ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
«Τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής»

Κέντρισε το ενδιαφέρον η εκδήλωση με θέμα: «Η ίδρυση και δράση της ΚΝΕ την περίοδο στρατιωτικής δικτατορίας (1967 - 1974)», με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων του Σαββάτου βρέθηκε η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Νεανική Σκηνή, με θέμα «Η ίδρυση και δράση της ΚΝΕ την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας (1967 - 1974)», με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πριν από τη συζήτηση πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση ενός φροντισμένου αφιερώματος στα παράνομα τραγούδια της ΚΝΕ την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας, με το συγκρότημα της ΚΝΕ. Το αφιέρωμα περιελάμβανε στιγμές από τη ζωή και τη δράση της ΚΝΕ στην παρανομία, πλαισιωμένα με τα παράνομα τραγούδια όπως η «Φλογάτη Παντιέρα», το «Εβίβα Λιμπερτά», η «Χωριάτισσα μάνα» κ.ά.

Συγκινητικό το τέλος του αφιερώματος, με τους νεολαίους της ΚΝΕ να δηλώνουν την καταγωγή τους και να χαράζουν το μέλλον τους:

«Εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής...

Ερχομαι από μακριά και φτάνω ακόμη πιο μακριά.

Εγώ είμαι τέκνο του 1944 και της Ηλέκτρας Αποστόλου.

Τέκνο των 200 της Καισαριανής...

Τέκνο του Σουκατζίδη

και τέκνο του Μαλτέζου και τέκνο, τέκνο, τέκνο...».

Τα 50 χρόνια είναι η αρχή, μπροστά μας είναι οι μεγάλοι αγώνες...

Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο Δημήτρης Γόντικας, για μια ζωντανή συζήτηση με τους νεολαίους της ΚΝΕ, με νέους μαθητές και σπουδαστές που για πρώτη φορά προσεγγίζουν την ΚΝΕ και την πολιτική του ΚΚΕ.


Ο Δ. Γόντικας μίλησε για τη δράση της ΚΝΕ την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας, την αναντικατάστατη ζωντανή επαφή, την αποτελεσματική έντυπη προπαγάνδα, τον σπουδαίο ρόλο του ραδιοφωνικού σταθμού «Φωνή της Αλήθειας», συνολικά για το ρόλο που έπαιξαν τα μέσα μαζικής διαφώτισης και προπαγάνδας στην κινητοποίηση και την ένταξη στον αγώνα νέων δυνάμεων. Μίλησε για τον «Οδηγητή» ως οργανωτή και καθοδηγητή της δράσης της ΚΝΕ, αλλά και για την προσπάθεια του αντιπάλου να εξαρθρώσει τον παράνομο εκδοτικό μηχανισμό.

Τόνισε ότι καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ΚΝΕ έπαιξε η ζωντανή μαχητική στάση των μελών της, που έδιναν συνδυασμένα τη μάχη με όλες τις μορφές. Αναφέρθηκε στη διαπάλη με τον οπορτουνισμό μετά τη διάσπαση του 1968. Στο πώς η ΚΝΕ μαζικοποιήθηκε, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις της σπουδάζουσας και μαθητικής νεολαίας, πρωτοστάτησε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου και βγήκε από τη δικτατορία με κύρος και δύναμη.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η ΚΝΕ ξεκίνησε το 1968 κυριολεκτικά από μια χούφτα κόσμο και σήμερα έχει γίνει μια πολύ μεγάλη Οργάνωση, μαζική, με επιρροή και κύρος στη νεολαία, με συμβολή στους αγώνες δίπλα στο Κόμμα και με παγκόσμιο κύρος. Οπως λέτε και εσείς, τα 50 χρόνια είναι η αρχή, μπροστά μας είναι οι μεγάλοι αγώνες και οι μεγάλες μάχες για τις οποίες πρέπει να προετοιμαζόμαστε. Και ένα στοιχείο αυτής της προετοιμασίας είναι η καλή γνώση της Ιστορίας και του Κόμματος και του κινήματος και της ΚΝΕ. Μια από τις προϋποθέσεις για να έχουμε σταθερή πορεία με βάση τους σκοπούς μας είναι να γνωρίζουμε καλά την Ιστορία. Αντλούμε δύναμη, πείρα, σε πολλά ζητήματα».


Αναφέρθηκε στα τραγούδια της ΚΝΕ που γράφτηκαν το καλοκαίρι του 1973 στην περίοδο της παρανομίας. Στο πώς αυτά στάλθηκαν ηχογραφημένα σε μια κασέτα με το κομματικό ταχυδρομείο στον μηχανισμό του Κόμματος που βρισκόταν στο εξωτερικό, στην παρουσίασή τους από τη «Φωνή της Αλήθειας» και στο πώς τα τραγούδια αυτά άρχισαν να κυκλοφορούν μαγνητοφωνημένα από χέρι σε χέρι και να γίνονται και αυτά ένα από τα όπλα του αγώνα. Ανάμεσα σε αυτά τα τραγούδια περιλαμβάνονται «Ο Υμνος της ΚΝΕ» και οι «Ηρωες».

«Οπως βλέπετε, η Κομμουνιστική Νεολαία συνέχισε τις επαναστατικές παραδόσεις και της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ και μία από αυτές τις παραδόσεις είναι αυτό που εκφράζει και το σύνθημα "πολεμάμε και τραγουδάμε". Ο αγώνας μας μέσα από τις γραμμές του Κόμματος και της ΚΝΕ εμπνέει, σε μεγάλα έργα, σε ηρωικές πράξεις, ατομικές και συλλογικές, σε δημιουργία καλλιτεχνική, σε μεγάλη προσφορά που καταγράφεται στην Ιστορία ως ηρωική πάλη ανάμεσα στο καινούργιο και το παλιό. Και η τέχνη εμπνευσμένη μέσα από τους αγώνες εξυψώνει το αγωνιστικό φρόνημα, καλλιεργεί αγωνιστές με ευαισθησίες και ανώτερα ιδανικά.

Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε και σε κάτι άλλο, ότι ο αγώνας που διεξάγουμε είναι όμορφος από κάθε άποψη, εξυψώνει τον άνθρωπο, αλλά είναι και σκληρός, είναι ταξικός αγώνας, με έναν αντίπαλο αδίστακτο, πανούργο, αλλά η Ιστορία μας και η Ιστορία του επαναστατικού κινήματος δείχνει ότι μπορούμε και να τα βάλουμε με τον αντίπαλο και να νικήσουμε και θα νικήσουμε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Φτάνει να είμαστε προσηλωμένοι στο σκοπό μας, να έχουμε πίστη σε αυτό που κάνουμε και να στεριώνουμε αυτήν την πίστη στη γνώση, στη θεωρία μας, στην Ιστορία του κινήματος με συμμετοχή αδιάλειπτη στην πρακτική δράση, ώστε να συνδυάζουμε τη θεωρία με την πράξη διαρκώς».

Η πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης δίνει όραμα και προοπτική


Αναφερόμενος στην επίδραση της ΚΝΕ και στη δράση μέσα στο κίνημα και στην ανάπτυξη μαζικού αντιδικτατορικού αγώνα και στη μαζικοποίησή της, είπε ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η ζωντανή μαχητική στάση των μελών της ΚΝΕ. «Στα πανεπιστήμια, στις σχολές, μπήκαν μπροστά τα μέλη της ΚΝΕ με βάση την κατεύθυνση που είχαμε, ότι ασχολούμαστε με όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους φοιτητές και εκεί θα τα δένουμε σωστά με τα κεντρικά αιτήματα ανατροπής της δικτατορίας, προοπτικής κ.λπ. Αυτό έδωσε τεράστια δύναμη στην ΚΝΕ, γιατί έβλεπαν πως πάλευαν και κοντραρίζονταν και έρχονταν σε αντιπαράθεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Και τότε δεν ήταν εύκολα τα πράγματα, γιατί η εμφάνιση σε μια συνέλευση που προκαλούσες να γίνει, που οργάνωνες να γίνει, συνεπαγόταν διώξεις και συλλήψεις και βασανιστήρια. Καταλαβαίνετε μέσα από ποιους δρόμους η ΚΝΕ κατάφερε να μαζικοποιηθεί και να παίξει ρόλο αποφασιστικό στην ανάπτυξη του αντιφασιστικού αγώνα ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια».

Τέλος, αναφέρθηκε στη σημερινή νέα γενιά, καλώντας τους νέους να κοιτάξουν πιο προσεκτικά, με τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά, να δουν τι γίνεται γύρω τους. Να είναι περήφανοι για την εργατική - λαϊκή καταγωγή τους, να μην προδίδουν την τάξη τους, να μπουν στον αγώνα για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου, σάπιου, άδικου κοινωνικού συστήματος. Οπως είπε, «η πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο είναι αυτή που δικαιώνει, που δίνει αξία, όραμα και προοπτική».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, σημείωσε για την ανάγκη συνδυασμού νόμιμης και παράνομης δουλειάς. «Η ταξική πάλη εξελίσσεται, είναι σκληρή. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθούν το Κόμμα και η ΚΝΕ στην παρανομία. Τόσα κόμματα είναι παράνομα στο χώρο της ΕΕ ή ακόμη και σύμβολα, βρίσκονται σε διωγμό.

Και σε συνθήκες παρανομίας λύση δεν είναι να φυλάς τον εαυτό σου. Εμείς παλεύουμε να διατηρήσουμε τη δυνατότητα το Κόμμα, το λαϊκό κίνημα, να παλεύει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, να διατηρεί τις κατακτήσεις που έχει. Επομένως, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες το Κόμμα παλεύει και υπερασπίζεται τις λαϊκές ελευθερίες, τα λαϊκά δικαιώματα, τα συμφέροντα του λαού, απέναντι στον ταξικό αντίπαλο, δεν υποτάσσεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ