ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΣΥΡΙΖΑ
Εξαπάτηση του λαού με ένα άθλιο εμπόριο ελπίδας

Eurokinissi

Αυταπάτες και ψέματα, προσαρμοσμένα βεβαίως στα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η υπογραφή του τρίτου μνημονίου, περιλαμβάνει η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην κάλπη. Χαρακτηριστικό δείγμα της η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα χτες στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με την οποία αφενός παρουσίασε το μνημόνιο σαν μια συμφωνία που περιέχει θετικά σημεία, αφετέρου υποστήριξε τη δυνατότητα τα αρνητικά σημεία της να ξεπεραστούν στο πλαίσιο της συνεχούς διαπραγμάτευσης.

Δηλαδή, ούτε γάτα ούτε ζημιά κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που επιπλέον ισχυρίστηκε ότι «το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα συνεκτικό σχέδιο ... για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και τη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων που έχουν πληγεί με βάναυσο τρόπο από την κρίση».

Γνωρίζει, βεβαίως, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πως η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας δεν συμβαδίζει με μέτρα στήριξης του λαού, όπως και ότι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου αποτελεί συστατικό μέρος στη διαδικασία της αξιολόγησης της υλοποίησής του, προκειμένου να αντικαθίστανται τα αντιλαϊκά μέτρα που κρίνεται ότι δεν αποδίδουν με άλλα, εξίσου αντιλαϊκά.

«Πολλά από αυτά που είπαμε δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμα. Ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά μέτωπα, όπως για παράδειγμα στον χώρο της αγοράς εργασίας, όπου θα διεκδικήσουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη στήριξη του κόσμου της μισθωτής εργασίας, αλλά και στο πεδίο των φορολογικών ελαφρύνσεων μισθωτών και συνταξιούχων. Ο αγώνας λοιπόν συνεχίζεται και θα έχει ορίζοντα τετραετίας. Και εκεί το σύνολο των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης θα είναι εφαρμοσμένη πολιτική», ισχυρίζεται σε ένα άθλιο εμπόριο ελπίδας και μάλιστα με τα ψίχουλα που προέβλεπε το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την ακραία φτώχεια και μόνο.

Συνεχίζοντας να πλασάρει τα πλαστά διλήμματα στο λαό κομπάζει ότι «η πάλη μεταξύ της νεοφιλελεύθερης αντίληψης και της προοδευτικής πολιτικής θα είναι διαρκής», ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «πρόγραμμα μάχης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, το μοναδικό πρόγραμμα που εγγυάται ότι ο ελληνικός λαός θα βγει όρθιος από την κρίση». Και ας τον ισοπεδώνει το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιστήμονες στο να σπέρνουν αυταπάτες

Ο Αλ. Τσίπρας επαναλαμβάνει τα χρεοκοπημένα επιχειρήματα περί Ευρωπαϊκής Ενωσης που αλλάζει, προβάλλοντας σαν ελπιδοφόρες για τους λαούς εναλλαγές στην αστική διαχείριση που αναμένονται σε σειρά κρατών - μελών, σαν αυτή που έγινε στην Ελλάδα και οδήγησε βαθύτερα στο μνημονιακό τούνελ τους εργαζόμενους. Αλλη μεγάλη απάτη για χειραγώγηση του λαού στο κεφάλαιο και τη στρατηγική της ΕΕ. «Ολα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολιτικές ανακατατάξεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες... Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι νικητής και να παίξει ρόλο καταλυτικό στη μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών... Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη και αυτό φαίνεται από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία αλλά και από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία με την απρόσμενη, μέχρι πριν από λίγους μήνες, νίκη του Τζέρεμι Κόρμπιν... Πρόκειται για ιστορικού χαρακτήρα εξελίξεις και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες εκλογές θα συμβάλει στην επιτάχυνση και την εμβάθυνσή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά, κρύβοντας ότι ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ των αστικών κομμάτων μπορεί να αλλάζει, αλλά αυτό αφήνει αναλλοίωτη την καπιταλιστική οικονομία και στην τάξη που εξουσιάζει, έχοντας στην ιδιοκτησία της τα μέσα παραγωγής, άρα και αναλλοίωτη την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική εκμετάλλευσης και νόμιμη κλοπή του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι από τους καπιταλιστές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει συνεργασία με τη ΝΔ μιλώντας για «σενάριο παρά φύσιν φαντασίας». Βεβαίως, κάποτε τα ίδια έλεγε και το ΠΑΣΟΚ αλλά ποτέ δεν ξέρεις, αφού η συνέχεια είναι γνωστή. Και όταν το θέλει το κατεστημένο...

Ο Αλ. Φλαμπουράρης, πάντως, σε συνέντευξή του αναφέρεται στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θέτοντας ως προϋπόθεση ο λαός να δώσει την εντολή για μια τέτοια σύμπραξη. Ανέφερε: «Δύο είναι οι προϋποθέσεις: α) Ο ελληνικός λαός στις εκλογές, αντίθετα από ό,τι τον καλούμε να πράξει, να δώσει εντολή για μια τέτοια σύμπραξη. β) Το ΠΑΣΟΚ ή/και το Ποτάμι να αποφασίσουν να απεγκλωβιστούν από τα πρόσωπα, τις θέσεις και τις συμμαχίες που υπερασπίζονται και προωθούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική».

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - ΣΥΡΙΖΑ Νο 2
Οσο πλησιάζει η κάλπη τόσο δυναμώνει την αποπροσανατολιστική αντιμνημονιακή ρητορική

«Μνημόνια με ισχυρή Λαϊκή Ενότητα δεν θα υπάρξουν από Δευτέρα. Και όλοι το ξέρουν αυτό», ισχυρίστηκε χτες ο Π. Λαφαζάνης, θυμίζοντας το «θα σκίσουμε τα μνημόνια και θα είναι μέρα μεσημέρι» του Αλ. Τσίπρα.

Μιλώντας χτες στο ρ/σ «Κόκκινο» ο πρόεδρος του σχήματος υποστήριξε πως απ' τη δύναμή τους θα εξαρτηθεί το αν η μνημονιακή συναίνεση θα πάει περίπατο και πως «κανένα μνημόνιο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί». Ο Π. Λαφαζάνης επέμεινε σε μια ρητορική που εμφανίζει τα μνημόνια σαν ...ουρανοκατέβατα πέρα κι έξω απ' το κεφάλαιο που εξουσιάζει και τις ανάγκες του που τα επιβάλλουν, απ' την ΕΕ, η στρατηγική της οποίας συνιστά υπερ-μνημόνιο διαρκείας για όλα τα κράτη - μέλη της.

Ο Π. Λαφαζάνης προέβλεψε κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, κατά τα πρότυπα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. «Οσοι ψηφίζουν μαζί μνημόνιο, μαζί συγκυβερνούν γιατί δεν βγαίνει αλλιώς το μνημόνιο», δήλωσε, προσθέτοντας πως «αν έχουμε κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι, ούτε ένα μέτρο δεν περνάει, όπως κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση μόνο με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι».

Εξαπατούν το λαό

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι νεκρανάστησε τη ΝΔ με την αναξιοπιστία του. Αλλά μέρος αυτής της αναξιοπιστίας ήταν ο ίδιος και όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν για να συγκροτήσουν τη Λαϊκή Ενότητα, που συνεχίζει την εξαπάτηση του λαού με αντιμνημονιακές κορόνες. Προσπαθώντας εξάλλου να δικαιολογήσει τη στάση τους ως στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «είχαμε την προγραμματική βάση για να κάνουμε τη ρήξη εφόσον οι εκβιασμοί έφταναν στο απροχώρητο και αυτό που μας πρόσφεραν οι εταίροι μας ήταν η υποδούλωση» και ότι «εμείς δεν διασπάσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς παραμείναμε συνεπείς».

Ο Κ. Λαπαβίτσας, στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Αθήνα 9,84» αναφέρθηκε στην επιστροφή σε εθνικό νόμισμα περίπου ως πανάκεια και προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος, αφήνοντας κάλπικα να εννοηθεί ότι αυτό είναι φιλολαϊκό πρόγραμμα, λες και είναι δυνατή η ύπαρξη τέτοιου στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Παραδέχτηκε, βεβαίως, ότι θα είναι μια επίπονη και δύσκολη διαδικασία αλλά πάντως όχι μνημόνιο, όπως είπε, κρύβοντας κι αυτός ότι τα μνημονιακά μέτρα είναι απαίτηση του κεφαλαίου και η υιοθέτησή τους δεν βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του πολιτικού του προσωπικού. Βεβαίως και η πρότασή τους, δηλαδή η εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος, όπως είπε, υπέρ του κεφαλαίου είναι, αλλά με διαφορετική συνταγή, αφού όταν μιλούν για ανάπτυξη εννοούν καπιταλιστική ανάπτυξη, άρα αντιλαϊκή από τη φύση της.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Η Ελλάδα «να παρέχει διευκολύνσεις» σε ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς

Τη βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στο όνομα της αντιμετώπισης του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS), υποστήριξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, δηλώνοντας στη διάρκεια της χτεσινής διακαναλικής του συνέντευξης ότι: «Στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα πρέπει να παρέχει» και «βάσεις» και άλλες «διευκολύνσεις»!

Ως προκάλυμμα χρησιμοποίησε τον ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι η παροχή «βοήθειας» της Ελλάδας θα πρέπει να γίνει «μόνο κατόπιν εγκρίσεως των Ενωμένων Εθνών», λες και δεν είναι ο ΟΗΕ που ενέκρινε τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, ουσιαστικά ως όργανο των ιμπεριαλιστών. Ωστόσο, υποστήριξε τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς που ήδη εξαπολύονται στην περιοχή, αλλά και την ενίσχυσή τους, προκειμένου, όπως είπε, να εξασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των προσφύγων και μεταναστών στις εστίες τους! «Πράγματι - είπε - χώρες του ΝΑΤΟ, Γαλλία, Ενωμένο Βασίλειο, έχουν στρατιωτική δράση με βομβαρδισμούς με συγκεκριμένους στόχους». «Παράλληλα, αναπτύσσεται η δράση της Ρωσίας στην περιοχή στηρίζοντας τον Ασαντ. Ο στόχος είναι να εξαλειφθούν οι δυνάμεις του ισλαμοφασιστών του ISIS που διώχνουν τον πληθυσμό από τα χωριά και τις πόλεις» και πρόσθεσε: «Η επιστροφή των προσφύγων θα πρέπει να διασφαλιστεί με τις χώρες εκείνες που έχουν τη δυνατότητα αεροπορικής δράσης στην περιοχή και στη συνέχεια τοποθέτηση επίγειων δυνάμεων για να διασφαλίσουν του πληθυσμούς να γυρίσουν πίσω».

Ενώ είπε, ακόμη, ότι αν συμμετέχουν στην επόμενη κυβέρνηση, στο επικείμενο συνέδριο του ΝΑΤΟ, «η Ελλάδα με υπευθυνότητα θα μπορέσει να τοποθετηθεί και να πάρει πρωτοβουλία για την επιστροφή των προσφύγων και μεταναστών στις εστίες τους»...

Στην ίδια συνέντευξη επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για τη στήριξη με κίνητρα και ρευστότητα των επιχειρηματικών ομίλων, όπως για παράδειγμα με τη δημιουργία ζωνών χαμηλής φορολογίας στα νησιά, δίνοντας έμφαση στην Κρήτη, με τα χρηματοδοτικά «αναπτυξιακά» πακέτα και άλλα.

Οσον αφορά τα περί συνεργασίας, αφού ξεκαθάρισε τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο για διάφορα κυβερνητικά μείγματα με τα ...έντιμα και ...δημοκρατικά τμήματα τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org