ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις

Διαδήλωση χτες στη Μασσαλία
Διαδήλωση χτες στη Μασσαλία
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβέρνηση Μακρόν και την αντιλαϊκή επίθεση που επιταχύνεται, με όχημα την «αντιμετώπιση της πανδημίας» και την «αναστήλωση της οικονομίας», έγιναν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας χτες, μέρα «πανεθνικών δράσεων» στις οποίες καλούσαν τριτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αγωνιστικά συνδικάτα - σε κλάδους όπως οι Σιδηροδρομικοί και η Χημική Βιομηχανία και σε περιοχές όπως η Μασσαλία - που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία καλούσαν σε 24ωρη απεργία και οργάνωσαν περιφρουρήσεις και διαδηλώσεις με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, λόγω Covid-19, καθώς τα καθημερινά κρούσματα προσεγγίζουν τα 10.000.

Οι διαδηλωτές καταδίκασαν τα νέα μέτρα μέσα από τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να τους φορτώσει τα βάρη και αυτής της ύφεσης, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν με τεράστια κενά και προβλήματα. Επίσης, ζήτησαν μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, καταγγέλλοντας τους κινδύνους που αυξάνει ο συνωστισμός σε μέσα μεταφοράς και πολλές μεγάλες μονάδες παραγωγής.

Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της Γαλλίας εξέφρασε με μήνυμά του και το ΠΑΜΕ, τονίζοντας: «Τα λεγόμενα έκτακτα μέτρα την περίοδο της καραντίνας ήρθαν για να μείνουν και να δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στο μεγάλο κεφάλαιο. Οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Γαλλία ετοιμάζουν νέα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα με όχημα τα "πλάνα ανάκαμψης".

Περιφρούρηση της απεργίας στη Χημική Βιομηχανία
Περιφρούρηση της απεργίας στη Χημική Βιομηχανία
Σήμερα είναι ανάγκη να δυναμώσει σε όλη την Ευρώπη ο αγώνας ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τη στρατηγική της ΕΕ ενάντια στους λαούς. Για να παρθούν άμεσα μέτρα για την υγεία και τη ζωή του λαού και να μην πληρώσουμε ξανά τη νέα οικονομική κρίση του καπιταλισμού».

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Ανησυχητική αύξηση της μετάδοσης στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί να μη μειωθεί η διάρκεια της καραντίνας

ΓΕΝΕΥΗ.--

«Ανησυχητικό» χαρακτήρισε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το επίπεδο μετάδοσης της Covid-19 στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στη μείωση της διάρκειας της καραντίνας που αποφασίστηκε ή εξετάζεται σε μια σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία.

«Οι αριθμοί του Σεπτέμβρη πρέπει να σημάνουν συναγερμό για όλους μας» σε όλη την Ευρώπη, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι πλέον μεγαλύτερος εκείνων που είχαν καταγραφεί το Μάρτη και τον Απρίλη, δήλωσε ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε. Ο Οργανισμός απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να συστήσει καραντίνα μικρότερη των 14 ημερών για όσους έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό.

Στη Γαλλία, η διάρκεια της απομόνωσης μειώθηκε στις 7 μέρες σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σε μια περίοδο που καταγράφονται καθημερινά 8.000 - 9.000 νέα κρούσματα. Είναι 10 μέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Κροατία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να τη μειώσουν, προφανώς εξυπηρετώντας ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας.

Εξάλλου, ο ΠΟΥ επισήμανε προχτές ότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς σε ορισμένα τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου, ιδίως σε Ισπανία, Γαλλία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία και πολιτείες των ΗΠΑ, και «αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, σε ΜΕΘ» χωρίς να έχουμε εισέλθει ακόμα στην περίοδο της εποχικής γρίπης, είπε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, στέλεχος του ΠΟΥ. Η ίδια επισήμανε πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών ηλικίας 15 - 49 ετών αρχίζουν να αυξάνονται.

Συνολικά σε όλο τον κόσμο καταγράφηκε χτες νέο ρεκόρ, 30 εκατομμύρια, ενώ τα θύματα προσεγγίζουν το 1 εκατομμύριο (946.358). Στις πρώτες θέσεις κατά σειρά είναι οι ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία, Περού, Κολομβία, Μεξικό, Νότια Αφρική, Ισπανία, Αργεντινή, Χιλή.

Συνεχίζεται ο ανταγωνισμός για το εμβόλιο

Στο μεταξύ η ιταλική εταιρεία «Irbm», που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την παραγωγή εμβολίου, ανακοίνωσε ότι αν δεν υπάρξουν άλλα προβλήματα κατά την πειραματική φάση, μέχρι τα τέλη Νοέμβρη θα μπορέσουν να παραδοθούν στην Ιταλία 2 - 3 εκατ. δόσεις.

Η Τουρκία ξεκίνησε προχτές κλινικές δοκιμές της Φάσης 3 κινεζικού πειραματικού εμβολίου (της «Sinovac Biotech»), σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. Το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε 1.200 έως 1.300 μέλη του υγειονομικού προσωπικού και αργότερα θα χορηγηθεί σε εθελοντές με χρόνιες παθήσεις, με στόχο τον εμβολιασμό 13.000 ατόμων. Επίσης στην Τουρκία θα γίνουν δοκιμές του εμβολίου της «Pfizer», ενώ εξετάζεται η αίτηση της Ρωσίας για κλινικές δοκιμές της Φάσης 3 για το «Sputnik V».

ΚΙΝΕΖΟΣ ΥΠΕΞ
Αιχμές για υποκίνηση «πολύχρωμων επαναστάσεων» στην Ασία

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ορισμένες ξένες δυνάμεις επιδιώκουν να ξεκινήσουν έναν νέο γύρο «πολύχρωμων επαναστάσεων» στην Ασία, δήλωσε ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, προειδοποιώντας ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τα ζωτικά συμφέροντα της Κίνας. Ο Γουάνγκ έδωσε συνέντευξη στο κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», μετά τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης (10 Σεπτέμβρη) στη Μόσχα και την ολοκλήρωση της περιοδείας του σε Καζακστάν, Κιργιστάν και Μογγολία (16 Σεπτέμβρη).

«Τελευταία, οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των γειτονικών της χωρών εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, η παγκόσμια αστάθεια έχει αυξηθεί και η παγκόσμια ασφάλεια αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις και απειλές. Διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις και οι "τρεις δυνάμεις του κακού" (τρομοκρατία, εξτρεμισμός και αυτονομισμός) έχουν αυξήσει τις δραστηριότητές τους στην περιοχή», είπε ο Γουάνγκ.

Μάλιστα «έδειξε» προς «ορισμένες ξένες δυνάμεις» που όπως είπε «χρησιμοποιούν διάφορα πρόσχημα για να αναμειχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις της περιοχής και επιδιώκουν να ξεκινήσουν ένα νέο κύμα πολύχρωμων επαναστάσεων».

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ φρόντισε άλλωστε να στείλει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες - ανταγωνιστές στη Δύση, υπογραμμίζοντας πως «η Ρωσία, η Κεντρική Ασία και η Μογγολία είναι σημαντικοί γείτονες της Κίνας», η οποία «δίνει μεγάλη προσοχή στην κατάσταση στην περιοχή».

Να σημειωθεί ότι τόσο η Ρωσία όσο και η κυβέρνηση της Λευκορωσίας δήλωσαν πρόσφατα πως κυρίως οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν και υποκινούν τμήματα των διαδηλωτών της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, με στόχο να προκαλέσουν μια «πολύχρωμη επανάσταση» στη χώρα.

Επιπλέον, στέλεχος του λευκορωσικού υπουργείου Αμυνας σημείωσε προ ημερών ότι σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση η Λευκορωσία εκτιμά την υποστήριξη από τους εταίρους της, τη Ρωσία και την Κίνα, προσθέτοντας πως η υποστήριξή τους αυτή «δείχνει ότι ο δρόμος που επέλεξε η χώρα μας και ο λαός μας είναι ο σωστός».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε υψηλό επίπεδο οι εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Σε υψηλό επίπεδο παραμένουν οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Γερμανία προς την Τουρκία, παρά τα παχιά λόγια για «τουρκικές προκλήσεις» στη Μεσόγειο, για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη κ.ά. Στην πραγματικότητα, μεγάλα συμφέροντα συνδέουν την Τουρκία με τα ευρωπαϊκά καπιταλιστικά κράτη, όπως η Γερμανία, μέρος των οποίων είναι και η πολεμική βιομηχανία.

Οπως προκύπτει από απάντηση σε κοινοβουλευτική Ερώτηση, η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας περίπου 22,85 εκατ. ευρώ στην Τουρκία για φέτος, λαμβάνοντας υπόψη άδειες που έχουν εκδοθεί έως τις 31 Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι εξαγωγές αυτές δεν περιλάμβαναν πολεμικά όπλα.

Το 2019 η γερμανική κυβέρνηση είχε εγκρίνει άδειες εξαγωγών προς την Τουρκία ύψους 26,13 εκατ. ευρώ, υπερδιπλασιάζοντας σε σχέση με το 2018 (που ήταν 12,9 εκατ. ευρώ).

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρώτη ρωσική τοποθέτηση για τις συμφωνίες στην Ουάσιγκτον

ΜΟΣΧΑ.--

«Κλειδί» για τη σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής παραμένει η επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την πρόσφατη υπογραφή συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με ΗΑΕ και Μπαχρέιν.

«Σημειώνοντας τις προόδους στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και διάφορες αραβικές χώρες, δηλώνουμε πως το παλαιστινιακό πρόβλημα διατηρεί όλη τη βαρύτητά του», τονίζεται στην ανακοίνωση. Επισήμανε μάλιστα πως «θα ήταν λάθος να σκεφθούμε πως μπορούμε να αναμένουμε μια ισχυρή σταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή χωρίς την επίλυση του προβλήματος αυτού». Επιπλέον, έκανε έκκληση σε διάφορους παράγοντες για «συντονισμένες προσπάθειες» προς την επίτευξη αυτού του σκοπού. Αναφέρεται δε τέλος η ετοιμότητα της Μόσχας να συνεργαστεί για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο του λεγόμενου «Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή» (ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία) σε συνεννόηση με τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Νωρίτερα, χτες, αξιωματούχοι σε Ισραήλ και ΗΑΕ ανακοίνωσαν συμφωνία αύξησης των διμερών εμπορικών σχέσεων, μεταξύ άλλων, στον τομέα εμπορίας διαμαντιών, με το άνοιγμα «Ισραηλινού Ανταλλακτηρίου Διαμαντιών» στο Ντουμπάι και το άνοιγμα «Κέντρου Πολυ-Εμπορευμάτων Ντουμπάι» στο Ραμάτ Γκαν του Τελ Αβίβ.

  • Αγνωστοι ένοπλοι πυροβόλησαν χτες το απόγευμα θανάσιμα τρεις νεαρούς Παλαιστίνιους, δύο γυναίκες και έναν άνδρα, κοντά σε φυλάκιο του ισραηλινού στρατού στη βορειοδυτική Βηθλεέμ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Τοπικά ΜΜΕ επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες μετέδωσαν πως οι δράστες ήταν τέσσερις και επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο δίχως αριθμούς κυκλοφορίας.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ