ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /48
Ξεχωριστά αφιερώματα στις Σκηνές του κεντρικού Φεστιβάλ

Στον Μίκη Θεοδωράκη αφιερωμένη η τρίτη μέρα των εκδηλώσεων

Γ. Ρίτσος - Μ. Θεοδωράκης στο 9ο Φεστιβάλ βαθμολογούν τα τραγούδια του διαγωνισμού για το λαϊκό τραγούδι
Γ. Ρίτσος - Μ. Θεοδωράκης στο 9ο Φεστιβάλ βαθμολογούν τα τραγούδια του διαγωνισμού για το λαϊκό τραγούδι
Για ακόμα μια χρονιά οι Σκηνές του Φεστιβάλ της ΚΝΕ θα φιλοξενήσουν σπουδαία αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς, σε ξεχωριστές θεματικές, τα οποία φιλοδοξούν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών, να προσφέρουν γνώση και συγκίνηση, κάνοντας πραγματικά ξεχωριστή την κάθε Σκηνή. Αξιόλογοι μουσικοί και καλλιτέχνες συναντιούνται χαρίζοντας μοναδικές στιγμές.

Ενώ η τρίτη μέρα των εκδηλώσεων θα είναι αφιερωμένη στον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη

Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ στην Κεντρική Σκηνή, στις 21.30, θα παρουσιαστεί η μουσικοθεατρική παράσταση «Πώς να σωπάσω» σε σκηνοθεσία Τζένης Κόλλια, διεύθυνση Γιάννη Παπαζαχαριάκη και αφηγήσεις του Κώστα Καζάκου. Μια παράσταση που, μέσα από διαχρονικά τραγούδια της παράδοσης και μεγάλων συνθετών, αφηγείται τα πάθη των λαών στον αγώνα τους για ένα καλύτερο αύριο. «Μια μικρή ιστορία για κείνα τα ζωηρά μεγάλα παιδιά που δεν αγνόησαν την Ιστορία μας, την άκουσαν και πρόσθεσαν τα δικά τους χρώματα σ' αυτήν...».

Συμμετέχουν: Χρήστος Θηβαίος, Βιολέτα Ικαρη, Αδριάννα Μπάμπαλη, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Την ίδια μέρα, πάλι στην Κεντρική Σκηνή, στις 23.00, ο Γιώργος Νταλάρας με αφορμή τον χαμό του Μ. Θεοδωράκη θα παρουσιάσει το αφιέρωμα «Η ποίηση στα τραγούδια του Μίκη». Μαζί του οι Βιολέτα Ικαρη και Ασπασία Στρατηγού.

Ο Αλκαίος στο πιάνο με τους Θ. Μικρούτσικο, Μ. Δημητριάδη και Β. Μπονάτσο στην ηχογράφηση του εμβληματικού «Εμπάργκο»
Ο Αλκαίος στο πιάνο με τους Θ. Μικρούτσικο, Μ. Δημητριάδη και Β. Μπονάτσο στην ηχογράφηση του εμβληματικού «Εμπάργκο»
Μια συναυλία με τραγούδια αγαπημένα, πολυτραγουδισμένα, σε ποίηση Ρίτσου, Ελύτη, Σεφέρη, Γκάτσου, Ελευθερίου, Γ. Θεοδωράκη και τόσων άλλων. Ο Μ. Θεοδωράκης ήταν ο πρώτος που έβαλε στο στόμα του απλού λαού λόγια μεγάλων ποιητών, γιατί γνώριζε καλά ότι οι μεγάλοι ποιητές ανήκουν στον λαό. Μόνο αυτός μπορεί να τους καταλάβει. Εκείνος του έδωσε απλά το «κλειδί» για να ανοίξει τις μεγάλες πόρτες της ποίησης: «Κάνοντας τραγούδι και βάζοντας στα χείλη του λαού τη μεγάλη ποίηση, είναι σαν να του πρόσφερα αυτό το σπάνιο κλειδί να ανοίξει τις μεγάλες πόρτες και να μπει στον μαγικό κόσμο της λόγιας τέχνης».

Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη

«Δεν βγαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό, δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα», είναι ο τίτλος της συναυλίας - αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο που θα παρουσιαστεί τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ στην Κεντρική Σκηνή, στις 21.30. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Μίλτου Πασχαλίδη και οι ενορχηστρώσεις του Θύμιου Παπαδόπουλου.

Ο Αλκαίος είναι ο ποιητής και στιχουργός που άλλαξε τη ροή του ελληνικού τραγουδιού. Με το έργο του εξέφρασε την προσωπική αγωνία ενός εκάστου αλλά και την καθολική αγωνία της γενιάς μας, όπως είχε αναφέρει ο Θ. Μικρούτσικος. Μέσα από τις συμπράξεις του με σημαντικούς Ελληνες συνθέτες, ο Αλκαίος άφησε πίσω του τραγούδια που συνεχίζουν να τραγουδιούνται και να αγαπιούνται, σημαδεύοντας το σύγχρονο έντεχνο λαϊκό τραγούδι.

Ως φοιτητής στη Νομική κατά τη διάρκεια της χούντας συμμετείχε στην αντιδικτατορική πάλη, αντιμετώπισε συλλήψεις και βασανιστήρια. Μετά τη μεταπολίτευση έγινε μέλος του ΚΚΕ και είχε για χρόνια συνεργασία με τον «Ριζοσπάστη», όπου δημοσίευσε και το πρώτο του ποίημα, «Φλεβάρης 1848», ξεκινώντας κι επίσημα τη στιχουργική του σταδιοδρομία, όταν το ανακάλυψε και το μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος.

Συμμετέχουν: Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Δημήτρης Κανέλλος, Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης.

Την ίδια ώρα στη Λαϊκή Σκηνή θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Μητσάκη, «Για τον καημό, το γλέντι, το μεράκι του λαϊκού ανθρώπου...», σε επιμέλεια Κίρκης Καραλή και ενορχήστρωση Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Οπως μας λέει η Κ. Καραλή, «με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη, στιχουργού και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, Γιώργου Μητσάκη, ετοιμάσαμε με τον μαέστρο Γιάννη Παπαζαχαριάκη ένα αφιέρωμα στον καλλιτέχνη που σημάδεψε με το έργο του μια ολόκληρη εποχή, πρωτοστατώντας στην εξέλιξη του ρεμπέτικου τραγουδιού σε λαϊκό. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, κατέληξε στον Πειραιά - τον οποίο και αγάπησε - και από τον αγώνα για το καθημερινό μεροκάματο, έφτασε να κατακτήσει το πάλκο και να γίνει ο "Δάσκαλος" που ανέδειξε πολλούς από τους μεγάλους τραγουδιστές της επόμενης απ' αυτόν γενιάς.

Θα περάσουμε από τα βαριά του ζεϊμπέκικα μέχρι τα χαρούμενα χασαποσέρβικα που εμπνεύστηκε και θα κάνουμε παράλληλες στάσεις στη ζωή και το έργο του, με τη συνεργασία μιας εξαιρετικής ομάδας ηθοποιών... Χαρούμενοι όλοι που συμμετέχουμε στο πιο πολυδιάστατο πολιτιστικό γεγονός της χώρας».

Συμμετέχουν: Ελένη Καρακάση, Βαλέρια Κουρούπη, Κατερίνα Παπουτσάκη, Κωστής Σαββιδάκης, Γιωργής Τσουρής.

Σάββατο 25 Σεπτέμβρη

Την τρίτη μέρα στην Κεντρική Σκηνή, στις 21.30, θα παρουσιαστεί ένα ιδιαίτερα συγκινητικό αφιέρωμα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου, με τίτλο: «Είμαστε πολλοί... Είμαστε όλοι... Βήματα που βαδίζουν σίγουρα στο μέλλον...».

Ενα αφιέρωμα σε δύο μεγάλους δημιουργούς. Σε δύο ξεχωριστούς ανθρώπους που ήταν από τους στυλοβάτες του Φεστιβάλ, τόσο στα πρώτα του βήματα όσο και όταν μεγάλωνε και «θέριευε». Η παρουσία τους δεν είναι τυπική και διεκπεραιωτική. Συμμετείχαν ενεργά τόσο με συναυλίες, απαγγελίες όσο και με ιδέες, προτάσεις, αλλά και ως κριτές σε διαγωνισμούς τραγουδιών.

Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, θα ακούσουμε τους μοναδικούς στίχους από τις «Γειτονιές του κόσμου», υλοποιώντας την επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη αυτοί να επανεκτελεστούν στη Σκηνή του Φεστιβάλ... «Γεια σου, χαρά σου λεφτεριά», «Ετσι μικρό ήταν το όνειρό μας...», αγαπημένοι στίχοι που θα μας συντροφέψουν ξανά σε αυτήν τη μοναδική βραδιά. Επιπλέον, το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει μουσικές επιλογές από τον «Επιτάφιο», τη «Ρωμιοσύνη» και άλλα τραγούδια που έχουν εμπνευστεί από τους μεγαλύτερους αγώνες του λαού μας και θα συνεχίζουν να μας συντροφεύουν ώσπου «να σημάνουν οι καμπάνες»!

Την ενορχήστρωση και επιμέλεια έχει αναλάβει ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, και συμμετέχουν οι Μαρία Φαραντούρη, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Στη Λαϊκή Σκηνή, στις 21.30, παρουσιάζεται ένα αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Δημήτρη Χριστοδούλου, «Εδώ στην άκρη του καιρού», σε καλλιτεχνική επιμέλεια - ενορχήστρωση Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Μπορεί τα 300 τραγούδια του Δημήτρη Χριστοδούλου, μπροστά στο μεγάλο ποιητικό και συγγραφικό του έργο, να είναι ένας μικρός σχετικά αριθμός, όμως από την άλλη είναι τόσο «μεγάλα» ακριβώς επειδή συνδέθηκαν με τους αγώνες του λαού μας, τις πιο μεγάλες του στιγμές, αλλά και τις προσωπικές του και τα πιο ακριβά του όνειρα. Γι' αυτό τραγουδήθηκαν πολύ και θα συνεχίσουν να τραγουδιούνται. «Καημός», «Γωνιά - γωνιά», «Παράπονο», «Βράχο, βράχο», «Δεν έχει δρόμο να διαβώ», «Κι αν θα διαβείς τον ουρανό», «Πόρτα κλειστή τα χείλη σου», «Με το βοριά σ' αναζητώ», «Ξημερώματα», «Τι να φταίει», «Τα δειλινά», «Εχει η νύχτα θάνατο».

Ο Δημήτρης Χριστοδούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Από την ηλικία των 10 κιόλας χρόνων αναγκάζεται να κάνει μικροδουλειές, για να βοηθήσει την οικογένειά του. Στα χρόνια της Κατοχής παλεύει μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Πολεμά στο πλευρό του ΕΛΑΣ στις μάχες του Δεκέμβρη του '44 στα οδοφράγματα στην πλατεία Κάνιγγος. Σε κάποια μάχη συλλαμβάνεται από τους Αγγλους και οδηγείται στο στρατόπεδο στου Γουδή. Εκεί γνώρισε και τον Νίκο Κούνδουρο. Στη συνέχεια τον μεταφέρουν στο στρατόπεδο «Ελ Ντάμπα» στην Αίγυπτο. Η πρώτη του εμφάνιση στα Γράμματα γίνεται το 1952.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Μ. Θεοδωράκη για τον Δ. Χριστοδούλου: «Ο "Καημός", το "Παράπονο", το "Βράχο, βράχο" δεν ήταν απλά τραγούδια, τουλάχιστον για μας, αλλά ήταν ορισμένοι σταθμοί, ολόκληρα ορόσημα. Χάρη σ' αυτή τη συνεργασία και την αντανάκλαση που είχε αυτή η συνεργασία, μπορέσαμε να σπάσουμε τα φράγματα των αριθμών και να περάσουμε στις εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια και το έντεχνο λαϊκό τραγούδι... Οταν ο Στέλιος Καζαντζίδης τραγούδησε το "Βράχο βράχο", που έσπασε τότε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων, ήταν ήδη ένας βασιλιάς του λαϊκού τραγουδιού. Ομως μαζί μου θυμήθηκε τον άλλο εαυτό του, τον καταπιεσμένο, της προσφυγιάς και της Μακρονήσου, έτσι που έβγαλε όλη την τρυφερότητα και την αγάπη που τον πλημμυρίζανε».

Για τη συμμετοχή της στο αφιέρωμα μιλήσαμε με την Πέγκυ Ζήνα, η οποία σημείωσε: «Αυτή η συναυλία είχε κλειστεί από την αρχή του καλοκαιριού με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου στιχουργού και ποιητή Δ. Χριστοδούλου. Οι στίχοι του με τις μελωδίες των Θεοδωράκη, Ζαμπέτα, Λοΐζου κ.ά. έχουν καταγραφεί βαθιά στην καρδιά μας. Βέβαια, τώρα η συγκεκριμένη συναυλία αποκτά παραπάνω συγκινησιακή φόρτιση λόγω της απώλειας του Μίκη.

Είναι μεγάλη μου η χαρά που συμμετέχω για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ. Ηταν κάτι που το ήθελα χρόνια και χαίρομαι που ήρθε αυτή η στιγμή».

Συμμετέχουν: Πέγκυ Ζήνα, Παντελής Θαλασσινός.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ