ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Νέες διευκολύνσεις και προνόμια στους εφοπλιστές

Με ευρεία πλειοψηφία και αποδοχή από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής μία ακόμα διακρατική συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση με μορφή νομοσχεδίου και αφορά το πώς θα διευρυνθεί παραπέρα η ήδη απίστευτη κερδοφορία των εφοπλιστών.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας για την «Κύρωση της Συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας - Μαρόκου «για τις Θαλάσσιες Μεταφορές». Η Ελ. Λύση καταψήφισε ζητώντας και άλλα για τους εφοπλιστές και ως «λαγός» πρότεινε το «παράλληλο ελληνικό νηολόγιο», δηλαδή τη μετατροπή της ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας, που σημαίνει τέλος των ΣΣΕ, της Κοινωνικής Ασφάλισης και στα πλοία του ελληνικού νηολογίου.

Η διακρατική συμφωνία προβλέπει πλήθος διευκολύνσεων για τους Ελληνες εφοπλιστές, προκειμένου να αναπτύξουν περαιτέρω τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και επενδύσεις στο Μαρόκο (μεταφορές, λιμάνια, εμπόριο κ.ο.κ.). Προβλέπει ακόμη ότι οι «όροι ναυτολόγησης» θα «συμφωνούνται ελεύθερα μεταξύ πλοιοκτητών και των ναυτικών», δηλαδή ατομικές συμβάσεις με τους όρους που θέλει ο εφοπλιστής, ενώ σε περίπτωση εργατικών διαφορών, ο ναυτεργάτης θα πρέπει να πάρει την άδεια από την τοπική προξενική αρχή (Ελλάδας ή Μαρόκου), για να καταφύγει στα δικαστήρια ή να καταγγείλει την οποιαδήποτε παραβίαση της σύμβασης κ.ο.κ.

Σημειώνεται ότι η απαράδεκτη αυτή συμφωνία είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

«Στρατηγικός εταίρος» των ΗΠΑ οι εφοπλιστές

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, εξήρε το ρόλο των εφοπλιστών στην «αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας», εννοώντας προφανώς τη χρυσοφόρα συμμετοχή τους στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και επεμβάσεων. Αλλωστε, ο υπουργός κατά την ομιλία του στις Επιτροπές είχε επισημάνει ότι οι Ελληνες εφοπλιστές «μεταφέρουν το 25% των αμερικανικών εξαγωγών αργού πετρελαίου».

Να σημειωθεί εδώ ότι γι' αυτές τις χρυσές μπίζνες, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θ. Βενιάμης, συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα με τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ, για να τον διαβεβαιώσει ότι η εφοπλιστική Ενωση «είναι προσηλωμένη» στην τήρηση του εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας και πως «η ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί στρατηγικό εταίρο» των ΗΠΑ.

Ενα ακόμα δώρο στο κεφάλαιο

Το ΚΚΕ κατήγγειλε και καταψήφισε τη συμφωνία - δώρο στο κεφάλαιο, με την ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Μαρία Κομνηνάκα, να σημειώνει τη «σειρά διευκολύνσεων που του δίνονται, στο πλαίσιο, όπως τονίζεται σε διάφορα σημεία της σύμβασης, των αρχών του ελεύθερου και θεμιτού, όπως λέγεται, ανταγωνισμού. Γι' αυτό και ομονοούν όλα τα άλλα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Αναφέρθηκε στις προβλέψεις της σύμβασης για το παραπέρα χτύπημα των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι ακριβώς στο όνομα του ανταγωνισμού, προωθούνται οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις των πλοίων, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η προς τα κάτω εξίσωση των μισθών και δικαιωμάτων ελληνικών και ξένων πληρωμάτων και τελικά η εκτεταμένη ανεργία των ναυτεργατών.

Το λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, με την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των ΑΟΖ με αφορμή συζήτηση που άνοιξαν Ελ. Λύση και ΠΑΣΟΚ. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Αιγύπτου να ακυρώσει τη συμφωνία που υπέγραψε το 2003 με την Κύπρο για την ΑΟΖ και «να μπάσει - όπως σημείωσε - την Τουρκία σαν τρίτο μέρος σε μια νέα συμφωνία», μεθόδευση που «ισοδυναμεί με αποδοχή των τουρκικών αξιώσεων σε βάρος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ του Καστελόριζου. Αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας». «Οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις - συνέχισε - αυξάνονται στην περιοχή, γι' αυτό και λέμε ότι θα πρέπει η χώρα μας, με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, να ορίσει θαλάσσια σύνορα και την ΑΟΖ στην περιοχή».

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Επίσκεψη στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας

Χτες στην Ανδραβίδα και σήμερα στον Αραξο ο βουλευτής του ΚΚΕ

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Παπαναστάση, πραγματοποιήθηκε χτες Πέμπτη στην 117 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ανδραβίδα. Στο κλιμάκιο συμμετείχε και ο Δημήτρης Τζαβάρας, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, έγινε συνάντηση με τη Διοίκηση του αεροδρομίου καθώς και με επιμέρους Διοικήσεις της 117 ΠΜ. Στις συναντήσεις έγινε αναλυτική ενημέρωση του κλιμακίου του ΚΚΕ για την ιστορία και την αποστολή της Μονάδας, για τις συνθήκες εκτέλεσης αυτής, αλλά και των συνθηκών διαβίωσης τόσο του προσωπικού όσο και των οικογενειών τους.

Στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής Νίκος Παπαναστάσης εξήγησε ότι αυτού του είδους οι επισκέψεις σηματοδοτούν το αμέριστο ενδιαφέρον του ΚΚΕ για τις συνθήκες που ζει και εργάζεται το προσωπικό που υπηρετεί στις ΕΔ, αλλά και οι οικογένειές τους, δίνουν επίσης την ευκαιρία να καταγραφούν προβλήματα και να προταθούν λύσεις. Τόνισε ότι τα δεκάδες προβλήματα που έχει αναδείξει το Κόμμα μέσω κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων, σχετικά με το προσωπικό των ΕΔ (μόνιμους και στρατευμένους), είναι αποτέλεσμα του συλλογικού αγώνα των στρατιωτικών, μέσω των συνδικαλιστικών τους Ενώσεων.

Κλείνοντας, αφού ευχαρίστησε τα παριστάμενα στελέχη της 117 ΠΜ για την υποδοχή, την ενημέρωση και τη συζήτηση που ακολούθησε, μετέφερε τις ευχαριστίες του ΚΚΕ στο σύνολο του προσωπικού της Πτέρυγας Μάχης και κατ' επέκταση σε όλο το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας. Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «...τιμάμε τον καθημερινό αγώνα που δίνετε στον αέρα και στο έδαφος, υπερβαίνοντας εαυτούς, προασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την εδαφική της ακεραιότητα».

  • Σήμερα Παρασκευή, ο βουλευτής Νίκος Παπαναστάσης θα πραγματοποιήσει αντίστοιχη επίσκεψη στις 9 π.μ. στην 116 Πτέρυγα Μάχης (Αεροδρόμιο Πολεμικής Αεροπορίας Αραξου).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων της πρώην «Ελευθεροτυπίας»

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της πρώην «Ελευθεροτυπίας» για να λάβουν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους, τονίζει σε δήλωσή του στο Twitter ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η σχετική ανάρτηση στο λογαριασμό του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Δ. Κουτσούμπας: Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων της πρώην "Ελευθεροτυπίας" για δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Να αρθούν τα απαράδεκτα εμπόδια των πιστωτριών τραπεζών. Καταθέσαμε Ερώτηση στη Βουλή, ώστε η κυβέρνηση να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες».

Στην Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου, σημειώνεται μεταξύ άλλων πως μετά από σχεδόν δέκα χρόνια, και ενώ επρόκειτο στις 17 Ιούλη οι εργαζόμενοι να λάβουν ένα μέρος των οφειλομένων τους μετά την πώληση ακινήτου της πτωχευμένης επιχείρησης, οι τράπεζες ALPHA BANK και Πειραιώς κατέθεσαν αίτηση ανακοπής σε βάρος των εργαζομένων. Οι τράπεζες διεκδικούν το μεγαλύτερο μέρος από το ποσό που προέκυψε από την πώληση, επικαλούμενες μνημονιακή διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ (2015) σύμφωνα με την οποία τα πιστωτικά ιδρύματα προηγούνται στο μοίρασμα ρευστοποιημένων στοιχείων πτωχευμένων εταιρειών. Ωστόσο η πτώχευση της εταιρείας είχε επισημοποιηθεί πριν τεθεί σε ισχύ ο συγκεκριμένος νόμος. «Σε κάθε περίπτωση», επισημαίνει το ΚΚΕ στην Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, «ένας νέος γύρος δικαστικών εκκρεμοτήτων θα προσθέσει στα εννέα έτη ταλαιπωρίας 2-3, ίσως και 5 ακόμη χρόνια στο καθεστώς ανασφάλειας, αγωνίας, ακόμη και ανέχειας, το οποίο βιώνουν οι περίπου 850 εργαζόμενοι...».

Το ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες ενέργειες «προκειμένου να λάβουν επιτέλους τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους οι εργαζόμενοι της "Ελευθεροτυπίας". Επίσης, ζητάει μέτρα ώστε να προηγούνται οι οφειλές σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία έναντι άλλων πιστωτών σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που πτωχεύουν».

  • Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου καλεί όλους τους πρώην εργαζόμενους της «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)» σε διευρυμένη συνεδρίαση του ΔΣ - σύσκεψη τη Δευτέρα 22 Ιούνη, στις 18.30 στα γραφεία του (Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος), «για να αποφασίσουμε από κοινού το πρόγραμμα δράσης». Την αλληλεγγύη του εκφράζει επίσης με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.
«200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»
Σημασία έχει το περιεχόμενο των εκδηλώσεων, τονίζει το ΚΚΕ

Μια πρώτη συζήτηση για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που αφορούν στη διοργάνωση των εκδηλώσεων που θα γίνουν σε Ελλάδα και εξωτερικό για τα «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», έγινε χτες στην αρμόδια Επιτροπή Ελληνισμού και Διασποράς της Βουλής.

Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στους άξονες δράσεων, όπως είναι οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί με τον Δήμο Υδρας (ιστορικές αναπαραστάσεις, εκθέσεις, αφιερώματα), η προώθηση καμπάνιας στο εξωτερικό την οποία έχει αναλάβει η Τράπεζα Πειραιώς. Η διοργάνωση 11 ημερίδων, με κοινή θεματική «Τα 200 χρόνια Ελληνικού Κράτους, απολογισμοί και προοπτικές», πλωτό περίπλου με ιστιοφόρο, το οποίο θα διαπλεύσει το Αιγαίο, περνώντας από 19 ιστορικά νησιά όπως Αίγινα, Υδρα, Σπέτσες, Χίος, Ψαρά με τελικό προορισμό το Καστελόριζο κ.α.

Στη συζήτηση συμμετείχε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, η οποία αναφέρθηκε στη συνεργασία που αναπτύσσεται όσον αφορά τις εκδηλώσεις με τους συλλόγους των ομογενών κ.ά. Απόψεις κατατέθηκαν ακόμα με τηλεδιάσκεψη από εκπροσώπους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού και της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέδειξε ότι αυτό που ενδιαφέρει ιδιαίτερα το Κόμμα είναι «το περιεχόμενο των εκδηλώσεων», σημειώνοντας πως αυτό «εξαρτάται πάρα πολύ - για να μην πω αποκλειστικά - από την οπτική γωνία από την οποία εξετάζει κανείς τα ιστορικά γεγονότα». Πρόσθεσε ότι η οπτική του ΚΚΕ είναι «ταξική ματιά στα γεγονότα. Ετσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν αταξικές κοινωνίες, είναι χωρισμένες οι κοινωνίες σε τάξεις. Χωρισμένη ήταν και πριν από 200 χρόνια».

Θύμισε ακόμα ότι το ΚΚΕ προγραμματίζει αρκετές εκδηλώσεις, που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, ενώ θα είχαν γίνει ήδη ορισμένες αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα μέτρα λόγω πανδημίας.

Διάσκεψη για την Ανατολική Εταιρική Σχέση

Τηλεδιάσκεψη των ηγετών των 27 κρατών - μελών της ΕΕ και των 6 χωρών της λεγόμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (ΑΕΣ - Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουκρανία) έγινε χτες το απόγευμα. Μετείχαν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο ύπατος εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ.

Οι ηγέτες της ΕΕ επανέλαβαν τη «στρατηγική σημασία» της ΑΕΣ, ζώνης όπου σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη διείσδυσή τους ευρωενωσιακοί επιχειρηματικοί όμιλοι, σε κόντρα με άλλα κέντρα. Οχημα για αυτό και η κρίση COVID-19, με τους Ευρωενωσιακούς να προπαγανδίζουν την «ουσιαστική στήριξη της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην περιοχή της ΑΕΣ». Τέλος, συζήτησαν τους λεγόμενους μακροπρόθεσμους στόχους πολιτικής της ΑΕΣ και την πορεία όσων έχουν προγραμματιστεί προς υλοποίηση μετά το 2020.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org