ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Υποσκάπτουν τα λαϊκά δικαιώματα για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου

Διατήρηση και διεύρυνση της ηγεμονίας στο λεγόμενο «προοδευτικό» - σοσιαλδημοκρατικό χώρο επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορά στο κεφάλαιο ότι προχωρά την «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε εγχώριους και ξένους επενδυτές», δίνει η συγκυβέρνηση

Eurokinissi

Αναφορά στο κεφάλαιο ότι προχωρά την «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε εγχώριους και ξένους επενδυτές», δίνει η συγκυβέρνηση
Τη βιασύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προχωρήσουν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που θα επιταχύνουν την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» εκφράζουν σε σειρά παρεμβάσεών τους κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, προκειμένου να προχωρήσει η συζήτηση για «διευθέτηση» του κρατικού χρέους που ιεραρχεί η εγχώρια αστική τάξη.

Ταυτόχρονα τα κυβερνητικά επιτελεία αναζητούν τρόπο υλοποίησης των μέτρων με περιορισμό των λαϊκών αντιδράσεων. Στο στόχο αυτό θα επικεντρώσουν τις παρεμβάσεις τους στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό που - όπως λέγεται - αποφασίστηκε να γίνει τις επόμενες μέρες. Εκεί θα εστιάσει, άλλωστε, και η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, την ερχόμενη Κυριακή, για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην «Ημερησία», ισχυρίστηκε προκλητικά πως «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θεμελιώνεται πάνω σε τρεις πυλώνες: Την κοινωνική δικαιοσύνη, την αναδιανομή προς όφελος των πιο αδυνάμων και τη βιωσιμότητα του συστήματος. Δεν εξασφαλίζει απλά αναλλοίωτες τις αποδοχές των συνταξιούχων, αλλά θέτει τη βάση για ένα μακρόπνοο και υγιές ασφαλιστικό σύστημα». Βεβαίως, ομολόγησε ότι αυτό θα είναι «συνδεδεμένο με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», δηλαδή οι παροχές σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους θα είναι συνάρτηση των δεικτών κερδοφορίας του κεφαλαίου, άρα και της μονιμοποίησης όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά την «αξιολόγηση», ανέφερε πως «η αποδοχή της ανάγκης όσο και οι συνθήκες για τη συζήτηση για το χρέος έχουν ωριμάσει», ότι «η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι κάτι που επιθυμούν όλες οι πλευρές» και χαρακτήρισε ρεαλιστικό «να υπολογίζουμε ότι το Φλεβάρη θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση, κάτι που θα οδηγήσει στο επόμενο βήμα. Δηλαδή να τοποθετηθεί στο τραπέζι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο».

Δίνοντας, άλλωστε, αναφορά στο κεφάλαιο για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ανέφερε ότι «προχωρά με σύστημα και μεθοδικότητα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία και να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης σε εγχώριους και ξένους επενδυτές. Υλοποιείται ένα πλέγμα πολιτικών, με νομοθετικές και διοικητικές παρεμβάσεις, που επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης (...) Πετύχαμε μέσα σε 3 μόλις μήνες να διατεθούν στην πραγματική οικονομία πόροι ύψους 5 δισ. (...) Συντάσσεται, επιπλέον, ο νέος αναπτυξιακός νόμος και ιδρύεται αναπτυξιακό συμβούλιο».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη ΝΔ, η κυβερνητική εκπρόσωπος καταλόγισε στον Κυρ. Μητσοτάκη «προσήλωση στον νεοφιλελεύθερο δογματισμό» και στη ΝΔ «δεξιότερη στροφή».

«Να πείσουμε ότι οι κυβερνητικές προτεραιότητες... είναι αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, σε συνέντευξή του στην «Αυγή» εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση «έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Παρεμβαίνοντας, εξάλλου, στις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, εξέφρασε επιθυμία ο ΣΥΡΙΖΑ να ηγεμονεύσει πλήρως στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία με απορρόφηση δυνάμεων του χώρου και με μεγαλύτερη δύναμη πυρός να επιχειρεί τη λαϊκή χειραγώγηση.

Ανέφερε επ' αυτού: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ηγεμονική δύναμη στον προοδευτικό χώρο και οφείλει αυτή την ηγεμονία σε επίπεδο ιδεών και συσχετισμών να επιδιώκει να τη διατηρήσει και να τη διευρύνει».

Παράλληλα, σε μια εξίσου χαρακτηριστική αναφορά άλλωστε για την προσπάθεια έντασης της λαϊκής χειραγώγησης, συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει «να πείθει δηλαδή ότι το πρόγραμμά του είναι αυτό που πρέπει να εφαρμοστεί, ότι οι πολιτικές του προτεραιότητες είναι αυτές που έχει ανάγκη η κοινωνία και διά αυτού του τρόπου να πείθει και τους πολιτικούς σχηματισμούς να συμπλέουν και να συνεργάζονται σε μια τέτοια κατεύθυνση».

Αναφορικά και με το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να κατοχυρώσει τον ρόλο της κεντρικής πολιτικής δύναμης στον προοδευτικό χώρο» πρόσθεσε, «χρειάζεται και πρέπει να ανοιχτεί προς την κοινωνία, η οποία είναι (...) σε πολύ μεγάλο βαθμό έξω από τις οργανωμένες του γραμμές. Να αναρωτηθούμε ποιο θεωρούμε αναγκαίο μέγεθος για τον βασικό κορμό της αριστερής παράταξης στην Ελλάδα. Μας ικανοποιεί το επίπεδο της οργανωτικής μας ανάπτυξης; Αρα, βεβαίως θα πρέπει να είναι ένα συνέδριο ανοίγματος πολιτικού, οργανωτικού και ποσοτικού».


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τρέχει στις ράγες που ορίζουν οι ανάγκες του κεφαλαίου

Εντονη κινητικότητα παρουσιάζει η νέα ηγεσία της ΝΔ, στην προσπάθειά της να εμφανίσει και πάλι το κόμμα της ως «ικανή» εναλλακτική για το κεφάλαιο, παρέχοντας εχέγγυα ότι μπορεί να προωθήσει πιο αποτελεσματικά από την παρούσα κυβέρνηση τις αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται για να αναθερμάνει την οικονομία του πάνω στα ερείπια εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Κινήσεις στο εσωτερικό

Στο πλαίσιο των εσωκομματικών κομπρεμί και αναδιατάξεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης όρισε χτες αντιπροέδρους του κόμματος τους Κ. Χατζηδάκη και Α. Γεωργιάδη, με αρμοδιότητες τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος και το συντονισμό του κοινοβουλευτικού έργου, αντίστοιχα.

Προηγούμενα, φρόντισε να συναντηθεί την Κυριακή με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΝΔ και νυν ευρωενωσιακό Επίτροπο, Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε δημόσια:«Σε αυτήν την καινούρια περίοδο που εγκαινιάζεις, θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις».

Να σημειωθεί ότι, καθώς, επισήμως, αντικείμενο της συζήτησης ήταν το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι το θέμα «έχει να κάνει και με την ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια, η οποία δυστυχώς όλο εντείνεται. Θα ήθελα να σημειώσω ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ένα συγκεκριμένο σταθερό και σταθεροποιητικό ρόλο με τις δυνατότητές της, βγαίνοντας από την εσωστρέφειά της, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τι σημαίνει αυτή η χώρα για την ευρύτερη περιοχή». Αλλο ένα δείγμα του πώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ υπηρετούν παράλληλα τον κομβικό στόχο της εγχώριας αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή, μέσω ακόμα βαθύτερης εμπλοκής του λαού στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Παραπέρα, σε ένα μπαράζ συναντήσεων, με αντικείμενο την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και τις συνεχιζόμενες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό σήμερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντάται με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, την Πέμπτη με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, και την Παρασκευή με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Επαφές με εξωτερικό

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο συνεννοήσεων με κέντρα του εξωτερικού, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, M. Βέμπερ. Επισήμως, «συζητήθηκαν θέματα άμεσης προτεραιότητας της ΕΕ, όπως το Προσφυγικό, η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η πορεία της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης, ενώ διαπιστώθηκε η ανάγκη βελτίωσης της εικόνας της ΕΕ στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη».

Σηματοδοτώντας την προσήλωσή του στη στρατηγική των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για παραμονή της χώρας σε ΕΕ και ευρώ, ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Βέμπερ ότι «η ΝΔ είναι το κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδα και θα είναι δραστήρια παρούσα, όχι μόνο στα θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά και σε όλα τα κρίσιμα ευρωπαϊκά ζητήματα».

Επίσης, υπογράμμισε την «ανάγκη να διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή έξοδος της Ελλάδας από την οικονομική κρίση και με την ενεργό, παραγωγική συμπαράσταση των Ευρωπαίων εταίρων».

Εξάλλου, έχει τη σημασία του το ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει την πρώτη του παρέμβαση στον Τύπο στον «Εθνικό Κήρυκα» των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας το «φιλοατλαντικό» του προφίλ, αλλά και τη στήριξη που είχε η υποψηφιότητά του από μεγάλο κομμάτι της ομογένειας των ΗΠΑ και της αμερικανικής πολιτικής.

«Το λάθος μείγμα...»

Επιχειρώντας, εξάλλου, να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο απέναντι στην κυβέρνηση, από τη σκοπιά του ποιος μπορεί να προωθήσει καλύτερα το μείγμα διαχείρισης που έχει ανάγκη το εγχώριο κεφάλαιο, χτες η ΝΔ διακίνησε ενημερωτικό σημείωμα με θέμα: «Το λάθος μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Σε αυτό το πλαίσιο και αναπαράγοντας την κριτική τμημάτων του κεφαλαίου που απαιτούν ακόμα πιο μεγάλο «μαχαίρι» στις «κοινωνικές δαπάνες», από αυτό στο οποίο έτσι κι αλλιώς προβαίνει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΝΔ υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως «όταν η δημοσιονομική προσαρμογή βασίζεται στη συγκράτηση των δαπανών είναι ευκολότερα διατηρήσιμη και φιλικότερη προς την οικονομική ανάπτυξη».

Υπερασπιζόμενη η ΝΔ τα δικά της αντιλαϊκά κυβερνητικά πεπραγμένα, επαίρεται ότι «το Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (2012 - 2014), βασίστηκε κυρίως στη συγκράτηση των δαπανών (...) συνέβαλε σημαντικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης (...) και επέτρεψε την επιστροφή από τη βαθιά ύφεση του 8,9% το 2011, στην ανάπτυξη του 0,8% το 2014». Αποσιωπά, βέβαια, ότι και αυτή η αναιμική και πρόσκαιρη ανάκαμψη «πάτησε» πάνω στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αγνοεί τα διδάγματα αυτά και από ιδεοληψία και μικροπολιτική εμμονή σχεδίασε ένα 3ο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε αύξηση φόρων και εισφορών», γεγονός βέβαια που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παράλληλα με την αντιλαϊκή φοροληστεία, κλιμακώνει και το τσεκούρωμα στις κρατικές δαπάνες που αφορούν λαϊκές ανάγκες.

Αποδέχεται τους αντιλαϊκούς στόχους, αμφισβητεί τα μέσα...

Παράλληλα, προσπαθώντας να απαντήσει στην κριτική που δέχεται, ότι καταγγέλλει εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου που και η ίδια ψήφισε, η ΝΔ προχωρά στην ακροβασία να ισχυριστεί ότι «η ΝΔ αμφισβητεί όχι τους στόχους του 3ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, αλλά τα μέσα που επέλεξε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την επίτευξή τους»...

Επιμένει, δε, ότι «για να ξεφύγει η χώρα από το φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων και να εξέλθει οριστικά από την κρίση, επιβάλλεται η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με μείωση των φόρων και των εισφορών και μεγαλύτερη συγκράτηση των δαπανών».

Επιχειρώντας, τέλος, να αντιπαρατεθεί στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, «αντιτείνει την ανάγκη δημιουργίας οικονομιών κλίμακας μέσω των συνενώσεων των Ταμείων, εναρμόνισης των εισφορών - παροχών και, αναφορικά με τους πόρους του ασφαλιστικού συστήματος, την ταχεία επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη για να μειωθεί η ανεργία και να αυξηθούν με βιώσιμο, αυτοτροφοδοτούμενο τρόπο, οι ασφαλιστικές εισφορές». Δύσκολο... σπορ η διαφοροποίηση εδώ, αφού συνενώσεις Ταμείων - πάντα «προς τα κάτω» βέβαια! - προωθεί και η κυβέρνηση, η οποία επίσης «ντύνει» τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση με αναφορές στα «οφέλη» στο Ασφαλιστικό και τις συντάξεις από την όποια καπιταλιστική ανάκαμψη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ