυγή της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, αυτός είναι ο κύριος ανασταλτικός παράγων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη» (το θέμα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Και γιατί έσκουζε το ΠΑΣΟΚ;

«Πριν από ένα χρόνο άνω του 75% των εργαζομένων ήταν ηλικίας έως 44 ετών και άρα θα αρχίσουν να συνταξιοδοτούνται μετά 15 έτη. Κατά συνέπεια, η κύρια μάζα των εργαζομένων θα συνεχίσει να εισφέρει οικονομικά στο ΙΚΑ και έτσι το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης χωρίς ουσιαστικές ανατροπές μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά έως το 2020» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Με φουσκωμένα λάστιχα;

«Εντείνεται η κινητοποίηση του κόμματος (του ΠΑΣΟΚ) για τα αγροτικά προβλήματα, ενώ δεν αποκλείεται ούτε η στήριξη των μπλόκων στις εθνικές οδούς» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Το ξέρει ο Γιωργάκης;

«Ταυτόχρονα με το ναυάγιο του πλοίου όμως ναυάγησε και μέρος του ελληνικού κρατικού μηχανισμού. Η ολιγωρία και η έλλειψη συντονισμού έδωσαν την ευκαιρία στην Αγκυρα να αμφισβητήσει στην πράξη τα ελληνικά δικαιώματα για έρευνα και διάσωση και να προωθήσει τις συνολικές διεκδικήσεις της στο Αιγαίο» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ