ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Δίνουν μάχη για να μην κλείσει η Παιδοψυχιατρική Κλινική

Διεκδικούν να διασφαλιστεί η λειτουργία της με μόνιμο προσωπικό

Η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου είναι μία από τις ελάχιστες Πανεπιστημιακές Παιδοψυχιατρικές Κλινικές στην Ελλάδα (σ.σ. η μοναδική για Κρήτη, Νότια Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), η οποία έρχεται να καλύψει τις ανάγκες μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης ομάδας ασθενών, παιδιών - εφήβων και των οικογενειών τους, τα προβλήματα των οποίων έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της οικονομικής κρίσης, που ωθεί όλο και περισσότερο πληθυσμό στην αναζήτηση δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.

Τις τελευταίες βδομάδες οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ δίνουν μάχη για να παραμείνει ανοιχτή και να εξασφαλιστεί η λειτουργία της με μόνιμο προσωπικό.

Οι 19 εργαζόμενοι της Παιδοψυχιατρικής, σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν πως από τα «γεννοφάσκια» της ήταν καταδικασμένη σε κλείσιμο, ένα χρόνο μετά τη λειτουργία της (σ.σ. με ...ημερομηνία λήξης στις 15 Σεπτέμβρη 2015), καθώς «οι 13 εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ με 12μηνη σύμβαση μίσθωσης έργου, οι 5 είναι μόνιμο προσωπικό και 1 επικουρική ιατρός με σύμβαση ενός έτους».

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως «η λειτουργία των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας δεν μπορεί να βασίζεται σε πρόχειρες και προσωρινές λύσεις με εργαζόμενους διπλών ταχυτήτων και επισφαλείς συνθήκες εργασίας», και διεκδικούν:

  • Διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της κλινικής με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα και ένταξή της στον οργανισμό του νοσοκομείου.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μοριοδότηση της προϋπηρεσίας του υπάρχοντος προσωπικού.
  • Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων του προσωπικού.
  • Αμεση καταβολή των εφημεριών από το Γενάρη του 2015 και υπερωριών από το Σεπτέμβρη του 2014 στο προσωπικό του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, από το Γενάρη του 2015 που ξεκίνησαν οι νοσηλείες των πρώτων παιδιών και εφήβων μέχρι σήμερα, έχουν νοσηλευτεί στην κλινική 24 παιδιά και έφηβοι, με συνολικά 508 μέρες νοσηλείας.

Επίσης, το ίδιο διάστημα υπήρξε κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητας στο Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο, με τα νέα περιστατικά να ανέρχονται σε 364 παιδιά και εφήβους. Τέλος, την περίοδο αυτή υποστηρίζονται από παιδοψυχίατρο και ψυχολόγο της κλινικής το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου/Ιατρείο Παιδιών και Εφήβων καθώς και άλλες προνοιακές δομές της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Νόθο συνέδριο καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις

Το νόθο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης καταγγέλλει η παράταξη της «Εργατικής Ταξικής Ενότητας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) και δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων της περιοχής. Οι εργασίες του συνεδρίου έγιναν προχτές και οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης θα γίνουν στις 26 Σεπτέμβρη.

Σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της «Εργατικής Ταξικής Ενότητας» και του ΠΑΜΕ παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν ότι οι συσχετισμοί στο συνέδριο διαμορφώθηκαν από ένα αμφιλεγόμενο σώμα αντιπροσώπων και με παραβίαση στοιχειωδών κανόνων.

Ενδεικτικά, ανέφεραν ότι σε σύνολο 21 σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου, δεν υπάρχει πρακτικό εκλογής εφορευτικής σε 11 και ένα είναι ελλιπές, σε δύο δεν υπάρχει πρακτικό αρχαιρεσιών, σε 17 δεν υπάρχει μητρώο μελών, σε 21 δεν υπάρχει κατάσταση ψηφισάντων εφορευτικής επιτροπής και σε ένα δεν υπάρχει κατάσταση ψηφισάντων για τα όργανα.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ και της «Εργατικής Ταξικής Ενότητας» σημείωσαν ότι η απερχόμενη διοίκηση του ΕΚ Κατερίνης, ορκισμένοι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές, δε θέλουν ένα συνέδριο γόνιμο, νόμιμο, όπου θα χαράξει τη γραμμή σύγκρουσης με την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Γι' αυτό το λόγο, φρόντισαν να διαμορφώσουν νόθους συσχετισμούς.

Τέλος, απηύθυναν κάλεσμα στους αντιπροσώπους του συνεδρίου να γυρίσουν την πλάτη στο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ και όσων άλλων θα συμμετέχουν σε αυτό, να συσπειρωθούν με το ψηφοδέλτιο της «Εργατικής Ταξικής Ενότητας». Οπως είπαν, «η επόμενη διοίκηση πρέπει να βρει αποδυναμωμένο τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, για να χαλάσουμε τα σχέδια της εργοδοσίας».

Εκδήλωση για τα παιδιά λιθογράφων και χαρτεργατών

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Εκδήλωση - γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων οργάνωσαν την περασμένη Κυριακή η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων μαζί με την Ενωση Προσωπικού στα Πρακτορεία Τύπου και το κλαδικό Σωματείο των Χαρτεργατών, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς». Στα πλαίσια της εκδήλωσης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν παρακολουθώντας τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ο Παράξενος Μουσικός Ταξιδεύει για Λύση στο Παρίσι» από την ομάδα «Τρομπετίνι». Αμέσως μετά, μοιράστηκαν σχολικά είδη, τα οποία συγκέντρωσαν τα σωματεία.

Φέτος, τα σωματεία οργάνωσαν τη γιορτή αυτή με την έναρξη του σχολικού έτους και τα έξοδα που φέρνει αυτή στους εργαζόμενους και άνεργους γονείς, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, Λεωνίδας Σακκάς, εξήγησε πως όσο δυναμώνει η επίθεση στα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων, τόσο μεγαλώνει η ανάγκη για τέτοιες παρεμβάσεις. Αναφέρθηκε στο τρίτο μνημόνιο και τα μέτρα που απορρέουν από αυτό, εξηγώντας πως αυτό θα αποτελέσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης που θα προκύψει στις 20 Σεπτέμβρη και κάλεσε τους εργαζόμενους με την ψήφο και τους αγώνες τους να το αντιπαλέψουν.

Ξανά ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων στο ΑΧΕΠΑ

Σημαντικές και επαναλαμβανόμενες ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, σε μια μονάδα που καλύπτει ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, από τη Θεσσαλονίκη έως τη Φλώρινα και από την Ηγουμενίτσα έως την Ορεστιάδα, καταγγέλλει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», με επιστολή του στον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, Θ. Δημόπουλο.

Λόγω της φύσης της νόσου και του τρόπου αντιμετώπισής της, απαιτείται αδιάλειπτη χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων σε όσους ασθενείς με HIV/AIDS βρίσκονται υπό αγωγή. Η απώλεια ακόμα και ορισμένων ημερών θεραπείας (ή και δόσεων αυτής) αυξάνει τον κίνδυνο αποτυχίας της αγωγής και δημιουργεί την ανάγκη χορήγησης ακριβότερης και δυσκολότερης για τον ασθενή θεραπείας, δεύτερης ή τρίτης γραμμής, σημειώνει ο Σύλλογος.

Αιτία των ελλείψεων τις τελευταίες δύο βδομάδες είναι η κρατική υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, καθώς «το ΑΧΕΠΑ δε διαθέτει αυτή τη στιγμή κονδύλια για την προμήθεια αντιρετροϊκών». Ετσι, «παρά το γεγονός πως η Ελλάδα διαθέτει ένα πρότυπο και μοναδικό μητρώο ασθενών με HIV/AIDS που επιτρέπει στην Πολιτεία να έχει πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα για όλους τους οροθετικούς ασθενείς, τις μονάδες και τα νοσοκομεία στα οποία παρακολουθούνται, όλους όσοι βρίσκονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία, καθώς και κεντρική παρακολούθηση κάθε συνταγογραφούμενης αγωγής, είμαστε συχνά αντιμέτωποι με το πρόβλημα των ελλείψεων αντιρετροϊκών», υπογραμμίζεται.

Ο

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ - ΛΑΡΙΣΑ: Από ταράτσα ύψους 10 μέτρων έπεσε και τραυματίστηκε ένας 45χρονος μετανάστης εργάτης, την ώρα που δούλευε στην κατασκευή του νέου κτιρίου για την εγκατάσταση του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Μεζούρλο της Λάρισας. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να απαιτούν άμεσα μέτρα ασφαλείας, τη δημιουργία Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς και να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας.

«ΒΙΚΗ»: Την απόλυση ενός ακόμα εργαζόμενου από την αλλαντοποιία «ΒΙΚΗ» καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Αρτας. Η εξέλιξη αυτή, όπως σημειώνει, έρχεται να προστεθεί στο καθεστώς της απλήρωτης εργασίας που έχει επιβάλει η εργοδοσία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους σε σύσκεψη, αύριο Σάββατο 19 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

«ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ ΑΕΒΕ»: Μείωση 20% στις αποδοχές των εργαζόμενων μεθοδεύει η εταιρεία «Χαϊδεμένος ΑΕΒΕ». Οπως καταγγέλλει το ΔΣ του Σωματείου των Λιθογράφων, η επίθεση της εργοδοσίας ξεκίνησε με τη μείωση του νυχτερινού, συνέχισε με την «τράμπα» ρεπό - υπερωρίες και με μείωση κατά 10% του μισθού σε αρκετούς εργαζόμενους τα προηγούμενα χρόνια.

Στο 24,6% η ανεργία το β' τρίμηνο

Στο 24,6% εκτιμά η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το ποσοστό της ανεργίας για το β' τρίμηνο του 2015, μειωμένο σε σύγκριση με το α' τρίμηνο (26,6%) και το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (26,6%). Ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.625.545 άτομα και των ανέργων σε 1.180.141. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (28,3%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (21,5%), ενώ το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (49,5%). Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, ανέρχεται στο 23,5% επί του συνόλου τους, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι φτάνουν αντίστοιχα το 73,1%. Γεωγραφικά, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε Δυτική Μακεδονία (30,1%) και Δυτική Ελλάδα (27,8%). Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 13,2% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 80,1% αναζητά πλήρη, αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση. Οσον αφορά τους απασχολούμενους, το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 9,5% του συνόλου τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ