ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτους και επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κατά των λαών προωθεί το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία

Eurokinissi

Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του σχεδιασμού της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ είναι το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία. Οπως αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, το ψήφισμα εντάσσεται στον σχεδιασμό για να στρωθεί το τραπέζι της επιζήμιας για τους λαούς συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο, A. Μεσόγειο και Κυπριακή ΑΟΖ, βάζοντας στον «πάγκο του Προκρούστη» τα κυριαρχικά δικαιώματα, ανακυκλώνοντας τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή.

Γι' αυτό και για τους λόγους που παρατίθενται παρακάτω, το ΚΚΕ καταψήφισε αυτό το απαράδεκτο και επικίνδυνο για τα συμφέροντα του λαού μας και των λαών της περιοχής ψήφισμα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος:

«Το ψήφισμα ωραιοποιεί και επιχειρεί να ξεπλύνει τη στάση της ΕΕ, που βάζει πλάτη στην τουρκική επιθετικότητα. Ως βάση του ψηφίσματος μάλιστα υιοθετούνται οι προκλητικές δηλώσεις ίσων αποστάσεων του ύπατου εκπροσώπου της, Ζ. Μπορέλ. Πίσω από την αναφορά ότι το ερευνητικό "Oruc Reis" επιχειρούσε "σε ζώνη επί της οποίας διεκδικεί επίσης δικαιοδοσία η Τουρκία", το ψήφισμα επιχειρεί τη νομιμοποίηση τουρκικών αξιώσεων, ενώ γενικότερα αντιμετωπίζει σαν λάστιχο την ερμηνεία της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Εκθειάζεται δε ο βρώμικος ρόλος του ΝΑΤΟ και επιστρατεύονται ...γνωστές και μη εξαιρετέες δηλώσεις του γενικού γραμματέα Στόλτενμπεργκ, που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα, προκειμένου να τραβήξει την Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας και να ισχυροποιήσει τη Νοτιο-Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ομως, πάνω από όλα, με την επίκληση της ιδρυτικής διακήρυξής του, επιχειρείται να παρουσιαστεί το ΝΑΤΟ, που είναι εγκληματικός μηχανισμός κατά των λαών, ως παράγοντας "επίλυσης διεθνών διαφορών" και "ρύθμισης των διεθνών σχέσεων".

Ανάλογο έπαινο αποδίδει το ψήφισμα και στον ύπουλο "διαμεσολαβητικό" ρόλο της Γερμανίας, για να προωθηθούν επικίνδυνα "παζάρια", διευθετήσεις που υπηρετούν τις στρατηγικές της επιδιώξεις και τα συμφέροντα των αστικών τάξεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το ψήφισμα, παρά τις ανέξοδες φραστικές αναφορές σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, με τις οποίες η ΕΕ και οι σύμμαχοί της συστηματικά επιχειρούν να θολώσουν τα νερά, σε πολλά μέρη επιχειρεί να δικαιολογήσει και να καλύψει την τουρκική επιθετικότητα.

Ουσιαστικά, ακυρώνει κάθε αναφορά του στις "παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας", τονίζοντας με νόημα ότι "το εξελισσόμενο Δίκαιο της Θάλασσας ερμηνεύεται διαφορετικά από την Ελλάδα και την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τους εκατέρωθεν ισχυρισμούς ότι η ερμηνεία του Δικαίου της Θάλασσας από την άλλη πλευρά είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο και ότι οι δραστηριότητες της άλλης πλευράς είναι παράνομες". H θέση αυτή στρέφεται ενάντια στο δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, στην επήρεια των νησιών όπως οι ηπειρωτικές ακτές.

Κι έπειτα απ' αυτό καταλήγει στο διά ταύτα που αποκαλύπτει τις στοχεύσεις του, στην παράγραφο 7, με την οποία "παροτρύνει τα μέρη να υποβάλουν τις σχετικές διαφορές τους στην κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) στη Χάγη ή να προσφύγουν σε διεθνή διαιτησία σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη διευθέτησης μέσω διαμεσολάβησης", βάζοντας από το παράθυρο τις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Οι συνηθισμένοι πια πανηγυρισμοί των ελληνικών αστικών κομμάτων "για ένα ακόμα χαστούκι" στην Τουρκία μετά από τέτοια ψηφίσματα είναι "στον αέρα". Οι λεονταρισμοί τους όπως και της ελληνικής αστικής τάξης περί κυρώσεων επιχειρούν να αποκρύψουν ότι αυτές δεν αίρουν τους πολυπλόκαμους οικονομικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς της ΕΕ και των κρατών μελών της με την Τουρκία. Αυτοί ομολογούνται, άλλωστε, στο ίδιο το ψήφισμα, αναγνωρίζοντάς την για πολλοστή φορά ως "σημαντικό εταίρο" και την όλη περιοχή που αμφισβητεί ως "στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ".

Οσο κι αν τα ελληνικά αστικά κόμματα επιχειρούν να βαφτίσουν το κρέας ψάρι, με τη στήριξη του απαράδεκτου ψηφίσματος, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της στρατηγικής τους. Στην πράξη, επιβεβαιώνεται ότι η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς οδηγεί σε όλο και πιο οδυνηρές εξελίξεις.

Καμιά προσδοκία από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ. Καμιά εμπιστοσύνη στην αστική τάξη, την κυβέρνηση, τα κόμματά της. Αμεσο συμφέρον του λαού μας και των άλλων λαών είναι να απεμπλακεί από τις συμπληγάδες των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, που οδηγούν στο ψευτοδίλημμα "είτε επώδυνος συμβιβασμός, είτε στρατιωτική εμπλοκή" που το ένα αργά ή γρήγορα οδηγεί στο άλλο... Πραγματική διέξοδος είναι να δυναμώσει η λαϊκή πάλη για καμιά αλλαγή συνόρων και διεθνών συνθηκών που τα καθορίζουν, κλείσιμο όλων των βάσεων και επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων από το εξωτερικό. Να ενισχυθεί η κοινή πάλη των λαών, η λαϊκή παρέμβαση στην κατεύθυνση αποδέσμευσης από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας με το λαό στην εξουσία, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει».

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
Δεν μπορούμε να απευθυνθούμε με «σκληρότητα» στην Τουρκία

Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε ο Γερμανός πρέσβης

Τις διεργασίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με ορίζοντα τη συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και στις οποίες η Γερμανία επιδιώκει, ως προεδρεύουσα της ΕΕ, να βάλει τη σφραγίδα της, επιβεβαίωσε μιλώντας χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ο Γερμανός πρέσβης. Ενημερώνοντας την Επιτροπή, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της σύντομης ομιλίας του στα Ελληνοτουρκικά, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη βδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, έκανε σαφές ότι «η Γερμανία, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, μπορεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να απευθυνθεί στην Τουρκία, με την απειλή των κυρώσεων», ωστόσο «παράλληλα, η Γερμανία εξακολουθεί να έχει μια πολύ καλή σχέση με την Τουρκία, με την έννοια ότι η Τουρκία τείνει ευήκοον ους σε εμάς, όποτε μιλάμε». Συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε με τη μέγιστη δυνατή σκληρότητα να απευθυνθούμε έναντι της Τουρκίας», προφανώς γιατί αυτό δεν συμφέρει τα ευρωατλαντικά συμφέροντα και τους σχεδιασμούς. «Αν το πράξουμε αυτό - πρόσθεσε - θα καταστρέψουμε τις δυνατότητές μας να διαμεσολαβήσουμε»...

Σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας, είπε ότι το «Ταμείο Ανάκαμψης» των 750 δισ. ευρώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ δείχνουν τη διάθεση «της αλληλεγγύης της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η πρωτόγνωρη κρίση», ενώ για το Προσφυγικό είπε ότι «η ολέθρια κατάσταση στη Μόρια είναι το αποτέλεσμα της πολύ λίγης Ευρώπης και της πολυετούς αδυναμίας των κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της πολιτικής χορήγησης ασύλου». Εμφάνισε μάλιστα ως κατόρθωμα ότι η Γερμανία «αναλάβαμε την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων και οικογενειών με μικρά παιδιά σύνολο 1.000 ανθρώπων» κ.λπ.

Οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των αστικών κομμάτων κινήθηκαν στο γνωστό μοτίβο της εμφάνισης της ΕΕ ως προστάτη και εγγυητή της ειρήνης στην περιοχή, ζητώντας μείωση των ανισοτήτων κ.ο.κ.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε ότι η πανδημία αξιοποιείται από την ΕΕ και την κυβέρνηση για να ενισχύσει περαιτέρω την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων με ζεστό χρήμα και νέα αντεργατικά μέτρα, μπροστά στην καπιταλιστική κρίση που επιταχύνθηκε με την πανδημία. Ρώτησε μάλιστα τον πρέσβη να πει τι περιέχει η γερμανική ατζέντα για τα 95 εκατ. εργαζομένων στην ΕΕ που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, για τα εκατομμύρια εργαζομένων που έχουν χάσει τη δουλειά τους ή βρίσκονται σε αναστολή κ.ο.κ.

Ανέδειξε την κατάπτυστη αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που προσυπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει απαρέγκλιτα η σημερινή κυβέρνηση, «που εγκλωβίζει πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και καταπατάει τα δικαιώματά τους, δηλαδή να επιλέγουν τη χώρα που θέλουν να ζήσουν και νιώθουν ασφαλείς», με τραγικά αποτελέσματα όπως αυτά στη Μόρια. Ενώ όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν θα έκανε όλα αυτά αν δεν είχε τις πλάτες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι γνωστό ότι τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα της Γερμανίας είναι πολύ μεγάλα στην Τουρκία»...

Κάλεσε ακόμα τον πρέσβη να πει πώς κρίνει η Γερμανία το γεγονός ότι «δύο μέλη του ΝΑΤΟ, δηλαδή ΗΠΑ και Γαλλία, πουλάνε όπλα σε ένα άλλο μέλος του, την Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ την Τουρκία». Χωρίς να πάρει απαντήσεις.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Συσκέψεις και εξορμήσεις με το Κάλεσμα της ΚΕ του Κόμματος πραγματοποιούν Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη, στο Παγκράτι (πλατεία Βαρνάβα) στις 12 μ., σε ΕΒΕ, στην Κυψέλη στις 11 π.μ.

Τη Δευτέρα 21 Σεπτέμβρη, στις 7 π.μ. κλιμάκιο της ΚΟ ΟΤΑ Δυτικών Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής και δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», θα περιοδεύσει στους εργαζόμενους του δήμου Aγίων Αναργύρων - Καματερού.

Την Τρίτη 22 Σεπτέμβρη, στον Νέο Κόσμο στο ΙΚΑ της περιοχής στις 11 π.μ. και σε σούπερ μάρκετ στο Κουκάκι στις 7 μ.μ.

Την Τρίτη 22 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα Ταμπούρια Πειραιά (πλατεία Κύπρου), με ομιλήτρια την Ζωή Παπαδοπούλου, μέλος της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ «δίνουν μάχες» για ΝΑΤΟ, ΕΕ και αστική τάξη

Αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι δηλώσεις Ζάεφ, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία. Εδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, και είμαι πολύ ευχαριστημένος», με τον ΣΥΡΙΖΑ να «καλωσορίζει» τη στάση της ΝΔ σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε σχόλιό του σχετικά με την αντιπαράθεση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η ΝΔ, αφού επένδυσε στον εθνικισμό που έκρυβε τον ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της Συμφωνίας των Πρεσπών, τώρα την αποδέχεται και "δίνει μάχες" για την εφαρμογή της. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να προβάλλει ως "προοδευτική" μία Συμφωνία που από την αρχή είχε τη σφραγίδα του Τραμπ, της Μέρκελ και των φονιάδων των Βαλκανίων, ενώ τώρα αξιοποιεί ως συνήγορο και τον Μητσοτάκη.

Αυτό που αποδεικνύεται ξανά είναι ότι τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη "δίνουν μάχες" για την αναβαθμισμένη παρουσία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, για την αναβάθμιση της αστικής τάξης της χώρας μέσω της εμπλοκής σε βρώμικους και επικίνδυνους σχεδιασμούς σε βάρος των λαών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ