ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Η κυβέρνηση διεκδικεί σημαντικότερο ρόλο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Σημαντικότερο ρόλο της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, ως χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, θέλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένου, μετά τη συνάντησή του, στην Αθήνα, με τον Κύπριο ομόλογό του, Χρ. Φωκαΐδη.

Συγκεκριμένα, ο Π. Καμμένος είπε, μεταξύ άλλων: «Δεν ξεχνούμε ότι η Κύπρος δεν είναι μακριά. Οι κοινές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις φίλες χώρες της περιοχής μας, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, η δημιουργία της επέκτασης του ενιαίου αμυντικού δόγματος, της κοινής πολιτικής Ελλάδας - Κύπρου σε Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ και Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος έδειξε την απόφασή μας να εργαστούμε σκληρά προκειμένου να δημιουργήσουμε μηχανισμούς σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Σχεδιασμοί που αντανακλούν την επιθυμία της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσω συνεργασιών που στήνει με τις αστικές τάξεις άλλων κρατών.

Η προθυμία παροχής και στρατιωτικών υπηρεσιών

Τόνισε επίσης: «Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αλλά πλέον και η ανάγκη καθορισμού οικονομικής ζώνης στην Ελλάδα, σε σχέση με την πολιτική την οποία εφαρμόζουμε, δημιουργεί καινούριες απαιτήσεις για την αμυντική και στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου».

Παραπέρα, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του υποστήριξε σχετικά με το ISIS: «Η τρομοκρατία απλώνεται και σε χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και απαιτείται συνεργασία και με αυτές τις χώρες. Ο Πρόεδρος Σίσι και η κυβέρνηση της Αιγύπτου δίνουν ένα μεγάλο αγώνα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η Βόρειος Αφρική. Η Αίγυπτος δεν είναι χώρα του ΝΑΤΟ ούτε της ΕΕ. Ομως, συνεργαζόμαστε και θα συνεργαζόμαστε μαζί της στενά για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Το Ισραήλ δεν είναι χώρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ομως, με το Ισραήλ έχουμε στενές σχέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή. Το ίδιο συμβαίνει με την Ιορδανία, με το Λίβανο και άλλες χώρες, τα Εμιράτα, moderate χώρες της Μέσης Ανατολής όπου πρέπει να υπάρχει συνεργασία».

«Θα κάνουμε τα πάντα»

Εξηγώντας το περιεχόμενο της τέτοιας συνεργασίας, είπε: «Στο επίπεδο των πληροφοριών, το επίπεδο πλέον των πληροφοριών για την τρομοκρατία, περνά στο επίπεδο των στρατιωτικών πληροφοριών. Εδώ θέλω να πω ότι χρειάζεται συνεργασία και με τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ (...) Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει μία συνεργασία στο επίπεδο της ανταλλαγής πληροφοριών, με χώρες όπως είναι η Ρωσία ή με χώρες όπως είναι η Ινδία και αναφέρομαι ιδιαίτερα σε πληθυσμούς που έρχονται από το Πακιστάν και πιθανώς συμμετέχουν σε τέτοιες οργανώσεις (...) Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας».

Στον ίδιο καμβά κινήθηκε και ο Κύπριος ομόλογός του: «Σε μία εποχή νέων ασύμμετρων απειλών, αλλά και σε μια περιοχή έξαρσης της ένοπλης βίας, της τρομοκρατίας, του φονταμενταλισμού, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν να διαδραματίσουν έναν εξαιρετικά σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο ως βασικοί πυλώνες ασφάλειας και δημοκρατίας στην περιοχή. Η αντιμετώπιση των νέων απειλών και των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας προϋποθέτει βεβαίως τη μέγιστη δυνατή συνεργασία όλων όσοι παραμένουν δεσμευμένοι στην προοπτική της (σ.σ.: ιμπεριαλιστικής) ειρήνης και της δημιουργίας συνθηκών περιφερειακής σταθερότητας».

Πηγαίνοντας στο «ψητό» της υπόθεσης, πρόσθεσε: «Οι νέες ενεργειακές προοπτικές στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να πω, αναμφίβολα μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην προοπτική αυτής της συνεργασίας, αλλά και να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων και παραδοσιακών διαιρέσεων. Κύπρος και Ελλάδα, μέσα από τις σχέσεις συνεργασίας που προωθούν με χώρες της περιοχής, με φίλες γειτονικές χώρες, ενθαρρύνουν αυτήν την προοπτική».

Καλλιεργούν ψευδαισθήσεις

Σημειωτέον, ο Π. Καμμένος γνωστοποίησε ότι στην επόμενη Σύνοδο της ΕΕ ξεκινά η χάραξη του νέου στρατηγικού σχεδιασμού της ΕΕ σε θέματα άμυνας. «Εδώ, πλέον, πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις», είπε. «Η ΕΕ, όταν μιλάει για ευρωπαϊκά σύνορα, εννοεί ή όχι και την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα διασφαλίζοντας τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο; Δεν μπορεί ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος να παραβιάζεται από τουρκικά αεροσκάφη και την ίδια ώρα να παραπλέουν ευρωπαϊκά σκάφη τα οποία παρακολουθούν απλώς τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ή τις παραβιάσεις των εθνικών ή των ευρωπαϊκών υδάτων», συμπλήρωσε, εκχωρώντας την υπεράσπιση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΕΕ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Ανοικτή όλη η βεντάλια των ανταγωνισμών

Συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Πέρα από τη θεματολογία του Συμβουλίου, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι επιμέρους συναντήσεις που είχε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς.

Συγκεκριμένα, οι συζητήσεις του Συμβουλίου επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στη Λιβύη, επαναβεβαιώνοντας την απόφασή τους να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ χώρας, προκειμένου να ομαλοποιήσουν την κατάσταση και να προχωρήσουν οι μπίζνες στο Ενεργειακό και άλλα πεδία, απ' όπου σχεδιάζουν να βγάλουν το πολλαπλάσιο.

Οι υπουργοί συζήτησαν, επίσης, για τις «εξελίξεις» στο Ιράκ και τις προσπάθειες για την «καταπολέμηση» της οργάνωσης ISIS/Daesh, καθώς και για την «Ειρηνευτική Διαδικασία» στη Μέση Ανατολή, υπό το φως της πρόσφατης επίσκεψης του κουαρτέτου στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Παράλληλα, συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, N. Judeh, και συζήτησαν το ρόλο της Ιορδανίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και της τρομοκρατίας. Κρίσιμη ζώνη και η Μέση Ανατολή για τα ευρωενωσιακά μονοπωλιακά συμφέροντα, με επίκεντρο τις πηγές και τους διαύλους μεταφοράς του καυσίμου.

Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου ήταν, ακόμα, η κατάσταση στην Ουκρανία, πεδίο ανταγωνισμών ΕΕ - Ρωσίας που εκτείνεται και σε άλλες πρ. Σοβιετικές Δημοκρατίες, αφού ευρωενωσιακά μονοπώλια προσπαθούν να διεισδύσουν σ' αυτές.

Οι συναντήσεις του Ν. Κοτζιά

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να στήσει άλλο ένα τρίγωνο «συνεργασίας» μετά από αυτά με Κύπρο και Αίγυπτο και Κύπρο με Ισραήλ και με στόχο σε απώτερη φάση να πάει και σ' ένα τέτοιο τετράγωνο Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ιορδανίας.

Επισήμως, «οι τρεις υπουργοί συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στο Προσφυγικό, στην έξαρση της τρομοκρατίας, στην ειρηνευτική διαδικασία και στην κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς και στις εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας».

Εξέτασαν, επίσης, «τις προοπτικές της τριμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς, όπως λ.χ. οικονομική και εμπορική συνεργασία, καταπολέμηση τρομοκρατίας, ασφάλεια και ανταλλαγή πληροφοριών, πολιτισμός, εκπαίδευση και τεχνολογία, καθώς και τρόπους υποστήριξης της Ιορδανίας στις σχέσεις της με την ΕΕ». Τέλος, συζήτησαν τις δυνατότητες πραγματοποίησης, προσεχώς, μιας συνάντησης των ηγετών των τριών χωρών.

Εξάλλου, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε και με το Σκοπιανό ομόλογό του, Ν. Πόποσκι. Επισήμως, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, οι πρόσφατες εξελίξεις στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και το ονοματολογικό, στο φόντο και των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών στη γείτονα.

Τέλος, Κυριακή βράδυ έγινε συνάντηση των ΥΠΕΞ των 4 βαλκανικών χωρών, κρατών - μελών της ΕΕ, δηλαδή Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα, «για να ξεκινήσουμε», όπως δήλωσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, «μια πιο στενή συνεργασία πάνω σε ευρωπαϊκά ζητήματα, τον ευρωπαϊκό δρόμο των Βαλκανίων. Για να διαμορφώσουμε κοινά αιτήματα για μεγάλα επενδυτικά σχέδια, για δίκτυα σιδηροδρόμων, ενέργειας, αυτοκινητόδρομων. Για κοινές προσπάθειες για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ». Ο ίδιος προανήγγειλε συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας. Σημείωσε ότι αντίστοιχο αίτημα για τριμερή υπάρχει κι από το Λίβανο, όπως και από την Παλαιστινιακή Αρχή.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαβεβαιώσεις για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, στη Γερμανία. Χτες συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του, Γ. Γκάουκ, και την καγκελάριο, Α. Μέρκελ, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι.

Το Προσφυγικό, αλλά και το χρέος, η επιδίωξη δηλαδή της αστικής τάξης της Ελλάδας για ρύθμισή του, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι, που θα κατευθυνθούν στην αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας, κυριάρχησαν στις συναντήσεις.

Ο Πρ. Παυλόπουλος επανέλαβε τους όρκους πίστης στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν διανοείται το μέλλον της δίχως την ευρωπαϊκή της προοπτική». Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ο λαός όχι μόνο έχει εκφραστεί «υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ευρωζώνη», αλλά και ότι το έπραξε «γνωρίζοντας τις τεράστιες θυσίες που συνεπάγεται μια τέτοια επιλογή». Φορτώνει την αντιλαϊκή πολιτική σε συμφωνία του λαού, όταν τον εκβιάζουν για να την αποδεχτεί.

Επιπρόσθετα διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. «Και αυτό θα φανεί από την αξιολόγηση που γίνεται και ελπίζω να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην ανακοπεί η ήδη διαφαινόμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα οι «εταίροι» να πράξουν τα ...δέοντα σε ό,τι αφορά το χρέος, διευκρινίζοντας ότι δεν μιλά για «κούρεμα», αλλά για αναδιάρθρωσή του.

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο Πρ. Παυλόπουλος επαίνεσε τη στάση της καγκελαρίου Α. Μέρκελ. «Οι μεγάλοι ηγέτες αναδεικνύονται μέσα από μεγάλες αποφάσεις», δήλωσε. «Γενναία» χαρακτήρισε τη «συγγνώμη» του Γερμανού Προέδρου για τα εγκλήματα των ναζί, προσθέτοντας πως η Ελλάδα θεωρεί κάποιες απαιτήσεις νομίμως ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες.

Επιστρέφουν λείψανα από την κυπριακή τραγωδία

Πραγματοποιήθηκε χτες στη Λευκωσία παρουσία του αν. υπουργού Αμυνας, Δ. Βίτσα, η τελετή παραλαβής των λειψάνων 6 Ελλήνων στρατιωτικών, πεσόντων και αγνοουμένων στη Μεγαλόνησο κατά την τουρκική εισβολή. Τα λείψανα μεταφέρονται σήμερα στην Ελλάδα, όπου στο υπουργείο Αμυνας θα τελεστεί η επίσημη υποδοχή άφιξής τους από τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο, παρουσία του Κύπριου ομολόγου του Χρ. Φωκαΐδη, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και εκπροσώπων συλλόγων συγγενών πεσόντων - αγνοουμένων και πολεμιστών της Κύπρου.

Τα λείψανα που επαναπατρίζονται, 40 χρόνια μετά την κυπριακή τραγωδία, ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA. Τα ονόματα των 6 πεσόντων είναι: Συνταγματάρχης Σταύρου Σωτήριος (14 Αυγ. 1974). Ανθυπασπιστής Λουκάκης Θεοφάνης (22 Ιουλ. 1974). Ανθυπασπιστής Καβροχωριανός Νικόλαος (22 Ιουλ. 1974). Ανθυπασπιστής Τσιγγαρόπουλος Νικόλαος (16 Αυγ. 1974). Δεκανέας Τσούκας Δημήτριος (3 Φεβ. 1965). Στρατιώτης Καρδάρας Ζαχαρίας (2 Φεβ. 1966).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ