ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Την Πέμπτη στήνουν μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας
  • Ανακοίνωση - κάλεσμα Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής
  • Προετοιμασίες και σε άλλες περιοχές της χώρας

Από την Πέμπτη, όλοι οι δρόμοι για τους μικρομεσαίους αγρότες της Θεσσαλίας οδηγούν στον κόμβο της Νίκαιας

Eurokinissi

Από την Πέμπτη, όλοι οι δρόμοι για τους μικρομεσαίους αγρότες της Θεσσαλίας οδηγούν στον κόμβο της Νίκαιας
Μεθαύριο, Πέμπτη 21 Γενάρη, θα στηθεί στον κόμβο της Νίκαιας, στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα, το μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η σύσκεψη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, που έγινε χτες βράδυ στον Παλαμά Καρδίτσας.

Μπλόκα θα στηθούν σε κομβικά οδικά σημεία και σε άλλες περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο της απόφασης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων για κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων. Να σημειώσουμε ότι, εδώ και μέρες, εκατοντάδες τρακτέρ έχουν βγει στις πλατείες των χωριών της Θεσσαλίας, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα, που υπογράφουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, Ν. Λάρισας, Ν. Τρικάλων και Αγροτικοί Σύλλογοι του Ν. Μαγνησίας, αναφέρεται (το πλαίσιο πάλης που περιέχεται στην ανακοίνωση θα παρουσιαστεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη»):

«Αγρότη - κτηνοτρόφε,

Η ΕΕ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μάς κήρυξαν τον πόλεμο με όπλα τα μέτρα της νέας ΚΑΠ και του τρίτου μνημονίου.

Με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις κόπηκαν, ήδη, κατά 8,5% το 2014 και κατά 15% το 2015, ενώ σταδιακά μέχρι το 2019 θα μειωθούν μέχρι 60%. Ταυτόχρονα, επιβάλλονται νέοι αποκλεισμοί μικροκαλλιεργητών - μικροεισοδηματιών από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, καθώς και περιορισμοί στην παραγωγή.

Με το τρίτο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έρχεται ως συνέχεια του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επιβάλλονται στα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά βαρείς φόροι εισοδήματος και πολύ αυξημένες εισφορές ασφάλισης στον ΟΓΑ, καθώς και μέτρα που αυξάνουν κι άλλο το ήδη πολύ υψηλό κόστος παραγωγής.

Κανένα μικρομεσαίο αγροτικό νοικοκυριό δεν μπορεί ν' αντέξει αυτά τα μέτρα. Αυτό το γνωρίζουν στην ΕΕ και στην κυβέρνηση. Επιμένουν, όμως, στα εξοντωτικά μέτρα γιατί στόχο έχουν να εξαναγκάσουν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν την παραγωγή, για να περάσει αυτή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών - καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη.

Αγρότη - κτηνοτρόφε,

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας που εκπροσωπούν το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, το οποίο εκφράζει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις που ξεκινήσαμε από τις αρχές Νοέμβρη, αποφασίσαμε το στήσιμο ισχυρού πανθεσσαλικού μπλόκου με τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας, στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 21 Γενάρη. Μπλόκα θα στηθούν σε κομβικά οδικά σημεία και σε άλλες περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο της απόφασης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων για κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Καλούμε κάθε μικρομεσαίο αγρότη, από κάθε χωριό της Λάρισας, της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Μαγνησίας, να πάρει το τρακτέρ του και να έλθει στο μπλόκο. Κανείς δεν πρέπει να λείψει από αυτήν τη μάχη. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αδιαφορήσει, ή να λιποψυχήσει. Η θέση κάθε μικρομεσαίου αγρότη είναι στον κόμβο της Νίκαιας.

Σήμερα, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της "συμπαράστασης από το καφενείο" ούτε και της "διασποράς δυνάμεων". Οσο πιο πολλοί συμμετέχουμε στο μπλόκο, τόσο πιο δυνατοί στον αγώνα θα είμαστε και τόσο πιο αποτελεσματικά θα μπορούμε να ξεπερνούμε τα εμπόδια που θα βάλουν στο δρόμο μας οι δηλωμένοι εχθροί μας, αλλά και οι "άσπονδοι φίλοι μας".

Καλούμε, επίσης, όλους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας, που δέχονται την ίδια επίθεση από την ΕΕ και την κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό και στο Φορολογικό, να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας. Η πείρα μάς έχει διδάξει ότι η αγωνιστική συμπόρευση, η συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα μας κάνει πιο ισχυρούς, πιο αποτελεσματικούς, δίνει προοπτική στην πάλη μας.

Ολοι με τα τρακτέρ στο μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας. Ολοι στον αγώνα για να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν τα μέτρα της ΚΑΠ και του μνημονίου που εξοντώνουν τους μικρομεσαίους αγρότες. Η δύναμη και η προοπτική του αγώνα μας βρίσκεται στη συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα».

Εντατικές προετοιμασίες σε όλη τη χώρα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Μεσσηνία
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Μεσσηνία
Συγκέντρωση και συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου της Μεσσήνης οργάνωσαν χτες αγρότες της περιοχής, με κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης.

Στη συγκέντρωση, αγρότες από τους Συλλόγους Γαργαλιάνων, Χανδρινού, Φιλιατρών και άλλων περιοχών του νομού αποφάσισαν κλιμάκωση με το εξής πρόγραμμα: Παράταξη των αγροτικών μηχανημάτων και τρακτέρ στην πλατεία της Μεσσήνης, από την Παρασκευή 22 Γενάρη. Παράταξη των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών σε όλη τη Μεσσηνία. Παμμεσσηνιακό μπλόκο απ' όλους τους συλλόγους του νομού. Κοινή δράση με το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Μπλόκων.

Επίσης, σε συμβολική κατάληψη του περιφερειακού υποκαταστήματος του ΟΓΑ Πελοποννήσου στην Τρίπολη προχώρησαν χτες αγρότες και κτηνοτρόφοι, αλλά και εκπρόσωποι σωματείων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αρκαδίας. Ο Σύλλογος καλεί το Σάββατο 23 Γενάρη στο παναρκαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Πετρινού, στις 6.30 μ.μ. και την Πέμπτη 4 Φλεβάρη σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία.

Στο μεταξύ, σε συλλαλητήριο καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς αύριο Τετάρτη, μέρα που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέπτεται την Καβάλα, η Ενωση Αγροτών «Γιαλοχωρίων» και ο Αλιευτικός Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Παγγαίου.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων καλεί σε παν-χανιώτικο συλλαλητήριο την Τετάρτη 27 Γενάρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων, οι οποίοι διοργανώνουν επίσης διαμαρτυρία στον ΟΓΑ, την Πέμπτη 21 Γενάρη, στις 11 π.μ.

Στην Ημαθία, οι αγρότες που συντονίζονται με το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Μπλόκων, χτες από τις 11.30 π.μ. κατέβασαν τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση της Νάουσας. Το μπλόκο ενισχυόταν σε όλη τη διάρκεια της μέρας. Στην Πέλλα, το μπλόκο των αγροτών στον κόμβο Γυψοχωρίου αποφάσισε κάθοδο των τρακτέρ αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι.

Στον Εβρο, από την Κυριακή οι αγρότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα» και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Αλεξανδρούπολης - Τραϊανούπολης και άρχισαν να βγάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών. Προετοιμάζουν κάθοδο στους δρόμους και μπλόκα από την Πέμπτη 21 Γενάρη.

Συνάντηση με το Μπλόκο του Προμαχώνα

Αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), αποτελούμενη από τον πρόεδρό της, Β. Μπούτα και το γραμματέα, Κ. Τζέλλα, επισκέφτηκε, μετά από πρόσκληση της τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής, το Μπλόκο του Προμαχώνα.

Στις συναντήσεις διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων τόσο στη γραμμή του αγώνα, το μέτωπο που χρειάζεται να στηθεί απέναντι στις πολιτικές που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες, όσο και στο πλαίσιο αιτημάτων διεκδίκησης, όπως είναι διατυπωμένα στο ψήφισμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Συμφωνήθηκε ότι όταν στηθούν τα βασικά μπλόκα που κινούνται σ' αυτή τη γραμμή και προβάλλουν αυτά τα αιτήματα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των μπλόκων, για ν' αποφασιστεί η παραπέρα πορεία του αγώνα.

Τονίστηκε ότι η άριστη συνεργασία και η κοινή δράση που όλα αυτά τα χρόνια αναπτύσσεται μεταξύ των μπλόκων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, πρέπει να συνεχιστούν και υπογραμμίστηκε ότι η ενότητα στα αιτήματα και στον αγώνα θα φέρει τα ποθητά αποτελέσματα.

Σε αναφορές που έγιναν στα διάφορα «πανελλαδικά σχήματα» που καλούν σε αγροτικές κινητοποιήσεις, σημειώθηκε ότι προβάλλουν διαφορετικά αιτήματα απ' αυτά της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. Μάλιστα, δε συμφωνούν ούτε μεταξύ τους, αφού δεν είναι ίδια τα αιτήματα που προβάλλει η «Πανελλήνια Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων» μ' αυτά της «Πανελλήνιας Πρωτοβουλίας Αγροτών» και των άλλων σχημάτων.

Επισημάνθηκε, τέλος, ότι εκπρόσωποι αυτών των σχημάτων - όπως γνωστός και μη εξαιρετέος αγροτοσυνεταιριστής από τη Λάρισα που επισκέφτηκε το Μπλόκο του Προμαχώνα - άλλα λένε στον τόπο τους κι άλλα μακριά απ' αυτόν...

  • Μπλόκα στη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από τις Σέρρες, έχουν στηθεί επίσης στα Κερδύλλια (κόμβος Εγνατίας), στα Γιαννιτσά, στο Αιγίνιο, στους Κήπους του Εβρου και στο Κιλκίς, στην είσοδο της πόλης.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ