ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Οχι σε χώρους δουλειάς - «κρεματόρια» για τα κέρδη εφοπλιστών και εργολάβων!

Στάση εργασίας και κινητοποίηση στο υπουργείο Ναυτιλίας σήμερα από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών

Με την 3ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) και τη συγκέντρωση στο υπουργείο Ναυτιλίας στη 1 το μεσημέρι, που οργανώνουν σήμερα Παρασκευή το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος απαντούν στις μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και στην εξελισσόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να υποβαθμίσει και τελικά να διαλύσει τις μεικτές Επιτροπές Ελέγχου, κάνοντας «πλάτες» στην ασυδοσία των εφοπλιστών και των εργολάβων.

Η ένταση της εργοδοτικής αυτής ασυδοσίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη τακτικών ελέγχων στα επισκευαζόμενα πλοία και στα ναυπηγεία της Ζώνης, έχει ήδη οδηγήσει σε σειρά εργατικών «ατυχημάτων» όλο το προηγούμενο διάστημα, με κορύφωση το σοβαρό εργατικό «ατύχημα» στο ναυπηγείο ΑΤΛΑΣ, εξαιτίας του οποίου, μετά από πτώση σε επισκευαζόμενο πλοίο, εργαζόμενος χαροπαλεύει από τις 11/1 στην εντατική του Τζάνειου Νοσοκομείου.

Υπονόμευση των μεικτών Επιτροπών Ελέγχου από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου

Η υπονόμευση των μεικτών Επιτροπών Ελέγχου, του μοναδικού μηχανισμού στη Ζώνη για την τήρηση των μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων, δεν είναι κάτι καινούργιο.

Οι κυβερνήσεις των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σταθερά προσπαθούσαν να βάλουν εμπόδια στη λειτουργία τους, κατ' εντολή εφοπλιστών και εργολάβων που βλέπουν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων ως «χαμένο χρόνο και χρήμα». Ταυτόχρονα, απέρριπταν τα αιτήματα των συνδικάτων της Ζώνης για την αναβάθμιση των Επιτροπών, την αύξηση των ελέγχων ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, με επιπλέον ειδικευμένα μέλη κ.ά.

Τώρα ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να κάνει και εδώ τη βρώμικη δουλειά, επιδιώκοντας να πάει ακόμα παραπέρα την υλοποίηση των πάγιων αξιώσεων των αφεντικών.

Χαρακτηριστικά, την ώρα που το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής απαιτεί τη λειτουργία των Επιτροπών όλες τις μέρες και ώρες λειτουργίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το υπουργείο Εργασίας φρόντισε να προσθέσει νέα εμπόδια στη λειτουργία τους, καθώς τον Ιούλη του 2017 άλλαξε τον τρόπο διορισμού των μελών των Επιτροπών, προβλέποντας ότι πλέον ορίζονται ως μέλη ονομαστικά ο διοικητής και υποδιοικητής του κάθε λιμενικού τμήματος (ενώ αυτό που ίσχυε ήταν ο διορισμός του εκάστοτε διοικητή και του νόμιμου αντικαταστάτη του μόνο με την ιδιότητά τους). Το Συνδικάτο από την πρώτη στιγμή ανέδειξε ότι με τον τρόπο αυτό μπλοκάρεται η απρόσκοπτη λειτουργία των Επιτροπών, αφού τα άτομα αυτά ανά διαστήματα μετατίθενται και θα πρέπει κάθε φορά να ορίζεται ονομαστικά νέος εκπρόσωπος.

Το επόμενο βήμα ήταν να σταματήσουν ουσιαστικά την αποζημίωση των μελών που συμμετέχουν, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ και του Γενικού Χημείου του Κράτους να μην μετέχουν και έτσι να μην υπάρχει απαρτία.

Αυτό ήρθε να προστεθεί στο ότι πλέον δεν παρέχεται καμία υλικοτεχνική υποδομή (μέσα ατομικής προστασίας των μελών των Επιτροπών, όργανα μέτρησης θορύβου, σκόνης, χημικών και βλαβερών παραγόντων, ρεύμα κ.λπ.) και δεν υπάρχει σταθερό μέσο μεταφοράς, με αποτέλεσμα πολλές μέρες να μην λειτουργούν οι Επιτροπές, γιατί δεν υπάρχει μέσο για να μετακινηθούν.

Κανένας εργοδότης δεν λογοδοτεί για τα εργατικά «ατυχήματα»...

Κι όλα αυτά όταν μόνο για το 2017 ανακοινώθηκαν επίσημα 5 εργατικά «ατυχήματα». Συγκεκριμένα: Την 3/1/2017 τραυματισμός 34χρονου εργαζόμενου στο πλοίο «ΣΕΡΕΝΙΤΙ». Στις 1/6/2017 τραυματισμός 42χρονου εργαζόμενου στο πλοίο «ΣΕΛΕΣΤΙΑΛ». Στις 6/7/2017 61χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε στο πλοίο «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ». Στις 4/8/2017 εργαζόμενος τραυματίστηκε στη φορτηγίδα «ΛΙΝΑ» σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα. Στις 2/12/2017 εργαζόμενος έχασε τις αισθήσεις του «από άγνωστη αιτία» στο πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ», ενώ όταν έφτασε στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Χώρια τα περιστατικά στα οποία οι εργαζόμενοι γλίτωσαν την τελευταία στιγμή, όπως οι 30 που δούλευαν στο πλοίο «ΒΟΙ BRANCO», όπου εκδηλώθηκε φωτιά στις 29/11 λόγω θερμών ελασματουργικών εργασιών, χωρίς την λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας, όπως διαπιστώθηκε.

Για όλα αυτά κανένας εργοδότης δεν έχει λογοδοτήσει μέχρι τώρα. Ακόμα και αν γίνει κάποια σύλληψη, αφήνονται ελεύθεροι, όπως έγινε στα τέλη Οκτώβρη του 2017, όταν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής κατήγγειλε ότι επισκευαστική επιχείρηση εκτελούσε σε πλοίο θερμές εργασίες χωρίς σχετική άδεια. Παρότι οι υπεύθυνοι του συνεργείου συνελήφθησαν, ο εισαγγελέας υπηρεσίας έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι και έτσι γλίτωσαν το αυτόφωρο!

«Αυτή είναι η λεγόμενη "δίκαιη ανάπτυξη" για την οποία μας έχει πάρει τα αυτιά η κυβέρνηση. Είναι άλλωστε η ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης, που δίνει την αίσθηση της ατιμωρησίας στους εργοδότες για να μην υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή», αναφέρουν τα σωματεία στην ανακοίνωσή τους και τονίζουν: «Απαιτούμε να πληρώσουν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι. Εχουμε επανειλημμένα ζητήσει να δημοσιοποιηθεί η πορεία όλων των υποθέσεων που πιάστηκαν εργοδότες να μην τηρούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αμεση επαναλειτουργία και ισχυροποίηση του θεσμού των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, σε 24ωρη βάση, και τα Σαββατοκύριακα, με την υποστήριξη της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την κατακόρυφη αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων»

Την κατακόρυφη αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» καταγγέλλει με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Για το συγκεκριμένο θέμα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας (ΠΟΣΕΠΕ), που δείχνουν αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» στην Ελλάδα από το 2010 και μετά (5.721 το 2010, 6.500 το 2016), με σταθερή αύξηση περίπου 10% κάθε χρόνο, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2017 παρατηρείται αύξηση 15%, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2016. Ανάλογη πορεία ακολουθούν και τα θανατηφόρα «ατυχήματα». Από 65 το 2013, σε 73 το 2016.

Και αυτά τα στοιχεία όμως είναι ελλιπή και απέχουν πάρα πολύ απ' την πραγματικότητα, καθώς αφορούν μόνο περιπτώσεις που γνωστοποιούνται στο ΣΕΠΕ, δηλαδή ελάχιστες, αφού στους χώρους δουλειάς επικρατεί η εργοδοτική τρομοκρατία, επιβάλλοντας καθεστώς σιωπής.

Στις στατιστικές δεν υπολογίζονται επίσης οι επιπτώσεις στην υγεία - σωματική και ψυχική - των εργαζομένων από την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας, την εντατικοποίηση της δουλειάς, τις «ευέλικτες» σχέσεις εργασίας, την ανασφάλεια και το φόβο της απόλυσης, τις περικοπές μισθών, τη γενίκευση της πρακτικής της μη καταβολής των μισθών και πολλές άλλες μορφές εργοδοτικής βίας.

Εργοδοτικά εγκλήματα με τη συνενοχή των κυβερνήσεων του κεφαλαίου

Οπως τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «δεν πρόκειται για "ατυχήματα", αλλά για εργοδοτικά εγκλήματα με τη συνενοχή διαχρονικά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ και κυβέρνησης με τα διαδοχικά αντεργατικά μνημόνια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων ομίλων έχει οδηγήσει στην κατάργηση και της ελάχιστης νομοθετικής προστασίας, κρατικών υπηρεσιών που είχαν απομείνει, για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, ενώ οι έλεγχοι της ασφάλειας και της υγιεινής στους χώρους εργασίας έχουν ουσιαστικά καταργηθεί, αφού ανατέθηκαν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που καλύπτουν την εργοδοσία. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι, κάτω από την πίεση της μεγάλης ανεργίας, αναγκάζονται να εργαστούν σε αυτές τις άθλιες συνθήκες για ένα πενιχρό μεροκάματο που αποδεικνύεται στην κυριολεξία του τρόμου. Η ζωή και η υγεία των εργατών έχουν παραδοθεί βορά στο έλεος της κερδοφορίας των επιχειρήσεων».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης κατέθεσε το παρακάτω ερώτημα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

-- Στα επείγοντα αιτήματα του εργατικού κινήματος για τη στήριξη των εργαζομένων που έχουν τραυματιστεί σε ώρα εργασίας και των οικογενειών τους, καθώς και των οικογενειών των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους;

-- Στην ανάγκη λήψης των απαραίτητων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο των εργαζομένων;

-- Στην ανάγκη ενίσχυσης των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, στη δημιουργία αποκλειστικά κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας;».

Δραστηριότητες σωματείων
  • Το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής και Περιχώρων προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21/1, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48β, 3ος όροφος).
  • Μουσική βραδιά για την οικονομική ενίσχυσή του διοργανώνει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων ν. Αττικής την Κυριακή 21/1, στις 8 μ.μ., στο «Σταυρό του Νότου» (Θαρύπου 37, Αθήνα). Τη μουσική βραδιά θα πλαισιώσουν με τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο οι «Worksongs Project», καθώς και με έντεχνη λαϊκή μουσική οι εξής συντελεστές: Τραγούδι: Ερωφίλη (Τρίφωνο), πιάνο - ενορχήστρωση: Κώστας Γιαννάκης, τραγούδι: Γιώτα Λιαποπούλου, τραγούδι - κιθάρα: Δημήτρης Φρυδάς, μπουζούκι - μπαγλαμάς: Βαγγέλης Μαχαίρας, ηλεκτρικό μπάσο: Παντελής Πατρονικολός, τύμπανα - κρουστά: Χρήστος Τσομπάνης.
ΣΕΤΗΠ
Συγκέντρωση αύριο στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ

Συγκέντρωση στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ οργανώνει αύριο Σάββατο, στις 2.30 μ.μ., το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), εκεί όπου η Ομοσπονδία (ΟΜΕ ΟΤΕ) θα κάνει μία ακόμα συνάντηση με την εργοδοσία του ομίλου ΟΤΕ για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Με την κινητοποίηση αναδεικνύονται το αίτημα για υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης, αλλά και η αντίθεση στη μετατροπή του προσωπικού ασφαλείας σε απεργοσπαστικό μηχανισμό, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπέγραψε ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός με την εργοδοσία.

Το ΣΕΤΗΠ καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, προκειμένου «να κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν θα τους χαρίσουμε τόσο εύκολα τις απεργίες μας, τις κινητοποιήσεις μας, τους μισθούς μας, τις ίδιες μας τις ζωές. Να κάνουμε ξεκάθαρο ότι δε θα ματώνουμε άλλο για να αυγαταίνει τα κέρδη του ο ΟΤΕ. Να κάνουμε ξεκάθαρο στις δυνάμεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ κτλ. ότι όχι απλά είμαστε αντίθετοι με αυτές τις διαπραγματεύσεις, που χαρίζουν όλο και περισσότερο στον Ομιλο, αλλά ότι θέλουμε Σύμβαση που να καλύπτει τις απώλειες που είχαμε μέσα στην κρίση με ουσιαστικές αυξήσεις, με τελικό στόχο την πραγματική ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας (...) Θέλουμε μια Σύμβαση ενιαία, που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου, που να καταργεί στην πράξη τους άθλιους διαχωρισμούς που έχει επιβάλει χρόνια τώρα η διοίκηση».

Το ΣΕΤΗΠ καλεί επίσης τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου να πάρουν θέση και να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ