ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΙΩΝ
Απαίτησαν μόρφωση, υγεία και σταθερή δουλειά σε όλα τα σχολεία!

Με αποφασιστικότητα έδωσαν και μία ακόμα απάντηση στον κατάπτυστο νόμο για τις διαδηλώσεις

Αθήνα
Αθήνα
Η αγανάκτηση και η αγωνία για τα προβλήματα που αποκαλύπτονται και οξύνονται καθημερινά στα σχολεία, για την πολιτική που στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα και αντιμετωπίζει ως «κόστος» την υγεία και ασφάλεια των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους, έγιναν φωνή διεκδίκησης στο χτεσινό μαζικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά από κάλεσμα μιας σειράς εκπαιδευτικών σωματείων, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια. Εκεί, χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι Συλλόγων και ΕΛΜΕ, των εκπαιδευτικών που βλέπουν και ζουν από πρώτο χέρι μια πραγματικότητα πολύ μακριά από την εικόνα που θέλει να εμφανίσει η κυβέρνηση.

Οπως τονίστηκε, τη στιγμή που τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν σε σχολεία, η κυβέρνηση αντί να ακούσει τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς επιμένει στα 25άρια τμήματα, σε προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας πίσω από τις ανάγκες, με τους διορισμούς και τις υποδομές στο «ναδίρ», χωρίς απαραίτητες σχολιατρικές δομές, με μέτρα που δεν απαντούν ούτε στο ελάχιστο στις αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά αξιοποιεί την πανδημία και σαν ευκαιρία για να εξαπολύσει νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις. Απέναντι σε όλα αυτά, οι διαδηλωτές απαίτησαν μείωση μαθητών στους 15 ανά τάξη, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, μόνιμη δουλειά.

Τέρμα πια στην κοροϊδία!

Μιλώντας στη συγκέντρωση η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Στέλλα Βαλαβάνη, μετέφερε την αγωνία των χιλιάδων γονιών, καθώς όπως σημείωσε η πανδημία έβγαλε στην επιφάνεια και ανέδειξε τη διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων για τα συσσωρευμένα προβλήματα, ενώ αναφέρθηκε και στις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στην Εκπαίδευση.

Κατήγγειλε την άρνηση του υπουργείου να συζητήσει με το γονεϊκό κίνημα και δήλωσε πως οι γονείς, μέσα από συλλογικές διαδικασίες και σε συντονισμό με εκπαιδευτικούς και μαθητές, θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις.

Σύλλογοι και ΕΛΜΕ από την Αττική, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων με τα πανό τους, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Βύρων», φοιτητές, πραγματοποίησαν μαζική και μαχητική πορεία προς τη Βουλή.

«Τέρμα πια στην κοροϊδία, υγιεινή και ασφάλεια σε όλα τα σχολεία», «Αίθουσες - προσλήψεις - δωρεάν Παιδεία, πάρτε μέτρα για την πανδημία», «Και κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή, μόρφωση - υγεία για κάθε μαθητή», «Δάσκαλοι - γονείς, τώρα συμμαχία, υγιεινή και ασφάλεια σε όλα τα σχολεία» ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη διαδρομή προς το Σύνταγμα και στη συνέχεια προς τη Βουλή.

Η οδός Βασιλίσσης Σοφίας ήταν κλειστή από κλούβες των ΜΑΤ, με τους διαδηλωτές να απαιτούν «Φέρτε δασκάλους σε όλα τα σχολεία και όχι αστυνομία σε κάθε μας πορεία», καταγγέλλοντας την παρουσία της αστυνομίας.

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Το συλλαλητήριο έληξε με το μήνυμα «συνεχίζουμε δυναμικά». Εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σωματείων και των γονιών ανανέωσαν το ραντεβού στις Γενικές Συνελεύσεις, στις κινητοποιήσεις που θα συνεχιστούν μέχρι την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών, των όρων που θα διασφαλίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, την υγεία και ασφάλεια στα σχολεία, και κάλεσαν σε κλιμάκωση με απεργία.

Τη μαζική συμμετοχή στα χτεσινά συλλαλητήρια χαιρετίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» και τονίζει πως «τώρα είναι η ώρα ο κλάδος, συσπειρωμένος και σε συμμαχία με τους γονείς, να κλιμακώσει τον αγώνα με 24ωρη απεργία. Τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών και οι ΕΛΜΕ έχουν τη δύναμη να αναγκάσουν τις πλειοψηφίες σε ΔΟΕ - ΟΛΜΕ να προχωρήσουν άμεσα σε απεργιακό βήμα».

Νέο χαστούκι στο νόμο για τις διαδηλώσεις

Η ΑΣΕ καταγγέλλει παράλληλα «το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και της Ελληνικής Αστυνομίας να εφαρμόσουν τον χουντικής έμπνευσης νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων εις βάρος του εκπαιδευτικού κινήματος. Με συνεχείς οχλήσεις στα τηλέφωνα συνδικαλιστών, με την απαίτηση να οριστεί υπεύθυνος συγκέντρωσης, με την προκλητική αστυνομοκρατία καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης και της πορείας, προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν.

Η αποφασιστικότητα, η μαχητικότητα και η συγκροτημένη παρουσία των σωματείων "τσαλάκωσαν" τα σχέδια της κυβέρνησης και απέδειξαν ακόμη μια φορά πως το οργανωμένο κίνημα δεν φιμώνεται, δεν εκφοβίζεται, δεν αναστέλλει τον αγώνα, δεν τρομοκρατείται».

Η ΑΣΕ τονίζει επίσης ότι «αξίζουν τη χλεύη των εργαζομένων οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που στο ΔΣ της ΔΟΕ επιχείρησαν, μία μέρα πριν από την κινητοποίηση, να εκβιάσουν τη μεγαλύτερη Ομοσπονδία στο Δημόσιο ώστε οικειοθελώς να εφαρμόσει το νόμο για τις διαδηλώσεις. Η ΔΑΚΕ και η ΔΗΣΥ με απειλές, εκβιασμούς και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς επιχείρησαν να ανατρέψουν την απόφαση του ΔΣ για μη ορισμό υπεύθυνου της διαδήλωσης με βάση την απαίτηση της αστυνομίας.

Είναι πρωτοφανής η απειλή εκ μέρους της ΔΑΚΕ ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο - ένδικο μέσο απέναντι στα μέλη του ΔΣ που διαμόρφωσαν την πλειοψηφική απόφαση για μη ορισμό υπεύθυνου διαδήλωσης. Στην πιο κρίσιμη στιγμή, που η κυβέρνηση οξύνει την επίθεση σε όλα τα μέτωπα, ΔΑΚΕ - ΔΗΣΥ αναλαμβάνουν ρόλο "λαγού" της κυβερνητικής πολιτικής».

Στη Θεσσαλονίκη

Υγεία και μόρφωση για κάθε μαθητή απαίτησαν με μαχητική συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι, ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Τη συγκέντρωση οργάνωσαν η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, σωματεία εκπαιδευτικών, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης και φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ συμμετείχαν Σύλλογοι Γυναικών και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης.

Ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος έκανε την κεντρική ομιλία, μεταξύ άλλων κάλεσε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων, σε κάθε δήμο, με συλλογικές διαδικασίες να συζητήσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία και να οργανώσουν διαμαρτυρίες προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, διεκδικώντας λύσεις και μέτρα.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε η Κική Μωυσιάδου από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, τονίζοντας ότι οι προσλήψεις είναι στην πραγματικότητα πολύ κατώτερες των πραγματικών αναγκών και των καταγεγραμμένων κενών. Στη συνέχεια μίλησε η πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Τραγάκη, η οποία αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που επικρατεί σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργούν τμήματα ακόμα και με 27 και 29 μαθητές.

Ακολούθησε μαζική πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με συνθήματα όπως «Πάρτε τα κοντέινερ για τα υπουργεία, οι γονείς ζητάνε σύγχρονα σχολεία» και «Δάσκαλοι - γονείς, τώρα συμμαχία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν σχολεία». Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για τη Δευτέρα 21 Σεπτέμβρη στα δημαρχεία Ευόσμου - Κορδελιού και Παύλου Μελά στις 12 μ., και για την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη στα δημαρχεία Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς την ίδια ώρα.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις.

Χιλιάδες παραμένουν τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Σε τουλάχιστον 8.067 έφταναν μέχρι χτες τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση πανελλαδικά, σύμφωνα με στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας και παρουσίασε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά.

Ανά ειδικότητα τα καταγεγραμμένα κενά έχουν ως εξής: 1.714 δάσκαλοι, 471 νηπιαγωγοί, 294 εκπαιδευτικοί Αγγλικών, 196 Φυσικής Αγωγής, 173 Μουσικής, 43 Γαλλικών, 66 Γερμανικών, 224 Θεατρικής Αγωγής, 373 Εικαστικών, 172 Πληροφορικής, 616 Ειδικής Αγωγής, 2.235 Παράλληλης Στήριξης και 562 στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας.

Εγινε επίσης αναφορά στην ανεπάρκεια του προσωπικού καθαριότητας που προκύπτει από τις καταγραφές σωματείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τονίστηκε πως η ηγεσία του υπουργείου αγνόησε τις προτάσεις για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε να εξασφαλίζονται οι αποστάσεις που είναι βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η δε θέσπιση από την κυβέρνηση των νέων ορίων μαθητών, σε αντίθεση με τις πάγιες διεκδικήσεις του κλάδου, δυσχεραίνει ακόμα τους όρους λειτουργίας των σχολείων.

Η κατάσταση χαρακτηρίστηκε εκρηκτική και μακριά από την εικόνα που παρουσιάζεται από το υπουργείο, ενώ επισημάνθηκε πως σειρά οδηγιών έρχονται σε σύγκρουση με την ίδια την πραγματικότητα. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται, όπως τονίστηκε, να διαχειριστούν αυτήν την κατάσταση και επιπλέον να αντιμετωπίσουν και περιστατικά πιθανών κρουσμάτων.

Στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) στο ΔΣ της ΔΟΕ, Αχ. Ζορμπάς, μεταξύ άλλων επανέλαβε το κάλεσμα της ΑΣΕ σε εκπαιδευτικούς και γονείς να μετατρέψουν σε αγωνιστική διεκδίκηση την αγωνία και αγανάκτηση, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που γίνονται όλο αυτό το διάστημα, καλώντας σε κλιμάκωση και με απεργιακή κινητοποίηση, που πολλά σωματεία την προσδιορίζουν για τις 24 Σεπτέμβρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ