ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ καλωσόρισαν τα προσφυγόπουλα στο 25ο Δημοτικό Σχολείο

Τα προσφυγόπουλα που έφτασαν την Τρίτη 17/1, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, για να ξεκινήσουν τη φοίτησή τους στο 25ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, καλωσόρισαν οι εκπαιδευτικοί που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Εδειξαν έτσι έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, που συνδυάστηκε με παράδοση ειδών γραφικής ύλης (τετράδια, μολύβια, μαρκαδόρους κ.ά.), που συγκέντρωσαν το προηγούμενο διάστημα. Ηταν μια παρέμβαση, συνέχεια των δραστηριοτήτων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή.

Για την «πρώτη μέρα» των προσφυγόπουλων στο σχολείο, οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ τόνισαν το θαυμασμό τους για το κουράγιο των προσφυγόπουλων και τη χαρά τους που σαν όλα τα παιδιά μπαίνουν και πάλι σε σχολική τάξη.

Ταυτόχρονα, καλούν τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές των Τρικάλων να κλείσουν τ' αυτιά τους «στους πατριδοκάπηλους και ψευτοπατριώτες της Χρυσής Αυγής, που σκόπιμα βλέπουν τον εχθρό στα μάτια αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους. Εκμεταλλεύονται τις απαράδεκτες καθυστερήσεις και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης στο Προσφυγικό, για να προπαγανδίζουν τις φασιστικές και ναζιστικές θεωρίες τους, να σπέρνουν το μίσος ανάμεσα σε ντόπιους και ξένους. Η κυβέρνηση με τη στάση της δίνει χώρο και χρόνο στους φασίστες να παρεμβαίνουν. Οσα κροκοδείλια δάκρυα κι αν ρίξει για το δράμα των προσφύγων, η αλήθεια είναι ότι κι αυτή έχει βάλει πλάτες στον ξεριζωμό τους και ακόμη περισσότερο στον τρόπο που χειρίζεται το Προσφυγικό.

Κοινός εχθρός του ελληνικού και των άλλων λαών είναι οι ιμπεριαλιστικοί - δολοφονικοί σχεδιασμοί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για να πλουτίσουν οι μεγάλες πετρελαϊκές, πολεμικές και κατασκευαστικές εταιρείες. Είναι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση που έχει δώσει γη και ύδωρ για αυτούς τους σχεδιασμούς και αυτούς από κοινού οι λαοί πρέπει να καταγγείλουμε και να αντιπαλέψουμε».

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Πήγαν στη Λέσβο, είδαν και ευχήθηκαν...

Επίσκεψη στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Καρά Τεπέ και της Μόριας της Λέσβου έκανε χτες αντιπροσωπεία της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης. Η επίσκεψη αναλώθηκε γύρω από ένα ευχολόγιο να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που θα υποδέχονται τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που μέσα σε δύο χρόνια έχει «φιλοξενήσει» σε χώρες της ΕΕ 10.000 ανθρώπους, αντί για 160.000 που προβλέπονταν. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε για να παρθούν, υποτίθεται, μέτρα για τους ξεριζωμένους που για μέρες πάγωναν, βρέχονταν, αρρώσταιναν, δεινοπαθούσαν από το κύμα «κακοκαιρίας» όπου τους έχουν υποβάλει κυβέρνηση και ΕΕ με την πολιτική του κλεισίματος των συνόρων και εγκλωβισμού τους στα νησιά του Αιγαίου.

Ο επίτροπος της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είπε ότι η διαχείριση του Προσφυγικού αποτελεί συλλογική ευρωπαϊκή ευθύνη και ευχήθηκε να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που θα υποδέχονται τα κράτη - μέλη της ΕΕ, κάτι που δεν συμβαίνει από τον Οκτώβρη του 2015. Ειδικότερα, ο Δ. Αβραμόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα βρεθεί χώρος για να στήσει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τις ειδικές σκηνές για τους πρόσφυγες, ώστε να προστατευθούν από ακραία καιρικά φαινόμενα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί μόνο μια προσωρινή λύση, ξεχνώντας πως αυτό συμβαίνει εδώ και δυο χρόνια. Οπως είπε, «θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό σας για την αποσυμφόρηση των νησιών» και σημείωσε ότι ευάλωτες ομάδες προσφύγων θα προωθηθούν στην ενδοχώρα, ενώ εκείνοι που δεν δικαιούνται άσυλο θα διωχτούν στην Τουρκία.

Στο κλιμάκιο που επισκέφτηκε τους καταυλισμούς, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο Ζαν Λουί ντε Μπροέρ, διευθυντής της διεύθυνσης ανθρωπιστικών κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, και ο Μάρτιν Βερβέι, συντονιστής της εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας. Μιας συμφωνίας η οποία έχει «δέσει» με το κοινό σχέδιο δράσης κατά των προσφύγων και μεταναστών, που έχει εκπονηθεί στην ΕΕ για την πλήρη εφαρμογή των «δράσεων» στο πλαίσιο της τήρησής της. Στο πλαίσιο αυτό θα εφαρμόζονται, ανάμεσα στα άλλα, μέτρα όπως ο εγκλεισμός σε προαναχωρησιακά κέντρα όσων απορρίπτεται η αίτηση ασύλου, αλλά και ανθρώπων από χώρες που δεν δικαιολογείται η παροχή ασύλου στους υπηκόους τους.

9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΒΟΛΟΥ
Ομορφες εικόνες στην υποδοχή των προσφύγων - μαθητών

Ξεκίνησαν χτες το μεσημέρι στο 9οΔημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας Βόλου τα μαθήματα για τα 15 προσφυγόπουλα από τη Συρία. Από νωρίς το μεσημέρι ο χώρος μπροστά από το σχολείο πλημμύρισε από εργαζόμενους και νεολαία αλλά και κατοίκους από τη Νέα Ιωνία, που βρέθηκαν εκεί για να τα υποδεχθούν, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Μικροί μαθητές, κρατώντας τσάντες με δώρα, βρέθηκαν μπροστά από την είσοδο του σχολείου και τα διένειμαν στα προσφυγόπουλα.

Στην υποδοχή των προσφύγων μαθητών παραβρέθηκαν ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου καθώς και περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Να προσληφθούν όλοι οι άνεργοι επιτυχόντες για την κοινωφελή εργασία

To αίτημα να προσληφθούν όλοι οι άνεργοι που έχουν επιλεγεί από τον ΟΑΕΔ για την κοινωφελή εργασία, εφόσον διαθέτουν τα βασικά τυπικά προσόντα για τις θέσεις που προορίζονται, αναμένεται να θέσει σήμερα, στο πλαίσιο συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας, ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης. Μαζί του θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία των 92 επιτυχόντων για το πρόγραμμα της 8μηνης κοινωφελούς εργασίας, οι οποίοι απορρίφθηκαν επειδή στερούνταν επιπρόσθετων τυπικών προσόντων.

Σε σύσκεψη που έγινε με τους 92 επιτυχόντες στο δημαρχείο, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, ο Κ. Πελετίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και ο αντιδήμαρχος Διοίκησης, Διονύσης Πλέσσας, ενημέρωσαν τους συγκεντρωμένους ότι η Δημοτική Αρχή είναι στο πλευρό τους, γιατί αποτελεί αδικία να αποκλείονται άνεργοι που διαθέτουν τα βασικά τυπικά προσόντα, αλλά τους λείπουν τα επιπρόσθετα τυπικά προσόντα. Οπως σημειώθηκε, από το πρόγραμμα απορρίφθηκαν: πτυχιούχοι άνεργοι που στερούνται των επιπρόσθετων δικαιολογητικών όχι από επιλογή τους, αλλά λόγω της αδυναμίας τους, να πληρώσουν τα απαιτούμενα ποσά, για την έκδοση των αδειών και των αντίστοιχων εισφορών, γιατί είναι άνεργοι. Για παράδειγμα, απορρίφθηκαν προσλήψεις στον κλάδο ΠΕ Μηχανικών και άλλων κλάδων κατηγορίας ΠΕ, ΤΕ, στην κατηγορία ΔΕ τεχνικών ειδικοτήτων, ΔΕ οδηγών, ΔΕ φυλάκων, αλλά και στην κατηγορία ΥΕ βοηθητικών ειδικοτήτων οικοδομικών εργασιών, που ξεπερνούν τους 40 ανέργους.

«Απαιτούμε να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και να προσληφθούν όσοι διαθέτουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του προσοντολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, γιατί πρόκειται για άνεργους που επιλέχθηκαν από τον ΟΑΕΔ με αυξημένη μοριοδότηση κοινωνικών κριτηρίων και για εργασία μόλις 8 μηνών», σημειώνει χαρακτηριστικά η Δημοτική Αρχή, σε ανακοίνωσή της.

Αναγκαία για την Καισαριανή έργα

Το ζήτημα της καθυστέρησης της υλοποίησης κατατεθειμένων έργων που μεταφέρονται για χρόνια στα τεχνικά προγράμματα τόσο του Δήμου Καισαριανής όσο και της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και της ανάγκης ένταξης στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας νέων τεχνικών έργων, έθεσε αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Ηλ. Σταμέλο, παρουσία και εκπροσώπων φορέων της πόλης, σε συνάντηση που είχαν με την αντιπεριφερειάρχη του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερ. Κυπριανίδου.

Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία ζήτησε τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια έργων που αφορούν το Σκοπευτήριο, την ανάπλαση της πλατείας Δημάρχου Παναγιώτη Μακρή και το Ειδικό Πειραματικό Σχολείο «Ρόζα Ιμβριώτη», έργα που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Ειδικά δε για τις παρεμβάσεις στο Σκοπευτήριο και το Σχολείο «Ρόζα Ιμβριώτη» σημειώθηκε ότι είναι έργα υπερτοπικής διάστασης, που ξεπερνούν τα όρια του Δήμου και επομένως πρέπει να ιεραρχηθούν ανάλογα.

Κοινή παραδοχή, που αποδείχτηκε και από τη συζήτηση είναι ότι η Καισαριανή διαχρονικά είναι από τους λιγότερο ενισχυμένους Δήμους σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση έργων υποδομής αναγκαίων για τη λύση βασικών λαϊκών προβλημάτων.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια να πραγματοποιηθούν όλα τα αναγκαία έργα για το λαό της Καισαριανής. Παραμένουμε σε εγρήγορση για τις περαιτέρω ενέργειες από την Περιφέρεια με βάση και τη συζήτηση που έγινε στη συνάντηση», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Καισαριανής.

Καταδίκη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας

Για τα γεγονότα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο στο Ικόνιο, η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου - Δραπετσώνας αναφέρει: «Οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και των εργατών μετάλλου Περάματος συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δολοφονική τους δράση, αυτή τη φορά με στόχο τα μικρά παιδιά του δημοτικού σχολείου, τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς και τα μικρά προσφυγόπουλα. Ο λαός μας πρέπει έμπρακτα να καταδικάσει τη φασιστική και ρατσιστική δράση της Χρυσής Αυγής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ