ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το έργο του παραμένει ζωντανό

Τριάντα τρία χρόνια συμπληρώθηκαν χτες, 17 Σεπτέμβρη, από το θάνατο του Μάνου Λοΐζου, του μελωδού της ψυχής μας, του καλλιτέχνη που στο σύντομο διάβα του από τη ζωή πρόσφερε μια μεγάλη σε ποιότητα δημιουργία, η οποία παραμένει ζωντανή και συνεπαίρνει με την ίδια δύναμη εδώ και χρόνια. Ο αιφνίδιος, πρόωρος θάνατός του αναμφίβολα άφησε ένα μεγάλο, δυσαναπλήρωτο κενό στην ελληνική μουσική δημιουργία. Ο θάνατος τον βρήκε σε ηλικία μόνο 45 χρόνων, το 1982, τη μέρα που ξεκινούσε στην Αθήνα το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και η πικρή είδηση σκόρπισε απέραντη θλίψη στους συντρόφους του, στο λαό που τον αγάπησε και τον τραγούδησε...

Ο Μάνος Λοΐζος υπήρξε μία από τις σημαντικότερες δυνάμεις του νεοελληνικού τραγουδιού, καταθέτοντας μουσική μεγάλης έμπνευσης και ταυτόχρονα οικεία και κοσμαγάπητη. Λάτρης του λυρισμού, όπως έχει πει ο Μίκης Θεοδωράκης, «ήταν μια πλαγιά πολύχρωμα λουλούδια που έλαμπαν, καθώς τα χτυπούσε ο ήλιος. Και θα λάμπουν για πάντα και πιο πολύ, όσο θα υπάρχει και θα λάμπει στον κόσμο αυτός ο μοναδικός ήλιος: Η καρδιά του ανθρώπου».

Το έργο του παραμένει ζωντανό, συνεχίζει να φωλιάζει στις καρδιές και να συνεπαίρνει με την ίδια δύναμη εδώ και χρόνια. Η δημιουργία του έχει ριζώσει και στις καρδιές των νέων. Είναι φάρος στη σημερινή καταιγίδα, στη λαίλαπα της ασχήμιας. Οπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία η υπενθύμιση στους νέους ότι υπήρξαν και υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για έναν πολιτισμό ουσίας. Για έναν πολιτισμό ο οποίος συνδυάζει την ψυχαγωγία με αξίες και αρχές που δεν τους κάνουν να ντρέπονται και που έχουν να κάνουν με ολόκληρο τον ψυχικό τους κόσμο.

Στρατευμένος αγωνιστής, ο Μ. Λοΐζος και με το έργο και τους αγώνες του πορεύτηκε στο πλάι του ΚΚΕ, παλεύοντας για μια δίκαιη κοινωνία. Η στράτευση για τον ίδιο ενσαρκωνόταν στη «διαρκή εξυπηρέτηση της κοινωνικής συνείδησης», όπως έλεγε ο ίδιος. «Πρέπει να υπάρχει στρατευμένη τέχνη, γιατί μέσα στο δρόμο αυτής της σχολής μπορούν να βγουν αριστουργηματικά έργα. Αλλά το πιο σπουδαίο είναι ότι η στρατευμένη τέχνη είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στις χιλιάδες των φτωχών παιδιών που πεινάνε, αγωνίζονται και σκοτώνονται καθημερινά».


Πέθανε η Μαρία Χορς

Η Μαρία Μ. Χορς, η χορογράφος των Τελετών της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, η δασκάλα πολλών Ελλήνων χορευτών, χορογράφων και ηθοποιών, η συνεργάτις του Μινωτή, του Τσαρούχη και της Κάλλας άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 94 ετών.

Η Μαρία Μ. Χορς Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1921. Φοίτησε στη Σχολή της Κούλας Πράτσικα και πήρε δίπλωμα του επαγγελματικού τμήματος. Παρακολούθησε μαθήματα χορού στο εξωτερικό με κορυφαίους του είδους, όπως Κρόιτσμπεργκ, Κλάντεκ, Βίγκμαν, Σόκολο κ.ά. Παράλληλα, σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οργάνωσε το τμήμα ρυθμικής και γυμναστικής στο Λύκειο Ελληνίδων, όπου και δίδαξε επί σειρά ετών. Υπήρξε επί πολλά χρόνια μέλος της χορευτικής ομάδας Πράτσικα, όπου χόρεψε και ως σολίστ σε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δίδαξε εκφραστική κίνηση, χορό και αυτοσχεδιασμό επί 40 χρόνια στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και επί 10 χρόνια το ίδιο μάθημα στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Δίδαξε, επίσης, στο Θεατρικό Εργαστήρι του Σπύρου Ευαγγελάτου, καθώς και στο Στούντιο της Λυρικής Σκηνής.

Ως χορογράφος παρουσίασε καθαρά χορευτικές εργασίες σε παραστάσεις όπου χόρευε και η ίδια. Στο Εθνικό Θέατρο εργάστηκε ως μόνιμη χορογράφος πάνω από 30 χρόνια. Χορογράφησε πάρα πολλές παραστάσεις σε κάθε είδος θεάτρου, καθώς και πάνω από 120 διαφορετικές χορογραφίες σε 30 αρχαίες τραγωδίες (Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη), τραγωδίες που παρουσιάστηκαν σε πολλά αρχαία θέατρα (Επίδαυρο, Δωδώνη, Φιλίππους), σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, καθώς και σε Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά, Αμερική, Ρωσία. Χορογράφησε στο Φεστιβάλ της Βιτσέντζα της Ιταλίας, στο περίφημο θέατρο «Ολύμπικο», τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή και τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, με σκηνοθέτη τον Α. Μινωτή και σκηνογράφο τον Γ. Τσαρούχη. Στην Επίδαυρο, με τους ίδιους συντελεστές, χορογράφησε τη «Μήδεια» του Κερουμπίνι. Η ίδια όπερα ανέβηκε στη «Σκάλα» του Μιλάνου, όπου έκανε τη χορογραφία, με πρωταγωνίστρια την Μαρία Κάλλας.

Μετείχε στην ομάδα της Κούλας Πράτσικα το 1936 για πρώτη φορά, ως μία από της Ιέρειες της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Εχει επί σειρά Ολυμπιάδων, από το 1964 ανελλιπώς, χορογραφήσει την Τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με χορεύτριες και ηθοποιούς, και ορισμένες φορές και με χορό εφήβων.

Η κηδεία της γίνεται σήμερα Παρασκευή στις 15.30 από το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
φωτό 1

Στη μνήμη του σ. ΧΡΥΣΙΚΟΥ ΓΙΑΝΝΗ προσφέρω 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ελληνορώσων.

Η συντρόφισσά του, Περιστέρα

***

φωτό 1

Στη μνήμη του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΧΟΝΤΡΟΓΙΑΝΝΗ, αγωνιστή και δραστήριου φίλου του ΚΚΕ, πιστού αναγνώστη του «Ριζοσπάστη», που «έφυγε» στις 13.9.2015, προσφέρω στο ΚΚΕ 30 ευρώ.

Φώτης Μπράχος

***

φωτό 2

Σήμερα, Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη, κλείνουν τρία χρόνια από τότε που «έφυγε» ο αγαπημένος μας πατέρας ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΤΕΡΕΛΛΗΣ. Υπήρξε αγωνιστής του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ (1941 - 1945). Στη συνέχεια φυλακίστηκε, εξορίστηκε και βασανίστηκε για πολλά χρόνια και πάλεψε μέχρι το τέλος της ζωής του για τα ιδανικά του, χωρίς να κάνει ποτέ πίσω στις ιδέες του. Στάθηκε μαζί με τη συντρόφισσά του, τη μητέρα μας, ΜΥΡΣΙΝΗ ΠΑΤΕΡΕΛΛΗ, η οποία επίσης «έφυγε», στις 22.4.2007, αληθινός πατέρας και παππούς δίνοντας κάθε στιγμή την ψυχή του για όλη την οικογένειά του. Εγώ, έχοντας ζήσει τα τελευταία χρόνια μαζί του έως την τελευταία του πνοή, τον ευχαριστώ μέσα απ' την καρδιά μου, εκτός από όλα τα άλλα, γιατί απ' αυτόν έμαθα να αγωνίζομαι ενάντια στο άδικο και την ψευτιά απ' όπου κι αν προέρχονται!

Στη μνήμη του προσφέρω από το υστέρημά μου 100 ευρώ στην αγαπημένη του εφημερίδα τον «Ριζοσπάστη» που διάβαζε και είχε συντροφιά του σ' όλη του τη ζωή!

Νίκος Μακρίδης
Νίκος Μακρίδης
Ο μικρότερος γιος του, Δημήτριος

***

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας, στη μνήμη της αξέχαστης συντρόφισσάς μας, ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ ΑΝΝΑΣ, που άνοιξε το δρόμο για τη ριζοσπαστικοποίηση του Συνδέσμου μας, προσφέρουμε το ποσό των 100 ευρώ οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Δ3 Δημοσίου.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του συντρόφου ΝΙΚΟΥ ΜΑΚΡΙΔΗ η οικογένειά του προσφέρει για τον εκλογικό αγώνα του τιμημένου ΚΚΕ το ποσό των 40 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Περισσού.

***

φωτό 1(Π. Τσιρώνη)

Στη μνήμη των αγωνιστών, συγχωριανών μου, ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΠΑΝΟΥ και ΤΣΙΡΩΝΗ ΠΑΝΟΥ προσφέρω για ενίσχυση στον εκλογικό αγώνα του Κόμματός μας το ποσό των 100 ευρώ.

Κυριακόπουλος Χαράλαμπος,

Κατσαρός Ηλείας

***

ΖΩΗΣ Σπ. ΦΙΛΙΠΠΑΣ (1917 - 1999) «Ηθελα να 'χα δυο ζωές, απ' την αρχή ν' αρχίσω, το δρόμο που περπάτησα, να ξαναπερπατήσω».

Με την πίστη στους αγώνες που εκφράζει με τους στίχους του ο λαϊκός αγωνιστής Ζώης Φίλιππας, από το Δρυμώνα Λευκάδας, δείχνει την ανάγκη της πάλης του λαού δίπλα και μέσα στο ΚΚΕ, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του Σπύρος και Ρούλα Φίλιππα προσφέρουμε 200 ευρώ στο κόμμα του, το ΚΚΕ, για τον προεκλογικό του αγώνα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΙΚΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΙΚΟΣ
***

φωτό 1 (Χρήστου Παπαδάκη)

Στη μνήμη του πατέρα μας, ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΧΡΗΣΤΟΥ, που γεννήθηκε στα 1901, και της μητέρας μας, ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΠΑΠΑΔΙΑ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 300 ευρώ.

***

φωτό 1

Η Βασιλική Σταματέλου, στη μνήμη του πατέρα της, ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Γερασ. ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ, που στάθηκε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ για τα οποία αγωνίστηκε σε όλη τη ζωή του συμμετέχοντας και στην Εθνική Αντίσταση, προσφέρει στο Κόμμα 50 ευρώ, για την ενίσχυση του εκλογικού αγώνα.


ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ

ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

ΖΩΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ
ΖΩΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΤΕΡΕΛΛΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΤΕΡΕΛΛΗΣ

ΜΥΡΣΙΝΗ ΠΑΤΕΡΕΛΛΗ
ΜΥΡΣΙΝΗ ΠΑΤΕΡΕΛΛΗ


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ