ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ζυμώσεις για «συνεννόηση» ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Τζον Μακέιν με εγκληματίες του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» το Μάη του 2013, σήμερα «Ισλαμικού Κράτους» (πρώτος από αριστερά ο Αλ Μπαγκντάντι)
Ο Τζον Μακέιν με εγκληματίες του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» το Μάη του 2013, σήμερα «Ισλαμικού Κράτους» (πρώτος από αριστερά ο Αλ Μπαγκντάντι)
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εμφανής γίνεται το τελευταίο διάστημα μία προσπάθεια ενδοϊμπεριαλιστικής συνεννόησης ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, σε σχέση με τα μέτωπα του πολέμου στη Συρία και την ενίσχυση των δυνάμεων του συριακού στρατού από τη Ρωσία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δεν έκρυψε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα «ζυγιάζει» τη ρωσική πρόταση για την πραγματοποίηση συνομιλιών μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων αμφοτέρων χωρών, με κεντρικό θέμα την κατάσταση στη Συρία, σημειώνοντας ότι είναι «ζωτικής σημασίας» να γίνονται ρωσο-αμερικανικές διαβουλεύσεις για να αποφεύγονται «παρεξηγήσεις και κακοί υπολογισμοί...».

Το ίδιο διάστημα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον «θα χαιρέτιζε τον εποικοδομητικό ρόλο της Μόσχας στις προσπάθειες που καταβάλλονται έναντι των τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους" σε Ιράκ και Συρία». Εάν, πρόσθεσε, «η Ρωσία εστιάζει μόνο στο ΙΚ (και όχι στην παραμονή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ στην εξουσία) και εφόσον υπάρχει δυνατότητα για συνεργασία, τότε υπάρχει ακόμη δρόμος για την επίτευξη πολιτικής διαπραγμάτευσης».

Στο προσκήνιο και πάλι οι διασυνδέσεις των ΗΠΑ με τους σημερινούς ηγέτες του «Ισλαμικού Κράτους»

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός στρατηγός και διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM), Λόιντ Οστιν, καταθέτοντας σε επιτροπή της Γερουσίας, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ εκπαίδευσαν 54 Σύρους από τους περίπου 5.000 που είχαν αρχικά αποφασίσει, χαρακτηρίζοντας «παταγώδη αποτυχία» το πρόγραμμα στρατολόγησης και εκπαίδευσης Σύρων μισθοφόρων κατά των τζιχαντιστών. Διευκρίνισε ότι σήμερα «μόλις τέσσερις ή πέντε» από αυτούς πολεμούν κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

Ο πρόεδρος αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας (Ρεπουμπλικάνος) Τζον Μακέιν, γνωστός για το βρώμικο ρόλο σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή και τις επαφές του στο παρελθόν με τους ισλαμιστές στη Συρία και το Ιράκ, αξιοποίησε την κατάθεση του στρατηγού για να υποστηρίξει πως «είναι απαραίτητη» η δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» εντός του συριακού εδάφους, τάχα για την προστασία προσφύγων. Το ...έργο του αστού πολιτικού ξαναήρθε στο προσκήνιο με τη δημοσίευση εκ νέου φωτογραφιών από το 2013, όταν ο Μακέιν συναντιόταν με επιφανή στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης το Μάη του 2013, σήμερα ηγέτες του «Ισλαμικού Κράτους», όπως ο αρχηγός του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι (βλέπε φωτ.).

Ομως, ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι η Ρωσία «θα πρέπει να μπορεί να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές» σε βάρος των τζιχαντιστών που βρίσκονται στη χώρα του. Ο ίδιος διερωτήθηκε «γιατί οι Αμερικανοί πολεμούν το ΙΚ με τα μαχητικά τζετ και οι Ρώσοι απαγορεύεται να το κάνουν».

Απ' την άλλη, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, είπε ότι εκεί ο πόλεμος δεν μπορεί να τερματιστεί «με στρατιωτικά μέσα», ανακοινώνοντας ότι θα συναντηθεί ως το τέλος του μήνα με τους υπουργούς Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις στη Συρία.


ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Προσκλητήριο «δράσης» εν μέσω συνοριακών ανακατατάξεων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την επισήμανση ότι ουσιαστικά η τουρκική αστική τάξη δεν μπορεί να μείνει θεατής των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και πρέπει να δράσει άμεσα έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα συνεδρίου νεολαίας όπου μίλησε.

«Ζούμε σε μια περίοδο εύθραυστη. Είναι μια περίοδος που τα σύνορα των χωρών της περιοχής μας επανακαθορίζονται και σχέδια που θα αφορούν τα επόμενα 100 χρόνια διαμορφώνονται. Πρέπει να αναλάβουμε δράση και πρωτοβουλία, για να αποφασίσουμε για το μέλλον μας», υπογράμμισε ανοιχτά, αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητα με την οποία η τουρκική πλουτοκρατία θα εξακολουθήσει να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις ανακατατάξεις που εντείνονται στην περιοχή (βλ. Συρία, Ιράκ), επιδιώκοντας καταρχήν να προλάβει εξελίξεις που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Τέτοιες αναφορές προμηνύουν συνολικότερη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη «γειτονιά» μας, στην οποία ούτως ή άλλως η τουρκική αστική τάξη είναι γνωστή για την προκλητικότητά της, σε «μέτωπα» όπως αυτά που αφορούν και πιο άμεσα τη χώρα μας, όπως η κατάσταση στο Αιγαίο και το Κυπριακό.

Σ' αυτό άλλωστε το πλαίσιο (της κινητοποίησης της Αγκυρας για να διασφαλίσει τη θέση της στην περιοχή και διεθνώς) πρέπει να εξετάζονται και οι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το Κουρδικό, μετά την κατάρρευση της κατάπαυσης του πυρός με το ΡΚΚ και τις ευρείες επιχειρήσεις του στρατού εναντίον θέσεων Κούρδων ανταρτών. Είναι καθαρό ότι προσπαθεί να προλάβει μια αναβάθμιση του ρόλου τμημάτων των Κούρδων (π.χ. σε Συρία) ίσως εξασφαλίσουν και να «χειριστεί» τετελεσμένα (π.χ. ανεξαρτητοποίηση ιρακινού Κουρδιστάν) που θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα και για τις δικές της «ισορροπίες». Παράλληλα, βέβαια, δυναμώνει και η ενδοαστική αντιπαράθεση ως προς τις επιλογές και εσωτερικές και διεθνείς συμμαχίες που το τουρκικό κεφάλαιο πρέπει να ιεραρχήσει, αλλά και μεταξύ παλιότερων και νέων επίδοξων εκφραστών των σημερινών συμφερόντων της αστικής τάξης.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμα ότι το περιβάλλον του πρώην συμμάχου του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν («το παράλληλο κράτος») «συνεργάζεται με τους τρομοκράτες (σ.σ. αναφερόμενος σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ» και στο φιλοκουρδικό κόμμα HDP). Ωστόσο, πρέπει να ξέρουν ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους. Στοχοποιούν τη χώρα, το έθνος και εμένα ιδιαίτερα. Αυτό σημαίνει ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη χτες έγινε γνωστό ότι οι δυο από τους 18 Τούρκους εργάτες που είχαν απαχθεί πριν μιάμιση βδομάδα στο κέντρο της Βαγδάτης αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι 18 εργάτες δούλευαν για λογαριασμό της εταιρείας «Νούρολ Χόλντινγκς».


ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα μέτρα για τη θωράκιση του κεφαλαίου

Ενώ μαίνεται η σφοδρή ενδοϊμπεριαλιστική αναμέτρηση

ΚΙΕΒΟ.--

Η ουκρανική κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να διεκδικήσει η ουκρανική πλουτοκρατία πρωταγωνιστική θέση στις μπίζνες που για χάρη τους μαίνεται η σφοδρή ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση. Ετσι, χτες, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, μιλώντας στη Βουλή, κάλεσε στην έγκριση της αναδιάρθρωσης του χρέους προς τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, με το επιχείρημα ότι έτσι «υπερψηφίζεται η οικονομική ανάπτυξη, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων», δηλαδή η διασφάλιση συνθηκών που μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Παράλληλα, επιστράτευσε και τους γνωστούς εκβιασμούς ότι η καταψήφιση του σχετικού «πακέτου» θα σημάνει την «ντε φάκτο» χρεοκοπία της χώρας, την αδυναμία παροχής συντάξεων και μισθών στους Ουκρανούς.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στην αναδιάρθρωση έχουν συμφωνήσει οι δανειστές της χώρας εκτός από τη Ρωσία, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για μια συμφωνία ενταγμένη κι αυτή στη μέγιστη δυνατή διασφάλιση των μονοπωλιακών σχεδιασμών, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, που δεν μπορούν παρά να επηρεάζονται από την καπιταλιστική στασιμότητα και ύφεση, αλλά και ενταγμένη στην αναμέτρηση που συνεχίζεται αμείωτα, μεγαλώνοντας διαρκώς τις απειλές για τον ουκρανικό λαό. Η πείρα των λαών διεθνώς αποδεικνύει, άλλωστε, ότι κάθε πιθανή «διευκόλυνση» ως προς το χρέος μιας χώρας (κούρεμα ή επιμήκυνση πληρωμής) συνοδεύεται από σειρά μέτρων που διασφαλίζουν την «πιστοληπτική ικανότητά» της, «εξυγιαίνουν τα δημόσια οικονομικά» της, «ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά» της κ.τ.λ. Σε αυτό το δρόμο ήδη δουλεύει η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, έχοντας ήδη καταρτίσει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τεράστιας κλίμακας, με στόχο να ξεπουλήσει τον τεράστιο πλούτο που παρήγαγε η εργατική τάξη και επί σοσιαλισμού σε ντόπια και ξένα μονοπώλια.

Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το διάταγμα με το οποίο το Κίεβο επέβαλε κυρώσεις σε σχεδόν 400 προσωπικότητες και νομικές οντότητες (ανάμεσά τους πολλοί δημοσιογράφοι από MME όπως τα BBC, ITAR TASS, Frankfurter Allgemeine Zeitung), με το σκεπτικό ότι αντιπροσωπεύουν μια «απειλή, υφιστάμενη ή δυνητική, στα εθνικά συμφέροντα, στην εθνική ασφάλεια και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Τις κυρώσεις είχε ήδη υιοθετήσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας και πλέον επικύρωσε και ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

Στην απόφαση αντέδρασαν, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, αλλά και η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των ΜΜΕ, Ντούντζα Μιγιάτοβιτς. Η τελευταία είπε ότι σέβεται «πλήρως το νόμιμο δικαίωμα των κυβερνήσεων να αντιμάχονται την τρομοκρατία και να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια», αλλά «η εφαρμογή ευρέων περιορισμών που εμποδίζουν την ελεύθερη κίνηση των δημοσιογράφων, δεν είναι τρόπος να διασφαλιστεί η ασφάλεια». Αργότερα, έγινε γνωστό πως ο Ποροσένκο έδωσε εντολή να εξαιρεθούν από τη λίστα τρεις ανταποκριτές του BBC.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αντέδρασε έντονα στις κυρώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Κιέβου σε βάρος ρωσικών εταιρειών και πολιτών, σημειώνοντας ότι «μπορούν θα υπονομεύσουν την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ της 12ης Φλεβάρη».

Στην ίδια την Ανατολική Ουκρανία, ένας άμαχος σκοτώθηκε σε προάστιο του Ντονέτσκ από παγιδευμένο εκρηκτικό μηχανισμό, που αποδίδεται σε παραστρατιωτικές ομάδες οι οποίες επιτίθενται στις πολιτοφυλακές που ελέγχουν τους θύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ