ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Ο λαός μας δεν συνυπογράφει τις συμφωνίες της αστικής τάξης! Πάρ' τις βάσεις σας και μπρος!

Με ένα συλλαλητήριο καταδίκης της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις και συνολικά της επικίνδυνης πολιτικής, που εμπλέκει όλο και πιο βαθιά την Ελλάδα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, «υποδέχθηκαν» το απόγευμα της Παρασκευής χιλιάδες λαού τη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, που συνεδριάζει αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

«Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις - Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ - Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»: Η απαίτηση των διαδηλωτών αποτυπώθηκε στην εξέδρα της συγκέντρωσης που στήθηκε στο Πάρκο Ελευθερίας, ενώ ακούστηκε δυνατά στην πορεία που ακολούθησε στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

«Να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή, στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή», διεκδίκησαν σωματεία εργαζομένων, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικοί σύλλογοι, Σύλλογοι Γυναικών και άλλοι μαζικοί φορείς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.

«ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σας ξέρουμε καλά, για κέρδη και πετρέλαια σκοτώνετε παιδιά», κατήγγειλαν με τα πανό και τα συνθήματά τους οι συγκεντρωμένοι. Στηλίτευσαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που ξεριζώνουν χιλιάδες από τις πατρίδες τους, ενώ καταδίκασαν την αντιμεταναστευτική πολιτική που μετατρέπει τη Μεσόγειο σε «θάλασσα νεκρών». Κόντρα στις υπέρογκες δαπάνες για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς που «ματώνουν» τους λαούς, απαίτησαν «σχολεία και κατοικίες εργατικές».

Στην κινητοποίηση έδωσαν το «παρών» η ΕΕΔΥΕ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η ΑΣΓΜΕ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η ΕΕΔΔΑ, η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α. του ΠΝ, και ο Νίκος Χαρίσης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Τουρκικών Σπουδών, ενώ την ομιλία εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα έκανε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Την κινητοποίηση πλαισίωσαν με ένα μικρό αφιέρωμα στα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου η Πολυξένη Καράκογλου (φωνή) και ο Κώστας Βλαχούτσος (πλήκτρα), τιμώντας τον συνθέτη και με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, που συνέπεσε με την κινητοποίηση.

***

«Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, συνολικά ο λαός μας κι από εδώ σήμερα, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, δηλώνουμε την αντίθεσή μας στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς», τόνισε από το βήμα της κινητοποίησης ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Στην ομιλία του κατήγγειλε την προσπάθεια της κυβέρνησης «να σύρει τον λαό πίσω από το άρμα των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και επιδιώξεων, πίσω από το άρμα των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης που επιδιώκει την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής της θέσης στην περιοχή», αλλά και την απόπειρα «να βάλει σιγαστήρα στη λαϊκή πάλη», φτάνοντας στο σημείο να κλείσει το κέντρο της Αθήνας, στο όνομα της πραγματοποίησης της συνάντησης των μεσογειακών κρατών. «Με τη μαζική παρουσία και συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση, τους δηλώνουμε πως δεν κάνουμε πίσω!», ξεκαθάρισε.

Χαρακτήρισε επικίνδυνη εξέλιξη για τους λαούς της περιοχής την πραγματοποίηση της συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, με την οποία ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός εξειδικεύει παραπέρα τα «εγχειρίδια πολέμου» του. Υπενθύμισε παράλληλα ότι στην ατζέντα των ιμπεριαλιστών περιλαμβάνεται η ανανέωση της πενταετούς Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις υπάρχουσες αλλά και τις σχεδιαζόμενες στρατιωτικές βάσεις, που αναμένεται να υπογραφεί στις 14 Οκτώβρη με την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ.

«Είναι καθαρό: Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, τα κόμματα του ευρωατλαντισμού είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να υπηρετήσουν μέχρι τέλους τα συμφέροντα της τάξης τους, που για τα κέρδη στην ειρήνη τους ματώνουν τη λαϊκή οικογένεια με αντιλαϊκά μέτρα για την ανάκαμψη, και στον πόλεμό τους οδηγούν τον λαό στο σφαγείο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους, που έχουν να κάνουν ξανά με την κερδοφορία τους», κατήγγειλε. «Ο λαός μας τέτοιες συμφωνίες δεν συνυπογράφει! Θα τους αντιπαλέψουμε μέχρι τέλους!», διαμήνυσε και πρόσθεσε: «Αυτοί παίρνουν τα μέτρα τους για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Εμείς δηλώνουμε και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα συμφέροντα της δικής μας τάξης!».

Συνεχίζουμε μαζικά, αποφασιστικά, δυναμικά

«Να τους διώξουμε όλους. Με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ να ...πάνε από εκεί που ήρθαν!», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

Ο Γ. Ντουνιαδάκης σημείωσε ότι οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις, παλιότερες και η σημερινή, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «άμυνα», «ασφάλεια», «σταθερότητα», «προσπαθούν να κρύψουν την επιθετικού χαρακτήρα πολιτική τους, προκειμένου να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά η εγχώρια αστική τάξη και να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο από τα λάφυρα των πολέμων».

Από το βήμα της εκδήλωσης απευθύνθηκε στους συναδέλφους του εν ενεργεία και αποστράτους των Ενόπλων Δυνάμεων και τους κάλεσε να προβληματιστούν για το ποιον σκοπό εξυπηρετεί η πολιτική αυτή των αστικών κυβερνήσεων. «Είναι ή δεν είναι επιθετική; Ας προβληματιστούμε όλοι, ποιον σκοπό αλήθεια εξυπηρετούν κινήσεις όπως, για παράδειγμα, αυτή με την αποστολή των "Patriot" εκτός συνόρων, ή η νέα διευρυμένη παρουσία αμερικανικών βάσεων στη χώρα. Ποια άμυνα εξυπηρετούν; Ενέχουν ή όχι σοβαρούς κινδύνους για τον λαό και τη χώρα;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Συνεχίζουμε μαζικά, αποφασιστικά, δυναμικά, ώστε περισσότεροι νέοι και νέες να εναντιωθούν στο ΝΑΤΟ, περισσότεροι να μάθουν την αλήθεια ενάντια στα ψέματα που διαδίδουν, συχνά και από τη θέση της έδρας των πανεπιστημίων μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Νίκος Χαρίσης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τουρκικών Σπουδών, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση αντί να δίνει λεφτά για τις σπουδές μας, για την υγεία μας, για να ανοίξουν με μέτρα προστασίας οι σχολές μας, αντί να φροντίσει για τη στέγαση των φοιτητών, μας "χαρίζει" μία πρωτιά στην κατάταξη μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ στις στρατιωτικές δαπάνες, φτάνοντας πέρυσι στο δυσθεώρητο ύψος των 6,6 δισ. ευρώ σε μόλις ένα χρόνο, για στρατιωτικές - πολεμικές δαπάνες που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας μας».

Τη Δευτέρα η δίκη των φοιτητών για την κινητοποίηση στο άγαλμα του Τρούμαν

Συγκέντρωση Φοιτητικών Συλλόγων τη Δευτέρα, στις 9 π.μ., στα Δικαστήρια Ευελπίδων

Τη Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη πραγματοποιείται η δίκη των δύο αγωνιστών φοιτητών που διώκονται με απαράδεκτες και αστήρικτες κατηγορίες για τη συμμετοχή τους στην αντιπολεμική κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων, μαθητών και εργαζομένων στις 16 Απρίλη 2018, στο άγαλμα του μακελάρη Προέδρου των ΗΠΑ, Χ. Τρούμαν.

Θυμίζουμε ότι στη μαζική εκείνη κινητοποίηση, με αφορμή την επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Συρία και τη συμμετοχή της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν επιστρατευτεί για την «προστασία» του αγάλματος, το οποίο οι διαδηλωτές επιχείρησαν συμβολικά να αποκαθηλώσουν. Μια επιχείρηση καταστολής που, εκτός από ανοιγμένα κεφάλια φοιτητών, περιελάμβανε και την παραπομπή σε δίκη των δύο αγωνιστών, φορτώνοντάς τους τον μισό ποινικό κώδικα, σαν εγκληματίες.

Φοιτητικοί σύλλογοι ζητούν να αποσυρθούν άμεσα οι κατηγορίες εναντίον των διωκόμενων φοιτητών και καλούν σε συγκέντρωση συμπαράστασης τη Δευτέρα στις 9 π.μ. στα Δικαστήρια Ευελπίδων, στο κτίριο 7.

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!», ξεκαθαρίζουν μεταξύ άλλων στα ψηφίσματά τους και τονίζουν: «Σέρνουν σε δίκη τους δύο συμφοιτητές μας με ανυπόστατες κατηγορίες, επειδή τόλμησαν να αμφισβητήσουν τα αιματοβαμμένα ιμπεριαλιστικά σχέδια των κυβερνήσεων με τους φονιάδες των λαών! Είναι βαθιά γελασμένοι! Ο αυταρχισμός και οι άδικες διώξεις δεν μας φοβίζουν! (...) Η νέα γενιά δεν κάνει βήμα πίσω από τις ανάγκες της, από το δικαίωμά της να ζει ειρηνικά, με φιλία και αλληλεγγύη για όλους τους λαούς.

Και καλούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να σταθούν αλληλέγγυοι στους δύο συμφοιτητές τους. Να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στις επεμβάσεις και την εμπλοκή της χώρας μας σε συντονισμό με τους φοιτητικούς συλλόγους.

Απόφαση έχουν πάρει οι σύλλογοι: Παντείου, Φιλοσοφικής, Φυσικού, Μαθηματικού, Γεωλογικού, Πληροφορικής, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, ΣΕΤ ΠΑΔΑ, ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, ΑΣΠΑΙΤΕ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Ναυπηγών ΕΜΠ, Μηχανολόγων ΕΜΠ, Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων, ΣΕΜΦΕ, Οικονομικού ΕΚΠΑ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μη μετατραπεί η Σκύρος σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών

Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις και να μη μετατραπεί η Σκύρος σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, απαιτεί με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, καλώντας τον λαό της περιοχής να δυναμώσει τον αγώνα για την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι στο πλαίσιο της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σκύρου εξετάζεται ως ένα ακόμα σημείο για την εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ, η ΤΕ Εύβοιας τονίζει μεταξύ άλλων: «Η μετατροπή της Σκύρου σε αμερικανοΝΑΤΟικο ορμητήριο δεν θα συμβάλει στην αποτροπή της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αντίθετα, μπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα, δημιουργώντας νέους κινδύνους για τον λαό της Σκύρου, της Εύβοιας και συνολικά της χώρας μας».

Και προσθέτει: «Με τις αμερικανικές βάσεις η χώρα μας μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο και την ίδια στιγμή σε στόχο αντιποίνων, όπως έχουν δηλώσει η Ρωσία και το Ιράν, σε περίπτωση που εκτιμήσουν ότι κινδυνεύει η ασφάλεια αυτών των κρατών».

Στο πλαίσιο αυτό καλεί τον λαό της Σκύρου και της Εύβοιας «να δυναμώσουν τον αγώνα για την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων» και να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα άλλα αστικά κόμματα, που «έχουν ματώσει και ματώνουν τη λαϊκή οικογένεια με τα αντιλαϊκά μέτρα και ετοιμάζουν νέα πολεμικά σφαγεία».

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η ελληνική κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες

Σε δήλωσή του από τη συγκέντρωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ με αφορμή τη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και την Ευρωμεσογειακή Συνάντηση Κορυφής στην Αθήνα. Και τα δύο αυτά γεγονότα προμηνύουν νέα δεινά για τους λαούς σε μια περίοδο που οξύνονται όλοι οι ανταγωνισμοί διεθνώς, ιδιαίτερα μετά τη χτεσινή (σ.σ. 16/9) συμφωνία των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας.

Το επόμενο διάστημα, έως το 2030, θα έχουμε όξυνση όλων των πολεμικών συγκρούσεων και επεμβάσεων, νέες προσφυγικές ροές. Αυτή είναι η πρόβλεψη διεθνώς. Και από αυτήν τη σκοπιά η ελληνική κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες που οδηγεί τον λαό σε τέτοιους πολεμικούς σχεδιασμούς, οδηγεί τη χώρα μέσω του ΝΑΤΟ και, βεβαίως, ιδιαίτερα με την επέκταση της επικίνδυνης Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ