ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με πολύμορφες πρωτοβουλίες χαράζουν πορεία για το πανεργατικό συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνει και η ΟΒΣΑ

Από τη σύσκεψη Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που έγινε την Τετάρτη μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ
Από τη σύσκεψη Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που έγινε την Τετάρτη μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ
Πανεργατικό συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη στην Αθήνα οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής, δίνοντας συνέχεια στην πάλη ενάντια στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου και προετοιμάζοντας την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η πρωτοβουλία αποφασίστηκε στην επιτυχημένη σύσκεψη Ομοσπονδιών, Σωματείων και συνδικαλιστών που έγινε την περασμένη Τετάρτη, μετά από κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Τα σωματεία που συμμετείχαν στη σύσκεψη σχεδιάζουν ήδη τις πρωτοβουλίες τους, διαμορφώνουν σχέδιο δράσης με συσκέψεις και συνελεύσεις, παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις.

Σημαίνουν στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς συναγερμό αγώνα για να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι και ο λαός τη νέα οικονομική κρίση.

Μέσα από τις πρωτοβουλίες τους δίνουν απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας μέσα στους χώρους δουλειάς, αποκαλύπτουν το πραγματικό περιεχόμενο των σχεδιασμών της κυβέρνησης για την παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας», τα νέα χτυπήματα στο Ασφαλιστικό, την επιβολή νέων εμποδίων στη συλλογική δράση των εργαζομένων και των συνδικάτων τους. Αναδεικνύουν τους ενόχους για τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και καλούν σε ενίσχυση της πάλης για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού.

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης

Σε αυτό το πλαίσιο, για τη συνέχεια προγραμματίζονται μεταξύ άλλων οι εξής αγωνιστικές παρεμβάσεις:

-- Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ προετοιμάζουν απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις απέναντι στην επίθεση εφοπλιστών - κυβέρνησης. Για την οργάνωση της νέας μάχης καλούν σε σύσκεψη σήμερα Παρασκευή στις 10.30 π.μ., στο κεντρικό κτίριο των ναυτεργατικών Ενώσεων (Κολοκοτρώνη 132, 2ος όροφος). Παράλληλα καλούν τα ΔΣ όλων των ναυτεργατικών σωματείων να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν αγωνιστικές, απεργιακές κινητοποιήσεις. Επίσης, η ΠΕΜΕΝ προχωρά σε Γενική Συνέλευση για την εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής που θα διενεργήσει τις εκλογές της, την Τετάρτη 23/9, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ενωσης.

-- Σωματεία του Ηρακλείου προχωρούν σήμερα Παρασκευή σε συγκέντρωση με σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά - Δεν θα πληρώσουμε ξανά!», στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Στην κινητοποίηση καλούν τα Συνδικάτα Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία οργανώνουν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 28/9, στις 11 π.μ., ενώ το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.). Η κινητοποίηση οργανώνεται στο πλαίσιο της απόφασης για μέρα δράσης που έχει παρθεί από την Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΕΤ). Η σχετική πρόταση τέθηκε από τους συνδικαλιστές της ΔΑΣ, οι οποίοι έχουν επίσης προτείνει στην Ομοσπονδία να προκηρυχθεί τη συγκεκριμένη μέρα 24ωρη απεργία. Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία του κλάδου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στη μέρα πανελλαδικής δράσης, να συζητήσουν και να αποφασίσουν απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ.

-- Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ν. Λάρισας καλεί τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της πόλης να πάρουν μέρος σε σύσκεψη που διοργανώνει την Τρίτη 22/9, στις 6.30 μ.μ. στον αύλειο χώρο του 1ου Λυκείου, με θέμα την οργάνωση της πάλης για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο σχεδιασμός των αγωνιστικών πρωτοβουλιών θα βρεθεί στο επίκεντρο και μιας σειράς εκλογοαπολογιστικών διαδικασιών που πραγματοποιούν συνδικάτα αυτές τις μέρες:

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση σήμερα Παρασκευή, στις 9.15 μ.μ. στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας (πλατεία Διάκου, γραφείο 7).

-- Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας θα πραγματοποιήσει το 2ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριό του την Κυριακή 20/9, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕ Φθιώτιδας στη Λαμία (Οθωνος 3).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης - Βόρειας Ελλάδας θα κάνει την εκλογοαπολογιστική Γενική του Συνέλευση την Κυριακή 20/9, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του 1ου ορόφου του ΕΚΘ.

Κάλεσμα από την ΟΒΣΑ

Στο συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), διεκδικώντας μέτρα προστασίας και στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους.

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα πακέτα δισεκατομμυρίων για τις μεγάλες επιχειρήσεις, κουβέντα όμως δεν είπε για τα οξυμένα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων, που βλέπουν τα αδιέξοδά τους να μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα», τονίζει η ΟΒΣΑ, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ.

«Δεν χωρούν οι ανάγκες μας στον στενό κορσέ της δήθεν "ελεύθερης" αγοράς, όπου κυριαρχούν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι μεγάλες μονοπωλιακές αλυσίδες. Τα συμφέροντά μας προσκρούουν στην κερδοφορία τους και στους αναπτυξιακούς στόχους της κυβέρνησης. Το κουστούμι του "αξιόπιστου συνομιλητή" κάθε κυβέρνησης, που λανσάρουν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, δεν μας ταιριάζει», σημειώνει η ΟΒΣΑ και καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να περάσουν «στην αντεπίθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων βασικών αναγκών μας, για αξιοπρεπές εισόδημα, δωρεάν Υγεία και Παιδεία, αξιοπρεπείς συντάξεις, ανθρώπινες συνθήκες ζωής και διαβίωσης», σε κοινή πάλη με τους μισθωτούς και τους βιοπαλαιστές αγρότες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ
Προχωρά το διαλυτικό σχέδιο - Καμία διασφάλιση για τους εργαζόμενους

Γενικές Συνελεύσεις έχουν προγραμματίσει για σήμερα τα Σωματεία Εργαζομένων

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποίησαν χτες τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ενώ για σήμερα Παρασκευή έχουν προγραμματίσει Γενικές Συνελεύσεις, προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Μέλη των διοικήσεων των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ από το σύνολο των εγκαταστάσεων της εταιρείας καθώς και του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας βρέθηκαν χτες το πρωί στο υπουργείο. Για μία ακόμη φορά, αντιπροσωπείες Ομοσπονδιών και Συνδικάτων της Αττικής τούς περίμεναν, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στον αγώνα που δίνουν ενάντια στους διαλυτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την ΛΑΡΚΟ.

Αντιπροσωπεία των Σωματείων συναντήθηκε με τον διευθυντή του υπουργικού γραφείου, καθώς ο υπουργός απουσίαζε. Οπως ειπώθηκε στη συνάντηση, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει τους σχεδιασμούς της και στα μέσα Οκτώβρη αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πώληση της ΛΑΡΚΟ. Στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των σωματείων σχετικά με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, δεν έλαβαν καμία συγκεκριμένη απάντηση, με τον συνεργάτη του υπουργού να δεσμεύεται για την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων και των σωματείων το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ θα προχωρήσουν στις Γενικές Συνελεύσεις που αποφασίστηκαν στο Συντονιστικό, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Την ίδια στιγμή, το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, σε νέα ανακοίνωσή του, καταγγέλλει για μια ακόμη φορά την απαξίωση των εγκαταστάσεων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, τονίζοντας ότι μέσα σε 15 μέρες έχουν σημειωθεί τέσσερα περιστατικά ατυχημάτων, που από καθαρή τύχη δεν εξελίχθηκαν σε εργατικά δυστυχήματα.

Επίσης, σημειώνει ότι συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης και του ειδικού εκκαθαριστή να διαιρέσουν και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους μέσα από προαγωγές και ευνοϊκές μεταθέσεις, επιδιώκοντας να αποτρέψουν νέες κινητοποιήσεις και να περάσουν χωρίς αντίσταση τους διαλυτικούς τους σχεδιασμούς.

Θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» για Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία

Καταγγελία από τη Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ

Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες δύο Ελλήνων μεταναστών εργατών από την περιοχή, οι οποίοι σκοτώθηκαν ενώ δούλευαν σε εταιρεία επισκευής σιδηροδρομικών γραμμών στη Γερμανία.

Οπως αναφέρει, «μετά τη σωρεία σοβαρών εργατικών "ατυχημάτων" στο νομό Ξάνθης, μεταξύ αυτών και 3 θανατηφόρων μέσα στο 2020, τα νέα εργατικά εγκλήματα στη Γερμανία έρχονται με τον χειρότερο τρόπο να επιβεβαιώσουν ότι η υγεία, η ασφάλεια και η ζωή των εργαζομένων συνολικά στην ΕΕ και στα κράτη - μέλη της θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ διεκδικεί μεταξύ άλλων μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων, άμεση διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος και απόδοση ευθυνών, στήριξη και αποζημίωση των οικογενειών των σκοτωμένων εργαζομένων, συμβολή της ελληνικής πρεσβείας στη Γερμανία για όλες τις απαραίτητες διαδικασίες.

Παρεμβάσεις συνδικάτων ενάντια σε απολύσεις
  • Τις απολύσεις που έκανε η διοίκηση της «HELLENICA ΑΕ» - 11 απολύσεις από το χώρο του εργοστασίου και δεκάδες απολύσεις από το τμήμα των αισθητικών - καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής. Οπως επισημαίνει, μάλιστα, η εργοδοσία έκανε γνωστό μετά την παρέμβασή του ότι προετοιμάζει και άλλες απολύσεις. «Φτάνει πια, δεν θα ματώσουμε άλλο για τα κέρδη τους», τονίζει το Συνδικάτο, υπενθυμίζοντας ότι πριν από τις απολύσεις η εργοδοσία αξιοποίησε μέσα στην πανδημία το αντεργατικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης, επιβάλλοντας αναστολές συμβάσεων και εκ περιτροπής εργασία. «Οι συνάδελφοί μας αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζουν το τέρας της ανεργίας και η διοίκηση της HΕLLENICA AE με θράσος μας λέει ότι αυτή ήταν μόνο η αρχή! Απολύουν συναδέλφους ένα χρόνο πριν συνταξιοδοτηθούν, σπρώχνουν στην ανεργία άλλους συναδέλφους που έχουν ανάγκη την εργασία τους», υπογραμμίζει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν οργανωμένα στις απολύσεις.
  • Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει την εργοδοσία της επιχείρησης «Praktiker» για την απόλυση εργαζόμενου, πρώην μέλους του Διοικητικού του Συμβουλίου, από το κατάστημά της στο Αιγάλεω. «Η απόλυση αυτή εντάσσεται στον συνολικότερο σχεδιασμό κυβέρνησης και εργοδοσίας, για επίθεση στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα και τα εργασιακά δικαιώματα. Με τις διαρροές που γίνονται αυτήν την περίοδο για τις αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου, επιδιώκουν να χτυπήσουν ακόμα περισσότερο την οργανωμένη συνδικαλιστική δράση, τους εργαζόμενους που διεκδικούν, ώστε να μην κουνιέται φύλλο στους χώρους δουλειάς και να μετατραπούν αυτοί σε κάτεργα», τονίζει ο Σύλλογος και διεκδικεί την ανάκληση της απόλυσης.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ