ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποστολή αλληλεγγύης νέων κομμουνιστών από Γερμανία και Ουγγαρία

Από τη χτεσινή εκδήλωση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό
Από τη χτεσινή εκδήλωση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό
Στην Αθήνα βρίσκονται από χτες το πρωί πολυμελής αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ), της νεολαίας του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς και αντιπροσωπεία του Αριστερού Μετώπου Νεολαίας, της νεολαίας του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος.

Οι νέοι κομμουνιστές από τις δύο χώρες πραγματοποιούν αποστολή αλληλεγγύης προς την ΚΝΕ και την ελληνική νεολαία, ενώ και με την παρουσία τους στην Ελλάδα αυτές τις μέρες εκφράζουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στο ΚΚΕ μπροστά στην εκλογική μάχη της 20ής Σεπτέμβρη, όπως άλλωστε έχουν ήδη κάνει τόσο το Γερμανικό ΚΚ, όσο και το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, τα οποία βρίσκονται ανάμεσα στα 65 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο που καλούν σε ενίσχυση του ΚΚΕ.

Χτες το απόγευμα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των νέων κομμουνιστών από τις δύο χώρες με τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Ο Ελ. Βαγενάς τους ενημέρωσε για την πορεία της εκλογικής μάχης, τις θέσεις του ΚΚΕ, τις εκτιμήσεις του Κόμματος για τις εξελίξεις στη χώρα και διεθνώς. Μεταξύ άλλων επισήμανε τη δύναμη που έχει η διεθνιστική αλληλεγγύη, που στηρίζεται πάνω στα κοινά ταξικά συμφέροντα, κι είναι βασικό όπλο της κοινής πάλης ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Οι ξένες αντιπροσωπείες θα συμμετάσχουν σε προεκλογικές δραστηριότητες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενώ αμέσως μετά τις εκλογές θα έχουν πλούσιο πρόγραμμα με ταξικά συνδικάτα και φοιτητικούς συλλόγους που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Ακόμη, θα επισκεφθούν μέρη με ιστορική σημασία, που βάφτηκαν με το αίμα του ελληνικού λαού και των κομμουνιστών, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης ενάντια στους ναζί κατακτητές, όπως τα Καλάβρυτα, η Κοκκινιά και η Καισαριανή.

ΕΕ - ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μια από τα ίδια, ανεξάρτητα από τον κυβερνητικό κορμό

«Τα όσα συμφωνήθηκαν για την Ελλάδα είναι δεσμευτικά», ξεκαθάρισε χτες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μ. Γέγκερ, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές και το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ενδιαφερόμαστε να σχηματιστεί γρήγορα μετά τις εκλογές μια νέα και αποτελεσματική κυβέρνηση».

Παραπέρα, σχολίασε ότι αν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί το «πακέτο βοήθειας», «εμείς δεν το βλέπουμε έτσι», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο «τρίτο πρόγραμμα διάσωσης» πρέπει να εφαρμοστούν, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα προκύψει από τις εκλογές.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, έσπευσε να διαψεύσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, το ΔΝΤ συζητά με εκπροσώπους μεγάλων «επενδυτικών» χαρτοφυλακίων για το ενδεχόμενο της συμμετοχής τους στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Ο ίδιος απέφυγε να δώσει απαντήσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς το ζήτημα αυτό σχετίζεται με τα κριτήρια «βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους που βρίσκονται υπό διαμόρφωση στο αντιλαϊκό τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση, αυτά θα συνδυαστούν με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» που ξεκινά τον Οκτώβρη. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ θα «συνεργαστεί» με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου, όπως είπε, να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
«Μεθ' ορμής ακαθέκτου» όπου επιτάσσει η «αμυντική διπλωματία» των αστών

Νέος αρχηγός ΓΕΝ είναι από προχτές ο αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης ο οποίος παρέλαβε καθήκοντα από τον ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, που ανέλαβε προχτές αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Στη σχετική τελετή στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ο Ευ. Αποστολάκης, κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του ως αρχηγού ΓΕΝ, αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες του Πολεμικού Ναυτικού για την ένταξη στο στόλο τριών από τα υποβρύχια που βρίσκονταν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στην πορεία ολοκλήρωσης των νέων πυραυλάκατων, αλλά και στην περιβόητη αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας με τα 500 εκατ. δολάρια που δόθηκαν στην αμερικανική «Lockheed Martin». Στη βάση όλων των παραπάνω, ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ σχολίασε ότι όλα τα παραπάνω δίνουν «άλλη διάσταση στην ισχύ του Ναυτικού μας και τη συγκριτική παρουσία του στην περιοχή», κάνοντας λόγο μάλιστα για ένα Πολεμικό Ναυτικό «που πλέει μεθ' ορμής ακαθέκτου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, έτοιμο να φέρει σε πέρας την αποστολή του και να υπερασπίσει τα εθνικά συμφέροντα όπου και όπως διαταχθεί».

Ο νέος αρχηγός ΓΕΝ είπε από την πλευρά του: «Οι προκλήσεις, οι κίνδυνοι και οι απειλές παραμένουν αμείωτες λόγω του ασταθούς και ευμετάβλητου γεωπολιτικού περιβάλλοντος, στο οποίο ευρίσκεται η χώρα μας. Η προσοχή μας αποτελεί εθνική υποχρέωση να παραμείνει στραμμένη στο Αιγαίο ως κρίσιμη και ζωτική περιοχή αλλά και σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και στην Ανατολική Μεσόγειο και όπου αλλού επιτάσσει η υλοποίηση της αμυντικής διπλωματίας». Την οποία, βέβαια, καθορίζουν οι κυβερνήσεις και οι αστικές πολιτικές δυνάμεις καταπώς συμφέρει τα εγχώρια μονοπώλια στους οξυμένους ανταγωνισμούς τους με άλλα κεφάλαια της ευρύτερης περιοχής, εμπλέκοντας βαθύτερα τη χώρα στους επικίνδυνους για τους λαούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Νέο σποτ της ΚΝΕ στο διαδίκτυο

Εμπνευσμένο από τη γνωστή ξένη σειρά «Game of Thrones» είναι το προεκλογικό σποτ της ΚΝΕ που «παίζει» από χτες στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα της ΚΝΕ (www.kne.gr) και στο κανάλι της στο YouTube. Το σποτ προειδοποιεί για τον χειμώνα των μνημονίων που έρχεται και καλεί σε στήριξη του ΚΚΕ για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει, στο δρόμο της ανατροπής.

Δραστηριότητες στελεχών και υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ

Μεταξύ άλλων, σήμερα Παρασκευή, θα πραγματοποιηθούν οι εξής περιοδείες και ομιλίες με στελέχη και υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ:

Στη Θεσσαλία

-- Στις 8.30 μ.μ.ομιλία στη Μητρόπολη με τον Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιο βουλευτή Καρδίτσας.

-- Στις 9 μ.μ. ομιλία στην Τσαριτσάνη με τον Γιώργο Λαμπρούλη, υποψήφιο βουλευτή Λάρισας.

-- Στις 10.30 π.μ. ομιλία στο Συκούριο με τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιο βουλευτή Λάρισας.

-- Στις 8.30 μ.μ. ομιλία στη Λεύκη με τον Αρη Πολυγένη, υποψήφιο βουλευτή Καρδίτσας.

Στα Γιάννενα

-- Στις 8.30 μ.μ. συγκέντρωση στην Πρωτόπαππα, στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης, με ομιλητή τον υποψήφιο βουλευτή Ιωαννίνων, Νίκο Εξαρχο.

-- Στις 11 π.μ. περιοδεία με την υποψήφια βουλευτή Ιωαννίνων Χριστίνα Τουλκιαρίδου στα χωριά του Δήμου Ζίτσας, Γαρδίκι, Περάτη και Γραμμένο.

Σε Αν. Στερεά και Εύβοια

-- Στη 1.30 μ.μ. στην πύλη της Λάρκο θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας.

-- Στις 8 μ.μ. συγκέντρωση στη Λάρυμνα, με ομιλητές τον Παναγιώτη Πολίτη και τον Σπύρο Μπούα, υποψήφιους βουλευτές Φθιώτιδας.

-- Στις 8 μ.μ. συγκέντρωση στη Μαριολάτα Φωκίδας στο καφενείο του Τσούνη, με ομιλητή τον Γιώργο Ιωσηφίδη, υποψήφιο βουλευτή Φωκίδας.

Στη Δυτική Ελλάδα

-- Στις 8.30 μ.μ. συγκέντρωση στο καφενείο στο Λιβάδι με ομιλητή τον Βαγγέλη Βαλλιάνο, υποψήφιο βουλευτή Κεφαλλονιάς - Ιθάκης.

Στην Κρήτη

-- Στις 7 μ.μ. περιοδεία στα χωριά Φωτακάδο - Κακόπετρο - Παλαιά Ρούματα, με τους Αλεξία Κουμάκη και Αλέκο Μαρινάκη, υποψήφιους βουλευτές Χανίων.

-- Στις 7 μ.μ. περιοδεία στα χωριά Γραμβούσα - Καλυβιανή - ΝιοΧωριό, με τον Νίκο Βουρλάκη, υποψήφιο βουλευτή Χανίων.

-- Στις 7 μ.μ. περιοδεία στα χωριά Δράπανο - Δουλιανά - Τσιβαράς, με τον Νικήτα Μελισσάκη, υποψήφιο βουλευτή Χανίων.

Προσφορές για τον εκλογικό αγώνα

-- Για τις εκλογικές ανάγκες του Κόμματος, προσφέρω 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Αγίων Αναργύρων του ΚΚΕ. Γ. Θ.

-- Η Μαρία Κοτή για το Κόμμα μας, το πάντα ακούραστο στην πάλη για τις ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζομένων, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου, 100 ευρώ και από φίλους του ΚΚΕ ακόμα 45 ευρώ.

-- Για ενίσχυση οικονομική για τα έξοδα του εκλογικού αγώνα, μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου, ο σ. Νώντας Χαϊδεμένος προσφέρει 100 ευρώ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org