ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2018
Σελ. /24
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Τιμάμε την Ιστορία μας, περνάμε στην αντεπίθεση

Επιτυχημένες εκδηλώσεις σε Περιστέρι και Πρέβεζα

Μεγάλη εκδήλωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ πραγματοποίησε το περασμένη Σάββατο η ΤΟ Περιστερίου Αττικής του Κόμματος, με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Παρά τη δυσκολία με τον καιρό, την καταρρακτώδη βροχή και την έκτακτη αλλαγή του χώρου, η ΚΟ με μαχητικότητα πήρε μέτρα πλατιάς ενημέρωσης για να στεφθεί με επιτυχία η εκδήλωση. Από το πρωί του Σαββάτου βγήκαν ντουντούκες και έγινε ειδοποίηση, κάτι που βοήθησε στη μαζική συμμετοχή το βράδυ της εκδήλωσης.

Από νωρίς, στις 7 μ.μ. είχε δοθεί το ραντεβού στις δυνάμεις της ΚΝΕ και στα μικρότερα παιδιά για την ξενάγηση στην έκθεση. Ανταποκρινόμενοι στην έκθεση, ξεναγήθηκαν στα πολύτιμα ντοκουμέντα, μαθαίνοντας πλευρές της Ιστορίας του Κόμματος που τους ήταν άγνωστες, ιδιαίτερα για τις πιο μικρές ηλικίες, Δημοτικού και Γυμνασίου.

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον των συγκεντρωμένων για την έκδοση της ΚΟ για το ανθρακωρυχείο Περιστερίου και τη δράση του Κόμματος, που διακινούνταν στην εκδήλωση.

Ακολούθησε συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», που ήταν αφιερωμένη στα 100χρονα του Κόμματος και αναδείκνυε σημαντικούς σταθμούς της συγκλονιστικής Ιστορίας του.

Τέλος, προς τιμήν των 100χρονων, η ΚΟ, τα μέλη και οι οπαδοί του Κόμματος έδωσαν και δίνουν κόκκινα μεροκάματα και εισφορές, που θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη» τις επόμενες μέρες.

Ο Κ. Παρασκευάς μίλησε στο Περιστέρι
Ο Κ. Παρασκευάς μίλησε στο Περιστέρι
Από το βήμα της εκδήλωσης, ο Κ. Παρασκευάς απηύθυνε κάλεσμα στους συγκεντρωμένους για συστράτευση με το Κόμμα: «Τώρα, όλοι και όλες πάρτε τη θέση σας δίπλα στους κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και στις σχολές. Συμπορευτείτε με το ΚΚΕ, για να περάσουμε στην επίθεση και πάλι. Δυναμώστε το ΚΚΕ παντού και στα σωματεία, στους συλλόγους και στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, και στις βουλευτικές και στις ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές. Ακόμα και αν δεν συμφωνείτε σε όλα μαζί μας, συμφωνείτε όμως ότι τα παιδιά μας πρέπει να ζήσουν καλύτερα από μας. Θέλετε τα παιδιά σας να ζήσουν σε μια κοινωνία χωρίς ανεργία, φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους.

Γιατί το σύγχρονο, το νέο δεν είναι ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός.

Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, που παραμένει το πιο νέο κόμμα. Τιμάμε τους αγωνιστές που έπεσαν, που έδωσαν όλη τη ζωή τους για τα μεγάλα ιδανικά της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης απ' το καθεστώς της μισθωτής σκλαβιάς».

Πρέβεζα: Στο επίκεντρο η συμβολή του ΚΚΕ στην πάλη της νεολαίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και από την ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ, το Σάββατο 16/6, στην πλατεία Ανδρούτσου, η εκδήλωση για τα 100χρονα του Κόμματος με θέμα «Η συμβολή του ΚΚΕ στην πάλη της νεολαίας για τα δικαιώματά της στην εργασία, στη μόρφωση, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό».

Η εκδήλωση άνοιξε με μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα με τη συμμετοχή μελών και στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Με εκτενείς αναφορές στη δράση της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ, της ΚΝΕ, αλλά και της ΜΟΔΝΕ κ.λπ. στην Πρέβεζα. Αναδείχθηκε η αποφασιστική συμβολή του Κόμματος στο κίνημα της νεολαίας σε αυτά τα 100 χρόνια, δίπλα στους αγώνες της εργατικής τάξης.

Ο Ν. Σοφιανός στην Πρέβεζα
Ο Ν. Σοφιανός στην Πρέβεζα
Στη συνέχεια, την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη διαχρονική συμβολή του ΚΚΕ στους αγώνες του λαού μας και ειδικά της νεολαίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αναδεικνύοντας την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση έκλεισε με βιντεοπροβολή από τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ (τα τελευταία 20 χρόνια) στην Πρέβεζα για τη ζωή και τα δικαιώματα της νεολαίας.ΤΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός με την πάλη του μπορεί να επιβάλει το δίκιο του

Από τη συγκέντρωση στο Ηράκλειο
Από τη συγκέντρωση στο Ηράκλειο
Με συγκεντρώσεις, συσκέψεις, εξορμήσεις και περιοδείες σε τόπους δουλειάς και συνοικίες, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ξεδιπλώνουν την παρέμβασή τους, συζητώντας με το λαό για τις εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 16/6, σε συγκέντρωση της ΤΕ Ηρακλείου Κρήτης, μίλησε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε πολυπληθής αντιπροσωπεία των Πακιστανών εργατών γης στο νομό Ηρακλείου και αντιπροσωπεία της αλβανικής κοινότητας Ηρακλείου, ενώ και οι δύο αντιπροσωπείες απηύθυναν χαιρετισμό.

Ο εκπρόσωπος των Πακιστανών εργατών γης σημείωσε στο χαιρετισμό του: «Οι Ελληνες και οι πρόσφυγες - μετανάστες εργάτες έχουμε κοινό εχθρό: Το σύστημα που γεννά πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά. Ξέρουμε πως μπορούμε να εμπιστευτούμε το ΚΚΕ, το κόμμα των εργατών. Ξέρουμε ότι το ΚΚΕ θα είναι δίπλα μας στον αγώνα για τα προβλήματά μας. Θα είμαστε κι εμείς δίπλα σας στην οργάνωση της κοινής πάλης Ελλήνων και μεταναστών εργατών ενάντια στον πόλεμο, στη φτώχεια και την εκμετάλλευση».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μπαλαμπάνης, μέλος του ΔΣ της αλβανικής κοινότητας Ηρακλείου, ανέφερε: «Οι λαοί της Ελλάδας και της Αλβανίας γειτονεύουν για εκατοντάδες χρόνια. Ενα παραπάνω σήμερα, που συνυπάρχουμε στο ίδιο καμίνι, εκεί που ο κοινός εχθρός εκμεταλλεύεται όλους τους εργάτες ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία, χρώμα. Εκεί πραγματικά ως εργάτες καταλαβαίνουμε πως δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Η καλύτερη απάντηση σε όλους όσοι σπέρνουν τον εθνικισμό και το ρατσισμό είναι η οργάνωση των εργατών, κάνοντας πράξη το σύνθημα "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε"».

Ο Θ. Χιώνης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, κάλεσε σε ενίσχυση της πάλης απέναντι σε εργοδοσία - κυβέρνηση - ΕΕ, απέναντι σε νέα και παλιά μέτρα, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Τίποτε δεν πρόκειται να χαριστεί στο λαό, ακόμη και στις συνθήκες μιας κάποιας καπιταλιστικής ανάκαμψης. Ο λαός με την πάλη, με τη δύναμη του δίκιου και της οργάνωσης, θα τα επιβάλει. Με δυνατό εργατικό κίνημα. Με Κοινωνική Συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια, στην εξουσία τους. Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή». Απευθυνόμενος στους μετανάστες εργάτες, κάλεσε σε κοινό αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. «Μεταξύ μας δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Μας ενώνει το δικαίωμα να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή, σε μια νέα κοινωνία, και στην Ελλάδα και στις πατρίδες σας, στέλνοντας στον αγύριστο το σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τον καπιταλισμό», σημείωσε.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι με τους Λιάτη Χρήστο, Κλαΐνο Λιάκο, Ζαχαριουδάκη Δημήτρη και Melza Burcu Ince, ενώ ενδιάμεσα οι Πακιστανοί εργάτες παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από τη χώρα τους.

Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις

Συνεχίζεται τις επόμενες μέρες η πολιτική δράση των Οργανώσεων του ΚΚΕ, που περιλαμβάνει:

Αύριο Τετάρτη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ ΕΒΕ Αττικής καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος), με θέμα «Ο μύθος για "δίκαιη" ανάπτυξη, "καθαρή" έξοδο από τα μνημόνια και η γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας. Οι εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ για την οργάνωση της πάλης και την Κοινωνική Συμμαχία». Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Με το ίδιο θέμα διοργανώνει εκδήλωση η ΚΟ ΕΒΕ Πειραιά, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου - Δραπετσώνας (κτίριο δημαρχείου Κερατσινίου, Ελ. Βενιζέλου 100, Κερατσίνι - 1ος όροφος). Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης πραγματοποιούνται οι παρακάτω συγκεντρώσεις, με θέμα «Δυνατό εργατικό κίνημα - κοινωνική συμμαχία. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή. Αυτή είναι η "καθαρή" διέξοδος για το λαό»:

Αύριο Τετάρτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΚΟ Αγίας Τριάδας Νίκαιας Πειραιά στο προαύλιο της Αγ. Τριάδας, θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Χαλκηδόνας - Κέντρου Πειραιά καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Νίκαιας. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org