ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /48
Αντλούμε γνώση, κουράγιο και αισιοδοξία από το σπουδαίο επαναστατικό έργο της Κομμούνας
  • Αφιερωμένες στην «πρώτη έφοδο στον ουρανό» η κεντρική έκθεση, η κεντρική συζήτηση και πολλές εκδόσεις
  • Συζήτηση με τον Φρίξο Μπρούζγο, επικεφαλής της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ

Την Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ανοίγει τις πύλες του στο Πάρκο Τρίτση.

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με τον Φρίξο Μπρούζγο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ, σχετικά με την κεντρική έκθεση, την κεντρική συζήτηση και τις νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» που θα κυκλοφορήσουν τις μέρες του Φεστιβάλ και είναι αφιερωμένες στη συμπλήρωση 150 χρόνων από την Παρισινή Κομμούνα.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Συμπεράσματα από την πρώτη κανονιά της τάξης μας στο βάθρο του αστικού κόσμου

-- Η κεντρική έκθεση του 47ου Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στα 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα. Ποιος ο λόγος που επιλέχθηκε αυτό το θέμα;

-- Το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλο το ταξίδι του συνοδεύεται από την πεποίθηση ότι αυτή η κοινωνία αλλάζει και θα αλλάξει, όπως υποδηλώνει και το ίδιο το σύνθημά του.

Επομένως, η πρώτη εργατική επανάσταση στην Ιστορία, δηλαδή η Παρισινή Κομμούνα, δεν θα μπορούσε να μη δεσπόζει στις φετινές εκδηλώσεις του. Γι' αυτό και επιλέξαμε η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ να έχει θέμα «150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα... Η πρώτη έφοδος στον ουρανό... Η σημερινή πάλη για να τον κατακτήσουμε...».


Η κεντρική έκθεση, λοιπόν, δεν αποτελεί απλά έναν φόρο τιμής.

Με το πρίσμα των σύγχρονων απαιτήσεων της καθημερινής επαναστατικής πάλης, παρουσιάζονται τα γεγονότα του 1871. Αναδεικνύονται οι εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία και πολιτική στη Γαλλία οι οποίες οδήγησαν στα γεγονότα της Κομμούνας, ώστε να γίνει κατανοητό ότι οι αντιθέσεις του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής οδήγησαν σε αυτήν, και όχι απλά οι εξωτερικές εξελίξεις που τροφοδοτούν την άνοδο του πολιτικού θερμομέτρου, όπως αναφέρουν μια σειρά αστικές αναλύσεις προκειμένου να θολώσουν τις δυνατότητες που ξεπηδούν σήμερα από την ανάπτυξη του καπιταλισμού και διαμορφώνουν τους όρους για την ανατροπή του.

Αποτυπώνεται το σπουδαίο επαναστατικό έργο της Κομμούνας, που παρά τις αδυναμίες του άνοιξε σχισμές για να κοιτάξουμε προς την κοινωνία του μέλλοντος. Η παράδοση ανενεργών εργοστασίων στους εργάτες, η αντικατάσταση του τακτικού στρατού με τον ένοπλο λαό, φώτισαν τα χαρακτηριστικά της νέας κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Μαρξ και Ενγκελς παρακολούθησαν και μελέτησαν εις βάθος τα γεγονότα της Κομμούνας, έβγαλαν βασικά συμπεράσματα για το πώς θα οικοδομηθεί το εργατικό κράτος, ενώ τον 20ό αιώνα η πείρα της Κομμούνας και ο ηρωισμός των Κομμουνάρων αποτέλεσαν φάρο για την επαναστατική πάλη των μπολσεβίκων με μπροστάρη τον Λένιν και την επιτυχή έκβαση της σοσιαλιστικής επανάστασης.


Η έκθεση δίνει την ευκαιρία να εξερευνηθούν οι αιτίες που συνέβαλαν στην τελική ήττα της Κομμούνας ως πηγή άντλησης συμπερασμάτων ώστε να γίνουμε πιο ικανοί στην πάλη σήμερα. «Δεν υπήρχε εργατικό κόμμα, δεν υπήρχε προετοιμασία και μακρόχρονη εξάσκηση της εργατικής τάξης, που στη μεγάλη πλειοψηφία της δεν καταλάβαινε και πολύ καθαρά τα καθήκοντά της και τους τρόπους της πραγματοποίησής τους», έλεγε ο Λένιν, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα ενός ισχυρού, επαναστατικού κόμματος.

Το μεγαλύτερο δίδαγμα από αυτήν οδήγησε τους Μαρξ και Ενγκελς να κάνουν τη μοναδική διόρθωση στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο: «Η εργατική τάξη δεν μπορεί απλώς να πάρει στα χέρια της την έτοιμη κρατική μηχανή και να τη βάλει σε κίνηση για τους δικούς της σκοπούς». Ενα συμπέρασμα το οποίο αποτελεί οδηγό στην παρέμβαση των κομμουνιστών μέχρι και σήμερα, στην καθημερινή μας πάλη για τη διεκδίκηση όλων των σύγχρονων αναγκών.

Σαν νέοι επαναστάτες, μόνο κουράγιο και αισιοδοξία μπορούμε να αντλήσουμε από την πρώτη κανονιά της τάξης μας - κυριολεκτικά και μεταφορικά - στο βάθρο του αστικού κόσμου.

Αλλωστε το μεγαλείο της Κομμούνας, η ιστορική της σημασία, αποτυπώθηκε και στο μένος με το οποίο την αντιμετώπισε σύσσωμη η αστική τάξη της εποχής, «σαν ένας κοινός Βερσαλλιέρος που είναι αμείλικτος απέναντι στον κοινό εχθρό: Τον προλετάριο (...) Η εθνοσυνέλευση των Βερσαλλιών είναι σε πλήρη απαρτία. Ολες οι παρατάξεις, της Δεξιάς, της Αριστεράς, του Κέντρου, έχουν σπεύσει (...) Το μίσος για τη σημαία της Κομμούνας συναδέλφωνε όλες αυτές τις καρδιές*».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Από τους Βερσαλλιέρους μέχρι σήμερα, ο αντίπαλος της κοινωνικής απελευθέρωσης η δικτατορία του κεφαλαίου


-- Η κεντρική συζήτηση του 47ου Φεστιβάλ έχει θέμα «150 χρόνια από την πρώτη έφοδο στον ουρανό... Δυναμώνουμε τον αγώνα για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας». Τη στιγμή που υπάρχουν τόσες πολλές τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία, στην πολιτική, στους διεθνείς ανταγωνισμούς, η ΚΝΕ γιατί επιλέγει ένα τέτοιο θέμα;

-- Το συγκεκριμένο θέμα συζήτησης ακουμπά τους νέους ανθρώπους που προβληματίζονται για το αν έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τη σημερινή κατάσταση και να ζήσουμε καλύτερα με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες, να ανοίξουμε τον δρόμο για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον κομμουνισμό.

Από τους Βερσαλλιέρους την εποχή της Κομμούνας μέχρι το επιτελικό αστικό κράτος σήμερα, ο αντίπαλος της κοινωνικής απελευθέρωσης έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο: Δικτατορία του κεφαλαίου. Ομως τα μέσα του αντιπάλου να ενσωματώνει και να καταστέλλει τη λαϊκή δυσαρέσκεια έχουν αυξηθεί. Μαζί με αυτά, ωστόσο, έχουν αυξηθεί και οι δυνατότητες να αναμετρηθούμε μαζί του, καθώς αυτός φαίνεται όλο και πιο καθαρά. Γι' αυτό πρέπει να φωτίσουμε τόσο την ιστορική πείρα όσο και τις σύγχρονες δυνατότητες, που συμβάλλουν ώστε οι χιλιάδες νέοι που συναντάμε καθημερινά στους χώρους εκπαίδευσης και δουλειάς να κινητοποιηθούν απέναντι στον πραγματικό ταξικό αντίπαλο και στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική που τον εκφράζει.

Ιδιαίτερα σήμερα που η ελληνική καπιταλιστική οικονομία μπαίνει σε τροχιά καπιταλιστικής ανάκαμψης, σύσσωμα τα αστικά πολιτικά κόμματα προτείνουν διαφορετικούς τρόπους για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της σταθεροποίησης μιας ισχυρής ανάπτυξης όπου κερδισμένοι για μια ακόμα φορά θα είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, το κεφάλαιο συνολικά.

Πρόκειται για μια μεγάλη μάχη που συναντάμε στην καθημερινή μας παρέμβαση και αφορά τα κριτήρια με τα οποία η νεολαία ερμηνεύει τον κόσμο σήμερα, τις εξελίξεις που βιώνει και αντίστοιχα κινητοποιείται. Γι' αυτό τόσο η ΝΔ του «επιτελικού» κράτους όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ του «πιο δίκαιου» κράτους έχουν στοχεύσει τη νεολαία, κάτι που σηματοδοτήθηκε και από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών μπροστά στη ΔΕΘ.


Η προσπάθεια αστών και οπορτουνιστών έγκειται στην απόκρυψη των αναγκών της κερδοφορίας του κεφαλαίου ως βασικού «υπαίτιου» για τις προσαρμογές του αστικού κράτους, τις επιλογές των αστικών κυβερνήσεων. Γι' αυτό αρκετές από αυτές τις παρουσιάζουν ως επιλογές αστών πολιτικών ή αστικών κομμάτων λόγω «ιδεολογικών αγκυλώσεων». Η δική μας προσπάθεια μπορεί να αναδεικνύει πιο ολοκληρωμένα τις νέες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα στην αναμέτρηση με αυτόν τον σκληρό αντίπαλο, που διαθέτει σύγχρονα μέσα για την καταστολή και την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Γι' αυτό και η φετινή συζήτηση θα επικεντρωθεί στα σύγχρονα καθήκοντα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση, εμπλουτισμένα με την ιστορική πείρα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, της σύγχρονης ταξικής πάλης, πρέπει να σκεφτούμε τη σημερινή μας δράση και τις δυσκολίες που συναντάμε καθημερινά. Ετσι μόνο μπορούμε να αναλογιστούμε καθαρά το δικό μας καθήκον, να κοιτάξουμε στα μάτια τις σύγχρονες θυσίες που απαιτούνται για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΑ
Χρέος μας να διδαχτούμε για να γίνει πράξη ο εφιάλτης των αστών ανεπιστρεπτί

-- Από τη μέχρι τώρα συζήτηση φαίνεται ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες προεκτάσεις της μελέτης αυτής της πείρας για τη σημερινή πάλη. Αυτός είναι ο λόγος που η «Σύγχρονη Εποχή» έχει εκδώσει μια σειρά τίτλους με αφορμή τα 150χρονα της Κομμούνας;

-- Ακριβώς. Μια πρώτη επαφή με τα γεγονότα και συμπεράσματα από την Κομμούνα θα μπορούσε να έχει κάποιος νέος με την έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Η Κομμούνα του Παρισιού, η μεγάλη σύγκρουση της εργατικής τάξης με τους εκμεταλλευτές της τον 19ο αιώνα». Μια σειρά εκδόσεις προσφέρονται για να μπούμε στο «κλίμα» της εποχής και της τότε αντιπαράθεσης με παραστατικές εικόνες, όπως «Η επαναστατική γελοιογραφία στην Παρισινή Κομμούνα», να νιώσουμε τα αισθήματα του παρισινού λαού μέσω της μυθοπλασίας του Λισαγκαρέ «Ο εφιάλτης των Βερσαλλιών»,να διακρίνουμε τις αντιφάσεις στην επαναστατική σκέψη της εποχής και τον ηρωισμό των Κομμουνάρων μέσα από την παραστατική αυτοβιογραφία του Μαξίμ Βιγιόμ «Τα κόκκινα τετράδια της Κομμούνας. Οι σημειώσεις μου».


Επιπλέον, μέσα από εκδόσεις όπως «Οι γυναίκες από την αστική Γαλλική Επανάσταση στην Παρισινή Κομμούνα», του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ισοτιμία των Γυναικών, αγγίζονται σύγχρονα θέματα που απασχολούν τη νεολαία. Αποτυπώνεται η ιστορική πορεία του γυναικείου κινήματος «διά πυρός και σιδήρου», στον δρόμο της κοινωνικής απελευθέρωσης που συνεχίζουμε να βαδίζουμε.

Η μελετητική δραστηριότητα του ΚΚΕ επεκτείνεται και στις σελίδες της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης, όπως στο τεύχος 5/2021, που περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέροντα άρθρα για την εξέλιξη του καπιταλισμού από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι την Παρισινή Κομμούνα, χαρτογραφώντας τους παράγοντες που οδήγησαν στην εργατική επανάσταση του 1871, καθώς και για τη χρεοκοπία του αναρχισμού και μικροαστικού σοσιαλισμού μέσα από τη συγκεκριμένη πείρα.

Τελικά, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τους νέους επαναστάτες να μελετήσουν προσωπικά αυτόν τον πλούτο. Γιατί όσο οι εξελίξεις της εποχής μας «φωνάζουν» για την ανάγκη ανατροπής του εκμεταλλευτικού συστήματος, τόσο το «φάντασμα του κομμουνισμού» θα στοιχειώνει τα όνειρα των αστών σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Οι Κομμουνάροι του 1871 τού δώσανε πρώτοι σάρκα και οστά. Καθώς βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής, η Ιστορία θα επιδεικνύει «νέες» κυβερνήσεις «των Βερσαλλιών». Είναι χρέος μας να διδαχτούμε προκειμένου αυτήν τη φορά ο εφιάλτης τους να γίνει πράξη, ανεπιστρεπτί.

* Προσπέρ Ολιβιέ Λισαγκαρέ, «Ο εφιάλτης των Βερσαλλιών», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»


Η Τέχνη στην Παρισινή Κομμούνα

Ονόρ Ντωμιέ, «Η Εξέργεση», λάδι σε καμβά, 1848, Συλλογή Phillips, Ουάσινγκτον
Ονόρ Ντωμιέ, «Η Εξέργεση», λάδι σε καμβά, 1848, Συλλογή Phillips, Ουάσινγκτον
Στην Παρισινή Κομμούνα είναι αφιερωμένο και το πρόγραμμα στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ.

Η θεατρική παράσταση «Οι μέρες της Κομμούνας», του Μπέρτολτ Μπρεχτ, η ομιλία για την καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία στα χρόνια της Κομμούνας θα «συστήσουν» και από μια άλλη οδό στους επισκέπτες του Φεστιβάλ το «Παρίσι των εργατών», αυτόν τον «δοξασμένο προάγγελο της νέας κοινωνίας».

Αυτές τις 72 μέρες υλοποιήθηκε πλούσιο και πρωτοπόρο έργο και στον Πολιτισμό. Το ενδιαφέρον της Κομμούνας για την άνοδο της πνευματικής και πολιτιστικής στάθμης της εργατικής τάξης υπήρξε τεράστιο. Αρχισε να αναδύεται μια νέα αντίληψη για την Τέχνη, η οποία πήρε «σάρκα και οστά» με μια σειρά από πρωτοβουλίες και νέους θεσμούς, πείρα που αξιοποιήθηκε κατόπιν και από την ΕΣΣΔ.

Και τις τρεις μέρες στον χώρο θα υπάρχει εικαστική έκθεση, στην οποία θα αποτυπώνεται το χρονικό της Κομμούνας μέσα από εικαστικά έργα της εποχής. Ξεχωριστό κομμάτι της έκθεσης θα αφορά και τη γνωριμία με μεγάλους δημιουργούς, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στη ζωή και τον αγώνα της Παρισινής Κομμούνας τόσο με το έργο τους όσο και με την προσωπική τους ένταξη, δίνοντας το «παρών» στα οδοφράγματα, δίπλα στον αγωνιζόμενο λαό.


ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ο προάγγελος της νέας κοινωνίας!

«72 μέρες...Παρισινή Κομμούνα - Ο προάγγελος της νέας κοινωνίας»είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ με αφορμή τα 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα. Η πρώτη προβολή θα γίνει την παραμονή της έναρξης των τριήμερων εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα, την Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη, στο κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube.

Συμμετέχουν οι:

  • Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ
  • Ελενα Μποτζιολή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Παρουσιάζει ο Μάνθος Ψυρράκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Διεύθυνση φωτογραφίας - μοντάζ - color grading: Σέργιος Κολισικάς. Animation - motion graphics: Ευτυχία Κονδύλη. Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Δημήτρης Ανδρονιάδης. Κάμερα: Σέργιος Κολισίκας, Γιάννης Μαρούδας, Ηχογράφηση - σπικάζ: Σωτήρης Γκέκας. Μίξη ήχου: Παύλος Χαρμπαλής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ