ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
Κατέρρευσε το κατηγορητήριο

Αθώοι και οι 47 μαθητές από πέντε σχολεία της Αθήνας

Οι μαθητές διεκδίκησαν (φωτό 8/11/00) και διεκδικούν τη μόρφωση. Να φύγουν οι εισαγγελείς και τα ΜΑΤ από τα σχολεία
Οι μαθητές διεκδίκησαν (φωτό 8/11/00) και διεκδικούν τη μόρφωση. Να φύγουν οι εισαγγελείς και τα ΜΑΤ από τα σχολεία
Αθώοι κρίθηκαν τελικά χτες το πρωί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ανηλίκων οι 47 μαθητές-μέλη 15μελών μαθητικών συμβουλίων από πέντε σχολεία της Αθήνας, οι οποίοι συμμετείχαν στις μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις κατά την περίοδο 1999-2000. Οι δίκες αυτές των μαθητών εντάσσονται στο μπαράζ διώξεων που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - ενεργοποιώντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θεωρούνται «ιδιώνυμο αδίκημα» οι καταλήψεις σχολείων και ποινικοποιούνται οι αγώνες - για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών, που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την κατάργηση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Ετσι, χτες το πρωί, στο ειδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν μαθητές από τα Λύκεια 27ο και 51ο Ακαδημίας Πλάτωνα, το Λύκειο Φυλής, το 5ο Γυμνάσιο Εξαρχείων και το 14ο ΕΛ Περιστερίου, με τις κατηγορίες της παράνομης κατάληψης των χώρων των σχολείων και παρεμπόδισης της ομαλής τους λειτουργίας το Δεκέμβρη του 1999. Μάλιστα, για τους 18 μαθητές-μέλη των 15μελών μαθητικών συμβουλίων (για τους υπόλοιπους 12 μαθητές η δίκη έχει διαχωριστεί λόγω ενηλικίωσής τους) από το 27ο και 51ο Λύκεια Ακαδ. Πλάτωνα καταλογίζεται η κατηγορία για πρόκληση φθοράς, η οποία ήταν η καταστροφή του «αφαλού» της κλειδαριάς της εισόδου του σχολείου.

Από νωρίς το πρωί στο χώρο είχαν συγκεντρωθεί για να συμπαρασταθούν στους διωκόμενους μαθητές, οι συμμαθητές τους, καθηγητές και γονείς.

Ο Χρήστος Αναστόπουλος, διωκόμενος μαθητής, μετά την αθωωτική απόφαση, δήλωσε ότι η ίδια απόφαση θα παρθεί και για τους άλλους μαθητές που παραπέμπονται σε δίκη το επόμενο διάστημα και αυτό γιατί «αυτός ο νόμος δεν έπρεπε να περάσει και σιγά σιγά φαίνεται ότι καταρρέει. Ολοι μαζί οι μαθητές θα τον κερδίσουμε».

Στη συνέχεια η μαθήτρια Κατερίνα Παπαθεοδώρου δήλωσε ότι ήδη έχει φανεί πως η μεταρρύθμιση, για την οποία αγωνίστηκαν για να καταργηθεί, έπρεπε να μην υπάρχει, σημειώνοντας ότι «ήδη ο μαθητικός κόσμος έχει δικαιωθεί με τους αγώνες του και όταν τελικά ο νόμος καταργηθεί θα δικαιωθεί και όλος ο ελληνικός λαός».

Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν για το επόμενο διάστημα και άλλες δίκες μαθητών για τη συμμετοχή τους σε μαθητικές κινητοποιήσεις. Ετσι, την Παρασκευή 25 του Γενάρη καλείται σε δίκη το 15μελές του 1ου Γυμνασίου Κορίνθου, ενώ στις 27 του Φλεβάρη σειρά έχει το 15μελές του 1ου ΕΛ Καλαμάτας.

Τιμωρούν τους μαθητές γιατί αγωνίστηκαν

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκε, για να εκφράσει τη συμπαράσταση του ΚΚΕ, ο βουλευτής Αντώνης Σκυλλάκος, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε: «Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους μαθητές που δικάζονται, και με την ευκαιρία να πούμε ότι είναι ντροπή αυτό που γίνεται σε βάρος δεκάδων μαθητών σήμερα και χιλιάδων μαθητών σε όλη τη χώρα, που μετά από χρόνια σέρνονται στα δικαστήρια για τη συνδικαλιστική τους δράση. Οι μαθητές και όσοι συμπαραστάθηκαν στον αγώνα τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, δικαιώθηκαν διότι αποδείχτηκε τι είδους μεταρρύθμιση είναι αυτή. Απαιτούμε να σταματήσει η ποινικοποίηση με νομοθετική πράξη και να καταργηθεί διά παντός η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που απαγορεύει τη δράση των μαθητών στο σχολείο».

«Γνωρίζουμε καλά πως το υπουργείο Παιδείας εκδικείται τους μαθητές στα δικαστήρια γιατί τόλμησαν και αμφισβήτησαν τη μεταρρύθμισή του, γιατί αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και για ζωή με δικαιώματα», δήλωσε στη συνέχεια η Βάνα Τζιαντζή, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας. Επισήμανε δε ότι το υπουργείο Παιδείας, κρατώντας σε ισχύ την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και έχοντας βάλει τα σχολεία στο «γύψο», «καμαρώνει για την "άκρα του τάφου σιωπή" και επιδίδεται σε "ανοιχτούς διαλόγους" με τους συμβούλους του. Θα έπρεπε να δικάζεται σήμερα ο υπουργός και η κυβέρνηση που κάθε χρόνο ουσιαστικά "παρακωλύουν" τη λειτουργία σχολείων ακόμα και για 15-30 μέρες, αφού δε στέλνουν εκπαιδευτικούς για να γίνει μάθημα στα σχολεία».

«Για πόσο χρόνο - συνέχισε η Β. Τζιαντζή - όμως θα επιτρέπουμε οι χώροι της εκπαίδευσης αντί να είναι χώροι ελευθερίας και ουσιαστικού διαλόγου να λειτουργούν σαν ιδρύματα καταπίεσης, ανάσχεσης της νοημοσύνης και της ωρίμανσης των παιδιών μας; Το σχολείο οφείλει με τον καλύτερο τρόπο να μάθει στα παιδιά τον κόσμο, να τα βοηθήσει να βρουν τον εαυτό τους, να μάθουν τι δικαιούνται και να το ζητήσουν. Κι εμείς οι γονείς καθώς και οι δάσκαλοί τους οφείλουμε το μάθημα του αγώνα, μαζί τους αυτό το σχολείο να εξασφαλίσουμε».

ΚΝΕ
Να αντιτάξουμε το μαζικό και συντονισμένο αγώνα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τις δίκες των μαθητών

Τους νέους και τις νέες, τους μαθητές και τις μαθήτριες, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ, τους καλεί απέναντι στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία που επιλέγει η κυβέρνηση, να αντιτάξουν το μαζικό και συντονισμένο αγώνα τους με τους γονείς και τους καθηγητές τους, με όλο το λαό για ένα ενιαίο 12χρονο βασικό και υποχρεωτικό δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους.

Καταγγέλλει, επίσης, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο «την καλοστημένη επιχείρηση ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων που πραγματοποιεί η κυβέρνηση, στέλνοντας εκατοντάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα στα δικαστήρια, γιατί τόλμησαν να εναντιωθούν στην εφαρμογή της ταξικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, γιατί διεκδίκησαν το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά του λαού».

«Το σκηνικό του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας που έχει στήσει η κυβέρνηση, ποινικοποιώντας τους αγώνες των μαθητών, των εργαζόμενων, όλου του λαού συνθέτουν επίσης ο τρομονόμος, οι μεθοδεύσεις για απαγόρευση των διαδηλώσεων κ.ά., κάθε νέο μέτρο που περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και της νεολαίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ότι «είναι φανερό πως η "παιδεία των ανοιχτών οριζόντων" που οραματίζεται η κυβέρνηση είναι η παιδεία με την αστυνομία και τους εισαγγελείς στα σχολεία, με τους μαθητές να ανακρίνονται στα αστυνομικά τμήματα, να δικάζονται στα δικαστήρια. Είναι φανερό πως η "κοσμογονία στο χώρο της παιδείας" που εξαγγέλλει ο υπουργός Παιδείας περνά μέσα από την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, από την ένταση του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση και οι υπουργοί της ξέρουν καλά πως δεν έχουν ξεμπερδέψει με το μαθητικό κίνημα».

«Ξέρουν καλά πως η αμφισβήτηση και η αγανάκτηση που γεννά η ζωή σε ένα σχολείο που εξοντώνει χωρίς να μορφώνει ή σε ένα ΤΕΕ που εγκαταλείπεται στη μιζέρια του, μέρα με τη μέρα μεγαλώνει, μπορεί να εκφραστεί αγωνιστικά, να απαιτήσει ένα διαφορετικό σχολείο, πραγματικό δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά», τονίζεται.

Εταιρίες και σε σχολεία

Τις τρεις πρώτες διδακτικές ώρες «χάρισε» ο διευθυντής του 5ου ΤΕΕ «Σιβιτανιδείου» στους υπαλλήλους της ΤΕΞΑΚΟ για να ενημερώσουν τους μαθητές γύρω από θέματα ηλεκτρολογίας. Εγινε ενημέρωση πάνω στο αντικείμενό τους και φυσικά δεν παρέλειψαν να διαφημίσουν και τα προϊόντα τους. Η ΚΝΕ «Σιβιτανιδείου» καταδικάζει οποιαδήποτε προσπάθεια εισχώρησης εταιριών στο σχολείο. Η μόρφωση δεν έχει ανάγκη από χορηγούς, κατακτιέται με ολοκληρωμένο πρόγραμμα και ειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Να σημειωθεί ότι στο ίδιο σχολείο η διεύθυνση δεν είχε επιτρέψει να δοθούν ελεύθερες τρεις ώρες μαθημάτων για να διαδηλώσουν με απόφασή τους οι μαθητές τα αντιιμπεριαλιστικά τους συναισθήματα πριν από ένα μήνα περίπου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ