ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Πλειοδοσία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ για τους στόχους του κεφαλαίου

MotionTeam

Στη γραμμή της «πλειοδοσίας» απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πάνω στους στόχους του κεφαλαίου που από κοινού υπηρετούν, κινήθηκαν τόσο η ομιλία όσο και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΔΕΘ.

Φοροαπαλλαγές και «κόκκινο χαλί» στους «επενδυτές»

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις προτάσεις του για επιπλέον φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, συνδέοντάς τις με ένα «αντίστοιχο πρόγραμμα συμμαζέματος των κρατικών δαπανών», όπως επίσης επανέλαβε ότι θα διαπραγματευτεί με τους δανειστές το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να βρεθεί περισσότερος «δημοσιονομικός χώρος» για τη στήριξη, φυσικά, των επιχειρηματικών ομίλων. Στο πλαίσιο αυτό υποσχέθηκε ότι θα μειώσει τον εταιρικό φόρο και το φόρο στα μερίσματα, ώστε «ο πραγματικός φόρος να μειωθεί στο 24% από 40% που είναι σήμερα». Αντίστοιχα, ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση θα μειωθεί στο 13% από 24%.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι «για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη θεσμών και αγορών θα πρέπει να είμαστε απολύτως συνεπείς στο μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα», που περιλαμβάνει σειρά αντιλαϊκών ανατροπών και λοιπών «διευκολύνσεων» στο κεφάλαιο, όπως και την υλοποίηση των «αυστηρά ψηφισμένων μέτρων», στα οποία έχει δεσμευτεί η σημερινή κυβέρνηση. Δεσμεύτηκε δηλαδή κι εκείνος με τη σειρά του ότι αν πάρει τη σκυτάλη της αστικής διαχείρισης θα «τρέξει» την αντιλαϊκή επίθεση από εκεί που θα την αφήσει η σημερινή κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε το «πολύ πιο φιλόδοξο» από αυτό της κυβέρνησης σχέδιο της ΝΔ για να μετατραπεί η χώρα σε «ελκυστικό επενδυτικό προσδιορισμό», σχέδιο που, όπως είπε, ξεκινάει «από την πολιτική σταθερότητα και προβλεψιμότητα», τις φοροαπαλλαγές, την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για τις πολύ μεγάλες επενδύσεις, την ενίσχυση της «ρευστότητας» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς και στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως π.χ. αλλαγές στο χωροταξικό σε επίπεδο κλάδων που ιεραρχεί ψηλά το κεφάλαιο με «συγκριτικά πλεονεκτήματα», όπου προσδοκά υψηλότερα ποσοστά κέρδους. Επανέλαβε δηλαδή ατόφιες όλες τις σχετικές υποδείξεις κεφαλαίου και ιμπεριαλιστικών θεσμών, για την «απαραίτητη» προσέλκυση κεφαλαίων στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, όπως αυτές περιλαμβάνονται και στον κυβερνητικό «οδικό χάρτη».

Σε ό,τι αφορά το «σχέδιο για συνολική στήριξη της ρευστότητας» των τραπεζικών ομίλων, ούτως ώστε να τροφοδοτήσουν την καπιταλιστική οικονομία, μίλησε με τη σειρά του για την «αντιμετώπιση» των «κόκκινων» δανείων, με τη θηλιά να σφίγγει κι άλλο στα λαϊκά στρώματα, και μαζί την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με περισσότερο «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους κ.ο.κ.

Εργασιακά - Ασφαλιστικό από τα κιτάπια του κεφαλαίου

Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, επί της ουσίας επιβεβαίωσε ότι τα όσα εξαγγέλλει η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά ξεφεύγουν από τα «πλαίσια» που θέτει το κεφάλαιο αφού μίλησε και εκείνος με τη σειρά του για «σημείο που μετά από τόσα χρόνια κρίσης» δικαιολογεί μια «μικρή αύξηση» του κατώτατου μισθού, που και αυτή «θα συμφωνηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων», δήλωσε «υπέρ των κλαδικών συμβάσεων» αλλά με «δικλίδα ασφαλείας», «ώστε με τη σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοσίας αν πρέπει να αποκλίνει από τη συμφωνία να υπάρχει αυτή η δυνατότητα», αλλά και «υπέρ της επεκτασιμότητας των συμβάσεων αρκεί να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα», όπως ακριβώς προβλέπουν και τα όσα εφαρμόζει η κυβέρνηση, δίνοντας τα σχετικά «παράθυρα» και εργαλεία στην εργοδοσία για να την παρακάμπτει.

Εξάλλου, επανέφερε και τις προτάσεις της ΝΔ για φορολογικά και άλλα «κίνητρα» και διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις, με πρόσχημα εκείνες να δίνουν «μέρισμα της επιχειρηματικής επιτυχίας» στους εργαζόμενους - δυναμώνοντας και τους μηχανισμούς της ταξικής συνεργασίας σε επίπεδο επιχείρησης - ώστε να ξεπεραστεί, όπως είπε, ο «ξεπερασμένος διαχωρισμός κακών εργοδοτών - καλών εργαζομένων».

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό επανέλαβε πως θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου και θα τον αντικαταστήσει με ένα σύστημα τριών πυλώνων που θα είναι πιο ανταποδοτικό, με πρώτο πυλώνα την «εθνική σύνταξη» πτωχοκομείου που θα διατηρήσει, δεύτερο τους «προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς» που θα αντικαταστήσουν την επικουρική ασφάλιση, με τους ασφαλισμένους να διαλέγουν είτε επαγγελματικό ταμείο είτε ιδιωτική εταιρεία και τρίτο τον ιδιωτικό τομέα που θα ενισχύσει με «γενναία» φορολογικά κίνητρα.

Ολα αυτά στην κατεύθυνση επιτάχυνσης της διάλυσης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και της προώθησης του συστήματος των τριών πυλώνων που θα λειτουργεί ακόμα περισσότερο ανταποδοτικά, σύμφωνα ακριβώς με τις κατευθύνσεις των ΕΕ και ΟΟΣΑ, που υπηρετεί και ο νόμος Κατρούγκαλου.

Κράτος ακόμα «φιλικότερο» στους ομίλους

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε και ως «μεγάλη μεταρρύθμιση» πρόταση για μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ώστε να γίνει η Τοπική Διοίκηση ένας ακόμα ισχυρότερος φορομπηχτικός μηχανισμός, με παράλληλη μεταφορά «περισσότερων αρμοδιοτήτων, πόρων αλλά και υποχρεώσεων στους δήμους» και στις περιφέρειες, ώστε να παίζουν πιο αποτελεσματικά το ρόλο τους ως «κρίσιμος βραχίονας» και μηχανισμός του «πιο επιτελικού κράτους που χαράσσει πολιτική» με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Πρόκειται βέβαια για θέσεις που μοιάζουν σα δυο σταγόνες νερό με αυτές που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την αντιδραστική μεταρρύθμιση «Κλεισθένης».

Στην ίδια κατεύθυνση, παρουσίασε και τα «φιλόδοξα» σχέδια της ΝΔ, ώστε η δημόσια διοίκηση να προσαρμοστεί πιο αποτελεσματικά στις επιταγές των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων με ένα «πιο αυστηρό πλαίσιο προσλήψεων προς συνταξιοδοτήσεις», ακόμη πιο αυστηρή και προσαρμοσμένη στα προτάγματα του κεφαλαίου «αξιολόγηση», ενώ επανέφερε την κάθετη αντίθεση της ΝΔ στη μονιμοποίηση συμβασιούχων, επικαλούμενος και την ενσωμάτωση της σχετικής απαγόρευσης στο αστικό Σύνταγμα. Προανήγγειλε ακόμη περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο έναρξης της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση από την παρούσα Βουλή, δήλωσε «διαθέσιμος», «αν υπάρχει χώρος για μια τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση», στην κατεύθυνση επιτάχυνσης και συνταγματικής κατοχύρωσης των αντιδραστικών αλλαγών για τη θωράκιση του αστικού κράτους και του αστικού πολιτικού συστήματος, φέρνοντας ως παραδείγματα την πρόταση για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, όσο και την κατάργηση του άρθρου 16 που εμποδίζει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Στον τομέα της Παιδείας πρότεινε ακόμη τη μεγαλύτερη «αυτονομία» των σχολείων «στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού, την κατάρτιση προγράμματος σπουδών», με στόχο «ακόμα περισσότερες δεξιότητες», όπως και την ενίσχυση της Τεχνικής Εκπαίδευσης, τη σύνδεση της «αξιολόγησης» των πανεπιστημίων με «ένα μέρος της χρηματοδότησης» και βέβαια όλα αυτά για την ακόμα στενότερη σύνδεση της Εκπαίδευσης και της Ερευνας με τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας.

Διαβεβαιώσεις σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Προδιέγραψε εξάλλου τη συνέχιση της ενεργότερης εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, εκεί που βέβαια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει «ξεπεράσει τους δασκάλους» της, λέγοντας ότι βασικός στόχος είναι «μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες» και έχοντας «άποψη και σχέδιο δράσης για κάθε εξέλιξη σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ επανέλαβε τη θέση της ΝΔ, κλείνοντας το «μάτι» σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και αστική τάξη για τη σταθερή δέσμευση στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Συγκεκριμένα, είπε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αν έρθει για ψήφιση από την κυβέρνηση ή αν δεν έχει κυρωθεί όταν η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση, «ξεκινώντας τη διαπραγμάτευση από την αρχή». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή όμως που η συμφωνία κυρώνεται, το ζήτημα του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει. Κυρωμένη διεθνής συμφωνία παράγει δυστυχώς για τη χώρα έννομα αποτελέσματα που δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να ανατρέψουμε».

Για το Μεταναστευτικό είπε πως «η συζήτηση για ασφαλή σύνορα γίνεται παντού στην Ευρώπη σήμερα», χωρίς την οποία, όπως είπε, «δεν μπορεί να λειτουργήσει η "βασική αξία"» της ιμπεριαλιστικής ένωσης για «ελεύθερη μεταφορά προσώπων» και εργατικού δυναμικού, προσθέτοντας ότι μια κυβέρνηση ΝΔ «θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης». Δίνοντας το «στίγμα», χαιρέτισε τα μέτρα της ΕΕ για ένταση της καταστολής στα σύνορα, μίλησε για αλλαγή της πολιτικής ασύλου σε εναρμόνιση με τις αντίστοιχες αντιδραστικές αλλαγές στην ΕΕ, καθώς και για επιτάχυνση των επαναπροωθήσεων μεταναστών, στο πλαίσιο και της άθλιας συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που φέρει την υπογραφή και της σημερινής κυβέρνησης.

Τέλος, επανέλαβε τα περί «ανοίγματος» στη λεγόμενη «κεντροαριστερά», προαναγγέλλοντας και αντίστοιχα ψηφοδέλτια, ενώ ισχυρίστηκε ότι μετά τις επόμενες εκλογές «με τον έναν ή άλλον τρόπο θα υπάρχει κυβέρνηση που δεν θα συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σπαζοκεφαλιά η εξεύρεση διαφορών στα προγράμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ:

«Ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να δώσει ακόμη μεγαλύτερα διαπιστευτήρια και εχέγγυα στο κεφάλαιο, για να ξεπεράσει τον κ. Τσίπρα και να διεκδικήσει αυτός το χρίσμα του εκλεκτού.

Πίσω όμως από τους υψηλούς τόνους και τα κάλπικα διλήμματα που έθεσε ο Μητσοτάκης, μετά τον Τσίπρα, προκύπτει σαφώς ότι τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θυμίζουν τη γνωστή σπαζοκεφαλιά "βρες τις διαφορές".

Και οι δυο είναι προσηλωμένοι στο μνημονιακό πλαίσιο, στη συνέχιση των αναδιαρθρώσεων που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πάνω απ' όλα στον ευρωΝΑΤΟικό "μονόδρομο". Και οι δυο υπόσχονται κάποια ψίχουλα από την καπιταλιστική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, που θα εξανεμιστούν από τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι διαφορές τους αφορούν το από ποια τσέπη θα τα πάρουν από το λαό, καθώς και την υπηρεσία που προσφέρει ο καθένας στο σύστημα. Η μεν ΝΔ προτάσσει την προσήλωσή της στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, ο δε ΣΥΡΙΖΑ την ικανότητά του στη χειραγώγηση του λαού.

Καμία εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Αυτοί που μας έφεραν έως εδώ δεν μπορούν να κάνουν τίποτε διαφορετικό. Η διαφορά μπορεί να γίνει με δυνατό ΚΚΕ, με τον αγώνα μας, για να βάλουμε μπροστά τη ζωή και τις ανάγκες μας».

Κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα τους συνταξιούχους

Εξάλλου, σε σχόλιό του για την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ σχετικά με τις συντάξεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα τους συνταξιούχους. Αφού έχουν ψηφίσει εναλλάξ ένα σωρό μειώσεις στις συντάξεις, αφού εξαφάνισαν τις επικουρικές συντάξεις και τα επιδόματα, αφού ανοίγουν το δρόμο - με το νόμο Κατρούγκαλου και το σχέδιο Μητσοτάκη - στις ιδιωτικές εταιρείες, εμφανίζονται τώρα ως υποστηρικτές των συνταξιούχων, επειδή δήθεν διαπραγματεύονται να μην χάσουν κι άλλα.

Για τους συνταξιούχους, αλλά και τους σημερινούς εργαζόμενους, δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα πίσω από το αίτημα για αυξήσεις στις συντάξεις και επιστροφή όσων έχασαν αυτά τα χρόνια, και αυτό μπορούν να το επιβάλουν οι ίδιοι με τον αγώνα τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ