ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /48
Αφωνία

Μια ολόκληρη πυροβολαρχία αναχώρησε τις προάλλες για τη Σαουδική Αραβία, αλλά ακόμα δεν έχουμε ακούσει την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ γι' αυτήν τη στρατιωτική αποστολή, που προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία μιας συστοιχίας πυραύλων «Πάτριοτ» στην πετρελαιομοναρχία του Κόλπου, σε αντικατάσταση μιας αμερικανικής, που προωθήθηκε σε άλλα μέτωπα. Από την Παρασκευή, επίσης, συνεδριάζει στην Αθήνα η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, με ατζέντα - φωτιά για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς, καθώς περιλαμβάνει τα επόμενα πολεμικά σχέδια, όπως γίνονται ήδη ορατά με τη συγκρότηση της AUKUS. Ούτε γι' αυτό το ζήτημα όμως έχουμε ακούσει να λέει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ. Οσο κι αν ψάξαμε, επίσημη τοποθέτηση δεν βρήκαμε. Σε έναν περίπου μήνα, τέλος, η κυβέρνηση θα υπογράψει με τις ΗΠΑ τη νέα στρατιωτική Συμφωνία για τις βάσεις, που μετατρέπει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο, παραχωρώντας και νέες υποδομές στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, πέρα από τις βάσεις που ήδη λειτουργούν στη χώρα. Εννοείται ότι και γι' αυτό το θέμα, ο κατά τ' άλλα λαλίστατος ΣΥΡΙΖΑ κατάπιε τη γλώσσα του, πέρα από κάτι «επιφυλάξεις» που εξέφρασε για τη διάρκεια της νέας συμφωνίας. Κανείς βέβαια δεν αμφιβάλλει για το τι θα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ αν τοποθετούνταν για όλα αυτά τα ζητήματα. Τα λόγια και τα «έργα» του σε ό,τι αφορά την ιμπεριαλιστική εμπλοκή στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ είναι αδιάψευστα πειστήρια, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Το γεγονός όμως ότι δεν βγάζει ούτε «κιχ» είναι αποκαλυπτικό της στρατηγικής τους ταύτισης με τη ΝΔ, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που στα ζητήματα της ενεργότερης συμμετοχής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, η ΣΥΡΙΖΑίικη αφωνία είναι πιο ηχηρή από οποιαδήποτε δήλωση.

ΝΑΤΟ - Πού 'ν' το;

Παράπονα για «άνιση μεταχείριση» έκανε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της γερμανικής «Αριστεράς» (Die Linke), Ντίτμαρ Μπαρτς, ανατρέχοντας πίσω στην Ιστορία: «Το 1998 οι Πράσινοι ζητούσαν στο πρόγραμμά τους τη διάλυση του ΝΑΤΟ, κι όμως συγκυβέρνησαν με το SDP». Και το 1999 - θα προσθέσουμε εμείς - η Γερμανία βομβάρδιζε μαζί με το ΝΑΤΟ τη Γιουγκοσλαβία, με Πράσινο ΥΠΕΞ, τον Γιόσκα Φίσερ, τον άλλοτε ...«επαναστάτη», «αντικαπιταλιστή», «πασιφιστή». Ενόψει των γερμανικών εκλογών, με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να εμφανίζονται πρώτοι στις δημοσκοπήσεις, η «Αριστερά» παρακαλάει να συμμετάσχει σε συγκυβέρνηση με το SPD και τους Πράσινους, κόμματα με τα οποία συγκυβερνά άλλωστε σε μια σειρά από κρατίδια. Χωρίς να αμφισβητείται ότι το πρόγραμμα της «Αριστεράς» «κουμπώνει» με τις θέσεις των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, το μόνο «αγκάθι» για έναν «κοκκινοπράσινο» - όπως τον ονομάζουν - συνασπισμό υποτίθεται ότι είναι η θέση τους για το ΝΑΤΟ. SPD και Πράσινοι ζητούν ως προϋπόθεση για συγκυβέρνηση σαφή δέσμευση σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, με την υποψήφια καγκελάριο των Πρασίνων, Αν. Μπέρμποκ, να ισχυρίζεται ότι είναι περίπου «αντισυνταγματικό» κόμματα του γερμανικού Κοινοβουλίου να αμφισβητούν την «ευθύνη της Γερμανίας στον κόσμο». Τι κι αν η «Linke» δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται ποτέ να θέσει ζήτημα ΝΑΤΟ στις διαπραγματεύσεις για συγκυβέρνηση; Τι κι αν υπόσχεται «100% υπευθυνότητα και πειθαρχία»; Γιατί δεν τους δείχνει απλά στην Ελλάδα τον σύμμαχό της στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ, και πόσο «υπεύθυνα» στήριξε και υλοποίησε ως κυβέρνηση όλους τους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς;

Πρωτόκολλα...

Η πολιτική της κυβέρνησης στην πανδημία, όπου τα δίνει όλα για την «υγεία» της οικονομίας, διαμορφώνει το έδαφος και για κάθε λογής παλινωδίες και αντιφάσεις, που με τη σειρά τους τροφοδοτούν τον ανορθολογισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα παιδιά 12 με 17 ετών. Γι' αυτήν την ηλικιακή κατηγορία δεν προβλέπεται εμβολιασμός, και γι' αυτό η κυβέρνηση έκανε υποχρεωτικά τα δύο self tests τη βδομάδα προκειμένου ένας μαθητής να παρακολουθεί το σχολείο. Αν όμως ο ίδιος μαθητής πάει μετά το μάθημα να φάει με την οικογένειά του σε μια ταβέρνα, για να γίνει δεκτός σε εσωτερικό χώρο θα πρέπει να έχει κάνει rapid test. Πού καταλήγει όλο αυτό; Στον παραλογισμό να θεωρείται «OK» για ένα παιδί να κάνει μάθημα μαζί με άλλους 20 συμμαθητές του με ένα self test στο σπίτι, και να μη θεωρείται ασφαλές το να πάει σε ένα κατάστημα εστίασης αν δεν έχει κάνει rapid test!

... της ταβέρνας

Δηλαδή, το κράτος θεωρεί πιο πιθανό να κολλήσει ένα παιδί ή να μεταδώσει τον ιό όταν κάθεται με την οικογένειά του σε ένα τραπέζι, από το να βρίσκεται σε μια τάξη - μπουντρούμι, χωρίς εξαερισμό, μαζί με πολλούς ακόμα συμμαθητές του και για πολλές ώρες τη μέρα, σε σχολεία που δεν καθαρίζονται με επάρκεια, αφού λείπει το αναγκαίο προσωπικό. Ολα αυτά, βέβαια, για μια λαϊκή οικογένεια δεν καταλήγουν σε αμφισβήτηση των πρωτοκόλλων ...για τις ταβέρνες, αλλά σε μεγαλύτερη ανασφάλεια για τα πρωτόκολλα της αυτοδιάγνωσης και της μετάδοσης που επιβάλλει η κυβέρνηση σε γονείς και μαθητές, προκειμένου να λειτουργήσουν τα σχολεία με το μικρότερο δυνατό κόστος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη

1819 Γεννιέται ο Γάλλος φυσικός Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ, που με το εκκρεμές του έδειξε ότι η Γη κινείται.

1834 H Αθήνα ορίζεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

1882 Εκδίδεται στην Αθήνα το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Σύνδεσμος», όργανο του Σωματείου Τυπογράφων. Μία από τις πρώτες και σημαντικότερες εργατικές εφημερίδες.

1897 Υπογράφεται η προκαταρκτική Συνθήκη Ειρήνης (Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης) μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, που έληξε με ήττα της Ελλάδας.

1905 Γεννιέται η Σουηδοαμερικανίδα ηθοποιός Γκρέτα Λοβίσα Γκούσταφσον (Γκρέτα Γάρμπο).

1922 Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Μικράς Ασίας από τα ελληνικά στρατεύματα, θέτοντας τραγικό τέλος στην Μικρασιατική Εκστρατεία.

1931 Πανικός ξεσπά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, λόγω της απότομης και μεγάλης πτώσης όλων των αξιών. Αποφασίζεται η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου.

1934 Η Σοβιετική Ενωση γίνεται μέλος της Κοινωνίας των Εθνών.

1970 Αυτοπυρπολείται στη Ρώμη ο Ελληνας φοιτητής Κώστας Γεωργάκης, διαμαρτυρόμενος για το δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα.

1970 Πεθαίνει ο Αμερικανός θρύλος της ροκ Τζίμι Χέντριξ.

1973 Με ανοιχτή επιστολή τους στην κυβέρνηση της χούντας οι κάτοικοι των Μεγάρων ζητούν να ανακληθεί η άδεια εγκατάστασης του διυλιστηρίου πετρελαίου ΑΛΚΟΑ (Ανδρεάδη) στην περιοχή τους.

1974 Κυκλοφορεί το πρώτο νόμιμο φύλλο του «Οδηγητή».

2013 Ο 34χρονος μουσικός Παύλος Φύσσας δολοφονείται σε ενέδρα θανάτου στο Κερατσίνι από χρυσαυγίτες.

Κυριακή 19 Σεπτέμβρη

1922 Γεννιέται ο Τσέχος δρομέας Εμίλ Ζάτοπεκ, ο επονομαζόμενος και «άνθρωπος - ατμομηχανή», 4 φορές χρυσός Ολυμπιονίκης.

1923 Ενοπλη εξέγερση ξεσπά στη Βουλγαρία, υπό την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος, κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Α. Τσάνκοφ. Οι μάχες διαρκούν έως τις 29/9. Η εξέγερση πνίγεται στο αίμα. Το Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα δεν στήριξε την εξέγερση. Ως αντάλλαγμα, το δικτατορικό καθεστώς επέτρεψε τη νόμιμη λειτουργία του, αλλά ενέταξε και εκπροσώπους του στην «κυβέρνησή» του.

1938 Αγγλογαλλική διακοίνωση επιδίδεται στην κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας με την «πρόταση» να δεχτεί τις αξιώσεις της ναζιστικής Γερμανίας για παραχώρηση αυτοδιοίκησης στη Σουδητία. Σύντομα θα ακολουθούσε η κατάπτυστη Συμφωνία του Μονάχου.

1946 Οι στρατηγοί του ΕΛΑΣ Σαράφης, Μπακιρτζής, Καλαμπαλίκης, Τσαμάκος, Ματσούκας και άλλοι 28 ανώτεροι και κατώτεροι αξιωματικοί εκτοπίζονται στους Φούρνους.

1949 Πεθαίνει ο συνθέτης Νίκος Σκαλκώτας.

1961 Λίγο πριν τις εκλογές της 29/10/1961 το «κέντρο» συνενώνει τις δυνάμεις του ιδρύοντας την Ενωση Κέντρου, ύστερα από διαπραγματεύσεις και ζυμώσεις που διήρκεσαν μήνες.

1985 Ισχυρότατος σεισμός, 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σαρώνει το Μεξικό. Πάνω από 10.000 χάνουν τη ζωή τους.

1994 Πεθαίνει ο ζωγράφος Αλέξης Ακριθάκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ